Bizi Takip Edin

Rusya

Rusya Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 21’e yükseltti

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, ekonomideki enflasyonist baskılara karşı baz faiz oranını yüzde 21’e çıkararak sıkı para politikasını sürdürme kararı aldı. Bu adımın piyasa üzerindeki etkileri ve ekonominin yavaşlama riskleri uzmanlar arasında tartışılmaya devam ediyor.

Rusya Merkez Bankası, baz faiz oranını yüzde 19’dan yüzde 21’e yükseltti. Bu, Temmuz 2023’te yüzde 7,5 seviyesinden başlayan bu döngüdeki sekizinci artış anlamına geliyor.

Yeni oran, Şubat 2022’de Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinin ardından Merkez Bankası tarafından belirlenen seviyenin bile üzerinde.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bu kararın “önceden belirlenmiş olmadığını” söylese de piyasalar faiz artışını bekliyordu; tek soru artışın yüzde 20 seviyesinde mi yoksa daha fazla mı olacağıydı

Ekonomist Yegor Susin’e göre yüzde 20 yeterli bir seviye: Endişe verici göstergelere rağmen, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası etkisini göstermeye başladı.

Ancak önceki faiz artışlarının ekonomiye ve enflasyona etkisinin hissedilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç var. Sovcombank Baş Ekonomisti Mihail Vasiliyev, şubat ayındaki son toplantıya kadar faiz oranının yüzde 22’ye ulaşacağını öngörüyor. Zira mevcut enflasyonist baskılar azalma belirtisi göstermiyor.

Promsvyazbank analisti Denis Popov, toplantı öncesinde Merkez Bankası’nın birçok olumsuz veri aldığını belirtiyor.

Kredi büyümesi ve enflasyon, Merkez Bankası’nın temmuz tahminlerinin oldukça üstünde seyrediyor.

Ülke toplumunun enflasyon beklentileri aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, işletmelerin fiyat beklentileri de yükseldi. Bütçe harcamaları artarken, kamu hizmet tarifelerindeki artış ve ücretlerin hızlı artışı da devam ediyor.

Yakın zamana kadar Merkez Bankası’nın enflasyonu hedefe geri döndüreceğine inanan analistler bile bu konuda hayal kırıklığı yaşamaya başladı.

“Artık durumu kontrol edemediklerini düşünüyoruz,” diyen Susin, Merkez Bankası’nın yıl sonu ve 2025 enflasyon beklentilerini yükselterek yüzde 5,3 seviyesine çektiğini ve yüzde 4 hedefini artık gerçekçi bulmadığını da sözlerine ekledi.

Merkez Bankası, kararını açıklarken enflasyonun temmuz tahminlerinin önemli ölçüde üzerinde olduğunu ve iç talepteki artışın arzı geçtiğini belirtti. Ek bütçe harcamaları ve 2024’te beklenen bütçe açığının genişlemesi de enflasyonu artıran faktörler arasında.

Bu durumun ışığında, Merkez Bankası “bir sonraki toplantıda faiz oranını yeniden artırma ihtimalini” kabul ettiğini belirtti; bu da aralık ayında yeni bir faiz artışının olabileceğini işaret ediyor.

Merkez Bankası’nın tahminlerini dramatik şekilde güncellemesi, durumun aciliyetini de ortaya koyuyor. Temmuz ayında enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 6,5-7 seviyelerine ulaşmasını beklerken, yeni tahmin yüzde 8-8,5 seviyesine çıkarıldı. Üstelik Merkez Bankası ilk kez 2025 yılı için yüzde 4’lük hedefe ulaşmanın zor olduğunu kabul etti.

Faiz indirimi ise uzun süre gündemde olmayacak. Merkez Bankası, yıl sonuna kadar ortalama faiz oranını yüzde 21-21,3 ve gelecek yıl ise yüzde 17-20 aralığında tahmin ediyor. Bu, aralık ayında faiz oranının 200 baz puan artarak yüzde 23 seviyesine çıkabileceğini gösteriyor.

