Bizi Takip Edin

Diplomasi

Putin-Trump görüşmesinin takvimi belli değil

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki olası bir görüşmenin zamanlamasının, Ukrayna’daki çatışmanın çözümünde kaydedilecek ilerlemeye bağlı olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında planlanan olası bir görüşmenin henüz bir zaman çizelgesinin olmadığını ve bu durumun Ukrayna’daki çatışmanın çözümünde kaydedilecek ilerlemeye bağlı olacağını söyledi.

Gazeteci Catherine Herridge’e verdiği mülakatta konuşan Rubio, “Bu görüşmenin büyük ölçüde Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesinde herhangi bir ilerleme kaydedip edemeyeceğimize bağlı olacağını düşünüyorum,” dedi.

Eski Başkan Joe Biden’ın görev süresi boyunca Rusya ile temasın kesilmesinin bir kayıp olup olmadığı sorulan Rubio, “Hiç temas yok. Oysa Soğuk Savaş’ın ortasında, en kötü günlerinde bile, ABD ile Sovyetler Birliği arasında temas vardı,” ifadelerini kullandı.

Rubio, ABD ve Rusya’nın “şu anda çeşitli konularda işbirliği yapabileceğini ve çatışma riskini azaltabileceğini”, fakat Ukrayna’daki çatışmanın “hâlâ bir engel teşkil ettiğini” de sözlerine ekledi.

Rubio, “Pek çok konuda farklı düşüneceğiz ancak üzerinde anlaşabileceğimiz veya ciddi çatışmalara yol açabilecek konulardaki gerilimi azaltabileceğimiz şeyler üzerinde çalışabiliriz. Ukrayna engeli ortadan kalkmadığı sürece bu mümkün değil,” şeklinde konuştu.

Rubio, “Rusya, dünyanın önemli bölgelerinde etkili olmaya devam ediyor. Sonuçta, hoşumuza gitsin ya da gitmesin, küresel bir güç ve Suriye’de, Orta Doğu’da, hatta Batı yarımkürede ve kesinlikle Avrupa’da yer alıyor,” diye ekledi.

“Washington’ın, en büyük taktik nükleer silah stoğuna ve stratejik nükleer silahlarda ikinci en büyük stoğa sahip devletle diyalog kurabilmesi gerektiğini” belirten Rubio, “Hoşumuza gitsin ya da gitmesin, onlarla temas halinde olmalıyız ve ilk adım Moskova’daki büyükelçiliğimizin zar zor çalışıyor olması,” ifadelerini kullandı.

Rubio, Rusya ile iletişimin “Moskova’nın Ukrayna çatışmasını sona erdirme niyetlerini teyit etmek için de gerekli olduğunu” açıkladı.

Rubio, “Başkan Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin davranışlarından son derece memnuniyetsiz,” diyerek, “Zelenskiy’nin bazı açıklamalarının Washington’da rahatsızlığa neden olduğunu” belirtti.

Rubio sözlerine şöyle devam etti: “Zelenskiy ile maden kaynakları konusunu görüştük, işbirliği önerdik, kabul etti ve konuyu parlamentoya sunacağını söyledi. Ancak iki gün sonra fikri alenen reddetti. Bu, bize söylediği şey değildi.”

ABD Dışişleri Bakanı’na göre, Trump’ın Ukrayna konusundaki tutumu “değişmedi”. Rubio, “Minnettarlık yerine dezenformasyon suçlamaları duyduğumuzda, bu çok ters tepiyor ve Trump buna tahammül edecek türden biri değil,” dedi.

Geçtiğimiz salı günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, Rusya-ABD görüşmelerine ev sahipliği yaptı.

Rus heyetinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuriy Uşakov ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu CEO’su Kirill Dmitriyev yer alırken, ABD tarafını Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve ABD Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff temsil etti.

Diplomasi

Almanya ile Fransa arasındaki yeni nesil savaş uçağı sorunu sürüyor

Yayınlanma

Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, Avrupa’nın yeni nesil savaş uçağı programına desteğini yineledi, fakat projenin yapısı konusunda Fransa ile devam eden gerginliği kabul etti.

