Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Uluslararası İşbirliği için Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak üzere Pekin’e gelen Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile buluştu. Xi, Putin’e Çin’in “adalet ve hakkaniyeti” savunacağını ve Rusya ile birlikte küresel kalkınmaya katkıda bulunacağını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı, Xi’nin on yılı geride bırakan ve Pekin’in Batılı kalkınma stratejilerine bir alternatif olarak sunduğu Kuşak ve Yol Girişimi’ne destek vermek üzere bu hafta Çin’e nadir bir uluslararası ziyaret gerçekleştirdi.
Bu, geçen yıl Rusya’nın Ukrayna müdahalesinden günler önce Xi ile ülkeler arasında “sınır tanımayan” bir ortaklık ilan etmelerinden bu yana Putin’in Çin’e yaptığı ilk ziyaret.
Putin’in Çin’i ziyaret ettiği sırada, ABD Başkanı Joe Biden da İsrail’e gitti. Biden’ın ziyareti İsrail’in Gazze’deki bir hastaneyi bombalayarak bir gecede en az 500 sivilin öldürülmesine sebep olduğu olayın üstüne geldi.
Xi ve Putin arasındaki görüşme, Pekin ve Moskova’nın Batı ile olan rekabetlerinde bağlarını sıkılaştırması nedeniyle yakından izleniyor.
Çin ve Rusya İsrail-Hamas çatışmasında da benzer pozisyonlar alarak insani ateşkes çağrısında bulunmuş ve iki devletli çözüme vurgu yapmıştı.
‘Siyasi karşılıklı güven derinleşti’
İkili görüşmede Putin, Kuşak ve Yol Girişiminin son on yıldaki başarısını övdü. Xi ise Çin’deki önemli bir diplomatik etkinliğe katıldığı için Putin’e teşekkür etti ve Rusya ile işbirliğini güçlendirme sözü verdi.
Çin devlet yayın kuruluşu CCTV’ye göre Xi görüşmede “İki ülke arasındaki siyasi karşılıklı güven sürekli derinleşti, stratejik koordinasyon yakın ve etkili oldu, ikili ticaret hacmi rekor seviyeye ulaştı” dedi.
Xi, Çin’in “iki halkın temel çıkarları temelinde” ilişkileri geliştirmek için Rusya ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu söyledi. Çinli lider, Rus mevkidaşıyla 2013’ten bu yana 42 kez bir araya geldiklerini ve önümüzdeki yıl Çin-Rusya ilişkilerinin kuruluşunun 75. yıldönümünün kutlanacağını kaydetti.
Ticaret hedefine beklenenden önce ulaşıldı
Kremlin’e göre Putin, iki tarafın yıllık 200 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine beklenenden önce ulaştığını belirtti.
“Bu [ticaret] çıtası da kesinlikle aşılacaktır. Dolayısıyla ikili olarak çok emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
Çin ve Rusya, Batı’nın Moskova’ya yönelik yaptırımlarına rağmen güçlü ticari bağlarını sürdürdü. Pekin şu anda Rus petrolünün ve sıvılaştırılmış doğal gazının (LNG) en büyük ikinci alıcısı konumunda.
Reuters daha önce, Rusya’nın Moğolistan üzerinden Çin’e ulaştırmayı hedeflediği Sibirya’nın Gücü 2 boru hattı projesini hızlandırmak için Pekin’in desteğini aradığını ve Xi ve Putin arasındaki görüşmenin odak noktası olmasının beklendiğini bildirmişti.
Büyük ülke sorumluluğu vurgusu
Xi görüşme sırasında Putin’e Çin’in Rusya ile birlikte “büyük ülkeler olarak sorumluluklarını göstermek” için çalışacağını da söyledi.
Xi, “İki ülkenin kalkınmasını ve yeniden canlandırılmasını hızlandırmak, uluslararası adalet ve hakkaniyeti korumak ve dünyanın ortak kalkınmasını ilerletmek için elimizden gelen katkıyı yapacağız” dedi.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin de Rusya’nın “mevcut zor koşullar” altında Çin ile yakın dış politika koordinasyonu arayışında olacağını söyledi.
Ne Xi ne de Putin Kuşak ve Yol Forumu’ndaki konuşmalarında Gazze çatışmasına değinmedi. Pekin ve Moskova son günlerde İsrail’in eylemlerine karşı tutumlarını sertleştirdi; Putin bu eylemleri “zalimce” olarak nitelendirirken Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi “meşru müdafaa kapsamının ötesine geçtiklerini” söyledi.
Çin’in arabuluculuk için bölgeye özel temsilcisini göndermesi ve Putin’in gerilimi düşürmek amacıyla Orta Doğu liderlerini aramasıyla ateşkes çağrılarını güçlendirdiler.
Rus devlet haber ajansı RIA Novosti’ye göre Putin ve Xi ikili görüşmenin ardından çarşamba günü öğleden sonra daha dar kapsamlı bir baş başa görüşme yaptı ve çay içti.