Bizi Takip Edin

Asya

Prabowo zaferini ilan etti ancak Jokowi ile ‘güç yarışı’ başlayabilir

Yayınlanma

Analistlere göre, Endonezya’da çarşamba günü yapılan seçimlerin iki net kazananı oldu: Başkan seçilen Prabowo Subianto ve eski Başkan Joko Widodo. Bu da ikili arasında bir ‘güç yarışına’ yol açabilir.

Analistler, 20 Ekim’de başkanlığı Prabowo’ya devredecek olan Widodo’nun anayasaya göre üçüncü bir dönem yapmasının yasak olduğunu, ancak Endonezya’nın seçilmiş başkan yardımcısı olan oğlu Gibran Rakabuming Raka aracılığıyla etkisinin devam edeceğini düşünüyor.

Endonezya Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin hızlı sayım sonuçlarına göre Prabowo ve Gibran oyların yüzde 58,4’ünü alarak kazanmak ve ikinci tura kalmamak için gerekli olan yüzde 50 barajını aştı.

Widodo kazanan ikiliyi destekleyerek ülkenin önde gelen güçlü aktörlerine, özellikle de iktidardaki Endonezya Demokratik Mücadele Partisi’nin (PDI-P) başkanı ve eski bir devlet başkanı olan Megawati Sukarnoputri’ye üstün gelebileceğini de göstermiş oldu.

PDI-P’nin başkan adayı, eski Orta Java valisi Ganjar Pranowo, çarşamba günkü oyların sadece yüzde 16.7’sini alarak yüzde 24.8 oy alan muhalefet adayı Anies Baswedan’ın gerisinde kaldı.

Kampanya dönemi boyunca Prabowo kendisini başkana sadık biri olarak sundu. 2014 ve 2019’daki başarısız başkanlık adaylıkları sırasında Widodo’yu sert bir şekilde eleştiren Prabowo’nun bu tutumu tersine döndü. Widodo da seçim süreci boyunca Prabowo’yu destekledi.

Ancak analistler Widodo’nun Prabowo’yu destekleyerek ve yeni başkent gibi projelerini sürdüreceğine güvenerek risk aldığını savundu.

South China Morning Post’a konuşan Endonezya’da siyasi araştırmacı olan Nicky Fahrizal, “Prabowo’nun Jokowi’nin istediğini yapması pek olası değil. Yapsa bile en fazla Jokowi’nin mirasının [programlarının] yüzde 20 ya da 40’ını devam ettirecektir,” dedi. Endonezya siyaseti araştırmacısı ve Avustralya Murdoch Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Ian Wilson ise, Widodo’nun bir planı olabileceğini düşünüyor ve Prabowo’nun sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle sadece iki yıl başkan kalacağı yönündeki spekülasyonlara işaret ediyor: “Bir başkan olarak Prabowo ne isterse yapabilir ve Jokowi’nin güvende olacağı fikri safça bir varsayım. Ancak Jokowi’nin bir planı olduğunu da varsayıyorum.”

Zafer kime ait?

Bazı analiste göre ise zaferini ilan eden Prabowo Subianto ile görevdeki lider Joko Widodo arasında bir güç savaşı başladı bile.

Japonya’daki Ritsumeikan Üniversitesi profesörlerinden ve Endonezya siyaseti uzmanı Jun Honna perşembe günü Nikkei Asia’ya verdiği demeçte “Prabowo’nun oyların yaklaşık %58’ini alması Jokowi’nin ne kadar sıkı çalıştığını gösteriyor” dedi.

“Bu andan itibaren Prabowo ve Jokowi arasında yeni bir güç oyunu başlıyor” diyen Honna, Prabowo’nun seçim sonuçlarını kendi başarısı olarak göreceğine işaret etti.

“Prabowo’nun bakış açısına göre… en önemli şey Jokowi’yi nasıl ayıklayacağıdır” dedi. “Yönetimi başladığında, Gibran’ın etkisini azaltmak ve Jokowi’nin nüfuzundan mümkün olduğunca uzaklaşmak için artan bir motivasyon olacağını düşünüyorum” diyen Honna, Jokowi’nin nüfuzunu nasıl koruyacağının hala belirsiz olduğunu, ancak stratejisinin önümüzdeki birkaç ay içinde netleşebileceğini sözlerine ekledi.

Vaatleri yerine getirebilecek mi?

Prabowo kampanya sırasında defalarca Jokowi’nin, başkentin Cakarta’dan Borneo adasında inşa edilen yeni bir şehir olan Nusantara’ya taşınması ve Endonezya’nın hammadde ihraç etmek yerine yerli bir işleme endüstrisi geliştirdiği doğal kaynak politikası da dahil olmak üzere başlıca politikalarını sürdüreceğini vurgulamıştı.

