Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Xi ve Putin’den, Çin-Rusya iktidar partileri diyalog mekanizması toplantısına özel kutlama

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü Çin ve Rusya’nın iktidar partileri arasındaki diyalog mekanizmasının 10. toplantısına sırasıyla kutlama mektupları gönderdiler. Çinli uzmanlar, iki liderin iktidar partileri arasındaki diyalog mekanizmasına bu denli önem vermesinin, bu tür bir mekanizmanın ikili ilişkilerin önemli bir ayağı olduğunu ve ayrıca Çin ve Rusya’nın iktidar partileri arasında bu tür yakın iletişimi ortaklaşa geliştirmeye istekli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kutlama mektubunda toplantının düzenlenmesinden dolayı içten tebriklerini sunan Xi, şu anda yüzyıldır görülmemiş değişimlerin her zamankinden daha hızlı bir şekilde yaşandığını ve dünyanın yeni bir düzensizlik ve dönüşüm dönemine girdiğini söyledi.

Xi, “Çin-Rusya ilişkileri, uluslararası ortamdaki değişikliklerin ağır sınavına dayanmış, yüksek bir gelişme düzeyini korumuş, yeni bir büyük ülke ilişkileri modeli örneği oluşturmuş ve küresel istikrar ve kalkınmanın sağlanmasında daha belirgin bir stratejik rol oynamıştır” dedi.

Gelecek yılın Çin-Rusya diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 75. yıldönümü olduğuna dikkat çeken Xi, Çin’in tarihin genel eğilimini kavramak, kalıcı iyi komşuluk ve dostluğu, kapsamlı stratejik koordinasyon ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği içeren ilişkileri sıkı bir şekilde geliştirmek ve dünyaya daha fazla istikrar ve pozitif enerji enjekte etmek ve her iki ülkenin kalkınmasını ve yeniden canlandırılmasını güçlü bir şekilde teşvik etmek için Rusya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Çinli lider, ÇKP ve Birleşik Rusya Partisi arasındaki değişim ve işbirliğinin yeni dönemde Çin-Rusya ilişkilerinin önemli bir parçasını oluşturduğuna ve Çin ve Rusya’nın iktidar partileri arasındaki diyalog mekanizmasının iki ülkenin siyasi karşılıklı güveni pekiştirmesi, stratejik koordinasyonu artırması ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini teşvik etmesi için eşsiz bir kanal ve platform haline geldiğine dikkat çekti.

Xi, iki tarafın diyalog mekanizmasının 10. toplantısını büyük partilerin ve ülkelerin sorumluluğunu göstermek, yeni dönemde değişimleri zenginleştirmek, kurumsallaşmış değişimler ve işbirliği için yeni bir durum yaratmak ve yeni dönemde Çin-Rusya ilişkilerinin gelişmesine daha fazla katkıda bulunmak, uluslararası adalet ve hakkaniyeti korumak ve insanlık için ortak bir geleceği olan bir toplumun inşasını teşvik etmek için bir fırsat olarak değerlendirmesini umduğunu söyledi.

Putin tebrik mektubunda Rusya-Çin kapsamlı stratejik ortaklığının tarihteki en yüksek koordinasyon seviyesinde olduğunu ve iki ülkenin ekonomi, ulaşım, enerji ve kültür alanlarında bir dizi büyük ölçekli işbirliği projesini ilerletmek için birlikte çalıştığını söyledi.

Rus lider, “iki ülke, önemli uluslararası meseleleri çözmek ve daha adil ve demokratik bir uluslararası düzenin inşasını desteklemek için ikili kanallar ve Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS gibi çok taraflı mekanizmalar aracılığıyla pozisyonlarını koordine etmektedir” dedi.

Putin, Rusya ve Çin’in iktidar partileri olarak Birleşik Rusya Partisi ve ÇKP’nin üst düzey ve yapıcı etkileşimler gerçekleştirdiğini ve çeşitli alanlarda ikili işbirliğinin hızla gelişmesini teşvik ettiğini söyledi. Putin, iki partinin merkez komite organları ve yerel kurumlarının kurumsallaşmış etkileşimlerini sürdürdüklerini, parti inşası, yasama ve sosyal çalışma konularında faydalı deneyim alışverişinde bulunduklarını ve ikili ve uluslararası gündemdeki bir dizi pratik konu üzerinde derinlemesine görüşmeler yaptıklarını sözlerine ekledi.

Rus lider, diyalog mekanizmasının 10. toplantısının anlamlı ve yapıcı olacağına ve Rusya ile Çin arasındaki verimli işbirliğini daha da ilerletip derinleştireceğine inandığını ifade etti.

Partiler arası ilişki, ikili ilişkilerin önemli bir ayağı

Doğu Çin Normal Üniversitesi Rusya Araştırmaları Merkezi’nden araştırma görevlisi Cui Heng Global Times’a yaptığı açıklamada, Çin ve Rusya’nın iktidar partileri arasındaki diyalog mekanizmasının iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin önemli bir ayağı olduğunu söyledi.

