Başbakan Li Qiang, iş dünyası liderleri ve ekonomistlerle yaptığı toplantıda Çin ekonomisinin durumu hakkında olumlu bir ton takınırken, enflasyon verilerinin kalıcı baskıları artırmasıyla birlikte büyümeyi engelleyen karmaşıklıkların arttığı konusunda da uyarıda bulundu.
Çin ekonomisinin “istikrarlı bir işleyiş” içinde olduğunu vurgulayan Li, büyümeyi etkileyen faktörlerin “eskisinden daha karmaşık” olduğunu ve zorlukların daha büyük çabalarla çözülmesi gerektiğini kabul etti.
Başbakan salı günü Pekin’de düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada “Durumu doğru bir şekilde kavramak ve bilimsel politika kararları almak için durumu samimiyetle analiz etmeli ve sorunlardan kaçınmamalıyız” dedi.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi düzensiz bir toparlanmayla boğuşmaya devam ederken, Li ve diğer üst düzey liderler yılın ilk yarısında istikrarlı bir büyümeye işaret ettiler ve yıllık yaklaşık yüzde 5’lik büyüme hedefinin ulaşılabilir olduğunu söylediler.
Pekin, önümüzdeki hafta toplanması planlanan reform ve ekonomi merkezli üçüncü plenum öncesinde daha olumlu bir hava yaratmaya çalışıyor, ancak zayıf enflasyonla daha da kötüleşen zayıf talep bu beklentiye gölge düşürüyor.
Ulusal İstatistik Bürosu çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin’in tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) mayıs ayındaki yüzde 0,3’lük artışa kıyasla yıllık bazda yüzde 0, 2 gibi cüzi bir oranda artarak haziran ayında son üç ayın en düşük seviyesine gerilediğini belirtti.
Malların fabrika kapısındaki maliyetini ölçen üretici fiyat endeksi geçen ay yüzde 0,8 düşerek üst üste 21. ayda da geriledi, ancak bu rakam son 17 ayın en yüksek seviyesini temsil etti.
Belirsizliklerin ortasında, tüketicilerin ve işletmelerin uzun süreli emlak çöküşü ve kasvetli bir istihdam piyasası nedeniyle harcama yapmak istemedikleri görülürken, TÜFE Pekin’in yıllık yüzde 3 hedefinin aksine Nisan 2023’ten bu yana sıfır civarında durgunlaştı.
Salı günkü toplantıda Li, ekonomik işleyişteki “sıkıntıların” üstesinden gelmek için çabaların artırılması ve bilimsel kararların durumun gerçekçi bir teşhisine dayandırılması gerektiğini söyledi.
Ayrıca, kalkınmayı teşvik etmek üzere makro politikaların etkinliğini ortaya çıkarmak için sağlam bir şekilde uygulanması çağrısında bulunurken, teknoloji ve inovasyon atılımları sağlamak için hedeflenen politika desteğinin daha da güçlendirilmesini bekleyebilecek işletmelerin rolüne tam destek verdi.
Devlet Başkanı Xi Jinping’in mayıs ayında iş dünyası liderleriyle gerçekleştirdiği nadir bir diyalogda verdiği sözleri yineleyen başbakan, tüm kuruluşların hevesini, inisiyatifini ve yaratıcılığını artırmak için “mantıksız sistem ve mekanizmaların” reforme edilmesi çağrısında da bulundu.
Salı günkü toplantıya katılanlar arasında kamu iktisadi teşebbüslerinin başkanları, aralarında teknoloji start-up’larının kurucularının da bulunduğu özel girişimciler ve ekonomistler yer aldı.
Pekin’de yaşayan bir akademisyen, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 5 ya da biraz üzerinde büyüyeceğini, ancak başbakanın sözlerinin, dikkatinin karmaşık ve köklü sorunlarda olduğunun kanıtı olduğunu söyledi.
Konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen akademisyen, South China Morning Post’a yaptığı değerlendirmede, “Başbakan bu zorlukları kadrolara değil, iş dünyası temsilcileri ve uzmanlarla yüz yüze yaptığı bir toplantıda kabul etti” dedi.
“Bu, Xi tarafından ekonomiyi yönetmekle görevlendirilen Li’nin girişimcilere yaşadıkları zorlukları ve şikayetlerini bildiğine dair güvence vermek için yaptığı bir jest” yorumunu yaptı.
Akademisyen, üçüncü genel kurul öncesinde iş dünyasıyla yapılan son görüşmelerle birlikte reform politikaları ve uygulamaya yönelik beklentilerin arttığını da sözlerine ekledi.
Guangzhou’daki Guangdong Reform Topluluğu adlı düşünce kuruluşunun yönetim kurulu başkanı Peng Peng de üst yönetimin zorlukların ve beklentilerin farkında olduğunu söyledi.
Peng, “Yılın ikinci yarısına girerken, üçüncü plenumun güçlü reform tedbirleri ve etkili ekonomi politikaları ortaya koymasını beklediğimiz için riskler yüksek” dedi.
Peng, “Gerçek şu ki, bölge sakinleri istihdam, gelir ve iş karlılığına ilişkin kötümser beklentiler altında harcama yapmak yerine tasarruf ediyor. Bu durum yıllık büyüme hedefine ulaşılması üzerinde bile baskı yaratıyor” diye ekledi.
Çin’in ekonomik toparlanmasında daha fazla ivmeye ihtiyacı var