Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da başkanlık seçimlerinde Putin’in galibiyeti kesinleşti

Yayınlanma

Rusya Merkez Seçim Komisyonu’na göre mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin, oy pusulalarının yüzde 99,02’sinin işlenmesinin ardından yüzde 87,33 ile devlet başkanlığı seçimlerinde önde gidiyor.

Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) adayı Nikolay Haritonov yüzde 4,31 ile ikinci sırada, Yeni Halk partisinin adayı Vladislav Davankov ise yüzde 3,79 oyla üçüncü sırada yer alıyor. Liberal Demokrat Parti (LDPR) adayı Leonid Slutskiy de yüzde 3,16 ile dördüncü sırada.

Putin de uzaktan elektronik oylamada yüzde 87,41 oy alarak seçimi kazandı. Onu yüzde 6,28 ile Davankov takip ediyor. Slutskiy yüzde 3,75 ile üçüncü, Haritonov ise yüzde 2.56 ile dördüncü oldu.

Rusya devlet başkanlığı seçimlerinde oy verme işlemi 17 Mart’ta sona erdi. Seçimlere dört aday katıldı. İlk katılım oranı üyzde 74,22 ile 2018 rakamlarının üzerinde gerçekleşti.

Seçimlerde ilk kez üç günlük oylama sistemi ve elektronik oylama teknolojisi kullanıldı. 4,4 milyondan fazla kişi uzaktan oy kullandı ve katılım oranı yüzde 94 oldu.

Putin, Gostiniy Dvor’daki seçim merkezinde konuştu

Bununla beraber Putin, sayım işlemi devam ederken Putin, dün akşam Gostiny Dvor’daki seçim merkezinde konuştu.

Putin, “Dini aidiyeti ve etnik kökeni ne olursa olsun tüm insanlar kendilerini tek bir Rusya ailesi gibi hissediyor. Bu son derece önemlidir. Bu, ileriye doğru hareket etmemizin en önemli koşuludur,” dedi.

Putin, şubat ayında Federal Meclise hitaben yaptığı konuşmada da dile getirdiği tüm görev ve hedeflerin çözüleceği ve gerçekleştirileceği konusunda güvence vererek, seçim sonuçlarının ülke vatandaşlarının güvenini ve ‘her şeyin planlandığı gibi yapılacağına dair umutlarını’ yansıttığını vurguladı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, “Çalışma modunda her şeyi birlikte düşüneceğiz ve kararlar alacağız,” diyerek hükümetteki büyük görev değişikliklerinin ne zaman olacağı ya da olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi. Putin, bu konuların çözülmesi için yaklaşık 2,5 ay zamanları olduğunu belirtti.

Ukrayna’nın sınır bölgelerindeki saldırıları

Putin’e, Rusya Gönüllü Birlikleri (RDK) örgütünün Belgorod bölgesi de dahil olmak üzere sınır bölgelerindeki eylemleri soruldu.

Putin, “Bu insanlar, bu hainler ve pislikler Nazilerin safında savaştı. Şimdi neo-Nazilerin safında savaşan tamamen aynı insanlar var,” diye konuştu.

Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye’deki yüksek katılım hakkında

Bunun yanı sıra Devlet Başkanı, önceki yıl referandumla Rusya’ya bağlanan Ukrayna’nın Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye bölgelerinde seçime olan yüksek katılım oranını da yorumladı.

İnsanların kendilerini korumaya yönelik kararlardan dolayı minnettar olduklarını kaydeden Putin, “Bizden kelimenin tam anlamıyla koruma, sosyal alanda ve ekonomide gelişme bekliyorlar. Biz de bu insanların isteklerinin gerçekleşmesini sağlamak için her şeyi yapacağız,” değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna’da ateşkes sorusuna yanıt verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Paris’teki Olimpiyat Oyunları sırasında ateşkes önerisini yorumlayan Devlet Başkanı, Moskova’nın her türlü konuyu değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Aynı zamanda Putin, Moskova’nın kendi çıkarları doğrultusunda hareket edeceğini belirtti.

