Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya, Batı’yı seçimlere müdahale etmekle suçladı

Yayınlanma

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı Vasiliy Piskarev, toplumun bütünlüğünün devlet başkanlığı seçimlerine kitlesel müdahalenin püskürtülmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Vedomosti gazetesinin haberine göre Piskarev, üç gün süren oylamanın sonuçlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, müdahale girişimlerinin prensipte durmadığını, ancak saldırı ve yoğunluklarının değiştiğini belirtti.

Seçimlerde çok sayıda ve çeşitte müdahale biçiminin kaydedildiğini vurgulayan Piskarev, “Batı, gözdağı verme ve aktif psikolojik baskı taktiklerine yöneldi,” ifadesini kullandı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu üyesi İgor Borisov da komisyonun şu anda seçimlere sızma girişimlerinin tüm detaylarını henüz kamuoyuna açıklayamayacağını ifade ederek ‘müdahalelere cevapsız kalmadıklarını’ dile getirdi.

Öte yandan Piskarev, “Vatandaşlarımıza yönelik 40’tan fazla provokatif çağrı saydık, özellikle de ABD Büyükelçiliği ve CIA tarafından onlarla işbirliği yapmaları yönünde yapılan açık çağrılar oldu. Özünde Amerikalı yetkililer, Rusyalıları ihanete teşvik ediyordu,” diye konuştu.

Amerika’nın Sesi radyo istasyonu tarafından seçmenler için hazırlanan nota işaret eden Piskarev, “Bu manipülatif bir nitelik taşıyor ve vatandaşlarımızın gözünü korkutmak ve seçimlere katılımı düşürmek için hazırlanmıştı,” değerlendirmesini yaptı.

Yetkili, ayrıca ‘etki ajanlarının’ Rusyalıların kişisel verilerini yasa dışı olarak toplama girişimlerine de dikkat çekti.

Bununla beraber Federal İletişim, Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Araçlarını Denetleme Kurumu’nun (Roskomnadzor) elektronik iletişim alanındaki denetim departmanı başkanı Yevgeniy Zaytsev, kurumun internetteki saldırılara karşı nasıl mücadele ettiğine ilişkin istatistikleri paylaştı.

Zaytsev’e göre, izleme çalışmaları sonucunda seçim günleri için planlanan koordine edilmemiş kitlesel etkinliklere katılma çağrıları içeren yaklaşık 1300 kaynak ve yayın ortaya çıkarıldı ve engellendi.

Senatör Andrey Klimov ise ABD medyasının ‘tüm Batı’nın Ukrayna demokrasisi için Rusya ile savaştığı gibi hayali bir düşünceyi’ aşıladığını vurguladı. Klimov, bu benzersiz müdahalenin ‘Kiev rejimi son askerlerini de savaşa sürerken Washington yönetiminin Rusya’ya baskı yapmak için elinde kalanları toparlamaya çalıştığını gösterdiğini’ kaydetti.

Rusya’da başkanlık seçimlerinde Putin’in galibiyeti kesinleşti

RUSYA

Rusya, Harkov’da taarruza geçti

Yayınlanma

Geçen hafta sonundan bu yana Rus ordu birlikleri Ukrayna’nın güneyine doğru saldırıya geçerek ülkenin ikinci büyük kenti olan Harkov’un kuzeyindeki bölgeleri ele geçirdi.

Harkov’un kuzeyindeki Rus taarruzunda yeni kurulan Sever (‘Kuzey’) Kuvvetler Grubu’na bağlı yaklaşık 50 bin asker yer alıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Telegram kanalına göre bu birlikler Harkov’un kuzeyindeki dokuz köyü ele geçirdi, Ukrayna tanklarını, toplarını ve hava savunma sistemlerini imha etti ve yüzlerce Ukrayna askerini öldürdü. Birlikler, pazar günü Vovçansk’a ve Harkov’un kuzeyindeki Ukrayna tahkimat hattına bağlı diğer kasabalara ulaştı.