Nabiullina ve yardımcısı Aleksey Zabotkin, gerektiğinde faiz oranını daha da artırmaya hazır olduklarını vurguluyorlar. Ancak bu riskli bir strateji: ekonomi zaten yüksek faiz oranlarından dolayı yavaşlama belirtileri gösteriyor. İktisadi Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov da bu durumu kabul ederek, “Üçüncü çeyreğin sonunda ve dördüncü çeyreğin başında ekonomide bir yavaşlama gözlemliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Savaştan hemen sonraki kısa bir dönem hariç, Rusya son 20 yıldır bu kadar yüksek faiz oranlarını görmedi. 2022 yılı sonu ile 2003 yılı başlarında refinansman oranı yüzde 21 seviyelerindeydi. Fakat o döneme kıyasla enflasyon oranları oldukça farklı.

2002’de enflasyon yüzde 15,1 seviyesindeyken bugün yıllık yüzde 8,5 civarında seyrediyor. Bu yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 8’e yaklaşması bekleniyor, ancak tüm bu çabalara rağmen Merkez Bankası enflasyonu düşürmekte zorlanıyor.

Rusya

Rusya, Hindistan’dan bir milyon işçi getirmeyi planlıyor

Yayınlanma

Ural Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andrey Besedin, sanayideki personel açığını kapatmak amacıyla yıl sonuna kadar Hindistan’dan bir milyon işçi getirilmesinin planlandığını açıkladı. Ukrayna’daki savaş ve gençlerin fabrikalara ilgi göstermemesi nedeniyle ortaya çıkan açığın kapatılması için Sri Lanka ve Kuzey Kore gibi ülkelerle de görüşmeler yapılıyor.

Ural Ticaret ve Sanayi Odası (UTPP) Başkanı Andrey Besedin, yıl sonuna kadar Rusya’ya Hindistan’dan bir milyon işçi geleceğini duyurdu.

Gelenlerin arasında “yüksek yetkinliğe sahip uzmanların” da bulunduğunu belirten Besedin, “Yekaterinburg’da bu ülkenin yeni bir Başkonsolosluğu açılıyor ve bu konularla ilgilenecek,” dedi.

Savaş ve gençlerin ilgisizliği açığı büyüttü

Besedin, bu adımla Sverdlovsk oblastındaki endüstriyel metalurji ve makine yapımı işletmelerindeki personel açığını azaltmayı umuyor. Besedin’e göre, yerli işçilerin çoğu Ukrayna’daki savaşa giderken, gençler fabrikalarda çalışmaya yanaşmıyor.

İşgücü açığını kapatmak için başka ülkelerle de çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Besedin, “Büyük potansiyele sahip Sri Lanka da sırada. Büyükelçiliğe bu konuyu bölgeyle azami düzeyde çalışması görevi verildi. Ayrıca Kuzey Kore ile de anlaşmalar var; orada insanlar çalışmayı biliyor,” diye ekledi.

‘Uyum süreci kolay olmayacak’

Bununla birlikte UTPP Başkanı, adı geçen ülkelerden gelecek işçilerin uyum sürecinin kolay olmayacağı konusunda uyardı.

Besedin, “Elbette, müttefik cumhuriyetlerden komşularımız olsaydı bize daha alışkın olurdu, çünkü birçoğu burada okudu ve dili biliyor. Şimdilik belirtilen ülke grubuyla çalışma deneyimimiz yok. Bu zor, çünkü bizim kendi yaklaşımlarımız var, onların da kendi yaklaşımları var,” diye itiraf etti.

Rus fabrikaları Çin, Hindistan ve Türkiye’den yaklaşık 50 bin işçiyi işe aldı

İnşaat ve perakende sektörleri testlere başladı

Rusya’da inşaat sektörü daha önce Hintli işçilere ilgi göstermişti. Mart ayında, Samolet şirketler grubu, Moskova’daki şantiyelerde bu ülke vatandaşlarını test modunda işe aldığını duyurmuştu.

Şirketin Operasyon Direktörü Alexey Akindinov, Hintlilerin “büyük artısının”, sözleşme imzaladıktan sonra işveren değiştirememeleri ve Orta Asya ülkeleri vatandaşlarına kıyasla daha düşük maaş beklentileri olduğunu söylemişti.

