Bizi Takip Edin

Amerika

ABD, NATO askeri komitesi temsilcisini görevden aldı

Yayınlanma

Reuters‘ın üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, ABD’nin NATO Askeri Komitesi Temsilcisi ve ABD Donanması’ndan Koramiral Shoshana Chatfield, Başkan Donald Trump yönetiminin ulusal güvenlik alanında başlattığı tasfiye kapsamında görevden alındı.

Kaynaklar, Washington’un durumu NATO müttefiklerine bildirdiğini aktardı.

NATO Askeri Komitesi, ittifakın üst düzey subaylarına danışmanlık yapıyor ve askeri politika ile strateji konularında tavsiyeler geliştiriyor.

Yeni temsilci atanana kadar Chatfield’in görevini yardımcısı Tuğgeneral Sean Flynn yürütecek.

Chatfield, ABD Donanması’nda koramiral rütbesine ulaşan az sayıdaki kadın subaydan biri ve 2023 yılına kadar başkanlığını yaptığı Deniz Harp Okulu’nu yöneten ilk kadındı.

Kaynaklardan biri, görevden alınmasının Trump’ın federal kurumlardaki çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı (DEI) teşvik eden tüm programların kaldırılması yönündeki talimatıyla alakalı olabileceğini söyledi.

Chatfield, Harvard Magazine‘e verdiği mülakatta, ordudaki kadınların niteliklerinin sorgulanmayacağı zamanları dört gözle beklediğini belirtmişti.

2005-2006 yıllarında MH-60S Sea Hawk helikopterlerinden birini kullanarak deniz muharebe helikopter filosuna komuta eden Chatfield, orduda kadın ve erkekler için eşit fırsatları savunarak, “Gücümüz çeşitliliğimizdedir,” demişti.

Yeni Savunma Bakanı Pete Hegseth ise bu ifadeyi “askeri tarihin en aptalca sözü” olarak nitelendirerek, Amerikalıların asıl gücünün “birlik ve ortak tarihte” yattığını vurguladı.

Hegseth, bölücü olduğunu öne sürdüğü DEI girişimlerinin ortadan kaldırılmasını önceliklerinden biri haline getirdi.

Ayrıca, ABD ordusu için yayımladığı talimatta, “Kuvvetleri bölme girişimleri —bir grubu diğerinin üstüne koyma— yoldaşlığı yok eder ve görevin başarısını tehlikeye atar,” ifadelerine yer verdi.

Chatfield’in görevden alınması, ABD’nin NATO’ya yönelik siyasi rotasındaki değişiklikle de bağlantılı olabilir.

Hegseth, Trump’ı takip ederek müttefiklere savunma harcamalarını iki kattan fazla artırarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 5’ine çıkarmaları ve kendi savunmalarının sorumluluğunu üstlenmeleri çağrısında bulunmuştu.

Bununla beraber, ABD’nin askerlerini Avrupa’dan çekebileceği ve hatta NATO’dan ayrılabileceği yönünde endişeler de dile getiriliyordu.

Diğer yandan ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonundaki Demokratların lideri Jack Reed, Chatfield’in görevden alınmasını “haksız ve utanç verici” olarak nitelendirdi.

Reed, Cumhuriyetçileri üst düzey askeri yetkililere yönelik tasfiyelere karşı ses çıkarmadıkları için eleştirerek, “Başkan’ın ordumuza ve ulusumuza büyük zarar vermesini birilerinin nasıl sessizce izleyebildiğini anlayamıyorum,” diye konuştu.

Trump’ın iktidara gelmesinin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Lisa Franchetti, Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Linda Fagan ve Savunma Bakanlığı’nda üst düzey görevli Korgeneral Jennifer Short görevden alınmıştı.

Aynı zamanda Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Direktörü ve Siber Komutanlık Başkanı General Timothy Haugh, yardımcısı Wendy Noble, Genelkurmay Başkanı General Charles Brown ve Hava Kuvvetleri Kurmay Başkan Yardımcısı General Jim Slife da görevlerinden alınan isimler arasında yer aldı.