Ancak bazıları onun vaatlerini yerine getirip getiremeyeceğini sorguluyor.

Honna, Prabowo’nun en önemli önceliğinin okullar ve anne adayları için 460 trilyon rupiahlık (29 milyar dolar) ücretsiz öğle yemeği ve süt planı ile ülkenin savunma harcamalarını artırmak olduğunu belirterek, bu maliyetli politikaların Jokowi’nin 466 trilyon rupiah tutması beklenen yeni başkent için bütçe tahsisleri de dahil olmak üzere gündemini etkileyebileceğine işaret etti.

Nikkei’ye konuşan kamu politikaları danışmanlık firması Global Counsel’in baş Endonezya analisti Dedi Dinarto, “Mali istikrar konusundaki belirsizlik devam ediyor ve bu da Prabowo’nun kilit bakanlık görevlerine kimi seçeceğine bağlı olacak” dedi.

Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi S. Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu’nda kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Richard Borsuk da Prabowo’nun bakanlık atamalarının piyasayı etkileyeceği görüşüne katılıyor: “Piyasalar, Maliye Bakanı Sri Mulyani’nin koruduğu mali disiplinin devam edip etmeyeceğini ya da Prabowo’nun hükümet harcamalarını endişe verici derecede yüksek seviyelere çıkarıp çıkarmayacağını dikkatle izleyecek.”

Haftalık haber bülteni ASEAN Wonk’un CEO’su ve kurucusu Prashanth Parameswaran’a göre birçok Endonezyalı savunma bakanının Jokowi’nin politikalarına ilişkin “süreklilik” vaadinden etkilendi ancak bu “garanti olmaktan uzak”.

Asya

Malezya Başbakanı ASEAN toplantısında Trump’ın tarifelerinin ‘baskı altına almak’ için kullanıldığını söyledi

Yayınlanma

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, çarşamba günü ASEAN’ın önemli dışişleri bakanları toplantısının açılışında, ABD’nin gümrük tarifelerinin artık diğer ülkeleri “baskı altına almak, izole etmek ve kontrol altında tutmak” için kullanıldığını söyledi.

Kuala Lumpur’da düzenlenen bakanlar toplantısının açılış töreninde konuşan İbrahim, “Dünya çapında, bir zamanlar büyümeyi sağlamak için kullanılan araçlar artık baskı, izolasyon ve kontrol altında tutmak için kullanılıyor” dedi. “Gümrük tarifeleri, ihracat kısıtlamaları ve yatırım engelleri artık jeopolitik rekabetin keskin araçları haline geldi” diye ekledi.

Enver İbrahim, ASEAN’daki meslektaşlarına, bölgenin bu gerçekle “açık ve kararlı” bir şekilde yüzleşmesi gerektiğini ve bloğun birlikteliğinin deklarasyonlarla sınırlı kalmaması gerektiğini hatırlattı.

Pazartesi günü, ABD Başkanı Donald Trump, altı ASEAN üyesini etkileyen yeni bir dizi gümrük vergisi oranı açıkladı. Bunlar arasında Myanmar ve Laos’tan gelen mallara %40, Tayland ve Kamboçya’dan gelen mallara %36 vergi yer alıyor. Endonezya için oran %32, Malezya için ise %25.

Malezya, 10 üyeli bloğun bu yılki dönüşümlü başkanlığını yürütüyor. Bu haftaki toplantılar arasında ASEAN’ın içişleri bakanları toplantısı ve ardından ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Japonya ve Hindistan gibi önemli ortak ülkelerle toplantılar yer alıyor.

Nikkei Asia‘nın gördüğü dışişleri bakanları toplantısının ortak bildiri taslağı, tek taraflı gümrük vergisi uygulamalarının “kontra üreten nitelikte olduğunu ve küresel ekonomik parçalanmayı şiddetlendirme riski taşıdığını” ve “ASEAN’ın ekonomik istikrarı ve büyümesi için karmaşık zorluklar oluşturduğunu” belirtiyor.

Malaya Üniversitesi Uluslararası ve Stratejik Çalışmalar Bölümü’nde doçent olan Khoo Ying Hooi, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, Trump’ın son gümrük vergisi açıklamalarının, Japonya ve Güney Kore gibi müttefikleri hedef almak anlamına gelse bile, daha çok güç gösterisi ve “Önce Amerika” söylemini canlandırmak amacıyla yapıldığını söyledi.

“Bu, stratejik olmaktan çok sembolik bir hamle gibi görünüyor ve kimin zarar göreceği önemli olmaksızın seçmenlere ticaret konusunda sert olduğunu göstermek amacıyla yapılmış bir hamle” dedi.