Akindinov, Hintlilerin Rusçayı neredeyse hiç bilmemesi gibi “kendine özgü zorluklar” nedeniyle bunun “henüz süper başarılı bir vaka olmadığını” da kabul etmişti.

İnşaat sektörünün ardından perakende şirketleri de Hindistan vatandaşlarını işe almaya başladı. Özellikle Pyateroçka, Perekrestok ve Çijik zincirlerinin sahibi X5 şirketi, Hintlileri dağıtım merkezlerinde istihdam ettiklerini bildirmişti.

Şirket başkanı Yekaterina Lobaçeva, “temel dil ve kültürel farklılıklar” da dahil olmak üzere onlarla çalışmanın “birçok nüansı” olduğunu ve bu nedenle işe alımların şimdilik test modunda yapıldığını belirtmişti.

Hindistan’da Rusya için meslek okulu teklifi

Geçen yıl 4 binden fazla Hintli göçmen, St. Petersburg’da çalışmak için başvuruda bulunmuştu. Ayrıca bu ülke vatandaşları, Kaliningrad oblastındaki fabrikalarda da görülmüştü.

E-ticaret platformu Ozon da depo kompleksleri ve yazılım geliştirme için Hintlileri işe aldığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz haziran ayında Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği, Rusya Federasyonu için doğrudan Hindistan’da işçi yetiştirmek amacıyla ortaöğretim meslek okulları açılmasını önerdi.

Bu fikir, Eğitim Bakanı Sergey Kravtsov tarafından desteklendi ve Kravtsov, konunun Dışişleri Bakanlığı ile birlikte hayata geçirilmesi için çalışacaklarını vaat etti.

Okumaya Devam Et

Rusya

Rusya’da intihar eden bakanın yerine atanan Nikitin, Duma’dan güvenoyu aldı

Yayınlanma

Rusya’da Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt’un, hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasıyla bağlantılı olarak intihar etmesinin hemen ardından yerine Andrey Nikitin atandı. Nikitin, parlamentonun alt kanadı Duma’da yapılan oylamada 408 milletvekilinin desteğini alarak göreve başlarken, onay oturumunda selefinin ölümüyle ilgili hiçbir soru sorulmadı.

Rusya’da, hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması nedeniyle intihar eden Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt’un ölümünden bir gün sonra yerine Andrey Nikitin atandı.

Nikitin, parlamentonun alt kanadı Duma’da yapılan oylamada 408 milletvekilinin desteğini alarak resmen göreve başlarken, oturumlar sırasında milletvekillerinin Starovoyt’un ölümüyle ilgili herhangi bir soru sormaması dikkat çekti.

Starovoyt’un 7 Temmuz sabahı görevden alınmasının ardından vekâleten göreve getirilen Nikitin’in adaylığı, Başbakan Mihail Mişustin tarafından aynı gün Duma’ya sunuldu.

2020 anayasa değişiklikleri uyarınca yürütülen prosedür kapsamında Nikitin, önce meclisteki beş siyasi parti grubuyla, ardından 8 Temmuz sabahı Ulaştırma Komisyonu ile bir araya geldi.

Komisyonun desteğini alan Nikitin, genel kuruldaki oylamanın ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameyle Ulaştırma Bakanı olarak atandı.

Görevden alınan eski Rusya Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt intihar etti

Duma’da selefiyle ilgili soru sorulmadı

Duma’daki genel kurul oturumunda konuşan Nikitin, siyasi parti gruplarıyla yaptığı görüşmelerde bölgesel ve yerel yolların bakımı, sivil havacılığın ve demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi gibi konuları ele aldıklarını belirtti.

Bu hedeflerin Etkin Ulaşım Sistemi ve Yaşam İçin Altyapı başlıklı ulusal projelerde yer aldığını ifade eden Nikitin, “Devlet Başkanımızın önümüze koyduğu görevleri yolcuların gözünden değerlendirmeliyiz,” dedi.

