Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya Merkez Bankası faiz artırdı

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, yönetim kurulu toplantısının ardından fiyat artışının hızlanması ve enflasyonun tahminleri aşması, iç talebin ‘aşırı ısınması’ ve yaygın işgücü sıkıntısının artmaya devam etmesi gerekçesiyle bugün politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 18’e yükseltti.

Karar, analistlerin ve piyasanın beklentileriyle örtüştü. Reuters anketine katılan tüm ekonomistler faiz artırımı beklerken, 28 uzmandan 21’i 200 baz puanlık artışla yüzde 18’e, dördü 100 baz puanlık artışla yüzde 17’ye ve üçü 150 baz puanlık artışla yüzde 17,5’e yükselmesini bekliyordu.

Uzmanların çoğuna göre Rusya Merkez Bankası faiz oranını 1 ya da 2 puan artırma arasında karar alma sürecindeydi.

Merkez Bankası, yaptığı açıklamada “Enflasyonun yeniden düşmeye başlaması için ek para politikası sıkılaştırması gerekli ve enflasyonu hedefe geri getirmek için daha önce öngörülenden ciddi ölçüde daha sıkı parasal koşullara ihtiyaç var. Rusya Merkez Bankası önümüzdeki toplantılarında politika faizi oranının daha da artırılmasını değerlendirecek,” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan açıklamada, enflasyon tahmini 2024 yılı için yüzde 4,3 ila 4,8’den yüzde 6,5 ila 7’ye yükseltildi. Para politikasının devam etmesi halinde yıllık enflasyonun 2025 yılında yüzde 4,0 ila 4,5’e düşmesi ve sonrasında yüzde 4’e yakın seyretmesi bekleniyor.

Analistler, Rusya için enflasyon ve faiz oranı tahminlerini yükseltti

Açıklamada, “Tek seferlik faktörler, son aylarda enflasyondaki hızlanmaya kısmen katkıda bulundu. Aynı zamanda, süregelen enflasyonist baskılar da arttı,” denildi.

Haziran ayında yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon 22 Temmuz itibariyle yüzde 9’a yükselirken, bu durum diğer faktörlerin yanı sıra 1 Temmuz’dan itibaren kamu hizmeti tarifelerinin endekslenmesini de yansıtıyor.

Merkez Bankası, “Daha yüksek enflasyon beklentileri, kalıcı enflasyonun ataletini güçlendiriyor,” değerlendirmesini yaptı.

Bununla beraber Rusya ekonomisi hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor ve hanehalkı gelirlerindeki kayda değer artışa bağlı olarak tüketici faaliyetleri de yüksek seyrediyor.

Açıklamada, “İşgücü kaynakları açığı büyümeye devam ediyor. Bu koşullarda, iç talepteki büyüme mal ve hizmet arzında orantılı bir genişlemeye yol açmıyor ve şirketlerin maliyetlerini büyük ölçüde artırıyor ve sonuç olarak enflasyonist baskıyı şiddetlendiriyor,” diye kaydedildi.

Merkez Bankası’na göre, orta vadede enflasyon üzerindeki risk dengesi enflasyon yanlısı risklere doğru kaymaya devam ediyor.

Başlıca enflasyonist riskler, dış ticaret koşullarındaki değişiklikler -jeopolitik gerilimlerin etkisi de dahil olmak üzere- yüksek enflasyon beklentilerinin devam etmesi ve Rusya ekonomisinin dengeli büyüme yörüngesinden yukarı doğru sapması ile ilgili.

Merkez Bankası, 2024 yılında para politikasının normalleşmesine ilişkin açıklanan yörüngenin değişmeyeceğine ve bu yörüngedeki değişikliklerin para politikası parametrelerinin yeniden düzenlenmesini gerektirebileceğine dikkat çekti.

Ayrıca Merkez Bankası, 2024 yılı sonunda ortalama faiz oranının yüzde 18 ila 19,4 aralığında olmasını bekliyor.

