Bizi Takip Edin

AVRUPA

Le Pen, Fransa’nın nükleer caydırıcılığının ‘Avrupalılaştırılmasını’ reddetti

Yayınlanma

Fransa’da Ulusal Birlik (RN) lideri Marine Le Pen perşembe günü Fransa’nın nükleer silah gücünün “Avrupalılaştırılmasına” karşı çıkarak, hiçbir AB komiserinin nükleer saldırılara karar verecek demokratik meşruiyete sahip olamayacağını iddia etti.

Le Figaro’daki yazısında nükleer bir saldırıyı denetlemenin “ulusal [demokratik] meşruiyetten ayrılamayacağını” yazan Le Pen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransa’nın nükleer caydırıcılık kapasitesinin diğer Avrupa ülkeleriyle paylaşılabileceği yönündeki son sözlerini eleştirdi.

Macron, nisan ayı sonunda AB’nin geleceğine ilişkin çok beklenen konuşmasında “güvenilir bir Avrupa savunması” geliştirilmesi çağrısında bulunmuş ve “Nükleer caydırıcılık Fransa’nın savunma stratejisinin merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle Avrupa kıtasının savunmasında temel bir unsurdur,” demişti.

Le Pen’in partisi, Avrupa Parlamentosu (AP) seçim anketlerinde %32’lik oy oranıyla rakiplerinin çok önünde yer alıyor ve defalarca bir “savunma birliği” oluşturulmasına karşı çıkacağını açıkladı.

RN ayrıca, nitelikli çoğunluk oylamasının getirilmesi yönündeki son çağrılara rağmen, AB dış politikası ve güvenlik konularında oybirliği kuralının kaldırılmasına da karşı çıkıyor.

Macron: Fransa’nın nükleer savaş gücü Avrupa savunmasında kullanılabilir

Le Pen, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasının ardından Fransa’nın nükleer silahlara sahip tek üye ülke olarak kalmasıyla birlikte, nükleer caydırıcılığın AB çapında karar alma mekanizmasına dahil edilmesinin “seçilmemiş ulus ötesi organlar lehine zaten ayrıcalıklarının çoğu elinden alınmış olan demokrasimizi daha da zayıflatacağını” söyledi.

Le Pen ayrıca, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in şubat ayında gündeme getirdiği gibi, AB savunma komiserliği için özel bir makam oluşturulması fikrini de reddetti.

RN lideri, bir komiserin olası nükleer saldırılar ve etkili bir caydırıcılık stratejisinin yönetimi konusunda karar verecek herhangi bir demokratik meşruiyetten yoksun olacağını da sözlerine ekledi ve “Hangi eylemin yapılacağına kim karar verecek? Yanıtın konvansiyonel mi yoksa nükleer mi olması gerektiğine?” diye sordu.

Le Pen’e göre ayrıca nükleer caydırıcılık sadece Fransızlara özgü kalmalıdır, çünkü aksi, Fransız anayasasına “ihanet” anlamına gelecektir.

Le Pen, “[Macron] sanki görev süresinin bitmesine üç yıl kala, ulusal bağımsızlığımızın kalan son sütunlarını da yıkma ihtiyacı duymuş gibi,” eleştirisinde bulundu.

AVRUPA

İtalya ile birlikte dokuz AB ülkesi ‘LGBT deklarasyonu’nu imzalamadı

Yayınlanma

İtalya’nın LGBT toplulukları lehine Avrupa politikalarını teşvik eden bir bildiriyi imzalamayan dokuz AB ülkesi arasında yer alması ülke içinde geniş çaplı protestolara yol açarken hükümet bildiriyi “dengesiz” olarak nitelendirdi.

İtalya’nın “Dünya Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtlığı Günü”ne ilişkin bir AB deklarasyonunu imzalamayı reddetmesi hem muhalefet partileri hem de İtalyan vatandaşları arasında büyük tartışmalara yol açtı.

Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Litvanya, Letonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın yanı sıra İtalya da LGBT haklarını korumayı ve ayrımcılıkla mücadele etmeyi amaçlayan belgeyi onaylamaktan vazgeçti.

Deklarasyon, imzacı devletlere LGBT bireylere yönelik ulusal stratejiler uygulama ve yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Eşitlikten sorumlu yeni bir AB Komiseri atama taahhüdünde bulunma yükümlülüğü getiriyor.

İtalya Aile Bakanı Eugenia Roccella hafta sonu Il Messaggero’ya verdiği bir mülakatta hükümetin tutumunu savunarak belgenin “çok dengesiz” olduğunu ifade etti.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri partisine mensup Roccella, “Herkes kimi sevmek ya da kiminle cinsel ilişkiye girmek istediğini seçebilir. Fakat belgede savunulan ‘kim olmak istiyorsan o ol’ özgürlüğü ideolojik bir kısıtlama ve gerçekliğin inkârıdır çünkü bedenin ve cinsel bağlılığın gerçekliği sonuna kadar değiştirilemez,” dedi.