‘Harkov oblastındaki durum ciddi ölçüde kötüleşti’

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, pazar günü Telegram kanalından yaptığı paylaşımda “Bu hafta Harkov oblastındaki durum ciddi ölçüde kötüleşti,” ifadelerini kullandı.

Rusya birliklerinin ‘kısmi başarılar’ elde ettiğini belirten Sırskiy, “Ukrayna kuvvetleri savunma hatlarını ve mevzilerini korumak için ellerinden gelen her şeyi yapıyor,” diye konuştu.

Ukrayna ordusu şu anda Harkov’un kuzey bölgelerini savunan birlikleri takviye etmek için cephe boyunca başka yerlerden kuvvet aktarıyor.

‘Sınır ötesi taarruz, bu yıl Ukraynalılar için neyin yanlış gittiğinin bir başka izahı’

Harkov saldırısını değerlendiren CNN, Ukrayna ordusunun kan kaybına uğradığını itiraf etti: “Sınır ötesi taarruz, bu yıl Ukraynalılar için neyin yanlış gittiğinin bir başka izahı. Ruslara kıyasla çok daha az topa sahip olan, hava savunması son derece yetersiz olan ve hepsinden önemlisi asker eksikliği yaşayan Ukrayna ordusunun eli kolu bağlı.”

CNN‘e konuşan Ukraynalı bir subay, “İnsan gücü sıkıntısı Ukrayna’yı sınır boyunca sürekli olarak büyük birlikler konuşlandırmaktan kaçınmaya zorluyor,” değerlendirmesini yaptı.

Subay, Rusya’nın daha fazla ilerleme kaydetmesini beklediğini ve ‘kuvvetlerin ilave sınır bölgelerine nüfuz etmek ya da ilk başarıları pekiştirmek için daha fazla birlik konuşlandıracağını’ da sözlerine ekledi.

Mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna kuvvetlerinin bu bölgeden yakındaki Belgorod’a saldırı başlatması üzerine Harkov’un kuzeyinde bir ‘tampon bölge’ oluşturulması çağrısında bulunmuştu.

Dün Ukrayna füzelerinin Belgorod’a isabet etmesi sonucu en az dört kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

‘Füze saldırılarını etkisiz kılmak için tampon bölgenin derinliği 300 ila 500 kilometreye çıkarılmalı’

Rus siyaset bilimci Rostislav İşçenko, Ukrainia.ru‘da kaleme aldığı makalede şu değerlendirmelere yer verdi:

“Bugün itibariyle Ukrayna, Rusya topraklarını bombalamak için namlu topları, çok namlulu roketatar sistemleri, SCALP ve StormShadow seyir füzeleri ve ATACMS balistik füzeleri kullanıyor. Füzelerin esas olarak askeri öneme sahip nesnelere (petrol rafinerileri, havaalanları, lojistik merkezleri) karşı kullanıldığını ve Ukrayna tarafının maksimum menzili 1500 kilometreye kadar olan ve teorik olarak artırılabilen insansız hava araçlarını da kullanabileceğini dikkate alırsak, sınır yerleşimlerinin nüfusunu Ukrayna’dan gelen füze saldırılarından değil ama topçu saldırılarından koruyacak tampon bölgenin minimum derinliği 100 ila 150 kilometre olmalı.

Füze saldırılarını etkisiz kılmak için de tampon bölgenin derinliği 300 ila 500 kilometreye çıkarılmalı. Aynı zamanda, Harkov’dan Belgorod’a düz bir çizgide yaklaşık 65 kilometre ve sınıra daha da az, 35 ila 40 kilometre. Yani, gerekli minimum tampon bölgeyi oluşturmak için Harkov’u almak ve dolayısıyla sınıra 10 ila 15 kilometre mesafede bulunan Ukrayna savunma hatlarını yarmak gerekiyor. Dahası, Harkov’un ötesinde batıya doğru altmış kilometre ilerlemek gerekiyor.”

