Çin’in ihracatı kasım ayında yedi aydan bu yana ilk kez artış gösterdi ve ABD’ye yapılan sevkiyatlar bir yıldan uzun bir süredir ilk kez arttı, ancak analistler genel görünümün kasvetli olmaya devam ettiğini söyledi.
Perşembe günü açıklanan gümrük verilerine göre, ihracat geçen ay bir önceki yıla göre yüzde 0,5 artarak 291,9 milyar ABD dolarına yükseldi.
Kasım ayındaki rakam ekim ayındaki yüzde 6,4’lük düşüşten daha iyi durumda ve Çinli finansal veri sağlayıcısı Wind’in yüzde 0,4’lük artış tahmininin üzerinde gerçekleşti.
“Çin’in ihracat büyümesi kasım ayında pozitife döndü. İhracattaki iyileşme genel olarak piyasa beklentileriyle uyumlu,” diyen Pinpoint Asset Management Başkanı ve Baş Ekonomisti Zhang Zhiwei sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gerçekten de, Çin’in ihracatında son birkaç aydaki ardışık büyüme güçlendi. Son aylarda diğer Asya ülkelerinin ihracat verilerinde de yeşil filizler görülüyor.”
Çin’in ABD’ye yaptığı sevkiyatlar geçen yılın temmuz ayından bu yana ilk kez artarak kasım ayında yıllık bazda yüzde 7,35 oranında yükselirken, ekim ayında yüzde 8,19 oranında düşmüştü.
Ancak Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat ekim ayındaki %12,56’lık düşüşün ardından %14,51 oranında geriledi.
Çin’in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne ihracatı ise kasım ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,07 oranında düşerken, bu düşüş ekim ayındaki yüzde 15,1’lik düşüşten daha az oldu.
Çin’in ithalatı ise ekim ayındaki yüzde 3’lük büyümeye kıyasla geçen ay yüzde 0,6 azalarak 223,5 milyar ABD dolarına geriledi ve Wind’in yüzde 3,5’lik büyüme beklentisinin altında kaldı.
Çin’in kasım ayındaki toplam ticaret fazlası ekim ayındaki 56,5 milyar ABD doları seviyesinden 68,3 milyar dolar seviyesine yükseldi.
İthalat artacak
Dünyanın önde gelen ihracatçısı, küresel ekonomik yavaşlama ve değişen tedarik zinciri ortamında Çin’in toparlanması konusunda tartışma yaratan bir dizi ticari zorlukla karşı karşıya.
South China Morning Post’a konuşan Standard Chartered Bank’ın Çin ekonomisti Ding Shuang, Çin’in ihracatındaki mütevazı iyileşmenin büyük ölçüde, genel ticaret durumunun son iki yılda kötüleşmesi nedeniyle karşılaştırma tabanının düşük olmasından kaynaklandığını söyledi.
Ding, “Çin’in genel ticareti hala durgun” dedi.
Ding, bu eğilimin önümüzdeki yıl boyunca da devam edeceğini ve 2024 yılında net ihracatın Çin ekonomisine negatif katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
“Buna karşılık, ithalat verileri yukarı yönlü bir işaret gösterecek, çünkü iç talep ekonomiyi sürükleyen bir sütun haline geliyor. Bu aynı zamanda gelecek yıl Çin’de yüzde 4,8’lik [gayrisafi yurtiçi hasıla] büyüme tahminimizin de ana itici gücü olacak,” diye ekledi.