Cui, her iki liderin de toplantıya kutlama mektubu göndermesinin sadece mekanizmaya büyük önem verdiklerini göstermekle kalmadığını, aynı zamanda özellikle gelecek yıl Rusya’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde partiler arası iletişimi geliştirme isteklerini de ortaya koyduğunu söyledi.

Pazartesi günü Çin’in Xinhua Haber Ajansı, Rusya Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin’in Çin’in en üst düzey yasa koyucusu Zhao Leji’nin daveti üzerine salıdan perşembeye kadar Çin’i ziyaret edeceğini bildirdi.

Cui, Çin ve Rusya’nın iktidar partileri arasındaki diyalog mekanizmasının yanı sıra Çinli yetkililer ile Rusya Devlet Duması arasındaki ziyaretlerin iki ülke arasındaki rutin alışverişler olduğunu ve “bu alışverişlerin ikili ilişkilerin desteklenmesine ve yükseltilmesine yardımcı olduğunu” söyledi.

Bu ayın başlarında Moskova’da Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhang Youxia ile görüşen Putin, Rusya’nın Çin ile stratejik iletişimi güçlendirmeye, pratik işbirliği seviyesini yükseltmeye ve iki ülke ve iki ordu arasındaki ikili ilişkilerin derinlemesine gelişimini sürekli olarak ilerletmeye istekli olduğunu söylemişti.

DİPLOMASİ

Türkiye’den Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya’dan ithal edilen çeliğe ek vergi kararı

Yayınlanma

Türkiye, Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya’dan ithal edilen çeliğe yönelik anti-damping vergisi uygulama kararı aldı. Vergi oranları yüzde 6,1 ile yüzde 43,31 arasında değişiklik gösterirken, en yüksek vergi oranı Çin’den gelen çelik ithalatçılarına uygulanacak.

Türkiye Ticaret Bakanlığı, Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya’dan ithal edilen çeliğe anti-damping vergisi uygulama kararı aldı. Söz konusu karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı, yürütülen anti-damping soruşturmasının sonuçlarına dayanarak, söz konusu ithal çeliğin düşük fiyatlandırmasının Türk üreticilerine ve sanayisine zarar verdiğini belirtti.

Buna bağlı olarak, uygulanan vergiler yüzde 6,1 ile yüzde 43,31 arasında değişiklik gösteriyor.

Türkiye, Rusya’dan MMK, NLMK ve Severstal şirketlerinden yapılan çelik ithalatına ek gümrük vergisi uygulama kararı aldı.

MMK ve NLMK için yüzde 6,1, Severstal için ise yüzde 9 oranında vergi uygulanacak. Rusya’dan gelen çelikler, diğer ülkelerle kıyaslandığında en düşük vergi oranına tabi tutuldu.

Japonya’dan ithal edilen çeliğe yüzde 9 ek vergi uygulanırken, Hindistan’dan gelen çeliklerde Tata Steel dışındaki tüm firmalar için aynı oran belirlendi.

Tata Steel için ise vergi oranı yüzde 6,1 olarak belirlendi. Çinli ithalatçılara yönelik vergi oranı ise yüzde 43,31 olarak açıklandı.

Bununla birlikte, yedi Çinli şirket bu uygulamadan muaf tutuldu ve bu şirketler için vergi oranları yüzde 15 ile yüzde 36 arasında değişiyor. Bu şirketler arasında Han Steel Group ve Rizhao Steel Group dikkat çekiyor.

Vedomosti gazetesinin haberine göre, Rus çelik üreticileri bu yılın eylül ayında 5,4 milyon ton çelik üretti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 oranında bir düşüş gösteriyor.

Rusya’nı çelik sektörü, üst üste dokuzuncu ayda negatif üretim dinamikleri sergiliyor. Uzmanlar, yüksek faiz oranlarının baskısı altında kalan inşaat sektöründeki zayıf talebin bu düşüşün temel nedeni olduğunu belirtiyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İtalya’dan UNIFIL pozisyonlarına saldıran İsrail’e karşı sert açıklama

Yayınlanma

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, İsrail’in Lübnan’da ikisi İtalyan UNIFIL üslerine düzenlediği saldırıları şiddetle kınadı ve saldırıların “hata” olmadığını söyledi.

Perşembe günü İsrail güçleri Lübnan’ın güneyindeki üç UNIFIL üssünü hedef aldı ve vurdu. Bu üslerden ikisi İtalyan üssü, üçüncüsü ise misyonun karargâhı idi.

Crosetto, “İsrail silahlı kuvvetlerinin UNIFIL’i bazı üslerin boşaltılması gerektiği konusunda uyardığını iddia etmek için hiçbir gerekçe yoktur. Büyükelçiye, Birleşmiş Milletler ve İtalya’nın İsrail hükümetinden emir almadığını İsrail hükümetine iletmesini söyledim,” dedi.