Amerika

Kokainin yasallaşmasını savunan Kolombiya liderine bağımlılık suçlaması

Yayınlanma

Kolombiya eski Dışişleri Bakanı Álvaro Leyva, ülkenin Devlet Başkanı Gustavo Petro’yu uyuşturucu bağımlısı olmakla suçladı. Leyva, suçlamasını Petro’nun Haziran 2023’teki Paris ziyareti sırasında iki gün boyunca ‘kaybolmasına’ dayandırırken, Petro daha önce yaptığı açıklamada tek bağımlılığının kahve olduğunu belirtmişti.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkenin eski Dışişleri Bakanı Álvaro Leyva tarafından uyuşturucu bağımlısı olmakla suçlandı.

Leyva’nın suçlaması, Petro’nun kısa süre önce kokain satışının yasallaştırılması çağrısı yapmasının ardından geldi.

Petro, kokainin “viskiden daha kötü olmadığını” ve “şarap gibi” talep göreceğini savunmuştu.

Petro’nun kendisi ise daha önce tek bağımlılığının kahve olduğunu söylemişti.

Levya’ya göre, bu suçlamanın temelinde Petro’nun Haziran 2023’te Kolombiya heyetinin Fransa’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Paris’te iki gün boyunca “kaybolması” yatıyor.

Financial Times gazetesinin aktardığına göre eski Dışişleri Bakanı, X platformunda yayımladığı açık mektupta, “İşte Paris’te uyuşturucu sorunlarınız olduğunu doğrulayabildim. Maalesef iyileşmeniz gerçekleşmedi,” diye yazdı.

Hangi uyuşturucudan bahsettiğini belirtmeyen Leyva, Ağustos 2022’den itibaren yaklaşık iki yıl boyunca Petro’nun ilk dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

Mektubunda, “Çok sık yalnızlık, endişe, depresyon ve üstesinden gelmesi zor diğer durumlar yaşadığınız iyi biliniyor,” ifadelerini kullandı.

Daha önce, Kasım 2023’te araştırmacı gazeteci María Jimena Duzán, Petro’nun “sık sık ortadan kaybolmasının” gizli tutmak istediği bir bağımlılıktan kaynaklandığını yazmıştı.

Petro, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Tek bağımlılığım sabahları içtiğim kahve,” diye yanıt vermişti.

Devlet Başkanı, önemli toplantılara sık sık geç kalması veya katılmaması, hatta bazen günlerce kamuoyunun gözünden kaybolmasıyla biliniyor.

Şubat ayında Petro, ülkede kokain satışının yasallaştırılması çağrısı yaparak, kokainin “viskiden hiçbir farkı olmadığını” ve “şarap gibi” talep göreceğini belirtmişti.

Bundan önce, Kolombiya İçişleri Bakanı Armando Benedetti de kendi uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelesini anlatmıştı.

Kolombiya, dünyanın en büyük kokain üreticisi ve Petro’nun devlet başkanlığı döneminde bu uyuşturucunun üretim hacimleri son yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi istatistiklerine göre, 2023 yılında Kolombiya’da 2 bin 664 ton saf kokain üretildi (bir önceki yıla göre yüzde 53 artış).

Ülkede kokain yapımında kullanılan koka bitkisinin ekim alanı 253 bin hektara yükselerek neredeyse Lüksemburg’un yüzölçümüne ulaştı.

Petro, Ağustos 2022’de devlet başkanlığı görevine başladı. Sol ve merkez sol siyasi güçleri bir araya getiren “Kolombiya İçin Tarihi Pakt” ittifakından aday olan Petro, ikinci tur seçimlerini az farkla kazanmıştı.

Kolombiya’da yerel seçimlerde Başkan Petro’ya darbe

Okumaya Devam Et

Amerika

Apple, ABD’de satılan tüm iPhone’ların montajını Hindistan’a kaydırmayı planlıyor

Yayınlanma

Konu hakkında bilgi sahibi kişilere göre, Başkan Donald Trump’ın ticaret savaşı teknoloji devini Çin’den uzaklaşmaya zorlarken Apple, ABD’de satılan tüm iPhone’ların montajını gelecek yıl itibariyle Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Apple’ın tedarik zincirini çeşitlendirme stratejisine dayanan bu hamle, Financial Times’ın haberine göre, yatırımcıların takdir ettiğinden daha ileri ve hızlı bir şekilde ilerliyor. 2026 yılı sonuna kadar ABD’de yılda satılan 60 milyondan fazla iPhone’un tamamının Hindistan’dan tedarik edilmesi hedefleniyor.

