Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Xi ve Macron, iki devletli çözüme destek konusunda mutabık kaldı

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron pazartesi günü yaptıkları telefon görüşmesinde İsrail-Gazze ihtilafının ancak ‘iki devletli bir çözümle’ çözülebileceği konusunda mutabık kaldılar.

Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre her ikisi de “en önemli önceliğin Filistin-İsrail durumunun daha da kötüleşmesini, özellikle de daha ciddi bir insani krize dönüşmesini önlemek olduğuna inanıyor”.

Liderler ayrıca iki devletli çözümün “Filistin-İsrail çatışması döngüsünü çözmenin temel yolu” olduğu konusunda da mutabık kaldılar.

Fransız hükümeti görüşmeyle ilgili henüz herhangi bir bilgi vermedi.

Çin medyasına göre Xi ayrıca Macron’a eski başbakan Jean-Pierre Raffarin başkanlığındaki bir heyeti Pekin’de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu’na gönderdiği için teşekkür etti.

CCTV’ye göre Xi, “[Çin] daha fazla Fransız ürününün Çin pazarına girdiğini görmekten mutluluk duyuyor, daha fazla Fransız şirketinin Çin’e yatırım yapmasını memnuniyetle karşılıyor ve Fransa’nın … işletmelerin yatırım yapması için adil ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sağlayacağını umuyor” dedi.

Çağrı, Avrupa Birliği ile Çin arasındaki ticari gerilimin arttığı bir dönemde geldi. Brüksel, Çin’in elektrikli araç sektöründeki sübvansiyonlara ilişkin bir soruşturma başlattı ve bu da Çin’den gelen tüm otomobil ithalatına vergi uygulanmasıyla sonuçlanabilir.

Çin’in titanyum dioksit ve inşaat bakım sektöründe kullanılan mobil erişim ekipmanlarında damping yaptığı iddiaları üzerine de soruşturmalar yürütülüyor. Tıbbi cihazlar, güneş enerjisi sistemi ekipmanları, metaller ve rüzgar türbinleri gibi sektörler için de başka soruşturmalar söz konusu.

Xi ayrıca Fransız mevkidaşını ilişkileri olumlu yönde ilerletmeye çağırdı: “Mevcut kaotik dünya karşısında Çin ve AB karşılıklı yarar sağlayan işbirliği ortakları olarak kalmalıdır. Fransa’nın Çin-AB ilişkilerinin olumlu gelişimini teşvik etmede yapıcı bir rol oynaması umulmaktadır.”

Arap ülkeleri yöneticileri Pekin’de

İki lider arasındaki görüşme, Arap ve Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerin dışişleri bakanlarının Pekin’de temaslarda bulunduğu sırada gerçekleşti.

Pekin, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Endonezya ve Filistin Yönetimi’nden diplomatların yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı temsilcilerinin de katıldığı bir turun ilk durağıydı. Diplomatlar daha sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin diğer dört daimi üyesini de ziyaret edecekler.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi heyete İsrail’in “daha büyük bir insani felaketi önlemek için mümkün olan en kısa sürede” insani koridorlar açması ve “toplu cezalandırmadan” kaçınması gerektiğini söyledi.

Reuters’a göre Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Al Suud, “Açık bir sinyal göndermek için buradayız: çatışmaları ve ölümleri derhal durdurmalı, Gazze’ye insani yardım malzemelerini derhal ulaştırmalıyız” dedi.

Filistinli yetkililere göre, İsrail’in, Hamas’ın 7 Ekim’de başlayan ve 1,200 kişinin ölümüne ve 200’den fazla kişinin rehin alınmasına yol açan saldırılarına karşılık olarak, Gazze’de sivillere yönelik başlattığı şiddetli saldırılar en az 5.500’ü çocuk olmak üzere 13.000’den fazla insanın ölümüne neden oldu.

Çinli liderler, İsrail’in meşru müdafaa kapsamında misilleme yapma hakkını destekleyen bazı Batılı ülkelerin aksine, bölgede derhal ateşkes sağlanması için bastırıyor.

AB-Çin zirvesinde de önemli gündemlerden biri Gazze olacak

Konu önümüzdeki ay Pekin’de yapılacak AB-Çin zirvesinde de gündemin üst sıralarında yer alacak.

AB’nin en üst düzey diplomatı Josep Borrell’in özel kalem müdürü Enrique Mora, pazar günü Bahreyn’de Çin’in Orta Doğu elçisi Zhai Jun ile bir araya geldi. Mora, eski adıyla Twitter olan X’te şunları yazdı: “Bölgedeki durumla ilgili derin endişelerimizi paylaştık ve Çin ile AB’nin birlikte çalışmasının yollarını araştırdık.”

Geçtiğimiz hafta Berlin’de düzenlenen bir etkinlikte, İsrail’in tutumunu güçlü bir şekilde destekleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin’i çatışmayı sona erdirmek için daha fazlasını yapmaya çağırmıştı.

DİPLOMASİ

Xi ve Putin buluştu: İlişkilerimiz tarihin en iyi anında

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi için gittikleri Astana’da bir araya geldi.

Putin, Rusya ve Çin ilişkilerinin “tarihin en iyi anında” olduğunu vurgularken, Xi, iki ülke arasında varılan anlaşmaların tam olarak uygulandığını ve planlanan yönlerdeki işbirliğinin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini kaydetti.

“İşbirliğimiz kimseye karşı değil, sadece halkımızın çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz” diyen Rusya lideri, Çin’in Kazakistan’dan devralacağı ŞİÖ başkanlığını desteklediklerini bildirdi.

