Bizi Takip Edin

RUSYA

Peskov: Crocus City Hall’da yaşanan trajediye kına yakanlar alçaktır

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlediği basın toplantısında Crocus City Hall konser salonunda yaşanan korkunç trajediye sevinenlerin alçak olduğunu ve başka türlü adlandırılamayacaklarını söyledi.

Peskov, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre’in Ukrayna’nın saldırıyla ilgisi olmadığı yönündeki iddiasını yorumlayarak, yetkili makamların halihazırda soruşturma yürüttüklerini anımsattı.

Peskov, “Dün akşam itibariyle Soruşturma Komitesi Başkanı (Aleksandr) Bastrıkin, devlet başkanına rapor verdi ve soruşturma gerekli gördüğünde bulgular paylaşılacak,” ifadesini kullandı.

Dün düzenlediği basın toplantısında Jean-Pierre, Crocus’taki terör saldırısının Ukrayna tarafından düzenlendiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını öne sürmüştü.

Jean-Pierre, Washington’un Rusya’yı yaklaşan saldırı konusunda uyardığını ve saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, saldırıya ilişkin soruşturma tamamlanana kadar Washington’dan Kiev’i aklamaya yönelik her türlü açıklamasının delil olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Duma: Crocus binasının güvenlik güçleri yan binada olmalarına rağmen saldırının yaşandığı yere gitmedi

Bununla birlikte Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Enformasyon Politikaları Komisyonu Başkanı Aleksandr Hinştayn, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Crocus City Hall’ın güvenliğini üstlenen Crocus Profi şirketine bağlı görevlilerin, yan binada olmalarına rağmen saldırının gerçekleştiği yere gitmediklerini belirtit.

Hinştayn, “Crocus’u koruyan Crocus Profi, onlarca askeri hizmet silahına (IZh-71 tabancalar, Saiga-20KV yarı otomatik tüfekler) sahip. Tüm bu cephanelik Crocus’a komşu bir binada saklanıyor ama grup terör saldırısından sonra da bölgeye gitmedi,” ifadelerin kullandı.

Soruşturma Komitesi’ne göre ölü sayısı 137’ye yükselirken, uzmanlar olay yerini incelemeye ve kurbanların kimliklerini tespit etmeye devam ediyor. Moskova Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre de 182 kişi yaralandı.

Moskova’daki Crocus City Hall saldırısının arkasında kim var?

RUSYA

AB, Rusya’ya karşı LNG ve alüminyum ambargosu hazırlığında

Yayınlanma

Avrupa Birliği, Rusya’ya karşı 16. yaptırım paketi kapsamında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve alüminyum ambargosu ile onlarca gemiye kısıtlama getirmeyi ve yeni bankaları SWIFT’ten çıkarmayı planlıyor. Ambargolar kademeli olarak uygulanabilir, ancak boru hattı gazı yaptırımları gündemde değil.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı 16. yaptırım paketi kapsamında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve alüminyum ambargosu uygulamaya hazırlanıyor. Ayrıca onlarca gemiye kısıtlama getirilmesi ve yeni bankaların uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması da planlar arasında yer alıyor.

Bloomberg‘in Avrupalı diplomat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, LNG ambargosu kademeli olarak hayata geçirilebilir.

AB Komisyonu, önümüzdeki ay sunmayı planladığı bir yol haritasıyla bu süreci detaylandıracak. AB’nin başlıca Rus LNG ithalatçıları arasında İspanya, Belçika ve Fransa bulunuyor. Bu ülkelerin yaptırımlara karşı çıkması beklenmiyor.

Bununla birlikte, boru hattıyla gelen Rus gazına yönelik yaptırımlar şimdilik gündemde değil. Macaristan ve Slovakya gibi ülkeler hâlâ Rus gazına bağımlı durumda. Bloomberg verilerine göre, 2020’de Avrupa’ya 10,5 milyon ton Rus LNG’si ulaşırken, bu rakam geçen yıl 15,5 milyon tona yükseldi.

Alüminyuma yönelik yaptırımların kapsamı belirsiz

Alüminyuma yönelik yaptırımların kapsamı ve zamanlaması henüz netlik kazanmış değil. Bloomberg‘in kaynakları, bu yaptırımların da kademeli olarak uygulanabileceğini belirtiyor.

ABD ve Birleşik Krallık, Rus alüminyumuna yönelik ithalat yasağını daha önce uygulamaya koymuştu. AB ise şu ana kadar yalnızca alüminyum tel, folyo ve bazı boruların ithalatını yasakladı.

Trade Data Monitor verilerine göre, Ocak-Ekim 2024 döneminde AB ülkeleri Rusya’dan yaklaşık 130 bin ton alüminyum ithal etti.

Bu rakam, toplam 2,2 milyon tonluk ithalatın yüzde 6’sına karşılık geliyor. Karşılaştırıldığında, 2023 ve 2022’nin aynı dönemlerinde bu oran sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 19 olarak gerçekleşmişti.

AB’nin yeni yaptırım paketini, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin üçüncü yıl dönümü olan 24 Şubat’a kadar uygulamaya koyması bekleniyor.

Mosskova, yaptırımları “iki ucu keskin bir kılıç” olarak nitelendirerek, bunların uygulayan ülkelerin çıkarlarına zarar verdiğini savunuyor. Ayrıca, Rusya’nın yaptırımların etkilerini en aza indirme konusunda deneyimli olduğu vurgulanıyor.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Avrupalı şirketler Rusya’da 3 milyar avro vergi ödedi

Yayınlanma

Rusya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki şirketlerden 2023 yılında yaklaşık 3 milyar avro vergi geliri elde etti. Politico’nun haberine göre, G7 ve AB ülkelerinden 930 şirket, Rusya’da en büyük kurumlar vergisi ödeyenler arasında yer alıyor.

