Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD Hazine Bakanı Yellen Çin ziyaretine başladı

Yayınlanma

Perşembe günü (bugün) bir haftalık Çin gezisine başlayan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pekin’le ticari gerilimleri yönetmek için “etkili bir elçi” olarak görülüyor.

Planlanan ziyaret, salı günü Devlet Başkanı Xi Jinping ile ABD’li mevkidaşı Joe Biden arasında gerçekleşen telefon görüşmesini takip ediyor ve kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Pekin ile Washington arasındaki ilişkilerin bir başka göstergesi olarak görülüyor.

ABD Hazinesi Yellen’ın güneydeki Guangzhou kenti ve başkent Pekin’deki seyahat programının ekonomistler, Amerikalı işletmeler, Guangdong valisi Wang Weizhong ve Pekin belediye başkanı Yin Yong ile görüşmeleri içereceğini doğruladı.

ABD Hazinesi’nden yapılan açıklamada Başbakan Li Qiang, Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Maliye Bakanı Lan Fo’an, Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng ve ABD ile daha önceki ticaret müzakerelerini yürüten Çin’in eski başbakan yardımcısı Liu He’nin de seyahat sırasında Yellen ile görüşeceği belirtildi.

Yellen ziyarete başlarken sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “ (ABD Başkanı Biden’ın liderliğinde) Çin ile ilişkimizi güçlü bir konumdan sorumlu bir şekilde yönetmek için çalıştık. Ekonomik gündemimiz tarihi bir toparlanmayı teşvik ediyor ve Amerika’nın üretim kapasitesine yaptığımız önemli yatırımlar sürekli, güçlü ekonomik büyümeyi destekleyecektir”  dedi.

Hazine Bakanı, “Çin’de geçirdiğim süre boyunca, Amerikalı işçiler ve firmalar için eşit şartlar sağlayan sağlıklı bir ekonomik ilişkiyi geliştirmeye ve yasadışı finans ve iklim değişikliği gibi ortak zorluklar konusunda işbirliğini ilerletmeye odaklanacağım. Dünyanın en büyük iki ekonomisi olarak, özellikle aynı fikirde olmadığımızda açık iletişim kanallarını korumamız kritik önem taşıyor. Amerikan halkı bizden bu ilişkiyi sorumlu bir şekilde yönetmemizi bekliyor ve dünya da elimizden geldiğince birlikte çalışmamızı bekliyor” ifadelerini kullandı.

Danışmanlık firması Tidalwave Solutions’ın Şangay merkezli kıdemli ortağı Cameron Johnson, “Bakan Yellen büyük saygı görüyor ve etkili bir elçi olarak görülüyor çünkü konulara odaklanıyor ve yan sorunların tartışmanın önüne geçmesine izin vermiyor” dedi.

Johnson, ticaretin “ABD-Çin ilişkilerinde önemli bir itici güç olduğunu” ve ABD seçim yılında “oldukça istikrarlı ilişkiler” sürdürme hedefine ulaşmaya yardımcı olabileceğini, bu nedenle “seçimin sonucunu etkilemeyeceğini” sözlerine ekledi.

ABD Hazinesi’nin açıklamasına göre, Biden yönetiminin en güvercin üyelerinden biri olarak görülen Yellen, Çinli muhataplarına “adil olmayan ticaret uygulamaları konusunda baskı yapmak” ve endüstriyel kapasite fazlalığının yanı sıra yasadışı finansla mücadele, finansal istikrar, iklim değişikliği ve bazı gelişmekte olan ülkelerin borçlarının hafifletilmesi konularında işbirliğini görüşmek üzere yola çıktı.

Ayrıca en son temmuz ayında Çin’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın da, henüz ayrıntıları açıklanmamış olsa da, yeniden Çin’e gitmesi bekleniyor.

BBVA Research’te kıdemli ekonomist olan Dong Jinyue, “İkili ilişkiler için en zorlu kısım ticaret savaşı ve gümrük tarifesi sorunlarıdır, bunu ABD’nin teknoloji ile ilgili ikili [doğrudan yabancı yatırım] kısıtlamaları takip etmektedir” dedi.

South China Morning Post’a konuşan Dong, Tayvan ve Güney Çin Denizi ile ilgili askeri meselelerin ekonomik farklılıklara kıyasla “eşit derecede zorlu” olduğunu, ancak ticaret ve yatırımla uğraşmanın “statükoyu korumanın daha kolay” olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak Natixis’in Asya-Pasifik baş ekonomisti Alicia Garcia-Herrero, Yellen’ın ziyareti sırasında kapasite fazlası da dahil olmak üzere bu tür konularda hızlı sonuçlar alınabileceğinden şüphe duyduğunu belirtti ve bunun doğrudan ihracat pazarlarıyla ilgili olduğunu sözlerine ekledi.

Geçen yıldan bu yana elektrikli araçlar, lityum piller ve güneş pilleri Çin’in yeni ihracat ayakları haline geldi ve bunların değeri 1 trilyon yuanı (138 milyar ABD Doları) aştı.