Bu hedef, Apple’ın 3 trilyon dolarlık bir teknoloji devi haline gelmesini sağlayan dünya çapında bir üretim hattı oluşturmak için Çin’de büyük harcamalar yaptığı neredeyse yirmi yılın ardından, Hindistan’daki iPhone üretiminin iki katına çıkarılması anlamına geliyor.

Apple’ın iPhone’larının çoğunu Foxconn gibi üçüncü taraflar aracılığıyla ürettiği Çin, ABD başkanının en agresif vergilerine maruz kaldı, ancak Washington o zamandan beri Pekin ile müzakere etmeye istekli olduğunun sinyalini verdi.

Trump’ın Apple’ın piyasa değerinden 700 milyar dolar silen gümrük vergisi açıklamalarının ardından şirket, Çin’e uygulanan daha yüksek gümrük vergilerinden kaçınmak için Hindistan’da üretilen mevcut iPhone’ları ABD’ye ihraç etmek için acele etti.

Apple son yıllarda Hindistan’da fason üreticiler Tata Electronics ve Foxconn ile istikrarlı bir şekilde kapasite geliştiriyor, ancak akıllı telefonlarının çoğunu hala Çin’de monte ediyor.

Üretim sürecinin son adımı olan iPhone montajı, Apple’ın hala büyük ölçüde Çinli tedarikçilere bağımlı olduğu yüzlerce bileşeni bir araya getiriyor.

Trump başlangıçta Çin’den yapılan ithalata yüzde 100’ün üzerinde “karşılıklı” gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuş, ancak daha sonra akıllı telefonlar için geçici bir erteleme önermişti. Bu cihazlar hala Çin’den yapılan tüm ithalat için geçerli olan %20’lik ayrı bir orana tabi.

Trump’ın tarife ertelemesi ile Apple krizin eşiğinden döndü

Hindistan’a yüzde 26’lık sözde karşılıklı bir tarife uygulandı, ancak Yeni Delhi ABD ile ikili bir ticaret anlaşması için bastırırken bu uygulamaya ara verildi. Bu hafta Hindistan’ı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı JD Vance iki ülkenin “çok iyi ilerleme” kaydettiğini söyledi.

International Data Corporation’a göre ABD, Apple’ın 2024 yılındaki 232,1 milyon küresel iPhone sevkiyatının yaklaşık yüzde 28’ini oluşturuyor.

Apple’ın ABD’den gelen tüm siparişleri karşılamak için Hindistan’daki kapasitesini daha da artırması gerekecek.

Geçen yıl iPhone üreticisi Hindistan’daki üretimini artırmaya çalışırken Foxconn ve Tata Çin’den önceden monte edilmiş bileşen setleri ithal etmeye başladı.

Futurum Group araştırma şirketinin CEO’su Daniel Newman, “Bunun Apple’ın büyümesini ve ivmesini sürdürebilmesi için önemli bir hamle olacağına inanıyoruz,” dedi. “Bu kaynaklara sahip bir şirketin tarife riskini ele almak için nasıl görece ışık hızında hareket ettiğini gerçek zamanlı olarak görüyoruz” diye ekledi.

Yatırımcılar Trump’ın gümrük vergisi planlarının etkisini anlamaya çalışırken Apple önümüzdeki hafta üç aylık kazançlarını açıklayacak. Şirket, kazançlar konusunda kesin bir rehberlik sunmuyor ve tarifeleri tartışmaktan kaçınıyor.

İcra Kurulu Başkanı Tim Cook, ocak ayında başkanın yemin törenine katıldığından beri Trump ve yönetimiyle düzenli temas halinde.