Berlin’de NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile birlikte konuşan Merz, 2040 yılına kadar mevcut savaş uçağı filosunu yenilemek için başlatılan milyarlarca avroluk bir girişim olan Gelecek Savaş Hava Sistemi (FCAS) konusunda Paris ve Madrid ile yapılan geçmiş anlaşmalara bağlı olduğunu söyledi.

Merz, “FCAS ile ilgili olarak Fransa ve İspanya ile yaptığımız anlaşmalara kesinlikle bağlı kalmak istiyorum,” diyerek, bunu “Avrupa savunması için iyi bir proje” olarak nitelendirdi ve Almanya’nın operasyonel gereksinimlerini karşılamak için “bu tür uçaklara ihtiyaç olduğunu” ekledi.

Merz’in açıklamaları, Fransız sanayi oyuncularının programın temel unsuru olan yeni nesil savaş uçağı projesinin yüzde 80’ini talep etmesiyle Berlin ve Paris arasında gerginliğin tırmandığı bir dönemde geldi. Bu talep, Alman sanayi ve hükümetinde endişe yarattı.

Merz çarşamba günü, sınır ötesi anlaşmazlıkların hâlâ çözülmediğini kabul etti. Şansölye, “Fransa’da yapılan görüşmeler” olarak nitelendirdiği konuyla ilgili olarak, “Bu konuyu önümüzdeki birkaç ay içinde kesin olarak netleştirmeye karar verdik. Bu konsorsiyumun yapısı konusunda farklı görüşler hâlâ çözülmedi,” diye ekledi.

Merz’in açıklamaları, POLITICO’nun Almanya’nın bu girişimdeki başlıca endüstri ortağı olan Airbus’ın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu ayın sonunda Berlin’i ziyaret etmeden önce siyasi bir yeniden düzenleme yapılmazsa projenin çökebileceği uyarısında bulunmak için şansölye ile görüşme talep ettiğini bildirmesinden sonra FCAS hakkında yaptığı ilk kamuoyu açıklaması oldu.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Parlamento komitesi: İran, İngiltere için ‘kalıcı bir tehdit’

Yayınlanma

İngiltere parlamentosunun istihbarat ve güvenlik komitesi, İran’ın İngiltere için “kalıcı ve öngörülemez” bir risk oluşturduğu uyarısında bulundu.

Geçen yılki genel seçimler nedeniyle yayınlanması ertelenen İran güvenlik raporu, İngiliz hükümetini Tahran’ın etkisine karşı önlemleri güçlendirmeye çağırdı.

Komite başkanı Lord Beamish, “İran, Birleşik Krallık, Birleşik Krallık vatandaşları ve Birleşik Krallık’ın çıkarları için geniş kapsamlı, kalıcı ve öngörülemez bir tehdit oluşturmaktadır,” iddiasında bulundu.

Beamish, İran’ın devlet politikası aracı olarak “suikastı kullanmaya istekli olduğunu” göz önünde bulundurarak, Birleşik Krallık’ta bulunan muhaliflere ve rejim karşıtlarına yönelik fiziksel tehdidin keskin artışından “özellikle endişe duyduklarını” ekledi.

Raporda, 2022’nin başından bu yana İran’ın Birleşik Krallık’ta yaşayan kişilere yönelik tehditlerinde “önemli bir artış” olduğu ve bu tehditlerin “İngiliz vatandaşlarına veya Birleşik Krallık’ta yaşayan kişilere yönelik 15 cinayet veya kaçırma girişimini” içerdiği belirtildi.

Raporda, “Bu tehdit, muhaliflere ve rejim muhaliflerine yoğun bir şekilde odaklanıyor. Birleşik Krallık’taki Yahudi ve İsrail çıkarlarına yönelik tehdit de artıyor,” denildi ve saldırıların çoğunun “üçüncü taraf ajanlar” aracılığıyla gerçekleştirildiği öne sürüldü.

