Bizi Takip Edin

ASYA

Çin neden ABD tahvillerini azaltıyor?

Yayınlanma

Çin’in ABD hazine tahvillerini azaltmaya devam etmesi, piyasalarda spekülasyonlara yol açıyor. Ülkenin ABD devlet borcu stoku ağustos sonunda son 14 yılın en düşük seviyesine ulaştı ve düşüş hızı arttı.

Nikkei Asia’ya konuşan bazı analistler Çin para otoritelerinin yuanı destekleme hamlesine öncülük ettiğini söylerken, diğerleri ABD’deki son tahvil bozgunu için Çin’i suçluyor.

Apollo Global Management ekonomisti Torsten Slok, uzun vadeli ABD tahvillerinin getirilerinin 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ekim ayı başında yayınladığı bir yazıda, “Belki de ABD uzun vadeli faizlerindeki yükselişin arkasında Çin vardır” dedi. Yorumla birlikte gösterilen bir grafik, Çin’in hazine varlıklarının 2013’te zirve yaptıktan sonra istikrarlı bir şekilde düştüğünü gösteriyor.

ABD Hazine Bakanlığı’nın verilerine göre, Çin’in elinde tuttuğu ABD hazine tahvillerinin bakiyesi ağustos ayında 805,4 milyar dolara ulaşarak on yıl öncesine kıyasla %40 azaldı. Çin bir zamanlar geniş döviz rezervleriyle bu tahvilleri aktif olarak satın almış ve Japonya’dan sonra ABD hazinesinin en büyük ikinci yabancı yatırımcısı haline gelmişti. Elindeki varlıkların büyüklüğü göz önüne alındığında, Çin’in satışları ABD tahvil fiyatlarını sarsarak faiz oranlarını yükseltebilir.

Ancak herkes Slok’un görüşlerine katılmıyor ve Çin’in elindeki tahvilleri satmadan da kolaylıkla denizaşırı saklama kuruluşlarına taşıyabileceğini savunuyor. Yine de birçok analist, ülkenin hazine bakiyesindeki düşüşü Pekin’in kendi para birimini savunma konusundaki güçlü kararlılığının bir işareti olarak değerlendiriyor.

Çin, ekonomik büyümesi ve borç yüküne ilişkin artan endişeler nedeniyle ciddi bir sermaye kaçışıyla karşı karşıya olduğu söyleniyor. Goldman Sachs tarafından yapılan bir tahmine göre eylül ayında sermaye çıkışları 75 milyar dolara ulaşarak 2016’dan bu yana en büyük aylık miktara ulaştı. Bu durum, şu anda dolar karşısında 2007’den bu yana en düşük seviye olan 7,3 civarında işlem gören yuan üzerinde güçlü bir aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Nikkei’ya konuşan uzmanlara göre, Çinli yetkililer devlet bankalarını yuan’ı dolar karşısında desteklemeye çağırdı ve onlar da gerekli fonları toplamak için hazine tahvili satarak karşılık verdi.

Analistlere göre, yabancı rezerv dengelerinin mevcut seviyesini korumak isteyen Pekin, devlete ait kredi kuruluşlarını kendi adına yuanı desteklemeye itmiş olabilir.

Öte yandan spekülatörler yuan satıp başka para birimleri satın alarak kar elde etmeye çalışırken, bu durum Çin para birimini daha da zayıflatabilir. Pek çok analist, bu tür spekülatif ticaretin artması halinde Çinli yetkililerin yuanı desteklemek için – muhtemelen hazine tahvillerini boşaltarak – devreye girmekten başka çaresi kalmayacağını düşünüyor.

Uzmanlara göre, Çin hazine varlıklarını azaltmaya devam ederse, piyasa oyuncuları bunu tahvil getirilerini artıran bir faktör ve dolayısıyla ABD Merkez Bankası için bir endişe konusu olarak görebilir. Bu durum dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki bir istikrarsızlığın küresel finans piyasalarına nasıl etkilediğini de gösteriyor.

ASYA

Japonya ilk kez Beş Göz İttifakı’nın toplantısına ev sahipliği yapıyor

Yayınlanma

Japonya çarşamba günü, Tokyo ve Batılı müttefikleri arasında artan işbirliğini vurgulayan bir hareketle, Beş Göz istihbarat ortaklığından üst düzey askeri üyelerin toplantısına ev sahipliği yaptı. İlk kez üye olmayan bir devlet böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmış oldu.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşan grubun üyeleriyle yapılan toplantı, Tokyo’da Öz Savunma Kuvvetleri’nden (SDF) üst düzey personel arasında düzenlenen daha geniş kapsamlı bir konferansın bir parçası olarak gerçekleşti.

