Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

DSÖ: 1,1 milyon Filistinlinin Gazze Şeridi’nin güneyine tahliye edilmesi talebi idam fermanıdır

Yayınlanma

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic, İsrail’in yaklaşık 1,1 milyon Filistinlinin abluka altındaki Gazze Şeridi’nin güneyine tahliye edilmesini talep etmesini ‘idam fermanı’ olarak değerlendirdi.

NBC News’e mülakat veren Jasarevic, “Birçoğu çocuk olan ağır hastaların taşınması idam fermanıdır. Sağlık çalışanlarından bunu yapmalarını ya da yardımlarına ihtiyacı olanları geride bırakmalarını istemek tek kelimeyle zalimliktir,” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin kırılma noktasında olduğu uyarısında bulunan Jasarevic, bölgenin güneyindeki hastanelerin dolup taştığını ve kuzeydeki iki büyük hastanenin ise toplam 760 yatak kapasitesini çoktan aştığını kaydetti.

Sözcü, “Yakıt rezervleri azalan ve en kritik işlevlerini sürdürebilmek için jeneratörlere güvenmek zorunda kalan hastaneler her gün sadece birkaç saat elektrik kullanabiliyor. Ve bu işlevler bile yakıt stokları tükendiğinde birkaç gün içinde durmak zorunda kalacak,” diye konuştu.

Bu durumun ameliyat gerektiren yaralılar, yoğun bakım ünitelerindeki hastalar ve kuvözlere bağlı yeni doğanlar üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağını da sözlerine ekleyen Jasarevic, şöyle devam etti: “Yakıt, su, gıda ve hayat kurtaran sağlık ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi’ne tam bir abluka altında acilen ulaştırılamaması halinde, insani bir felaketin önlenmesi konusunda zaman daralıyor.”

Daha önce Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, söz konusu talimatın geri çekilmesini şiddetle talep ettiklerini ve eylemin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşemeyeceğine inandıklarını belirtmişti.

Gazze bombalarının perde arkası

DİPLOMASİ

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede, Rusya ile Türkiye’nin uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile görüştü.

Interfax ajansının aktardığına göre Rusya lideri, yaptığı açıklamada, “Dünyanın içinde bulunduğu dönemdeki tüm zorluklara rağmen Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor,” ifadesini kullandı.

Rus-Türk stratejik projelerinin planlı bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Putin, “Uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ediyoruz. Sizlerle sürekli temas halindeyiz. Bakanlıklarımız ve kurumlarımız düzenli olarak bilgi alışverişinde bulunuyor ve kilit alanlardaki pozisyonlar üzerinde mutabık kalıyor,” dedi.

Devlet Başkanı, 2023 yılında 6,7 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve bunun rekor bir rakam olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin, ŞİÖ zirvesinde Erdoğan ile görüşecek

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları ŞİÖ Zirvesi’nde bir araya geldi

Yayınlanma

Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar çarşamba günü Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelerek Ukrayna ile savaş bölgesinde sıkışıp kalan Hindistan vatandaşları konusundaki endişelerini dile getirdi.

Vladimir Putin ile geniş kapsamlı görüşmeler yapmak üzere bu ay Rusya’yı ziyaret etmesi planlanan Başbakan Narendra Modi, 2001 yılında Çin, Rusya ve üç Orta Asya ülkesi tarafından kurulan çok taraflı bir grup olan ŞİÖ’nün bu yılki toplantısına katılmadı.

ŞİÖ, ABD ve müttefiklerinin başını çektiği Batılı çok taraflı platformlara giderek daha fazla alternatif olarak görülüyor. ŞİÖ’nün sanal formatta düzenlendiği geçen yılki zirvede dönem başkanlığını Hindistan üstlenmişti.

Bu arada Jaishankar’ın Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşüp görüşmeyeceği belli değil, ancak görüşecekse bu zirvenin ikinci gününde gerçekleşecek. Wanf, zirvenin ardından resmi bir devlet ziyareti için Tacikistan’a gidecek olan Devlet Başkanı Xi Jinping’e eşlik ediyor.

Öncesinde Tacikistan’a resmi bir ziyarette bulunan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de Astana’daki toplantıya katılıyor.

Jaishankar ayrıca Belarus, Tacikistan ve Özbekistan’dan mevkidaşlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres ile de görüşecek. ŞİÖ 2005 yılından bu yana BM Genel Kurulu’nda gözlemci statüsünde bulunuyor.