Alfa Bank’tan Natalya Orlova, Reuters‘a verdiği demeçte “Yıl sonuna kadar faiz oranının yüzde 18 ila 19,4 aralığında olması bir artış ihtimaline işaret ederken, 2023 yılı için yüzde 6,5 ila 7 enflasyon tahmin aralığı yıl sonuna kadar enflasyonda yavaşlamaya işaret ediyor. Dolayısıyla, artış riski masadan kalkmış değil,” yorumunu yaptı.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, sanayideki keskin yavaşlamadan Merkez Bankası’nı sorumlu tuttu

RUSYA

FSB, Rusya’nın yüksek rütbeli subaylarına yönelik suikast girişimlerini engelledi

Yayınlanma

FSB, Ukrayna istihbaratı tarafından organize edilen ve Rusya Savunma Bakanlığı’na yönelik bir dizi suikast girişimini engellediğini duyurdu. Olayla ilgili dört kişi gözaltına alınırken, patlayıcı cihazlar ve suç kanıtları ele geçirildi.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) görevlileri, Ukrayna’daki çatışmalara katılan yüksek rütbeli Savunma Bakanlığı yetkililerine ve aile üyelerine yönelik bir dizi suikast girişimini önledi.

FSB’ye göre, bu girişimlerin hazırlığı Ukrayna istihbarat kurumları tarafından organize edildi. Olayla ilgili dört Rusya vatandaşı gözaltına alındı ve söz konusu şahıslar müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya.

FSB’nin açıklamasına göre, suikast girişimcilerinden biri, 2020’den beri Ukrayna’da yaşayan bir Rusya vatandaşıydı. Şahıs, Moldova ve Gürcistan üzerinden Moskova’ya kasım ayında, sınır dışı edilen biri gibi görünerek geldi.

Moskova’da bir saklama noktasından, taşınabilir şarj cihazı şeklinde kamufle edilmiş el yapımı bir patlayıcı cihaz (EYP) aldı. Bu cihazı, üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin resmi aracının altına yerleştirmesi planlanıyordu.

İkinci şüpheli, sorgusunda Ukrayna’ya gittiğini ve burada Ukrayna istihbarat kurumları tarafından devşirildiğini ifade etti. Daha sonra Rusya’ya gönderilerek yüksek rütbeli Savunma Bakanlığı yetkililerini ve aile üyelerini gözetlemesi talimatı verildi.

Söz konusu şahıs, elde ettiği tüm bilgileri, daha sonraki terör saldırılarının planlanması için Ukrayna’ya iletti.

FSB’ye göre, başka bir askeri yetkilinin öldürülmesine yönelik planın hazırlanmasına iki Rus daha dahil edildi.

Bu kişilerin, Savunma Bakanlığı çalışanına belgelerle dolu bir dosya teslim etmeleri gerekiyordu. Ancak bu dosyanın içinde patlayıcı madde gizlenmişti.

Kommersant gazetesinin haberine göre gözaltına alınan dört kişiden el yapımı patlayıcı cihazlar ve iletişim araçları ele geçirildi. Patlayıcı maddeler ve cihazların yasa dışı kullanımı, terör saldırılarına hazırlık ve vatana ihanet suçlarından haklarında dava açıldı.

‘Ukrayna istihbaratı, Mossad’ı örnek alıyor’

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus sermayedarlar Merkez Bankası’nın faiz politikasından rahatsız

Yayınlanma

Rusya’da sermayedarlar Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’ya yüksek faiz oranları nedeniyle tepkili. Nabiullina, enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yüzde 21’e yükseltirken, bu durum iş dünyasında maliyetleri artırıyor ve büyümeyi engelliyor. Ancak, Devlet Başkanı Putin’in Nabiullina’ya desteği sürüyor.

Enflasyonu dizginlemek için şimdiye kadar sonuçsuz kalan çabalarında Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, baz faiz oranını rekor seviyelere çıkararak borçlanma maliyetlerini artırdı.

RBK gazetesine konuşan çelik üreticisi Severstal’ın sahibi milyarder Aleksey Mordaşov, “Bugünkü merkez bankası faiz oranları, ekonomi ve sanayinin gelişimi için çok ciddi bir engel. Bu doğru ilaç mı? Umarım ilaç hastalıktan daha zararlı çıkmaz,” değerlendirmesini yaptı.

Petrol satışları ve devasa askeri harcamalarla desteklenen ekonomi şaşırtıcı şekilde direnç gösterse de Ukrayna’daki askeri müdahale ekonomik dengesizlikleri artırdı, enflasyonu yükseltti ve ciddi bir iş gücü sıkıntısına yol açtı. ABD’nin son yaptırımları rubleyi düşürürken, yerli şirketler genişleme planlarını azaltıyor.

