Bizi Takip Edin

RUSYA

Rus milyarder Fridman, yaptırımlar için Lüksemburg’a tazminat davası açtı

Yayınlanma

Alfa Group’un kurucusu Rus milyarder Mihail Fridman, yaptırımların beraberinde malvarlığının dondurulması nedeniyle kendisine 16 milyar dolar tazminat ödenmesi talebiyle Lüksemburg makamlarına dava açtı.

Vedomosti gazetesinin süreç hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberine göre dava Hong Kong Uluslararası Tahkim Merkezi (HKIAC) tarafından değerlendirilecek.

Fridman’ın holding merkezi Lüksemburg’da bulunuyor ve bu şirketler aracılığıyla çeşitli ülkelerde varlıklara sahip.

Milyarder, Alfa Asset Management, Alfa Capital Investments Holdings, LetterOne Holdings ve LetterOne Investment Holdings, CTF Holdings, ABH Holdings’de doğrudan ya da intifa hakkı sahibi.

Fridman, bu şirketler aracılığıyla Rusya’daki Alfa Bank, Amsterdam Trade Bank, perakendeci X5 Group (Pyaterochka, Perekrestok ve Karusel zincirleri), telekom şirketleri Veon ve Turkcell, ilaç şirketi Emma Healthcare ve diğerlerine yatırım yaptı.

Fridman’a göre Lüksemburg, mal varlığını dondurarak bir yandan Belçika ile diğer yandan da Sovyetler Birliği (ve onun yasal halefi olan Rusya) ile arasındaki 1989 tarihli yatırım anlaşmasını ihlal etti.

Söz konusu anlaşma, yaptırımlardan etkilenen yatırımların gerçek değerine tekabül eden miktarda tazminat ödenmesini öngörüyor ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin yatırımcılarının varlıklarına el koymasını yasaklıyor.

Buna ek olarak, Fridman’ın avukatları Avrupa Birliği’nin (AB) Fridman’a karşı yaptırımları sadece Rusya vatandaşı olduğu ve iş dünyasında başarılı olduğu için uyguladığını savundu.

Avukatlar, Brüksel’in kısıtlamaları Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğü dışında uyguladığı için bu hareketi ‘ciddi bir adaletsizlik’ ve uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi.

Avukatlar, bunun sonucunda Fridman’ın yatırımlarının değerini kaybettiğini ve itibarının ciddi şekilde zarar gördüğünü kaydetti.

Bu bağlamda milyarder, Lüksemburg’dan sadece varlıkların dondurulmasını değil, aynı zamanda miktarı daha sonra belirlenecek olan manevi zararın da tazmin edilmesini talep ediyor.

Fridman, şubat ayında Lüksemburg makamlarına AB yaptırımları kapsamında ‘millileştirilen’ varlıklar için tazminat ödenmesine ilişkin müzakerelerin başlatılmasını önermişti.

Daha sonra milyarderin kendilerine yanıt vermeleri için altı ay süre tanıdığı ve bunun ardından BM Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonuna (UNCITRAL) veya Stockholm tahkimine başvurmakla tehdit ettiği bildirilmişti.

Süreç hakkında bilgi sahibi bir kaynak, bu davanın yaptırımların temel meşruiyetini doğrudan etkileyen ilk dava olduğunu dile getirdi.

Şimdiye kadar davalar sadece bireylere yönelik belirli tedbirlerin haksız olduğunu beyan etmek için açılmıştı.

FT: AB’nin Fridman ve Aven’e yönelik yaptırımları kaldırması emsal teşkil ediyor

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, Avrupa bankalarından döviz transferlerini kısıtlamamalarını talep etti

Yayınlanma

Avrupa bankalarının Rusya’daki iştirakleri zor bir durumla karşı karşıya: Bir yandan Avrupalı düzenleyiciler Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmalarını isterken, diğer yandan Rusya Merkez Bankası müşterilerine karşı ayrımcılık yapmamalarını, döviz ve sınır ötesi transferleri reddetmemelerini talep ediyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yabancı bankaların ülkedeki iştiraklerinin müşterilerini bankacılık işlemlerinde, özellikle sınır ötesi ödemelerde ayrımcılığa tabi tutmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu bankalara talimat verdiklerini açıkladı.

Nabiullina, “Yakın zamanda Rusya’daki Avrupa bankalarının iştiraklerine, yabancı para birimlerinde transfer yapmayı reddetmemeleri veya Rus yasalarına aykırı gerekçelerle bu tür transferlere engel oluşturmamaları yönünde bir talimat gönderdik,” dedi.

Ayrıca Merkez Bankası, yabancı banka iştiraklerinin, Rus banka müşterilerinin kişisel veriler dahil bilgilerini “herhangi bir liste oluşturmak amacıyla” ana kuruluşlarına iletmelerini yasakladı.

Savaşın başlamasından sonra Raiffeisenbank, Rusya ile Avrupa arasındaki ana bağlantı noktası haline geldi. Banka, 2023 yılında sınır ötesi ödemeler pazarındaki payının yüzde 40 ila 50 civarında olduğunu tahmin ediyordu. Ancak eylül ayından itibaren, birkaç büyük şirket dışında tüm müşteriler için yabancı para cinsinden dışarıya yapılan transferleri durdurdu. Banka bu kararı, ana grubu Raiffeisen Bank International’ın (RBI) Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatı doğrultusunda aldığını açıkladı.

