Bizi Takip Edin

ASYA

Hindistan’daki Maha Kumbh festivalinde yaşanan izdihamda en az yedi kişi öldü

Yayınlanma

Bir yetkili, çarşamba günü Hindistan’ın kuzeyindeki Maha Kumbh Mela’da meydana gelen izdihamda en az yedi kişinin öldüğünü ve yaklaşık 10 kişinin yaralandığını söyledi. On milyonlarca kişi altı haftalık Hindu festivalinin en kutlu gününde kutsal suya dalmak için toplanmıştı.

Festival şehri Prayagraj’ın bulunduğu Uttar Pradesh eyaletinin başbakanı Yogi Adityanath, izdihamın, kutsal dalışları sırasında kalabalığı yönetmek için barikatların kurulduğu münzevilerin arenasının yakınında meydana geldiğini söyledi.

Başbakan Narendra Modi, X’te yaptığı bir paylaşımda “sevdiklerini kaybeden adanmışlara” başsağlığı diledi, ancak ölü sayısını belirtmedi.

“Yerel yönetim kurbanlara mümkün olan her şekilde yardım etmekle meşgul” dedi.

Adityanath durumun kontrol altında olduğunu ancak kalabalığın hala çok büyük olduğunu da sözlerine ekledi.

Üst düzey bir devlet yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada, “izdihamda yediden fazla kişinin öldüğünü ve yaklaşık 10 kişinin de yaralandığını” söyledi. Yetkili, medyaya konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemedi.

İzdihamın ardından çekilen video ve fotoğraflarda cesetlerin sedyelerle taşındığı ve insanların yerde oturup ağladığı, diğerlerinin ise izdihamdan kaçmaya çalışanların bıraktığı giysi, ayakkabı, sırt çantası ve battaniyelerin üzerine bastığı görülüyor.

Bir Reuters görgü tanığı, olayın meydana geldiği nehir kıyısına doğru koşan onlarca ambulansı takip ederken çok sayıda ceset gördüğünü söyledi.

Görgü tanıkları, özellikle kutsal sayılan üç nehrin birleştiği yerde büyük bir itiş kakış yaşandığını ve bunun da adanmışların birbirlerinin üzerine düşmesine neden olduğunu anlattı. Eyalet başbakanı Adityanath insanları bölgeden uzak durmaya çağırdı.

MUHALEFET PARTİLERİ “KÖTÜ YÖNETİMİ” SUÇLUYOR

Hindu festivali, geçen yıl 1,8 milyon kişiyi çeken Suudi Arabistan’daki Hac ziyareti ile karşılaştırıldığında, altı hafta boyunca yaklaşık 400 milyon kişiyi çeken dünyanın en büyük insan topluluğu. İki hafta önce başlayan 2025 festivaline salı günü itibariyle yaklaşık 200 milyon kişi katıldı.

Dindar Hindular üç kutsal nehrin (Ganga, Yamuna ve efsanevi, görünmez Saraswati) birleştiği yerde suya dalmanın insanları günahlardan arındırdığına ve Kumbh sırasında yaşam ve ölüm döngüsünden kurtuluş getirdiğine inanıyor.

Yetkililer, çarşamba günü sabah saat 10’a kadar 36 milyondan fazla kişinin kutsal suya girdiğini söyledi.

Katılımcılar arasında Savunma Bakanı Rajnath Singh ve İçişleri Bakanı Amit Shah’tan Adani Group Yönetim Kurulu Başkanı Gautam Adani’ye ve yerel medyanın salı günü Prayagraj’a ulaştığını bildirdiği Coldplay’den Chris Martin ve aktris Dakota Johnson gibi ünlüler yer alıyor.

Başbakan Narendra Modi’nin önümüzdeki ay festivali ziyaret etmesi bekleniyordu.

Yetkililer çarşamba günü Prayagraj’daki geçici ilçeye 100 milyon kişinin akın etmesini bekliyordu ve kalabalığı yönetmek için yapay zeka yazılım tabanlı teknolojinin yanı sıra ek güvenlik ve sağlık personeli görevlendirmişti.

Yetkililer, kriz sırasında çağrılan özel bir polis birimi olan Hızlı Eylem Gücü’nün (RAF) durumu kontrol altına almak için görevlendirildiğini ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Muhalefet partileri federal ve eyalet hükümetlerini eleştirerek izdihamdan “kötü yönetim” ve “VIP kültürü”nü sorumlu tuttu.