Okumaya Devam Et

Amerika

Trump otomobil üreticilerini bazı gümrük vergilerinden muaf tutacak

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump, son haftalarda sektör yöneticilerinin yoğun lobi faaliyetlerinin ardından otomobil üreticilerini en ağır gümrük vergilerinden muaf tutmayı planlıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kişinin Financial Times’a (FT) aktardığına göre bu hamle, Trump’ın fentanil kimyasal ihracatındaki rolüne karşı Çin’den yapılan ithalata uyguladığı gümrük vergilerinin yanı sıra çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerinden de otomobil parçalarını muaf tutacak.

Muafiyetler, Trump’ın tüm yabancı menşeli otomobil ithalatına uyguladığı %25’lik gümrük vergisini yerinde bırakacak. Parçalara uygulanan %25’lik ayrı bir vergi de yürürlükte kalacak ve 3 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek.

Washington halihazırda otomobilleri büyük ticaret ortaklarına uygulanan “karşılıklı” gümrük vergilerinden korumuş olsa da, ABD’li otomobil şirketleri son haftalarda daha fazla muafiyet için bastırdı. Verilecek tavizler, otomobil sektörü için bir ilk kazanım ve Trump’ın ABD otomobil fiyatlarını yükselteceği, tedarik zincirlerini bozacağı ve iş kayıplarına neden olacağı endişesiyle en agresif gümrük vergileri konusunda bir geri adım daha atması anlamına geliyor.

Otomobil yöneticileri geçtiğimiz hafta içinde gümrük tarifelerine yönelik eleştirilerini artırırken, Stellantis Başkanı John Elkann Trump’ın ticaret politikası nedeniyle “Amerikan ve Avrupa otomobil endüstrilerinin riske atıldığı” uyarısında bulundu.

Bir başka üst düzey otomotiv yöneticisi de, “Yönetime çağrıda bulunduk: bizi diğer tüm gümrük vergileriyle tekrar tekrar vurmayın … çünkü bu gerçekten sektörümüzün sağlığını tehlikeye atıyor,” dedi.

Bu erteleme aynı zamanda Trump’ın, gümrük vergisi planlarının bu ay küresel piyasalarda derin bir satış dalgasına yol açması ve ABD’yi resesyona sürükleyebileceği uyarılarının ardından, tercih edilen sektörlere istisnalar sunmaya açık olduğunun da son işareti.

Trump, 2 Nisan’daki “kurtuluş gününde” ABD’nin neredeyse tüm ticaret ortaklarına %50’ye varan “karşılıklı” gümrük vergileri uygulayacağını açıklamış, daha sonra bu vergileri 90 gün boyunca %10’luk bir taban vergisine indirmişti.

Geçen hafta yönetim, dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi tüketici elektroniği ürünlerini karşılıklı gümrük vergilerinden muaf tutacağını fakat bunun yerine bu yılın ilerleyen dönemlerinde bu ithalatları potansiyel olarak başka vergilerle vuracağını açıkladı.

Başkan geçen hafta otomobil endüstrisine “yardım” edileceğinin de sinyalini vermişti. Trump daha önce de, şirketlerin 2020 USMCA ticaret anlaşmasının kurallarına uyması koşuluyla Meksika ve Kanada’da üretilen otomobillerin ithalatı için daha iyi koşullar önermişti.

USMCA şartlarına uyan komple araç ve parçalara %25’lik tarife sadece ABD dışı içeriklerine uygulanacak. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişiler, mevcut müzakerelerin esas olarak, örneğin otomobil bileşenlerinin nereden temin edildiğine ilişkin kuralları basitleştirerek, vergilerin uygulanmasını kolaylaştırmaya odaklandığını söyledi.

Trump, Çin’in fentanil üretimindeki rolüne misilleme olarak bu ülkeden yapılan tüm ithalata %20 gümrük vergisi getirmişti. Daha sonra Çin’den yapılan ithalata ayrı bir “karşılıklı” gümrük vergisi uyguladı ve bu vergiler %125’e yükseltildi. Otomobil parçaları “karşılıklı” gümrük vergisinden muaf tutulduğundan, Çin’den gelenler şu anda yalnızca %20’lik “fentanil” vergisinin yanı sıra çelik ve alüminyum içeriği için geçerli vergiler ve %25’lik bir araç tarifesiyle karşı karşıya.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English