Toplantıda Japonya’yı temsil eden Hava Öz Savunma Kuvvetleri Komutanı Osamu Kai, Japan Times’a yaptığı açıklamada “Beş Göz ülkelerini bu SDF toplantısına davet etmek için büyük bir fırsat gördük, böylece asker liderlerimiz diğer ülkelerdeki durumla ilgili anlayışlarını genişletebilirler” dedi ve bir diğer önemli hedefin de Japonya’nın “Özgür ve Açık Hint Pasifik” vizyonunu desteklemek olduğunu sözlerine ekledi.

Bu toplantı bir Beş Göz ülkesi dışında ev sahipliği yapılan ilk toplantı olsa da Japonya bu tür toplantılara ilk kez katılmıyor. Örneğin SDF personeli geçtiğimiz ay Kanadalı üst düzey askerlerin katıldığı benzer bir konferansa davet edilmişti.

En üst düzey karar alıcılar olmasalar da, bu seviyedeki personel komutanlara kritik tavsiyelerde bulunmak da dahil olmak üzere kilit görevler üstlenmektedir.

“Çatışmanın patlak verdiği gün birlikte hareket edeceğimizin ve müttefiklere ve ortaklara ihtiyacımız olacağının farkındayız” diyen Kanada Silahlı Kuvvetleri Baş Muhabere Subayı Robert McCann, bu toplantıların “bize sadece birlikte oturup notlarımızı karşılaştırma ve aynı zorluklara sahip olduğumuzu fark etme değil, aynı zamanda ortak ve benzer düşünen uluslarla birlikte çalışabilirlik yaratma şansı da sunduğunu” söyledi.

McCann amaçlarından birinin de bilgi paylaşım ağlarını geliştirmek olduğunu belirtti: “Bu etkileşimler birbirimizi bilgilendirmemizi, beyin fırtınası yapmamızı ve bu bölgede yol alırken farklı bakış açıları edinmemizi sağlayarak bizi daha bilgili kılıyor. Bu da bizi daha iyi silahlı kuvvetler haline getiriyor çünkü bu bilgiyi geri alabilir ve üzerine inşa edebiliriz.”

Bu gelişme Tokyo’nun istihbarat ortaklığının altıncı üyesi olma konusundaki ilgisini uzun zamandır dile getirdiği bir dönemde gerçekleşti.

Shingo Yamagami geçen yıl Tokyo’nun Canberra Büyükelçisi olarak görevinden ayrılmadan önce The West Australian gazetesine verdiği demeçte Tokyo’nun diğer ülkelerle zaten yüksek düzeyde işbirliği içinde olduğunu ve Çin’in artan askeri ve siber yetenekleri karşısında bunun daha da güçlendiğini söyledi.

Büyükelçi, “Beş Göz’deki dostlarımıza sunacak çok şeyimiz var çünkü Japonya birkaç yüzyıldır bu bölgenin karşı karşıya olduğu stratejik zorlukların ön cephesinde yer alıyor. Aramızdaki notları karşılaştırarak, karşılıklı olarak fayda sağlayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Uzmanlara göre, Japonya’nın Beş Göz’e resmen katılabilmesi için, Tokyo’nun personel izni ve incelemesi, bilgi sınıflandırması ve bilgi paylaşımı açısından Beş Göz standartlarını benimsemesi gerekiyor.

Ayrıca iç istihbarata karşı önlemlerinin ve yeni mevzuatının devlet sırlarını yeterince koruyabileceğine diğer üyeleri ikna etmesi gerekecektir.

Tokyo, siber savunmasını güçlendirme sözü vererek ve parlamentoya yeni bir “güvenlik izni” sistemi oluşturacak bir yasa tasarısı sunarak bu yönde adımlar attı bile.

Ancak uzmanlar Japonya’nın bu önlemleri hayata geçirmesi ya da Beş Göz ülkelerininkine benzer bir standartta olması için daha kat etmesi gereken çok yol olduğunu söylüyor.

Liberal Demokrat Parti liderliğindeki bloğun Alt Meclis seçimlerindeki kötü performansının ardından hükümetin, siber saldırılara karşı önleyici eylemlere izin veren “aktif siber savunma” sistemi getirecek bir tasarıyı sunmayı gelecek yıla ertelemesi bekleniyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Japonya’nın ihracatı küresel risklere rağmen, Çin’in desteğiyle artış gösterdi

Yayınlanma

Japonya’nın ihracatı, Çin ve Asya’nın geri kalanından gelen talebin denizaşırı pazarlarda artan belirsizliklere rağmen güçlü kalması nedeniyle ekim ayında beklenenden daha fazla arttı.