Okumaya Devam Et

RUSYA

Putin, yeni hükümette savunma bakanlığı ve güvenlik kurumları için yeni adaylar önerdi

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni kabinenin savunma ve dışişleri bakanları ile üst düzey güvenlik kurumlarının başkanlıkları için yeni isimler önerdi.

Üst parlamento kanadı Federasyon Konseyi’nden 12 Mayıs’ta yapılan açıklamada, Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı tarafından bazı federal bakanlık ve kurumların başkanlıkları için önerilen adayların listesini teslim aldı,” ifadelerine yer verildi.

Rusya lideri, Dışişleri Bakanı olarak Sergey Lavrov’un, İçişleri Bakanı olarak Vladimir Kolokoltsev’in ve Acil Durumlar Bakanı olarak Aleksandr Kurenkov’un atanmasını önerdi.

Aynı zamanda mevcut Savunma Bakanı Sergey Şoygu, yerine Birinci Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov’un geçmesi için görevinden ayrılacak.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sergey Şoygu’yu Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkanı olarak atamak üzere kararname imzaladı,” denildi.

Kolluk kuvvetleri ve güvenlik kurumlarında ise Viktor Zolotov’un Rusya Ulusal Muhafızları’nın, Dmitriy Koçnev’in Federal Koruma Teşkilatı’nın ve Aleksandr Bortnikov’un da Federal Güvenlik Teşkilatı’nın (FSB) başkanlığını sürdürmesi onaylandı.

Sergei Narışkin de Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı’nın (SVR) başında kalmaya devam edecek.

Kremlin: Güvenlik kurumlarının ekonomisi mevcut duruma entegre edilecek

Bununla beraber Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlediği basın toplantısında Putin’in Belousov’u savunma bakanı olarak atama önerisini yorumladı.

Peskov, “Güvenlik kurumlarının ekonomisini mevcut dönemin dinamikleriyle uyumlu hale getirmek çok önemli,” dedi.

Peskov, “Askeri unsurla ilgili olarak, bu atama mevcut koordinat sistemini değiştirmeyecektir; askeri unsur her zaman Genelkurmay Başkanı’nın inisiyatifinde olmuştur, Genelkurmay Başkanı (Valeriy Gerasimov) faaliyetlerine devam edecektir ve bu konuda herhangi bir değişiklik öngörülmemektedir,” diye ekledi.

Andrey Belousov kimdir?

Andrey Belousov, 17 Mart 1959’da Moskova’da doğan bir Rus iktisatçı ve devlet görevlisi. İktisat eğitimi aldığı Moskova Devlet Üniversitesi’nden 1981 yılında onur derecesiyle mezun oldu.

Belousov 1981’den 2006’ya kadar önce Sovyet Bilimler Akademisi Merkezi Ekonomik Matematik Enstitüsü’nde, daha sonra da Rusya Bilimler Akademisi Ekonomik Tahmin Enstitüsü’nde araştırmacı olarak kariyerini sürdürdü.

2006 yılında ekonomik kalkınma ve ticaret bakan yardımcısı olarak atandı. Belousov, 2008 yılında Rusya hükümetinin finans ve ekonomi departmanının direktörü oldu. 2012-2013 yılları arasında İktisadi Kalkınma Bakanlığı görevini yürüttü.

2013’ten 2020’ye kadar Rusya Devlet Başkanı’nın ekonomi konulardaki yardımcısı olarak çalıştı. Belousov, 2020 yılında Rusya’nın ilk başbakan yardımcısı olarak atandı ve o tarihten bu yana bu görevi sürdürüyor.

Başbakan yardımcısı sıfatıyla Belousov, Rusya’nın sosyo-ekonomik kalkınmasının temel vektörlerinin geliştirilmesi, Rusya’nın milli kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesine yönelik çabaların koordinasyonu ve ulusal projelerin tamamlanması, üniter mali, kredi ve para politikası konuları ve mali piyasaların düzenlenmesi konularını ele aldı.