Khoo, Güneydoğu Asya’nın ticareti çeşitlendirmek, bölgesel entegrasyonu güçlendirmek ve tek bir pazara bağımlılığı azaltmak için adımlar attığını belirtti. Güney-Güney ticaret ortaklıklarının kurulduğunu ekleyen Khoo, bu çabaların “hızlanıp derinleşebileceğini” kaydetti.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim konuşmasında, ASEAN’ın “merkeziliğinin” devam etmesi gerektiğini yineleyerek, jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin dünya çapında arttığı bir dönemde bloğun diyalog için birincil dayanak noktası olması gerektiğini vurguladı.

“Küresel düzen parçalanıyor” dedi ve ekledi: “Çatışma, zorlama ve güvensizlik artık çok sayıda ilişkiyi tanımlıyor ve bunların sonucunda sayısız hayat kaybediliyor veya altüst oluyor.”

Öte yandan, toplantıda Malezya Dışişleri Bakanı Mohamad Hasan, küresel siyasi manzaranın “iki kutupluluktan tek kutupluluğa ve nihayet çok kutupluluğa” doğru değişmeye devam edeceğini vurguladı.

Okumaya Devam Et

Asya

Ermenistan’da tutuklu milyarder Karapetyan’ın şirketinin kamulaştırılmasına onay

Yayınlanma

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, tutuklu iş insanı Samvel Karapetyan’a ait Ermenistan Elektrik Şebekeleri şirketinin kamulaştırılmasına olanak tanıyan yasaları imzaladı. Yeni düzenleme, hükümete şirkete kayyum atama ve satın almada öncelik hakkı tanıyor. Karapetyan ise hükümeti devirmeye yönelik çağrı suçlamasıyla iki aydır tutuklu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, aynı zamanda Rusya vatandaşı olan tutuklu iş insanı Samvel Karapetyan’a ait olan Ermenistan Elektrik Şebekeleri şirketinin kamulaştırılmasına olanak tanıyan yasaları imzaladı.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, yasanın yürürlüğe girdiği duyuruldu.

Söz konusu yasa, bir gün önce Ermenistan parlamentosunda 27’ye karşı 65 oyla kabul edilmiş, bir milletvekili ise çekimser kalmıştı.

Hükümete kayyum atama yetkisi

Yapılan yasal değişikliklere göre, Kamu Hizmetleri Düzenleme Komisyonu, şirketin lisansından gönüllü olarak vazgeçmesi durumunda, tüzel kişiliği faaliyete devam etmeye zorlayabilecek veya yönetimi bir geçici yöneticiye devredebilecek.

Ayrıca, idari sürecin başlamasının ardından komisyon başkanı, yürütme organının tüm yetkilerini devralacak kayyumu doğrudan atama hakkına sahip olacak.

Komisyon başkanı, ihlallerin giderilmesi için bir programı onaylama, şirketin üst yönetim organı toplantılarını düzenleme, tüzükte değişiklik yapma ve yönetim kurulu üyelerini değiştirme gibi geniş yetkilerle donatıldı.

Paşinyan, Ermeni Kilisesi’ni ‘özgürleştireceğini’ ilan etti

Satın almada öncelik hükümetin

Değişiklikler uyarınca, şirketin satılmasına karar verilmesi hâlinde, hükümet satın alma konusunda öncelik hakkına sahip olacak.

Belgede, şirketin satın alma bedelinin, “Değerleme Faaliyetleri Hakkında Kanun” uyarınca belirlenen piyasa değerini aşamayacağı belirtiliyor.

İş insanı ‘hükümeti devirme’ suçlamasıyla tutuklu

Karapetyan’a yönelik ceza davası, iş insanının, hükümet yetkililerinin Ermeni Apostolik Kilisesi’nin üst düzey yöneticilerine yönelik sert eleştirileri karşısında kiliseyi savunmasının ardından başlatıldı.

17 Haziran’da Karapetyan’ın evinde arama yapılmış, ertesi gün ise “hükümeti devirmeye yönelik çağrılarda bulunma” suçlamasıyla iki ay süreyle tutuklanmıştı.

İş insanı suçlamaları reddederken, avukatı Liana Gasparyan mahkeme kararının yasa dışı olduğunu savunuyor.

Karapetyan’dan iktidar partisi vekillerine iftira davası

Öte yandan Karapetyan, 4 Temmuz’da iktidardaki Sivil Sözleşme partisinden milletvekilleri Arsen Torosyan ve Hayk Konjoryan’a karşı dava açtı.

İş insanı, milletvekillerinin iftira niteliğindeki beyanlarını kamuoyu önünde yalanlamalarını ve özür dilemelerini talep etti.