Ana muhalefetteki Kongre partisinin lideri Rahul Gandhi X’te yaptığı açıklamada, politikacılara ve ünlülere farklı muamele edilmesine atıfta bulunarak, “VIP kültürü engellenmeli ve hükümet sıradan adanmışların ihtiyaçlarını karşılamak için daha iyi düzenlemeler yapmalıdır” dedi.

En son 2013 yılında düzenlenen festivalin en kutlu gününde benzer bir izdiham yaşanmış ve çoğu kadın olmak üzere en az 36 hacı hayatını kaybetmişti.

ASYA

Japon Ishiba, Trump’ın oto tarifelerinden muafiyet talep edecek

Yayınlanma

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın otomobil ithalatına gümrük vergisi getirme planından duyduğu endişeyi dile getirerek Japonya için muafiyet talep etme niyetini vurguladı.

Ishiba bir parlamento toplantısında yaptığı konuşmada Japonya’nın “diğer ülkelerden farklı olduğunu çünkü ABD’de istihdam yaratılmasına ve insanların günlük yaşamlarına katkıda bulunduğunu” söyledi ve Asya ülkesinin son beş yılda ABD’deki en büyük yatırımcı olduğunu belirtti.

Ishiba, Trump’ın eleştirdiği tarife dışı engelleri sorguladı, “Tüketici güvenliği önlemlerinin engel olarak sayılması garip,” dedi.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Japonya’nın pozisyonlarının geçerliliğini kanıtlamaya devam edeceğiz.”

Nippon Steel şirketinin United States (U.S.) Steel şirketini satın alma planıyla ilgili olarak Ishiba, Japon tarafının ABD’li şirketi tamamen satın almak yerine ona yatırım yapma planını değiştirmesi halinde bile kar çizgisinin düşeceğine inanmadığını söyledi.

Ishiba ayrıca, Biden yönetiminin Nippon Steel’in U.S. Steel’i satın almasını engelleme kararının “haksız bir siyasi müdahale” olduğunu vurguladı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi Jinping Çin’in teknoloji devleriyle buluştu

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, özel sektörü yeniden canlandırmak ve daha güçlü bir ekonomik büyüme sağlamak için pazartesi günü aralarında Alibaba’dan Jack Ma’nın da bulunduğu ülkenin önde gelen girişimcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda, Başbakan Li Qiang, Çin’in en üst düzey siyasi danışma organı başkanı Wang Huning ve Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang da hazır bulundu.

Analistler, Xi’nin pazartesi günkü forumda “önemli bir konuşma” yapmasının, Pekin’in özel sektöre yönelik daha olumlu bir eğilim sergileme arzusunu simgelediğini söyledi.

Hong Kong’daki Asya Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği’nde konuşan Tsinghua Üniversitesi’nden finans profesörü Zhang Xiaoyan, “Toplantının amacı [özel sektöre] ‘Sizi desteklemek istiyoruz, teknoloji inovasyonunu ve tüketimini artırmanıza ihtiyacımız var’ demek” dedi.

Hükümetin Çinli şirketlere “güven aşılamak” istediğini de sözlerine ekledi.

Pekin, jeopolitik gerilimlerin ve iç ekonomik baskıların arasında, Çin’deki iş ortamını iyileştirmek ve ekonomik büyümeyi güçlendirmek için çalışıyor.

Pekin merkezli bir politika araştırma merkezi olan Trivium, toplantıyı “yüksek riskli” bir mesele olarak nitelendirdi.

Firma yayınladığı bir raporda, “Xi katılımcıları ve piyasaları artık iş dünyası yanlısı olduğuna ikna edebilirse, ekonomiyi daha iyi bir yörüngeye oturtmak için uzun bir yol kat edecektir” dedi. “Ancak Xi sempozyumu özel şirketlerin devletin iradesiyle geliştiğini vurgulamak için kullanırsa, bu durum duyarlılığı daha da azaltabilir” diye ekledi.

Pazartesi günkü toplantıda hazır bulunan diğer önemli teknoloji yöneticileri arasında önde gelen pil üreticisi CATL’nin kurucusu ve başkanı Robin Zeng ve Meituan’ın patronu Wang Xing de yer aldı. Devlet medyasının yayınlarına göre Huawei kurucusu Ren Zhengfei ve Xiaomi başkanı Lei Jun üst düzey yetkililere hitap etti.

Tencent başkanı Pony Ma ve elektrikli araç üreticisi BYD’nin başkanı Wang Chuanfu ve robotik grubu Unitree’nin kurucusu Wang Xingxing de hazır bulundu.

Çin’in yavaşlayan ekonomik büyümesi özel sektör üzerinde baskı yaratırken, yöneticiler yolsuzluk iddiaları ve yerel yetkililer tarafından yapılan gözaltılar nedeniyle yoğun bir incelemeyle karşı karşıya kaldı.