Yetkili, 2022’den itibaren yüksek teknolojili ulaşım teknolojilerinin ve akıllı kontrol sistemlerinin geliştirilmesini de nezaret etti.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Başbakanı Mişustin: Yabancı şirketlere kısıtlama getirmeyeceğiz

Yayınlanma

Rusya’nın başbakanı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından tekrar başbakanlığa aday gösterilen Mihail Mişustin, devam eden yaptırım baskısına rağmen Rusya’nın ülkedeki yabancı şirketlerin ve yerli girişimcilerin yurt dışındaki çalışmalarını kısıtlama gibi bir planı olmadığını söyledi.

İnterfaks ajansının aktardığına göre Mişustin, başbakan adaylığının kabul edilmesi prosedürünün bir parçası olarak alt parlamento kanadı Duma’da yaptığı açıklamada, “Ülkemiz üzerindeki devam eden baskılara rağmen, bizimle çalışmaya devam etmek isteyen veya yeni projelerle Rusya’ya gelmeyi planlayan yabancı girişimcilere herhangi bir kısıtlama getirmeyi planlamadığımızı vurgulamak isterim,” dedi.

Mişustin, “Yerli şirketlerin dış pazarlarda faaliyet gösterme fırsatlarını hiçbir şekilde sınırlama niyetinde de değiliz,” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Mişustin, dost ülkelerle ve Rusya ve Belarus Birlik Devleti, Avrasya Ekonomi Birliği, BDT, ŞİÖ ve BRICS çerçevesinde iş birliği için elverişli koşulların yaratılmasına önem verileceğini vurguladı.

Başbakan Vekili, “Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmaları hazırlayacak, endüstriyel, bilimsel ve teknik işbirliğini genişletecek ve yeni ortak yatırım projeleri başlatacağız,” diye konuştu.

Mişustin bu amaçla, uluslararası koridorlar boyunca sevkiyatın genişletilmesi de dahil olmak üzere, ulaştırma ve lojistik altyapısını güçlendirme taahhüdü verdi.

Putin, yemin ederek resmen göreve başladı: ‘Birlikte kazanacağız!’

Hükümetin altı önceliğini sıraladı

Mişustin’e göre önümüzdeki altı yıl içinde Rusya hükümeti, ‘vatandaşların yaşam standartlarını iyileştirmeye, çocuklu aileleri desteklemeye, ekonomiyi güçlendirmeye, bölgeleri geliştirmeye, dijital dönüşüme ve teknolojik egemenliği sağlamaya’ odaklanacak.

Mişustin, “Devlet Başkanı’nıın Federasyon Konseyi’ne gönderdiği mesajı, hükümetin önümüzdeki altı yıl boyunca yapacağı çalışmaların temeli olarak görüyorum. Bunlar, siz değerli milletvekillerinin ve benim, Federasyon Konseyi, Rusya Merkez Bankası, bölgesel liderler ve kalkınma kurumları ile, Ülke ve vatandaşlarımızın yararı için yaratıcı faaliyetlerde bulunmaya hazır kamu kuruluşları ile iş birliği içinde uygulamak zorunda olduğumuz temel öncelikler ve geniş çaplı bir sosyo-ekonomik kalkınma programıdır,” değerlendirmesini yaptı.

Bakanlar Kurulunun önümüzdeki yıllarda odaklanacağı öncelikleri sıralayan Mişustin, “Birincisi ekonomiyi güçlendirmek. İkincisi teknolojik egemenliğin sağlanması. Üçüncüsü dijital dönüşüm. Dördüncüsü insani tasarruf ve çocuklu ailelere destek. Beşincisi vatandaşların refahının yükseltilmesi. Altıncısı bölgelerin ve altyapının dengeli kalkınması,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English