Maliye Bakanlığı’nın çarşamba günü bildirdiğine göre ihracat, özellikle Çin’e yapılan satışlar olmak üzere çip üretim ekipmanı sevkiyatlarındaki güçlü büyümenin öncülüğünde bir yıl öncesine göre %3,1 arttı. Büyümeye dönüş, eylül ayında ihracatta son 10 ayın ilk düşüşünün ardından gerçekleşti. Ekim ayı sonucu, ekonomistlerin %1’lik kazanç tahminini aştı ve ABD’ye yapılan tıbbi ürün sevkiyatlarıyla da desteklendi.

İthalat, ekonomistlerin %1,9’luk düşüş tahminine kıyasla %0,4 arttı. Ticaret açığı 294,1 milyar Yen’den 461,2 milyar Yen’e (2,98 milyar $) genişledi.

Beklenenden daha güçlü büyüme, ticaretin yenilenen desteği ile Japonya ekonomisinin toparlanma yolunda kalabileceğine dair umutları artıracak. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası eylül ayına kadar olan dönemde üst üste ikinci çeyrekte de genişlerken, net ihracatın genel sonuçlar üzerindeki baskısı nedeniyle büyüme hızı yavaşladı.

Itochu Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli araştırma görevlisi olan Hiroshi Miyazaki, “Bugünkü veriler Ekim-Aralık çeyreğinde dış talebin canlanacağına dair umutları artırıyor,” dedi ve ekledi: “Çin hükümetinin teşvik tedbirleri ekonomilerindeki kötüleşmeyi durdurdu ve önceki düşüşü tersine çevirdi.”

Geçtiğimiz ay Çin’e yapılan ihracat eylül ayındaki %7.3’lük düşüşün ardından %1.5 artarken, yarı iletken üretim teçhizatı ihracatı üçte bir oranında artış gösterdi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de, hükümetin yoğun teşvik çabalarının bazı sektörlerde meyvelerini vermeye başladığına ve tüketimi artırdığına dair işaretler var.

Ekim ayında Japon ihracatı, yenin dolar karşısında geçen yılın aynı dönemine göre güçlenmesine rağmen arttı. Bakanlık, geçen ay yenin dolar karşısında ortalama 145,87 Yen ile bir önceki yıla göre %2 daha güçlü olduğunu söyledi.

Sevkiyatlardaki artış, yetkililerin Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmeye hazırlandığı şu günlerde küresel ticaretin geleceği konusunda endişelenmelerine yol açıyor. Küresel iş dünyası liderleri, Trump’ın Çin’den yapılan ithalatın %60’ına ve dünyanın geri kalanından yapılan ithalatın %20’sine kapsamlı gümrük vergileri uygulama sözünü yerine getirmesi halinde artan korumacılığın etkilerine hazırlanıyor.

Bazı bölgelerde şimdiden talepte yavaşlama görülüyor. Ekim ayında ABD’ye yapılan sevkiyatlar %6,2, Avrupa’ya yapılan sevkiyatlar ise %11,3 düşerek bir önceki aya göre azalmaya devam etti.

Japonya Merkez Bankası dış talebin gidişatını yakından takip ediyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda pazartesi günü yaptığı açıklamada, Federal Rezerv’in yumuşak bir iniş gerçekleştirme olasılığının arttığını belirtirken, bankanın ABD ekonomisine ilişkin olanlar da dahil olmak üzere çeşitli riskleri ve bunların olası etkilerini dikkatle değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

İleriye dönük ticaretle ilgili en büyük endişe, Trump’ın mallara gümrük vergisi getirme vaadi. Stanford Üniversitesi Çin Ekonomisi ve Kurumları Merkezi’nin araştırmasına göre, 2018-19’daki bir önceki ABD-Çin ticaret savaşının emsali, tarifeler dahil ihracat fiyatlarındaki %1’lik bir artışın Çinli ihracatçıların kar marjlarında yüzde 0,35 puanlık bir düşüşe yol açması nedeniyle potansiyel etkinin altını çiziyor. Benzer bir dinamik, Japon firmaları için yendeki değer kaybının faydalarını dengeleyerek karlılık kazanımlarını aşındırabilir.