Oturumda milletvekilleri Nikitin’e beş soru yöneltti. Komünist Parti’den Yevgeniy Bessonov Moskova-Adler yüksek hızlı tren hattı projesini, Liberal Demokrat Parti’den Stanislav Naumov bölgelerdeki köprü inşaatlarını, Yeni İnsanlar Partisi’nden Anton Tkaçev sektörde yapay zekâ kullanımını ve Birleşik Rusya’dan Anna Kuznetsova çocuklu ailelere yönelik ulaşım kolaylıklarını sordu.

Adil Rusya Partisi’nden Oleg Nilov ise havalimanı ve tren istasyonlarındaki otopark ücretleri, büfe ve kafe fiyatlarını gündeme getirerek, “Tiyatro vestiyerden başlar. Havalimanları ve istasyonlar için de aynı şey geçerli,” ifadelerini kullandı.

Nikitin, bu eleştiriye, özel altyapı üzerindeki etki araçlarının sınırlı olduğunu belirterek, “Ancak açgözlülük hiçbir zaman iyi bir sonuca yol açmaz. Bu konuyu meslektaşlarımızla kesinlikle konuşacağız,” yanıtını verdi.

Kremlin’den ilk açıklama: ‘Şok edici’

Starovoyt’un görevden alınma kararnamesi 7 Temmuz sabahı Putin tarafından imzalanmış, hemen ardından Nikitin vekâleten göreve getirilmişti.

Birkaç saat sonra ise Soruşturma Komitesi, Starovoyt’un cansız bedeninin Odintsovo bölgesinde bulunduğunu ve ilk bulgulara göre intihar ettiğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada olayı “trajik ve üzücü” olarak nitelendirdi. Putin’in durumdan derhal haberdar edildiğini belirten Peskov, “Bu tür bir olay normal insanları şok etmekten başka bir şey yapmaz. Doğal olarak bizi de şok etti,” dedi.

Soruşturmanın devam ettiğini ve tüm soruları bu soruşturmanın yanıtlayacağını vurgulayan Peskov, “Soruşturma sürerken spekülasyon yapmak bize düşmez,” diye ekledi.

İntiharın arkasındaki yolsuzluk iddiaları

Vedomosti gazetesinin haberinde, eski bakanın hakkında açılması muhtemel dava nedeniyle intihar etmiş olabileceği belirtildi.

Starovoyt’un, Kursk Oblastı Valiliği döneminde yardımcılığını yapan ve daha sonra yerine geçen Aleksey Smirnov’un, kendi davası kapsamında Starovoyt aleyhine ifade vermiş olabileceği iddia edildi.

Smirnov, nisan ayında Moskova’da gözaltına alınmıştı. Smirnov, organize suç örgütü içinde görevini kötüye kullanarak dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor.

Suçlamanın merkezinde, Kursk Oblastı Kalkınma Kurumu’na Ukrayna sınırında tahkimat inşaatı için tahsis edilen 1 milyar rubleden fazla kamu kaynağının zimmete geçirilmesi yer alıyor.

Starovoyt’un intiharı hakkındaki sorusuna Nikitin, “Sovyet döneminde ve modern Rusya’da çalışmış tüm ulaştırma sektörü yöneticilerine minnettarım. Deneyimleri her zaman faydalı olmuş ve olacak değerli insanlar,” diyerek doğrudan bir yanıt vermekten kaçındı.

TASS ajansının paylaştığı bilgiye göre de eski bakan için 10 Temmuz’da Moskova’da bir veda töreni düzenlenecek.

Okumaya Devam Et

Rusya

Rusya, altın milyarderi Konstantin Strukov’un varlıklarını kamulaştırmaya hazırlanıyor

Yayınlanma

Yazar

Rusya Başsavcılığı, milyarder Konstantin Strukov’un ülkenin en büyük altın üreticilerinden Yujuralzoloto’daki (YUGK) kontrol hissesine yolsuzlukla elde edildiği gerekçesiyle el konulması için dava açtı. Altın madenciliği sektöründe bir ilk olan bu hamle, şirketin hisselerinde yüzde 30’a varan düşüşe yol açarken, Moskova Borsası’nda işlemler durduruldu ve Strukov hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiği iddia edildi.