Okumaya Devam Et

Asya

Japonya ve Güney Kore, Trump’ın ateş hattında

Yayınlanma

Japonya ve Güney Kore, salı günü ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi önlemlerinin hedefine girdi ve 1 Ağustos’a kadar Washington ile ticaret anlaşması imzalamazlarsa %25’lik “karşılıklı” gümrük vergisi ile tehdit edildi.

Japonya ve Güney Kore, Trump’ın pazartesi günü ABD’de yayınlanan mektubunda yeni karşılıklı vergiler ve müzakere son tarihleri için belirlediği 14 ülke arasında yer alıyor. Asya’nın en büyük ekonomisi Çin, geçen ay geçici bir ticaret anlaşması imzalanmış olması nedeniyle vergilerden kaçınırken, Tokyo ve Seul Trump’ın şu anki hedefleri.

Amerika’nın Asya’daki en yakın müttefikleri olan bu iki ülke, otomotiv ticaretinde ABD’ye karşı büyük ticaret fazlası veriyor ve Trump bu durumu “büyük bir hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.

Nomura Araştırma Enstitüsü’nün baş ekonomisti ve Japonya Merkez Bankası’nın eski yönetim kurulu üyesi Takehide Kiuchi, “Trump’ın, otomotiv ticaretindeki dengesizlikler hakkındaki mesajını vurgulamak için bu ülkeleri hedef almak istediği anlaşılıyor” dedi.

Japonya için yeni %25’lik karşılıklı gümrük vergisi, 2 Nisan’da uygulanan %24’lük orandan artış anlamına geliyor. Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba salı günü yaptığı açıklamada, oran artışının “son derece üzücü” olduğunu söyledi. Tüm ülkeler için karşılıklı gümrük vergileri 9 Temmuz’a kadar 90 gün süreyle askıya alınmıştı.

Nomura’dan Kiuchi, “Japonya için bu bir ceza gibiydi” diye ekledi. Trump, Tokyo’nun müzakere ortağı olarak “çok sert” davrandığından şikayet ediyor.

Trump için Japonya ve Güney Kore, ABD’nin ihtiyaç duyduğu nadir toprak mineralleri ve mıknatısların tedarikini kısıtlayarak ABD’ye ciddi zarar verebilecek Çin’den daha kolay muhataplar. 11 Haziran’da imzalanan ticaret anlaşmasında Pekin, ABD ürün ve teknolojilerinin ihracatına getirilen kısıtlamaları kaldırması karşılığında nadir toprak sevkiyatlarına yönelik kısıtlamaları gevşetmeyi kabul etti.

Japonya, “karşılıklı” gümrük vergilerinin açıklanmasının ardından Trump yönetimi ile müzakerelere başlayan ilk ülkelerden biri oldu, ancak Trump’ın ayrı olarak uyguladığı %25’lik otomobil vergisi nedeniyle müzakereler durdu. Tokyo, otomobil vergisini ele almayan herhangi bir ticaret anlaşmasının kabul edilemez olduğunu ısrarla vurguladı.

Yine de, yeni karşılıklı gümrük vergisi oranı %25 ile Trump’ın 1 Temmuz’da Air Force One’da Japonya’ya uygulayacağı %30-35’lik gümrük vergisinden daha düşük. Yeni son tarih, Tokyo ve Seul’e Washington ile bir anlaşma müzakere etmek için yaklaşık üç hafta daha zaman tanıyor.

Ishiba gazetecilere, “Japonya ve ABD’nin çıkarlarına uygun bir anlaşmaya varmak amacıyla yeni son tarihe kadar çalışacağız” dedi ve ekledi: “Hükümet müzakerelerde tek vücut olarak çalışmaya devam edecek.”

Seul, %25 olarak belirlenen yeni karşılıklı gümrük vergisi oranını kabul etti.

Güney Kore Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Mektup, karşılıklı gümrük vergilerinin uygulanmasının 1 Ağustos’a kadar ertelenmesinin fiili bir uzaması olarak görülüyor” dedi. “[Bakanlık] kalan süreyi, karşılıklı yarar sağlayacak bir sonuca ulaşmak için müzakereleri hızlandırmak için kullanacak.”

Bakanlık, bu fırsatı ikili ticaret dengesizliğinin azaltılması için kilit sektörleri modernize etmek ve iç düzenlemeleri yenilemek için kullanmayı planladığını belirtti.

Morgan Stanley’in Kore/Tayvan baş ekonomisti Kathleen Oh salı günü yayınlanan bir raporda, “Kore şu anda müzakerelerde daha fazla baskı altında olsa da, ABD hem tarife dışı engeller hem de endüstriyel işbirliği konusunda Kore’den beklediği şartları açıkça ortaya koydu” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English