Lavrov ile görüşmesinde Jaishankar, Hindistan’ın Ukrayna ile savaşta sıkışıp kalan ve birçoğu hileli bir askere alma planına kanan Hintlilerle ilgili “güçlü endişelerini” dile getirdi. Hindistan Dışişleri Bakanı X’te yaptığı açıklamada “güvenli ve hızlı bir şekilde geri dönmeleri için ısrar edildi” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşında şu ana kadar dört Hintli hayatını kaybetti ve Dışişleri Bakanlığı (MEA) kalan Hintlilerin erken taburcu edilmesi için “Rusya’ya yoğun baskı yaptığını” belirtti. Hindistan ayrıca vatandaşlarının Rus ordusu tarafından daha fazla askere alınmasının durdurulmasını talep etti.

Görüşmede her iki bakan da Hindistan Dışişleri Bakanının Moskova’ya gittiği Aralık 2023’teki son toplantılarından bu yana ikili ilişkilerde kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti. Jaishankar son görüşmeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ayrıca küresel stratejik manzarayı tartıştılar ve değerlendirme ve görüş alışverişinde bulundular” dedi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Arjantin ile Brezilya arasında yeni kriz

Yayınlanma

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Bolivya’da geçen hafta yaşanan darbe girişiminin sahte olduğuna dair şüphelerini savundu ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya yönelik hücumlarını, ismi açıklanmayan bir eleştirmene “aptal bir dinozor” diye hitap ettiği bir sosyal medya paylaşımıyla sürdürdü.

Milei’nin paylaşımı geniş çaplı bir kafa karışıklığına neden oldu çünkü Lula, ismiyle anılan tek kişiydi, “dinozor”un kimliği ise hiç belirtilmemişti. Milei’nin ofisi Lula iddialarını yalanladı fakat Milei’nin kime hakaret ettiğini söylemedi.

Yine de sosyal medya paylaşımında Milei, Lula’ya yönelik çeşitli eleştirilerini yineledi ve yaklaşan Brezilya ziyaretinden önce anlaşmazlığın tırmanmasına neden oldu.

Milei geçen yıl Arjantin’de yapılan seçimlerde Lula’yı hedef almış, Brezilyalı Lula da kendi kampanya ekibini Milei’nin rakibine yardım etmek üzere görevlendirmişti.

Milei, Lula’yı seçimlere müdahale etmek ve “tarihin en kirli kampanyasını” desteklemekle suçladı. Ayrıca Brezilyalı lideri “komünist” olarak nitelendiren Arjantinli, mevkidaşının başkanlığa dönmeden önce yolsuzluk suçlamasıyla hapse atıldığını belirtti.

Milei, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce’ye karşı geçen hafta yapılan darbe girişiminin de “sahte” ve “hileli” bir ayaklanma olduğu yönündeki duruşunu yineleyen bir sosyal medya paylaşımında bu eleştirileri tekrarladı.

Milei, salı sabahı X’te yaptığı paylaşımda, “Bolivya’da yapılan sahtekarlık biliniyor ve mükemmel aptal bunu kabul etmek yerine beni eleştiriyor,” diyerek yine saldırdığı isimsiz “dinozora” gönderme yaptı.

Milei ve Lula, Brezilya ve Arjantin arasındaki ilişkilerin soğumasına yol açacak şekilde sürekli olarak kamuoyu önünde atışıyor.

Pazartesi günü Milei, Lula’nın siyasi rakibi eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile birlikte ABD’de her yıl düzenlenen Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı’nın bir uzantısı olan CPAC Brasil’in bu haftaki etkinliğine katılacağını açıkladı.

Eski başkanın oğullarından ve CPAC Brasil organizatörlerinden Eduardo Bolsonaro’ya göre Milei ve Bolsonaro, cumartesi ve pazar günleri gerçekleşecek olan etkinlik sırasında bir araya gelmeyi planlıyor.

Lula hükümeti paylaşımla ilgili yorum yapmayı reddetti. Lula, geçen hafta komşusundan özür dilemesini talep etmiş, fakat Milei’nin sözcüsü bu talebin yerine getirilmeyeceğini söylemişti.

Arce yönetimi de pazartesi günü Arjantin Büyükelçisi ile bir araya geldi ve Milei’nin başarısız darbe girişimiyle ilgili açıklamalarını “enerjik bir şekilde reddettiğini” söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English