Kremlin, Rusya’da faaliyet gösteren Avrupa Birliği şirketlerinden 2023 yılında yaklaşık 3 milyar avro vergi kazandı.

Politico’nun Kiev Ekonomi Okulu Enstitüsü’nün (KSE) verilerine dayandırdığı haberine göre Rusya’da faaliyet gösteren 1600 yabancı şirketin 900’den fazlası G7 ve AB ülkelerine ait. Bu şirketlerin 930’u, Rusya’da en büyük kurumlar vergisi ödeyenler arasında yer alıyor.

Haberde, “Rusya’da en yüksek kurumlar vergisi ödeyen 20 şirketten 16’sı G7 ve AB ülkelerine ait,” ifadelerine yer verildi.

AB şirketlerine odaklanıldığında, raporda en az 827 firmanın faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

Bu şirketlerin toplam geliri 2022’deki 111,4 milyar dolardan 2023’te 81,4 milyar dolara düşerken, ödedikleri kurumlar vergisi 3 milyar dolar seviyesinde sabit kaldı.
Söz konusu bilgiler, Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşına Kurumsal Destekçiler başlıklı raporda yer aldı.

Fransız Leroy Merlin ve Auchan, İsviçreli Nestlé ve Alman Metro ile Globus gibi firmalar, Rusya’da en büyük Avrupa merkezli vergi mükellefleri arasında öne çıkıyor.
2025 itibarıyla Rusya’da kurumlar vergisi oranının yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak olması, Batılı şirketlerin Rusya ekonomisine katkısını daha da artıracak.

Daha önce Newsweek, B4Ukraine ve KSE verilerine atıfta bulunarak, Amerikan şirketlerinin 2023 yılında Rusya’da toplam 1,2 milyar dolar kurumlar vergisi ödediğini belirtmişti.

ABD’nin eski Moskova Büyükelçisi ve Stanford Üniversitesi profesörü Michael McFaul, Rusya’da faaliyet göstermeye devam eden şirketlerin eylemlerini “ahlaksız ve utanç verici” olarak nitelendirmişti.

Newsweek, ayrıca Rusya pazarından çıkmak isteyen yabancı şirketlerin sıkı koşullarla karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Bu koşullar arasında yüzde 15’lik bir “çıkış vergisi” ve varlıkların satışında yüzde 50’lik zorunlu indirim bulunuyor. Habere göre, sadece Ocak-Mart 2024 arasında “çıkış vergisi” Rusya bütçesine 385 milyon dolar gelir sağladı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Gazprom, rekor zararın ardından 1600 çalışanını işten çıkarmayı planlıyor

Yayınlanma

Gazprom, 629 milyar ruble zarar açıklamasının ardından merkez ofisindeki 1600 çalışanını işten çıkarmayı değerlendiriyor. Avrupa pazarındaki kayıplar ve Çin ile beklenen işbirliğinin gerçekleşmemesi, şirketin gelirlerini ciddi şekilde etkiledi.

Avrupa pazarını kaybeden ve yüz milyarlarca ruble zarar açıklayan Rusya’nın enerji devi Gazprom, merkez ofis çalışanları için kapsamlı işten çıkarmalar planlıyor.

St. Petersburg merkezli 47news sitesinin haberine göre şirket, merkez ofisindeki 1600 çalışanın işten çıkarılmasını değerlendiriyor.

Bu öneri, Gazprom yönetim kurulu başkan yardımcısı Elena İlyuhina tarafından, şirketin başkanı Aleksey Miller’a gönderilen dilekçede dile getirildi.

Dilekçede, Gazprom’un karşı karşıya olduğu zorluklar ve yönetim ile üretim süreçlerinde maliyet optimizasyonunun zorunluluğuna vurgu yapıldı.

İlyuhina’ya göre Gazprom, merkez ofis çalışanlarına yılda 50 milyar ruble harcıyor. İlyuhina, bu çalışan sayısının 4100’den 2500’e indirilebileceğini belirtti.

Diğer yandan Gazprom’un Enformasyon Politikaları Dairesi Başkanı Sergey Kupriyanov, durumu Forbes’a doğruladı. Dikeçede, işten çıkarılacak personelin 15 Şubat’a kadar belirlenmesinin planlandığı ifade ediliyor.

Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatını kesen Gazprom, ihracatının üçte ikisini kaybetti. 2023 yılında şirketin Avrupa dışına yaptığı gaz ihracatı yalnızca 69 milyar metreküp oldu ve bu, 1985’ten bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Avrupa’ya ihracat ise 28 milyar metreküple 1970’lerin sonundaki seviyelere geriledi.

2024 yılında Avrupa’ya gaz sevkiyatı 32 milyar metreküpe yükselmiş olsa da, savaş öncesi seviyelerin (2018-2019’da 180 milyar metreküp) beşte birinden az kaldı.

2023 yılında Gazprom, 25 yıldan sonra ilk kez Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (IFRS) göre 629 milyar ruble net zarar açıkladı. Bu rakam, şirket tarihindeki en büyük zarar oldu.

Geçen yıl Gazprom, ocak-eylül döneminde 989 milyar ruble kâr açıklasa da gaz iş kolundaki kayıplar devam etti; yılın ilk yarısında bu kayıplar 480,6 milyar ruble olarak gerçekleşti. Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatının 1 Ocak 2025 itibarıyla sona ermesiyle, Gazprom’un yıllık gelirinin yaklaşık 6 milyar dolar daha düşmesi bekleniyor.

Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz tedarikini durdurdu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English