Rusya Başsavcılığı, ülkenin en büyük altın üreticilerinden Yujuralzoloto Grubu’nun (YUGK) kontrol hissesinin milyarder Konstantin Strukov’dan alınarak devlete devredilmesi için harekete geçti.

Yolsuzlukla elde edildiği belirtilen varlıkların kamulaştırılması talebiyle açılan davanın ilk duruşması 8 Temmuz’da Çelyabinsk Bölge Mahkemesinde görülecek.

Bu gelişme, devletin varlıklara el koyma hamlelerinin son halkası olurken, altın madenciliği sektöründe bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Davanın ardından şirketin hisseleri iki günde yüzde 30’a yakın değer kaybederken, Moskova Borsası’nda işlemler durduruldu.

Yolsuzluk suçlaması ve gizemli kaçış iddiası

Rusya Başsavcı Yardımcısı tarafından Strukov ve diğer birkaç kişiye karşı açılan davada, varlıkların “yolsuzluk yoluyla elde edilen mülk” olarak devlet hazinesine devredilmesi talep ediliyor.

Kommersant ve RBK gazetelerinin dava dosyasına dayandırdığı haberlere göre, savcılık Strukov’un devlet kurumlarındaki konumu ve görevini kullanarak şirketlerin kontrolünü ele geçirdiğini savunuyor.

Kommersant, Strukov’un 200 milyar ruble değerindeki varlıklarına el konulmasının söz konusu olduğunu yazdı.

Dava haberinden bir gün önce, Rus ajansları şirketin ofislerinde çevre koruma kurallarının ihlaliyle ilgili aramalar yapıldığını bildirmişti.

4 Temmuz Cuma günü ise Çelyabinsk bölgesindeki Svetlinskoye maden ocağının iki yöneticisi hakkında ceza davası açıldığı duyuruldu.

Bu gelişmeler yaşanırken, 5 Temmuz Cumartesi akşamı Kommersant gazetesi, kaynaklarına dayandırarak Strukov’un mahkeme yasağına rağmen kişisel Bombardier iş jetiyle Çelyabinsk’ten Türkiye’ye uçmaya çalıştığını ancak Federal Sivil Havacılık Kurumu’nun (Rosaviatsiya) kalkışa izin vermemesi üzerine uçağın icra memurları tarafından durdurulduğunu iddia etti.

Rusya Anayasa Mahkemesi Başkanı: Yolsuzluk Nazizm ve terörden daha tehlikeli bir düşman

Gazete, haberini operasyonel bir çekim fotoğrafıyla destekleyerek, memurların Strukov’un Rusya İçişleri Bakanlığı Göçmenlik Kurumu tarafından iptal edilen pasaportuna el koyduğunu belirtti.

Ancak şirket temsilcisi bu bilgiyi yalanlayarak, Strukov’un cumartesi günü Moskova’daki YUGK ofisinde mesaide olduğunu bildirdi.

Temsilci, “Yurt dışına çıkmayı planlamıyordu ve planlamıyor. Kendisine yönelik herhangi bir soruşturma faaliyeti yürütülmedi, gözaltına alınmadı,” dedi.

Uçak takip sitesi Flightradar24 verilerine göre, Kommersant‘ın kayıt numarasını verdiği iş jeti cumartesi günü Çelyabinsk’te değil, Bratsk’tan Moskova’ya uçuş gerçekleştirdi.

Kremlin sessiz, vekilden destek geldi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün Yujuralzoloto davasıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınarak soruları kolluk kuvvetlerine yönlendirdi.

Buna karşılık, Birleşik Rusya Partisi’nden Duma milletvekili Oleg Golikov, Strukov’u “bölgeye ve insanlara olan bağlılığını eylemleriyle kanıtlamış” bir kişi olarak nitelendirdi.

Golikov, “90’lı yıllarda Plast’taki madenler kapanırken ve işçiler geçim kaynaklarından mahrum kalırken, o sadece sorumluluk almakla kalmadı, sektörü sıfırdan yeniden canlandırdı,” diye yazdı.