Putin, uluslararası yetkililerin ‘Olimpizmin tüm anlamını saptırdığını’ dile getirerek uluslararası sporun temellerine zarar verildiğine dikkat çekti.

Putin, Rusya’nın barış görüşmelerinden yana olduğunu ancak bunu ‘düşmanın cephanesi tükendiği diye yapmayacaklarını’ hatırlattı.

Putin, “Müzakerelere eğer gerçekten, ciddi olarak, uzun vadede iki devlet arasında barışçıl ve iyi komşuluk ilişkileri kurmak istiyorlarsa varız,” ifadelerini kullandı.

RUSYA

Rusya, eski Ukrayna lideri Poroşenko’ya ait fabrikayı millileştirdi

Yayınlanma

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’ya ait Roşen şekerleme fabrikasının hisseleri, mahkem kararı çerçevesinde Rusya’ya devredildi.

Roşen şirketi, Nisan 2017’de Lipetsk’teki şekerleme fabrikasını siyasi ve ekonomik gerekçelerle kapatma kararı almıştı. Daha sonra tüm üretim durdurulmuş ve kalan varlıklara 200 milyon dolar değer biçilmişti.

Ardından bu yılın şubat ayında Lipetsk’teki fabrika, mahkeme kararıyla Rusya’nın mülkiyetine geçti. Şimdi ise hisselerin tamamı Rusya’ya devredildi.

RİA Novosti ajansına konuşan Federal İcra Kurumu Müdürü Dmitriy Aristov, “Roşen A.Ş.’nin Lipetsk’teki şekerleme fabrikasının hisseleri devlete aktarıldı,” ifadesini kullandı.

Ayrıca, Ural Oto-Tekstil Ürünleri Fabrikası ve Sürtünme ve Isıya Dayanıklı Malzemeler Fabrikası’nın hisseleri de devlete devroldu. Söz konusu şirketler, birkaç yıldır Ukrayna ordusunu finanse ediyordu.

Roşen markasının sahibi olan Poroşenko, Ukrayna’da ‘çikolata kralı’ olarak anılıyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı görevini üstlendikten sonra bile siyasetçi, Rusya da dahil olmak üzere şekerleme işinden vazgeçmedi.

Geçen yılın kasım ayında Rusya’nın Kursk oblastında yer alan Ukraynalı Konti’ye ait şekerleme fabrikası da başsavcılığın talebi üzerine millileştirilmişti.

Ardından Leninskiy bölge mahkemesi, Konti’nin hisselerini devlete devretmişti.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı’ndan peçe yasağı çağrısı

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Rusya’da peçenin yasaklanması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ve konunun kanun koyucular tarafından ele alınması gerektiğini söyledi.

St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Hukuk Forumu’nda konuşan Bastrıkin, Rusya’da peçenin yasaklanması önerisini destekledi.

Foruma katılan ziyaretçilerden biri Bastrıkin ile konuşurken, Orta Asya ülkelerinde, özellikle de Özbekistan’da yüzü örten dini kıyafetlerin giyilmesinin yasaklandığını ve ‘peçe takamayanların buraya gelip Rusya’da taktığını’ belirtti.

Katılımcı, Bastrıkin’e Rusya’da da benzer bir yasağın getirilmesinin mümkün olup olmayacağını sordu.

Yetkili, “Bahsettiğiniz şeyi yasaklayan bir yasa çıkarmak Devlet Duması’nın görevidir. Orada [Orta Asya ülkelerinde] yasak ama burada serbest. Neden? Bilmiyorum, ben yasa koyucu değilim. Ama size katılıyorum, acilen yasaklanması gerekiyor,” dedi.

Dağıstan’daki kilise ve sinagogların yanı sıra Rostov-na-Donu’ndaki bir gözaltı merkezine yapılan son saldırıların İslamcılar tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Bastrıkin, “İslamcı terör bayrağını topraklarımıza taşımayı bile başardılar, bu nedenle Devlet Duması’nın bu olaylara acilen tepki vermesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta parlamentonun alt kanadı Duma ve göç mevzuatı hakkında konuşan Soruşturma Komitesi Başkanı, ‘Devlet Dura’sı’ (budalası) ifadesini kullanmıştı. Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, açıklamayı ‘halka hakaret’ olarak değerlendirirken, Soruşturma Komitesi daha sonra Bastrıkin’in milletvekillerini rencide etmek istemediğini, ancak dikkatlerini ‘göç sorununa’ çekmek istediğini açıklamıştı.