İsrail güçleri tarafından “defalarca gerçekleştirilen düşmanca eylemler”in “savaş suçu” teşkil edebileceğine dikkat çeken bakan, “Bunlar uluslararası hukukun ciddi ihlalleridir ve herhangi bir askeri gereklilikle gerekçelendirilemez,” ifadelerini kullandı.

Günün erken saatlerinde İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ve İsrail’in İtalya Büyükelçisi ile görüşen Crosetto, İtalyan hükümetinin saldırının bir hata ya da kaza olduğu yönündeki gerekçelere inanmadığını yineledi. Bakan İtalya’nın bu nedenle “mümkün olan en kısa sürede gerçek açıklamalar” talep ettiğini duyurdu.

Ansa’nın haberinde görüşlerine yer verilen Orta Doğu dosyasına aşina olan üst düzey güvenlik kaynaklarına göre, UNIFIL’in İsrail’in BM misyonunun üslerine yönelik saldırısına ilişkin yorumu, Tel Aviv’in Lübnan’daki askeri “gelecek planlarına” “istenmeyen tanıkların” olmasını önlemek için “geri çekilmeye zorlamayı” amaçladığı yönünde.

Le Monde gazetesinin Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanlığına dayandırdığı haberine göre Fransa ve İtalya, son olaylar üzerine UNIFIL’e katkıda bulunan Avrupa ülkelerini bir araya getirecek.

Video konferans yoluyla gerçekleştirilecek toplantının önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor fakat kesin tarih henüz belirlenmedi.

Öğleden sonra yapılan açıklamaya göre İtalyan hükümeti, UNIFIL üsleri yakınlarındaki eylemlerin kabul edilemez olduğunu belirterek İsrailli yetkililere resmi bir protesto sunduğunu duyurdu.

Başbakan Giorgia Meloni ayrıca UNIFIL Batı Sektörü Komutanı General Messina ile telefonda görüşerek BM misyonu ve ikili MIBIL misyonu kapsamında Lübnan’da bulunan İtalyan askerleriyle “güçlü dayanışma” içinde olduğunu ifade etti.

Meloni, İtalyan birliklerinin Birleşmiş Milletler yetkisiyle bölgede istikrarın sağlanmasında oynadığı önemli rolü bir kez daha teyit etti.

İtalyan hükümeti, UNIFIL’in Güney Lübnan’daki rolünün önemini bir kez daha teyit ederken, bölgede çatışmaların durdurulması ve gerilimin azaltılması için çalışmaya devam ettiğini açıkladı.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Alman halkının çoğunluğu İsrail’e askeri yardıma karşı

Yayınlanma

Alman kamu yayıncısı ARD’nin DeutschlandTrend anketine katılanların neredeyse yüzde 70’i Federal Ordunun İsrail’e yardımda bulunmaması gerektiğini düşünüyor.

Ankete göre katılımcıların yüzde 68’i Almanya’nın İsrail’in savunmasına askeri destek vermesini desteklemiyor. Yüzde 19’u ise bundan yana.

Çeşitli parti destekçilerine daha yakından bakıldığında, hepsinde olumsuz bir tutumun hakim olduğu açıkça görülüyor.

Yeşiller taraftarlarının yüzde 62’si Almanya’nın Ortadoğu’daki çatışmalarda İsrail’e askeri destek vermesine karşı çıkarken, yüzde 27’si destekliyor.

Almanya için Alternatif (AfD) destekçilerinin yüzde 80’i bu tür bir askeri yardımın yanlış olduğunu düşünürken, yüzde 12’si destekliyor.

Diğer partilerin destekçileri arasındaki onay oranları ise ikisinin arasında yer alıyor. Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) destekçilerinin yüzde 77’si bu yardıma karşı. CDU/CSU’da bu oran yüzde 68, SPD’de yüzde 65, FDP’e yüzde 56.

İsrail’e verdiği askeri destek bakımından ABD’nin ardından ikinci sırada yer alan Almanya, Ekim 2023’ten bu yana İsrail’e çok sayıda silah ihracatına izin verdi.

İsrail’in 7 Ekim Aksa Tufanına verdiği askeri karşılık Almanya’daki katılımcıların yüzde 57’si için “çok ileri” giderken, yüzde 21’i İsrail’in Gazze Şeridindeki eylemlerini uygun buluyor.

Mart ayında ankete katılanların yüzde 28’i İsrail’in tepkisini uygun olarak nitelendirmişti ve o zaman bile ankete katılanların yarısı bunun çok ileri gittiğini düşünüyordu.

Almanya’da İsrail’in eylemlerini eleştirenlerin sayısı geçtiğimiz kasım ayından bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor.

ARD DeutschlandTrend’in güncel araştırmasında ayrıca İsrail’in gazze’ye yönelik askeri eylemlerinin Filistinli sivil nüfusun da etkilenmesi durumunda haklı olup olmadığı soruldu. Buradaki cevap daha da net: Yüzde 68’lik bir kesim İsrail saldırılarını bu durumda haksız bulurken, sadece yüzde 18’lik bir kesim haklı buluyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English