Xi geçmişte iş dünyası liderleriyle yaptığı toplantılarda vergi indirimleri ve devlet teşebbüsleriyle eşit bir oyun alanı vaat etmişti.

Çin’in özel yatırımları 2024 yılında bir önceki yıla göre %0,1 düştü. Toplam sabit varlık yatırımı içindeki oranı 2019 sonunda yüzde 56,42 iken geçen yılın sonunda yüzde 50,08’e düştü.

Ancak, DeepSeek adlı start-up’ın öncü yapay zeka modellerinin ortaya çıkması, Çin teknolojisine olan ilginin yenilenmesine yardımcı oldu ve ülkenin teknoloji hisseleri için piyasayı ateşledi.

Hong Kong’da listelenen en iyi 30 teknoloji şirketinin bir ölçütü olan Hang Seng Tech endeksi, yatırımcıların DeepSeek’in atılımına ve Pekin’in teknoloji sektörüne yönelik olumlu mesajlarına yanıt vermesiyle yıl başından bu yana yüzde 24 artış gösterdi.

Özel düşünce kuruluşu China Enterprise Institute’un kıdemli araştırmacılarından Tang Dajie, “Bu sempozyumun teması, hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bilimsel ve teknolojik inovasyonun güçlendirilmesi ve özel teşebbüslerin güveninin yeniden tesis edilmesidir,” dedi.

ABD ile yeni bir ticaret savaşı kaçınılmaz görünürken bu başarı öyküleri daha da önem kazandı. Trump’ın bu ayın başlarında tüm Çin ürünlerine yüzde 10 gümrük vergisi getirmesinin ardından Pekin, belirli ürünlere yüzde 10 ila 15 gümrük vergisi ve kritik minerallere daha fazla ihracat kontrolü getirerek misilleme yaptı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi, Jack Ma ve diğer Çinli iş liderlerinin katılacağı sempozyuma başkanlık edecek

Yayınlanma

Toplantı hakkında bilgi sahibi üç kişi Reuters’a, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in önümüzdeki hafta özel sektör duyarlılığını artırmak için aralarında Alibaba kurucu ortağı Jack Ma’nın da bulunduğu ülkenin iş dünyası liderlerinin katılacağı bir sempozyuma başkanlık etmeyi planladığını söyledi.

Xi, özel sektörle ilgili sempozyumlara nadiren başkanlık ediyor ve bu etkinlik, Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD ile tırmanan gerilimden iç ekonomideki büyümenin yavaşlamasına kadar Çin’in iş dünyasının karşı karşıya olduğu zorlukların ortasında “güven verme” amacı taşıyor.

İki kaynak, girişimcilerin çoğunun teknoloji sektöründen olacağını ve Xi’nin onları Çin-ABD teknoloji savaşının yoğunlaştığı bir ortamda işlerini yurtiçinde ve yurtdışında büyütmeye teşvik etmesinin beklendiğini söyledi.

Reuters’a göre sempozyum muhtemelen pazartesi günü gerçekleştirilecek.

İki kaynak, teknoloji devi Tencent’in CEO’su Pony Ma’nın da sempozyuma katılacağını söyledi. Bir kaynak, akıllı telefon ve elektrikli araç üreticisi Xiaomi’nin CEO’su Lei Jun’un yanı sıra robotik şirketi Yushu Technology’nin kurucusu Wang Xingxing’in de katılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

İki kaynağa göre bir Huawei Technologies yöneticisinin de katılması bekleniyor.

Bloomberg News, DeepSeek kurucusu Liang Wenfeng’in de katılacağını bildirdi. Yapay zeka girişimi, Batılı rakiplerinin çok altında bir maliyetle geliştirdiğini söylediği modellerle teknoloji dünyasını sarsmıştı.

DeepSeek’in kurucusu Liang’ın katılımı, start-up’ın küresel yapay zeka endüstrisinde yeni keşfedilen statüsünü daha da parlatacak. Geçtiğimiz ay Başbakan Li Qiang’ın ev sahipliğinde düzenlenen bir sempozyumda bir konuşma yapmıştı.

Xi uzun zamandır Çin’in yarı iletkenlerde kendi kendine yeterliliğe ulaşması gerektiğini vurguluyor ve ülkenin ekonomik kalkınmayı yönlendirmek için yapay zekayı kullanmasını istiyor. Washington çipler üzerinde uyguladığı ihracat kontrolleri ile bu çabayı engellemeye çalışıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English