23 Haziran’da Mahaçkale ve Derbent’teki saldırıların ardından Dağıstan lideri Sergey Melikov, peçeye güvenlik açısından karşı çıkarak, erkeklerin peçe altında saklanabileceğini ve kadınların da yasaklı eşyaları gizlice sokabileceğini söylemişti. Melikov, aynı zamanda bu giysinin giyilmesini radikal İslamcılığın bir işareti olarak görmediğini de iddia etmişti.

Rusya, göç yasası hükümlerini sertleştirdi: Sebepler, sonuçlar ve tartışmalar

Dağıstan lideri Melikov: Peçe yasağı çağrıları sosyal zorbalık ve deney girişimi

Diğer yandan Dağıstan lideri Sergey Melikov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Bastrıkin’e cevaben ardından radikalizm ve ‘suçlularla inananları bir tutma’ suçlamaları daha sık dile getirilmeye başlandığını kaydederek bu tür ifadelerin ‘tehlikeli’ ve ‘dikkatsizce’ olduğunu dile getirdi.

Söz konusu açıklamaları ‘taciz’ olarak nitelendiren Melikov, “Bizi radikalizmle suçluyorlar, suçluları tüm inananlarla bir tutuyorlar, peçelerde terör ibaresi görüyorlar ve alenen fütursuzca, hatta tehlikeli diyebileceğim yorumlar yapıyorlar. Bunu tacizden başka bir şekilde adlandırmak mümkün değil,” yorumunu yaptı.

Melikov, Dağıstan’ın ‘son mermisine kadar savaşmaya’ hazır olduğu teröristlerden mesul olmadığını ve olumsuz açıklamaların bölge üzerinde bir ‘sosyal deney’ yapma girişimi olduğunu savundu.

Son saldırıları, geçen yıl Mahaçkale havaalanında meydana gelen olaylarla ilişkilendirme girişimlerinin tuhaf olduğunu ifade eden Melikov, soruşturmanın objektif olacağı ve faillerin cezalandırılacağı konusunda güvence verdi. Dağıstan lideri, ayrıca sübjektif faktörü ortadan kaldırmak için davaların Krasnodar oblastında görülmesini destekledi.

Mahaçkale ve Derbent’te silahlı saldırılar: 15 polis hayatını kaybetti, 25 sivil yaralandı

Okumaya Devam Et

RUSYA

BRICS ülkelerinden Rusya’nın ortak tahıl borsası girişimine destek

Yayınlanma

BRICS üyesi ülkeler (Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) Moskova’nın ortak tahıl borsası oluşturma girişimini destekledi.

14. BRICS tarım bakanları toplantısında konuşan Rusya Tarım Bakanı Okasana Lut, bakanlığının da söz konusu platformun geliştirilmesi ve ulusal para birimleriyle ödeme yapılabilmesi için meslektaşlarıyla birlikte çalışacağını belirtti.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Lut, BRICS ülkelerinin şu anda dünyadaki toplam ekilebilir arazinin yaklaşık yüzde 30’una sahip olduğuna işaret etti.

Bakan, “Dünya genelinde tahılların yaklaşık yüzde 40’ını, balıkların yüzde 50’sini ve süt ürünlerinin yüzde 50’sini birlikte üretiyoruz; dolayısıyla BRICS ülkeleri küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında kilit bir platform oluşturuyor,” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mart ayında BRICS bünyesinde bir tahıl borsası oluşturulması fikrini desteklemişti.

Devlet Başkanı’na göre borsa endekslerinin Amerika Birleşik Devletleri ya da Avrupa’da oluşturulması adil değil.

Putin, BRICS içinde tahıl üreten ve satın alan ülkeler olduğu için bu teklife ilgi duyacaklarını kaydetmişti.

Kremlin: BRICS, dijital para ve blok zincirine dayalı bir ödeme sistemi oluşturacak

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English