İki liderin toplantısı, Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinin oturum aralarında Kazakistan’da yapılıyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ŞİÖ’nün kritik gündemi ‘güvenlik’ olacak

Yayınlanma

Astana 3-4 Temmuz tarihlerinde Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin 24. Zirvesine ev sahipliği yapıyor. Zirve, kilit bölgesel meselelerin ele alınacağı önemli tartışmaları içermeyi vaat ediyor.

Şanghay İşbirliği Örgütü, altı kurucu ülke tarafından 15 Haziran 2001 tarihinde Şanghay’da kurulmuştur: Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan. ŞİÖ’nün şu anda kurucu üyelere ek olarak Hindistan, İran ve Pakistan da dahil olmak üzere dokuz üyesi bulunmaktadır. Afganistan, Belarus ve Moğolistan olmak üzere üç gözlemci devlet ve Azerbaycan, Ermenistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 14 diyalog ortağı bulunmaktadır.

2022’deki Semerkant ŞİÖ zirvesi, Belarus’un örgüt içindeki statüsünün üye devlet statüsüne yükseltilmesi sürecini başlatmıştır.

Dünya nüfusunun %40’ını temsil eden ŞİÖ’de üye ülkeler küresel GSYH’ye yaklaşık 23 trilyon doların üzerinde katkıda bulunuyor.

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları ŞİÖ Zirvesi’nde bir araya geldi

Bu yılki zirveye kimler katılıyor?

Astana’daki ŞİÖ zirvesine on altı dünya liderinin katılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılmak üzere Astana’ya giden liderler arasında.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping devlet ziyareti ve zirveye katılmak üzere 2 Temmuz’da Astana’ya geldi.

Diğer liderler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov yer alıyor.

Hindistan ise Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar tarafından temsil edilecek. Ayrıca Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de toplantıda hazır bulunacak.

Orta Asya’yı ziyaret etmekte olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de zirveye katılacak.

Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (KazISS) Asya Araştırmaları Bölümü Baş Uzmanı Alisher Tastenov, “Katılımcı sayısının bu kadar yüksek olması, zirve ilgili tüm ülkeler için yapıcı bir diyalog platformunu temsil etmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Zirvede ayıca liderler arası önemli ikili görüşmeler de gerçekleşiyor.

Zirvenin merakla beklenen görüşmesi ise Rusya lideri Putin ile Çin lideri Xi Jinping arasında yapılacak toplantı.

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Zirvenin gündemi nedir?

Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi-Sürdürülebilir Barış ve Refah Arayışı başlıklı zirvede, üye ülkeler arasında işbirliği ve kalkınmanın kilit alanlarına odaklanan kapsamlı bir gündem görüşülecek.

Güvenlik ve istikrar arayışının gündemin en üst sıralarında yer alması bekleniyor.

Zirvede en az 20 önemli belge ele alınacak. Bunlar arasında Astana ŞİÖ Deklarasyonu, 2035 yılına kadar ŞİÖ Kalkınma Stratejisi, 2030 yılına kadar Enerji İşbirliği Kalkınma Stratejisi, 2025-2027 yılları için Terörizm, Ayrılıkçılık ve Aşırıcılıkla Mücadelede İşbirliği Programı ve 2024-2029 yılları için ŞİÖ Uyuşturucuyla Mücadele Stratejisi yer alıyor.

Gündemdeki belgelerden biri de Kazakistan tarafından önerilen Adil Barış ve Uyum için Dünya Birliği girişimi. Bu girişim ile ŞİÖ ülkeleri arasında küresel ve bölgesel güvenliği geliştirme konusundaki işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Çin’in Xinhua ajansına bir mülakat veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, zirvenin nihai kararlarının “Şanghay ruhunun temel ilkeleri olan karşılıklı güven, dostluk, karşılıklı fayda ve birbirlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurma” ilkelerini tam anlamıyla somutlaştırmasını beklediğini söyledi.

“ŞİÖ’nün daha da geliştirilmesi için stratejik açıdan önemli kararların alınmasını bekliyoruz. Orta vadede etkileşimin ana alanları tanımlanacak ve mevcut zorluklara ve tehditlere yeterli ve zamanında yanıt vermek için girişimler geliştirilecek” dedi.

Kazakistan dönem başkanlığını Temmuz 2023’te Hindistan’dan devraldı.

Tokayev dönem başkanlığı boyunca Kazakistan’ın başlıca uluslararası ve bölgesel örgütlerle temaslarını genişleterek örgütün uluslararası etkisini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Xi ve Tokayev Trans-Hazar Uluslararası Ulaşım Rotası’nın açılışına katıldı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede, Rusya ile Türkiye’nin uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile görüştü.

Interfax ajansının aktardığına göre Rusya lideri, yaptığı açıklamada, “Dünyanın içinde bulunduğu dönemdeki tüm zorluklara rağmen Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor,” ifadesini kullandı.

Rus-Türk stratejik projelerinin planlı bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Putin, “Uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ediyoruz. Sizlerle sürekli temas halindeyiz. Bakanlıklarımız ve kurumlarımız düzenli olarak bilgi alışverişinde bulunuyor ve kilit alanlardaki pozisyonlar üzerinde mutabık kalıyor,” dedi.

Devlet Başkanı, 2023 yılında 6,7 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve bunun rekor bir rakam olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin, ŞİÖ zirvesinde Erdoğan ile görüşecek

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English