Nabiullina, bu açıklamayı yeterli bulmadı. Rusya Merkez Bankası’nın yabancı bankaların Rus iştirakleri üzerindeki baskının farkında olduğunu kabul eden Nabiullina, fakat bu Avrupa bankalarının Rus iştirakleri Rusya yasalarına göre kurulduğu ve ülkenin hukuk sisteminde faaliyet gösterdiği için, yaptırımlara değil bu yasalara uyması gerektiğini vurguladı.

Unicredit gibi, Raiffeisenbank da satışı için devlet başkanının onayı gereken bankalar listesine dahil edildi. Bununla beraber, Raiffeisenbank’ın durumunu daha da zorlaştıran bir gelişme olarak, mahkeme kısa süre önce bankanın hisselerine tedbir kararı koydu.

Rusya’daki son büyük Amerikan bankası faaliyetlerini sonlandırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milletvekili Kolesnik: İnsanlara nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmamız lazım

Yayınlanma

Birleşik Rusya Partisi’nden Devlet Duması milletvekili Andrey Kolesnik, Rusya Federasyonu topraklarında bir nükleer bomba patlatılmasını önerdi. Kolesnik, pek çok yabancı siyasetçinin nükleer silahların oluşturduğu tehdidi unuttuğunu belirterek, Rusya’nın dünyaya bu tehlikeyi hatırlatması gerektiğini savundu.

Lenta.ru‘ya konuşan Kolesnik, “Rehavete kapılmamalıyız. Bir test sahasında nükleer patlama gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şu anda nükleer testleri yasakladık ama belki de insanlar bunun gerçekten nereye gittiğini görmeli. Moratoryum kaldırılırsa, belki insanlık iki kez düşünür,” dedi. Ayrıca, Ukrayna’nın ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia etti.

Kolesnik, dünyanın Çernobil ve Hiroşima’da yaşanan trajedileri ve nükleer silahların yıkıcı etkisini unuttuğuna işaret etti.

Ağustos ortalarında RIA Novosti, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın Kurçatov ve Energodar’daki nükleer santrallere saldırı hazırlığında olduğunu bildirmişti. Bu iddia kısa sürede diğer bilgi kaynakları ve bazı Rus yetkililerce doğrulandı. Fakat Ukrayna, Rusya’yı yanlış bilgi yaymakla suçladı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na bağlılığını hatırlattı.

Rusya’da nükleer silahların caydırıcı olarak kullanılması fikri daha önce de dile getirilmişti. Ocak 2023’te Askeri Bilimler Akademisi’nden kıdemli bir araştırmacı olan Vladimir Prohvatilov, nükleer denemelerin yeniden başlamasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Eylül ayında, Rusya Devlet Başkanlığı danışmanlarından Sergey Karaganov, Ukrayna birliklerinin Kursk oblastını işgalini tartışırken, nükleer saldırı başlatılmasını ve Berlin’e saldırı düzenlenmesini önermişti. Karaganov, Rusya’nın topraklarının ele geçirilmesine nükleer silahlarla karşılık verme hakkını savunmuştu.

Ryabkov: Rusya, nükleer doktrinini Batı’nın eylemlerini inceledikten sonra değiştirecek

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın yedi bölgesine geniş çaplı İHA saldırısı

Yayınlanma

15 Eylül gecesi, Ukrayna’ya ait yaklaşık 30 insansız hava aracı (İHA) Rusya’nın yedi farklı bölgesine saldırı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu saldırıların başarıyla püskürtüldüğünü ve tüm İHA’ların imha edildiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, İHA’ların düşürüldüğü bölgeleri şöyle sıraladı: Bryansk’ta 15, Kursk’ta 5, Smolensk’te 4, Orel’de 2, Belgorod, Kaluga ve Rostov oblastlarında ise birer adet. Saldırılarda uçak tipi İHA’ların kullanıldığı da belirtildi.

Bölge yetkilileri, saldırıların can kaybına yol açmadığını ve düşen enkazın önemli bir hasara neden olmadığını bildirdi.

Bu açıklamalar Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz başta olmak üzere Smolensk, Rostov ve Kaluga oblsatlarının yöneticileri tarafından da doğrulandı.

Bu saldırıdan birkaç gün önce, 10 Eylül gecesi, Ukrayna İHA’ları Moskova’yı hedef aldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kent civarındaki en az 14 İHA’nın hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Fakat Moskova Valisi Andrey Vorobyov, Ramenskoye’de bir İHA’nın bir apartmana isabet ettiğini, çıkan yangında 46 yaşında bir kadının hayatını kaybettiğini ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.

Aynı gece, Rusya’nın sekiz farklı bölgesine daha İHA saldırıları düzenlendi. Savunma Bakanlığı, toplamda 144 İHA’nın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bu saldırılarda en çok hedef alınan bölge 72 İHA ile Bryansk olurken, onu sırasıyla Kursk, Tula, Belgorod, Kaluga, Voronej, Lipetsk ve Orel oblastları takip etti.

Ukrayna 144 İHA ile Rusya’ya saldırdı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English