Forbes listesindeki milyarder: Konstantin Strukov kim?

1958’de Rusya’nın Orenburg bölgesinde doğan Strukov, 1980’de Magnitogorsk Devlet Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Kazakistan ve Başkurdistan’da madencilik sektöründe çalıştı.

Başkurdistan’da Kuprum adlı bir altın madenciliği şirketi kurdu ve 1997’de Çelyabinsk merkezli Yujuralzoloto’nun başına geçti.

1976’da kurulan ve SSCB’nin dağılmasının ardından 1993’te özelleştirilen Yujuralzoloto’nun üretimi, Strukov’un zarar eden şirketin başına geçtiği 1997’de neredeyse durma noktasına gelmişti.

Strukov, şirketi yeniden yapılandırarak aynı isimle yeni bir işletme kurdu ve Ural’ın en büyük madeni olan Svetlinskoye de dahil olmak üzere bazı varlıkları bu yeni şirkete devretti.

Daha sonra Yujuralzoloto iflas etti ve Strukov, yeni şirketin hisseleri de dahil olmak üzere ana varlıkları bir müzayedede 12,8 milyon rubleye satın aldı.

2000 yılından bu yana Çelyabinsk Oblastı Meclisine seçilen Strukov, şu anda bölge parlamentosunun başkan yardımcısı ve Birleşik Rusya Partisi üyesi.

Forbes‘a göre 2025 yılı itibarıyla 1,9 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın en zengin 78. kişisi olan Strukov’un serveti, 2021’de 2,8 milyar dolar olarak tahmin ediliyordu.

Ailesi ayrıca Kuzbass’ta varlıkları bulunan kömür şirketi MelTEK’te de hisse sahibi. Milyarder, ABD, AB ve İngiltere’nin yaptırımları altında bulunuyor.

Rusya’da devletleşme hamlesi: Servet dağılımında yeni bir sayfa mı?

Rusya’nın dördüncü büyük altın üreticisi: YUGK

Yujuralzoloto Grubu (YUGK), Rusya’nın en büyük altın üreticilerinden biri. Şirketin yüzde 67,8’i Strukov’a aitken, yüzde 22’si 2024 sonunda bu hisseyi satın alan Gazprombank’ın bir yönetim şirketine, yüzde 10,2’si ise halka açıklık oranına sahip.

Şirketin kendi verilerine göre, 2024’te Rusya’nın dördüncü büyük altın üreticisiydi. JORC sınıflandırmasına göre kaynakları 46 milyon ons, kanıtlanmış ve muhtemel rezervleri ise 11,1 milyon ons olarak tahmin ediliyor.

Şirket, 2024’te gelirini yüzde 12 artışla 75,9 milyar rubleye, FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) göstergesini ise yüzde 11 artışla 34,4 milyar rubleye çıkardı.

2023’te halka arz ve 2024’te ikincil halka arz gerçekleştiren şirket, toplamda yaklaşık 15 milyar ruble kaynak sağladı.

2020’de altın madencisi Petropavlovsk Plc’nin yüzde 22,37’sini satın alması, kurucusu Pavel Maslovskiy’nin görevden alınması ve daha sonra zimmet suçundan hapis cezasına çarptırılmasıyla sonuçlanan bir şirket içi çatışmaya yol açmıştı.

Yatırım iklimi üzerindeki ‘çelişkili’ sinyaller

Moskova’nın bir yandan Rusya’yı yabancı sermaye için cazip bir yer olduğuna dikkat çekerken, diğer yandan varlıklara el koyup önde gelen milyarderleri hukuki süreçlere tabi tutması son dönemde öne çıkan tartışmalar arasında.

Ukrayna’daki çatışmanın başlamasından bu yana yabancı yatırımlar keskin bir şekilde düştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son St. Petersburg Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın kamulaştırma peşinde olmadığını ve yaşanan süreçlerin yasaların ihlal edildiği münferit vakalar olduğunu yinelemişti.

Profesör Katasonov: Rusya’da ‘büyük devletleştirme’ zamanı geldi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English