Raporda, “İran, Birleşik Krallık’taki muhalif, Yahudi ve İsrail hedeflerine yönelik saldırıları Birleşik Krallık’a yönelik saldırılar olarak görmüyor,” denildi.

Rapor, İngiliz hükümetini ve uluslararası ortaklarını, bu tür saldırıların aslında Birleşik Krallık’a yönelik saldırılar olduğunu ve uygun şekilde yanıtlanacağını İran’a her fırsatta açıkça belirtmeye teşvik ettiğini duyurdu.

Raporda, İran’ın “gizli yabancı nüfuz”u izlemek için İngiliz hükümetinin yeni kayıt defterinde Rusya ile birlikte en üst sıraya yerleştirilmesinden kısa bir süre sonra yayınlandı.

Komite, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu ve ardından Orta Doğu’da çıkan çatışmalardan önce, Ağustos 2021’den Ağustos 2023’e kadar delil topladı.

Raporu hazırlayanlar, “Orta Doğu’daki manzaranın önemli ölçüde değiştiğini” kabul ederken, İran’ın faaliyetlerine ilişkin daha geniş bakış açısının “hâlâ geçerli olduğunu” belirtti.

Raporda, İran’ın casusluk ve siber tehditlerine karşı uyarıda bulunuldu ve Birleşik Krallık’ın “öncelikli hedef” olduğu belirtildi, fakat bu tehdidin Rusya ve Çin’in oluşturduğu tehditten “daha dar” ve “daha az sofistike” olduğu ifade edildi.

Raporda, hükümetin İran tehdidine daha uzun vadeli bir yaklaşım benimsemesi tavsiye edildi ve acil krizlere yanıt olarak hükümetin çok fazla “yangın söndürme” faaliyetinde bulunduğu belirtildi.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Lavrov ve Rubio, Ukrayna, İran ve Suriye’yi görüştü

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Malezya’nın başkentinde bir araya geldi. Görüşmede Ukrayna, İran ve Suriye’deki durum ele alınırken, Rubio, Rusya’nın Ukrayna konusunda esneklik göstermemesinden duyulan hayal kırıklığını iletti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Malezya’nın başkentinde gerçekleştirdikleri görüşmede Ukrayna, İran ve Suriye’deki durum başta olmak üzere bir dizi uluslararası sorunu ele aldı.

ABD tarafı, Rusya’nın Ukrayna meselesindeki tutumundan duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, Rusya ise iki ülke arasında doğrudan uçuşların yeniden başlatılmasını gündeme getirdi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Lavrov ile yaptığı görüşmenin “önemli ve samimi” olduğunu belirtti.

Rubio, Başkan Donald Trump’ın, Rus tarafının Ukrayna ihtilafının çözümünde esneklik göstermemesinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını Lavrov’a ilettiğini söyledi.

Rubio, “Bu çatışmanın nasıl sona erebileceğini belirleyen bir yol haritasına ihtiyacımız var,” diye konuştu.

Moskova’dan işbirliği ve hava bağlantısının yeniden kurulması vurgusu

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan resmi açıklamada ise görüşmenin, çatışma durumlarına barışçıl çözümler bulma ve Rusya-ABD iktisadi ve insani işbirliğini yeniden tesis etme yönündeki karşılıklı niyeti teyit ettiği vurgulandı.

Açıklamada, Rusya ile ABD arasında doğrudan hava bağlantısının yeniden kurulmasının bu sürece katkı sağlayabileceği ifade edildi.

Bakanlık, “İkili diplomatik misyonların işleyişinin normalleştirilmesi için daha fazla çalışmanın önemi vurgulandı,” ifadelerine yer verdi.

Açıklamanın devamında Moskova, “Rusya ve ABD dışişleri bakanlıkları arasındaki yapıcı ve karşılıklı saygıya dayalı diyalog, karşılıklı çıkar sağlayan ve genişleyen bir dizi konuda devam edecektir,” mesajını verdi.

ABD’den Rusya’nın enerji sektörünü hedef alan yeni yaptırım hamlesi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English