Bakan, “Bence sözde toplumsal cinsiyet ikiliği geçerli olmaya devam etmelidir: Kadınlar vardır ve erkekler vardır. Ebeveynliğin ve insanlığın devamlılığının dayandığı antropolojiyi korumak istiyoruz çünkü kadın ve erkeği ortadan kaldırırsanız, ebeveynlik de değişir ve artık çocuk sahibi olunmazsa şaşırmamalısınız,” dedi.

Aile Bakanı, Roma’nın cinsiyet değiştiren kişilerin topluma dahil edilmesini desteklediğini ve transfobiye karşı çıktığını fakat temel insan paradigmasını değiştirme çabalarını reddettiklerini açıkladı.

Bakan sözlerini, “Sadece biyolojiyi değil, kadın ve erkek arasındaki cinsiyet farkına dayanan bedeni de inkar etmeye çalışıyorlar,” diyerek bitirdi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Polonya, Rusya ve Belarus ile sınırını güçlendirmek için 2,3 milyar avro harcayacak

Yayınlanma

Polonya Başbakanı Donald Tusk cumartesi günü yaptığı açıklamada, Polonya’nın Rusya ve Belarus ile olan doğu sınırı boyunca güvenliği artırmak için 2,3 milyar avro yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Polonya lideri düzenlediği basın toplantısında, “Belarus ve Rusya ile olan sınırımızın güvenliği için 10 milyar zloti (2,3 milyar avro) yatırım yapacağız,” dedi.

Tusk bunun Polonya’nın güvenliğine ve “her şeyden önce güvenli bir doğu sınırına” yapılacak bir yatırım olacağını savundu.

Ülkesinin hem NATO’nun hem de Avrupa Birliği’nin doğu kanadındaki stratejik konumunu vurgulayan Tusk, Varşova’nın Avrupa güvenliği konusundaki sorumluluğunun altını çizdi.

Tusk, “Polonya’nın sınırını barış zamanlarında güvenli, savaş zamanlarında ise düşman için geçilmez kılmak için bu çalışmalara başladık,” dedi.

Varşova 2021 yılında Minsk’i binlerce belgesiz göçmeni sınırdan AB’ye sokmakla suçlamış, Belarus ise bu suçlamaları reddetmişti. Tusk geçtiğimiz hafta sonu, Minsk’in Polonya’ya karşı giderek daha agresif bir tutum sergilemesi nedeniyle Başbakan Aleksandr Lukaşenko yönetiminin “bu uygulamayı ortaklaşa organize ettiği” yönündeki inancını yineledi.

Polonya Basın Ajansı’nın haberine göre Tusk 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Polonya’nın Belarus’tan gelen yasadışı göç konusunda “hibrit bir savaşla” karşı karşıya olduğunu söyledi. ve “Polonya’nın güvenliği söz konusu olduğunda fonların sınırı olmayacaktır,” dedi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, ‘yabancı acenta’ yasasını veto etti

Yayınlanma

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım tehditlerini beraberinde getiren ve geçen hafta parlamentoda üçüncü okumada da kabul edilen ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasa tasarısını veto etti.

Zurabişvili, milletvekillerine gönderdiği mektupta ‘bu yasanın Rusya’daki yasanın ruhunu tekrarladığını’, ‘özü ve ilkeleri Gürcü halkının iradesine aykırı olduğu için Gürcü ve demokratik olmadığını’ iddia etti.

Kamu yayın kurumu 1TV‘nin aktardığına göre Zurabişvili, “Bu yasayı ılımlılaştırmak mümkün değil. Yasa içeriği itibariyle tamamen anayasaya; Gürcü ve Avrupa demokrasisine aykırı,” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, “Dolayısıyla, değişiklikler yoluyla ılımlılaştırılması mümkün değil. Özü, içeriği ve ilkeleri kabul edilemez. Buna göre, yasanın yürürlükten kaldırılması alternatifsizdir ve halkın iradesini temsil etmektedir. Yukarıda belirtilenler ışığında, yasanın mümkün olan en kısa sürede, yürürlüğe girdiği günün ertesinde yürürlükten kaldırılmasını öneriyorum,” dedi.

Daha önce Zurabişvili, parlamentonun üç okumada kabul ettiği tasarıyı veto edeceği taahhüdünü vermişti.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobahidze ise, cumhurbaşkanının motive edici yorumlarının kabul edilebilir olması halinde parlamentonun vetoyu destekleyebileceğini dile getirmişti.

Parlamento, Cumhurbaşkanı’nın vetosunu oy çokluğuyla aşarsa yasa, iki madde hariç yürürlüğe girebilir.

Gürcistan’ın ‘yabancı acenta’ yasası: Brüksel neden şeffaflığı sevmiyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English