Garcia-Herrero, “[Çinli yetkililer] Yellen’ın aşırı üretimi durdurma talebine nasıl tepki verecek?” diye sordu ve “Bence bu konuda duvara toslayacaklar” dedi.

Pekin merkezli Çin ve Küreselleşme Merkezi adlı düşünce kuruluşunda araştırma görevlisi olan Wang Zichen, Yellen’ın küresel finansal istikrar konusunda ortak bir zemin bulabileceğini söyledi.

Bununla birlikte Wang, Pittsburgh merkezli US Steel’in Japon çelik üreticisi Nippon Steel tarafından satın alınmasında Çin’le bağlantılı olduğu iddialarına ilişkin ABD’nin endişelerine atıfta bulunarak ticari ilişkilerde “daha pek çok kara mayını” bulunduğu uyarısında bulundu.

“Bu durum, Çinli şirketlerin ABD’de karşı karşıya olduğu vahim iş ortamını ortaya koyuyor” diyen Wang, ABD’nin Çin’e yönelik ihracat kontrolleri ve eski başkan Donald Trump’ın Çin ürünlerinden duyduğu “hoşnutsuzluk” gibi başka örnekler de verdi.

DİPLOMASİ

Dokuz NATO ülkesi Balkanlar’da tatbikata başlıyor

Yayınlanma

13-26 Ocak tarihleri arasında NATO üyesi dokuz ülke, Balkanlar’da ‘Steadfast Dart – 25’ tatbikatını gerçekleştirecek. Tatbikatta yaklaşık 10 bin kişilik kuvvet, doğu kanadını güçlendirme ve caydırıcılığı artırma amacıyla hava, kara, deniz ve özel kuvvetlerden oluşan birliklerle katılacak.

NATO’ya üye dokuz ülke, 13-26 Ocak tarihleri arasında Balkanlar’da “Steadfast Dart – 25” isimli tatbikat düzenleyecek. Bu bilgi, NATO’nun resmi internet sitesinde yer aldı.

Tatbikatın amacı, askeri birliklerin kapasitelerini, taraflar arasındaki uyumu ve operasyonel tepkime kabiliyetlerini sınayarak doğu kanadını savunma yeteneklerini güçlendirmek olarak açıklandı.

Tatbikata NATO’nun 9 üyesinden yaklaşık 10 bin kişilik müttefik reaksiyon kuvvetleri (ARF) katılacak. Hava, kara, deniz ve özel kuvvetler de tatbikatta yer alacak.

Tatbikat, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’da gerçekleştirilecek. NATO tarafından yapılan açıklamada, bu tatbikatın “önemli bir caydırıcı etki sağlama konusunda NATO’nun çevikliğini ve kararlılığını göstermek” amacı taşıdığı vurgulandı.

Tatbikat, gerçek zamanlı reaksiyon kapasitesini sergileme işlevi de görecek.

10 Ocak’ta NATO ülkeleri, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarma önerisini reddetti. Fakat ülkeler, mevcut yüzde 2 seviyesinden harcamaların artırılmasına ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir oldu.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Musk ve Zuckerberg, AB dijital kurallarından memnun değil

Yayınlanma

X’in sahibi Elon Musk ve Meta’nın patronu Mark Zuckerberg geçtiğimiz hafta Avrupa siyasetine defalarca müdahale ederek AB’li siyasetçilerin ABD’li teknoloji devlerinin Kıtanın dijital kurallarına uyması gerektiği yönündeki çağrılarına sert çıktı.

Son gelişmeler arasında Zuckerberg’in AB’nin dijital düzenleyici çerçevesini “sansür” olarak nitelendirmesi ve rekabet politikasını “neredeyse bir gümrük tarifesine” benzetmesi yer alıyor.

Zuckerberg ayrıca cumartesi günü Trump destekçisi Joe Rogan ile yaptığı bir podcast röportajında, göreve gelecek Trump yönetimini ABD teknoloji endüstrisini AB’nin dijital düzenleyici çerçevesinin uygulanmasına karşı savunmaya çağırdı.

Hafta sonu AB liderlerinin tepkileri ise cılız kaldı. Almanya Dijital Bakanı Volker Wissing ve Fransa Dijital Bakanı Clara Chappaz, hükümetlerinin konuyu “ciddiye aldığını” söyledi ve AB’nin içerik denetleme yasası olan Dijital Hizmetler Yasasını (DSA) kapsamlı bir şekilde soruşturma, değerlendirme ve uygulama konusunda Avrupa Komisyonuna olan güvenlerini ifade etti.

Chappaz pazar günü yaptığı açıklamada AB yasalarının sağlam olduğunu ve Avrupalıların Komisyonun ABD’nin Büyük Teknolojisine etkili bir şekilde karşı koyacak araçlara sahip olduğuna güvenebileceklerini söyledi.