The Japan Times’a konuşan Miyazaki, “Henüz Trump’ın gümrük vergisi politikalarının ihracat hacimlerini veya ihracatçıların davranışlarını açıkça etkilemeye başladığı bir aşamada değiliz” dedi. “Ancak hala bir belirsizlik hissi var. Gelecek Trump yönetiminin politika duruşunu izlemeye devam etmemiz gerekiyor” diye ekledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Güney Kore, Kuzey Kore’nin Rusya’ya ağır silahlar gönderdiğini söyledi

Yayınlanma

Güney Koreli milletvekilleri çarşamba günü ülkenin ana istihbarat teşkilatına atıfta bulunarak, Kuzey Kore’nin Moskova’nın Ukrayna’ya karşı savaşında kullanılmak üzere Rusya’ya kundağı motorlu obüsler ve çoklu roketatarlar da dahil olmak üzere ek silahlar gönderdiğini söyledi.

İktidar partisi milletvekili Lee Sung-kwon gazetecilere verdiği brifingde, söz konusu silahların Rusya’nın tipik olarak kullandığı silahlar olmadığını, bu nedenle Ulusal İstihbarat Servisi’nin (NIS) ülkedeki askerlerin bir kısmının operasyonel eğitim ve bakım sağlamak için orada olduğuna inandığını söyledi.

Milletvekili bu silahların Kuzey Kore tarafından Rusya’ya yapılan ilk sevkiyat olup olmadığını belirtmedi. Pazar günü Financial Times, Kuzey Kore’nin Rus birliklerine uzun menzilli roket ve topçu sistemleri tedarik ettiğini ve bunların bir kısmının Ukrayna güçlerini bölgeden çıkarmayı amaçlayan bir saldırıda kullanılmak üzere Rusya’nın Kursk bölgesinde olduğunu iddia etmişti.

Silah tedariki Moskova ve Pyongyang arasında gelişen ilişkilerin en son boyutunu oluşturuyor. Liderler en son haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kuzey Kore’ye gittiğinde bir araya gelmişti. Bu görüşmede Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkelerinden herhangi birine saldırı olması durumunda karşılıklı askeri yardım sözü verdikleri stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Rus ve Kuzey Kore medyası her iki ülkenin de anlaşmayı bu ay onayladığını bildirdi.

Lee, NIS’in Rusya’da sayıları yaklaşık 10,000 olan bazı Kuzey Kore askerlerinin savaşın ön saflarında çatışmalara katıldığına ve kayıplar verdiğine inandığını da sözlerine ekledi. Lee, ajansın herhangi bir kayıp olup olmadığının yanı sıra Kuzey Koreli askerlerin teslim olup olmadıklarını ya da esir alınıp alınmadıklarını belirlemek için soruşturma yürüttüğünü söyledi.

Çarşamba günkü brifingin formatı Güney Kore’de alışılageldiği üzere milletvekillerinin NIS ile kapalı kapılar ardında görüştükten sonra ajansın verdiği bilgileri medyaya sunması şeklinde.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti milletvekili Park Sun-won da brifinge katılarak Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui’nin bu ay başında Rusya’ya yaptığı ziyareti yorumladı. Park, NIS’e atıfta bulunarak Choe’nin ziyareti sırasında Choe ve Putin arasında “önemli ve hassas görüşmeler” gerçekleştiğini söyledi.

Park, Choe’nin gezisinin Kim’in Rusya’ya yapacağı olası bir ziyaretin hazırlıklarının bir parçası olabileceğine dair “ihtiyatlı spekülasyonlar” olduğunu da sözlerine ekledi. Kim, geçen yılın eylül ayında Putin ile görüşmek üzere Rusya’nın doğusuna gitmiş ve bu sırada bir Rus uzay üssünü ziyaret etmişti.

Devlet Kore Merkez Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, iki üst düzey Rus heyeti bu hafta Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a geldi. KCNA’ya göre heyetlerden birine Doğal Kaynaklar ve Ekoloji Bakanı Alexandr Kozlov, diğerine ise Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Akademisi Başkanı Vladimir Zarudnitski başkanlık etti.

Ukrayna’nın Japonya Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, salı günü savaşın 1000. günü münasebetiyle Tokyo’da düzenlenen basın toplantısında, şu anda Rusya’da bulunan Kuzey Korelilerin Ukrayna ordusu için “ciddi bir sorun” yaratmadığını söyledi.

“Savaşabilecek durumda değiller … Rusça anlamıyorlar, bu yüzden iletişim kuramıyorlar” dedi.

Kuzey Kore birliklerinin Kursk’ta olduğunu ve Ukrayna’ya girmediklerini de sözlerine ekledi.

Korsunsky o bölgede “saldırılarını püskürtmekte hala çok başarılıyız” dedi ve ekledi: “Şimdilik bu Kuzey Kore birliğinin Rus birliklerinin savaş kapasitesinde bir fark yarattığını hiç duymadım.”

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English