Berlin’deki Carnegie Rusya Avrasya Merkezi’nde görev yapan eski Rusya Merkez Bankası yetkilisi Aleksandra Prokopenko, Wall Street Journal (WSJ) gazetesine verdiği demeçte, “Seçkinler hayatta kalma mücadelesi veriyor; Putin’e sadık kalsalar da giderek daha memnuniyetsizler. Nabiullina uygun bir hedef haline geldi,” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın politika faiz oranı yüzde 21’de ve merkez bankasının cuma günü bunu daha da artırması bekleniyor. Ancak enflasyon hâlâ yüzde 9 civarında seyrediyor. Tereyağı fiyatlarındaki artış, Rusya genelinde süpermarketlerde ürün hırsızlıklarının artmasına neden oldu. Votka fiyatları da yükseldi.

Yönetim kurulu toplantılarında, faiz oranları ve enflasyon birlikte yükselirken, maliyetler arttıkça kar marjları daralıyor. Rusya’nın en büyük mobil operatörü MTS, üçüncü çeyrek net karındaki yüzde 90’a yakın düşüşün, faiz ödemelerini finanse etme maliyetlerinin artmasından kaynaklandığını açıkladı.

Rusya Merkez Bankası’ndan rubledeki dalgalanmalara faizle müdahale

Rosneft, ülkenin en büyük petrol üreticisi, geçen ay yüksek faiz oranlarını gerekçe göstererek rafinerilerini modernize etme planlarını ertelemek zorunda kalacağını duyurdu.

İflas dalgası korkuları da artıyor. Rusya’da 200’den fazla alışveriş merkezi, artan borç yükleri nedeniyle iflas riski altında. Rus nakliye şirketlerinin neredeyse üçte biri önümüzdeki yıl iflas etmekten korktuklarını belirtiyor.

Savunma holdingi Rostec’in başkanı olan Sergey Çemyozov, faiz oranlarının “sanayi büyümesinde ciddi bir fren” olduğunu ifade etti.

İnterfaks ajansına konuşan Çemyozov, “Delice yüksek bir faiz oranıyla kredi almak bir işletme için intihar demektir. Bu iflas yoludur,” dedi.

Merkez bankasının sık sık eleştiren milyarder Oleg Deripaska ise, bu yılın başlarında “köleleştirici” oranların ülkenin nefes alabilmesi için yüzde 5’e indirilmesini talep etti.

Nabiullina’ya yönelik tepkiler artarken, bazıları onun görevden alınması çağrısında bulundu. Bu ayın başlarında, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’daki üçüncü en büyük partinin lideri Sergey Mironov, Nabiullina’nın görevden alınması ve ekonomideki sorunlardan kişisel olarak sorumlu tutulması gerektiğini öne sürdü. Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği, para politikasının bazı yönlerine hükümetin müdahale etmesini önerdi.

Yine de gözlemciler, Putin’in başkanı değiştirmesi ya da para politikasında değişiklik yapmasının olası olmadığını söylüyor. Nabiullina, savaşın başlarında aldığı acil tedbirlerle rublenin düşüşünü durdurdu ve hükümetin teşvik tedbirlerinin reel ekonomiye ulaşması için zaman kazandırdı.

Ekim ayında Nabiullina, “Yüksek enflasyon sürdürülebilir ekonomik büyümeyi engeller. Yüksek enflasyonun belirli bir aralıkta tutulabileceği fikri tehlikeli bir yanılsamadır,” demişti.

Putin şimdiye kadar tartışmalara müdahale etmedi. Perşembe günü yıllık televizyon konuşmasında, “enflasyonla ilgili bazı sorunlar” olduğunu kabul etti, ancak ekonominin genel olarak istikrarlı olduğunu söyledi. Gözlemciler, enflasyonun kontrolden çıktığı 1990’lardaki derin ekonomik kriz konusunda son derece hassas olan Putin’in fiyat istikrarına öncelik vereceğini söylüyor.

Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nde Rusya’ya odaklanan iktisatçı Janis Kluge, “Nabiullina, Putin’in tam desteğine sahip. Gerekirse enflasyonu kontrol altına almak için Rus ekonomisini resesyona sürükleyebilir,” diye konuştu.

Nabiullina’dan yılbaşı sürprizi: Rusya Merkez Bankası faiz artışına gitmedi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Lavrov: Ukrayna’da yasal garantiler şart

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile olası bir ateşkesin Rusya’yı tatmin etmeyeceğini, bunun yerine yasal bağlayıcılığı olan anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Kiev ile ateşkesi kabul etmeyeceğini, zira Rus tarafının “yasal bağlayıcılığı olan garantilere” ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Perviy Kanal‘da yayınlanan “60 Dakika” programına katılan Lavrov, Batılı ülkeler ve Ukrayna’nın şu anda bir ateşkes olasılığını aktif olarak tartıştığını, ancak bu tür adımların Kiev’e güçlerini toparlama fırsatı verip daha sonra “sahiplerinin talimatlarını yerine getirerek Rusya’ya stratejik bir mağlubiyet yaşatmaya çalışacağını” ifade etti.

“Ateşkes bizi tatmin etmez. Ana ihtilaf nedenlerinin ortadan kaldırılmasına odaklanan güvenilir, yasal bağlayıcılığı olan anlaşmalara ihtiyacımız var,” diyen Lavrov, Avrupa’daki, özellikle Ukrayna’daki krizlerin uzun vadeli çözümüne yönelik çalışılması gerektiğini, varılan anlaşmaların hukuki olarak garanti altına alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Lavrov ayrıca, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünün, Rusya ile ABD arasında otomatik olarak müzakerelere başlanacağı anlamına gelmediğini söyledi.

“Trump yönetiminin gelişiyle küresel güvenlik veya Ukrayna konusunda bir müzakere sürecinin mutlaka başlayacağına dair hiçbir açıklama yapmadık,” diye açıklama yapan Bakan, Moskova’nın Ukrayna krizinin kolayca çözüleceğine dair herhangi bir yanılsaması olmadığını belirtti.

Lavrov, Krizin ancak Rusya ve diğer ülkelerin çıkarlarını göz önünde bulundurarak Avrupa’da güvenliğin ve istikrarın sağlanabileceği anlaşmalar çerçevesinde çözülebileceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziran ayında ateşkesin sağlanması ve müzakerelere başlanması için koşullarını açıklamıştı. Bu koşullar arasında Ukrayna birliklerinin Lugansk, Donetsk, Zaporojye ve Herson oblastlarından çekilmesi, Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, nükleersiz statüsünün teyit edilmesi ve Kırım ile dört bölgenin Rusya’nın bir parçası olarak tanınması yer alıyordu. Ayrıca, Putin Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bu koşulları bir ültimatom olarak nitelendirdi ve tartışmayı reddetti.

Seçim kampanyası sırasında Donald Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı hızla sona erdirebileceğini sıkça dile getirmiş, ancak bu planın ayrıntıları hakkında bilgi vermemişti.

Reuters‘e göre, Trump’ın danışmanları birkaç seçenek geliştirdi. Keith Kellogg, cephe hattı boyunca çatışmaların dondurulmasını, Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmesinin 10 yıl ertelenmesini ve Kiev’e sağlanan Amerikan askeri yardımının Moskova üzerinde baskı aracı olarak kullanılmasını önerdi. J.D. Vance’in girişiminin içeriği açıklanmasa da daha önce cephe hattı boyunca bir askerden arındırılmış bölge oluşturulmasını ve Ukrayna’nın tarafsız statüsünün korunmasını savunduğu biliniyor.

Richard Grenell ise bir barış anlaşması çerçevesinde “özerk bölgeler” oluşturulmasını ve Ukrayna’nın NATO’ya üyelik çabalarının desteklenmemesini öneriyor. Daha önce müzakerelerin ancak 1991 sınırlarına dönüş koşuluyla mümkün olduğunu belirten Zelenskiy, kasım ayında Rusya’nın kontrolündeki toprakların diplomatik yollarla geri alınabileceğini kabul etmişti. Ancak ateşkesin yalnızca Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmesi halinde mümkün olduğunu vurgulamıştı.

Dugin: Ukrayna ile barış anlaşması Rusya için yenilgi olur

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English