Zuckerberg’in Büyük Teknoloji’yi AB’nin dijital kural kitabından korumak için yeni ABD yönetimine başvurması ve Trump’ın AB mallarına %20’ye varan gümrük vergileri uygulama tehdidi, Komisyonun AB yasalarını etkili bir şekilde uygulama konusundaki siyasi kabiliyeti hakkında ciddi şüpheler uyandırıyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen, Zuckerberg ve Musk gibi ABD’li teknoloji patronlarının son eylemlerinin ihlal olarak değerlendirilmesi halinde, DSA’nın uygulanmasından sorumlu ekibinin AB’’nin içerik denetleme kurallarının ihlaline yönelik daha fazla soruşturma başlatabileceğini belirtti.

Zuckerberg, 7 Ocak’ta Meta’nın içerik denetleme politikalarında değişikliğe gittiğini duyurmuş ve bu hamlenin, Meta patronunun Trump karşısında attığı bir geri adım olduğu ileri sürülmüştü.

Buna cevaben Komisyon şu anda Meta tarafından Facebook ve Instagram için sunulan ve platformların nefret söylemi ve nefret içeren davranış tanımlarında yapılan değişikliklere odaklanan etki değerlendirmelerini inceliyor.

Meta’nın ABD’deki üçüncü taraf doğruluk kontrol programını sona erdirme kararı da, özellikle şirket henüz AB için benzer duyurular yapmadığı için endişelere yol açtı.

Fakat cuma günü France Info’ya verdiği bir röportajda Fransız Chappaz, Meta’nın DSA kapsamındaki AB içerik denetleme kurallarına uyacağından emin olduğunu ifade etti.

Komisyon, çocukların korunmasına ilişkin endişeler nedeniyle mayıs ayında Meta’nın Facebook ve Instagram platformları hakkında resmi bir soruşturma başlatmıştı.

Bu arada Elon Musk da, Almanları yaklaşan seçimlerde sağcı AfD’yi desteklemeye teşvik etmek için sosyal medya platformu X’i defalarca kullandı.

Musk geçtiğimiz perşembe günü X’te AfD lideri Alice Weidel ile röportaj yaparak tartışmaları daha da alevlendirdi.

Komisyon şu anda X tarafından DSA’nın tespit edilen altı ihlalini soruşturuyor; bunlar arasında doğrulama gereklilikleri, araştırmacılar için veri erişimi, reklam şeffaflığı, nefret söylemi politikaları, şiddet içeren içeriğin denetlenmesi ve platformun kullanıcı liderliğindeki doğruluk kontrol süreci ile ilgili ihlaller yer alıyor.

DSA kapsamında her bir ihlal, bir şirketin yıllık küresel cirosunun %6’sına kadar para cezasına neden olabilir.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Goldman Sachs: Petrol fiyatları 2025’te 90 doları görebilir

Yayınlanma

Goldman Sachs, ABD’nin Rusya ve İran’a yönelik yaptırımlarının Brent petrol fiyatını 2025’te 90 dolara yükseltebileceğini öngörüyor. 13 Ocak’ta Brent petrol fiyatı, 81,11 dolara ulaşarak son aylardaki en yüksek seviyeyi gördü.

Goldman Sachs Group Inc. analistlerine göre, Brent petrol fiyatları 2025 yılında varil başına 90 dolara ulaşabilir. Bu tahminin ardındaki temel neden, ABD’nin Rusya enerji sektörüne yönelik son yaptırımları olarak gösteriliyor.

Bloomberg tarafından yapılan bir ankette, uzmanlar bu yaptırımların fiyatlandırma üzerinde önemli bir rol oynayacağını belirtti.

İran ve Rusya’nın üretiminde düşüş bekleniyor

Goldman Sachs, Donald Trump yönetimi altında İran’a da yaptırımlar uygulanması hâlinde hem Rusya’nın üretiminde hem de İran’ın petrol arzında günlük 1 milyon varillik bir düşüş yaşanacağını öngörüyor.

İran, dünya petrol piyasasında büyük bir tedarikçi konumunda olduğundan, bu senaryonun küresel fiyatlar üzerinde ciddi bir etkisi olabileceği vurgulanıyor.

Goldman Sachs analistleri, tüm bu olumsuz etkenlere rağmen 2024 yılında Brent petrol fiyatlarının ortalama 76 dolar civarında seyretmesini bekliyor.

Benzer şekilde, RBC Capital Markets LLC’nin tahminlerine göre, 2024 yılı boyunca fiyatlar ortalama 80 dolar düzeyinde olacak.

RBC uzmanı Brian Leizen, enerji tedarik zincirinin önceki yıllarda birçok zorlu senaryoya rağmen beklentileri aştığını belirtti.

ABD’nin yeni yaptırımları petrol fiyatlarını hareketlendirdi

ABD, 10 Ocak’ta Rusya enerji sektörüne yönelik yeni yaptırımları devreye aldı. Bu yaptırımlar kapsamında Gazprom Neft ve Surgutneftegaz gibi büyük şirketlerin yanı sıra onlarca petrol hizmetleri şirketi ve Rus petrol ticareti yapan kuruluşlar hedef alındı.

Yaptırımların ardından, Brent petrol fiyatı 13 Ocak’ta 81,11 dolara çıkarak Ağustos 2024 sonundan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Uzmanlar, bu yükselişin piyasada yeni dalgalanmalara yol açabileceği görüşünde.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English