Bizi Takip Edin

Rusya

Rusya’da Çubays’a suikast düzenleyen askeri istihbarat albayının başı beladan kurtulmuyor

Yayınlanma

Rusya yargısı, ‘ordunun itibarını zedelediği’ gerekçesiyle iki kez para cezasına çarptırılan eski askeri istihbarat albayı Vladimir Kvaçkov’un adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmetmişti.

Karar doğrultusunda Kvaçkov’un ayda iki kez emniyete bilgi vermesi gerekiyordu. Ancak avukatı, emekli albayın kutsal Ortodoks mabedlerine hac ziyaretine gittiğini ve kendisinden haber alınamadığını bildirdi.

Kvaçkov, Afganistan, Dağlık Karabağ ve Tacikistan’daki çatışmalarda görev almıştı.

Albay kayıplara karıştı

Moskova’daki Dorogomilovskiy Mahkemesi, polisin Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana İstihbarat Müdürlüğünden (GRU) emekli albay Kvaçkov hakkında adli kontrol kararı aldı.

Mahkemenin kararına göre, Kvaçkov’un ayda iki kez kayıt için ikamet ettiği, kaldığı veya fiilen bulunduğu yerde emniyete bilgi vermesi gerekiyor, ayrıca kamuya açık etkinliklere katılması yasak.

Kvaçkov’un avukatı Aleksey Perşin, Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada emekli albayın ‘nisan sonu ya da mayıs başında’, yani dava mahkemeye sunulmadan önce manastırlara ve kutsal yerlere hac ziyaretine gittiğini söyledi.

O dönemde Kvaçkov’un seyahat hakkının kısıtlanmadığını ifade eden Perşin, “Dolayısıyla kendisine ikinci bir adli kontrol uygulanması için yapılacak duruşmalar üç kez ertelendi, mahkeme davalıyı bilgilendirmeye çalıştı. Sonunda, Kvaçkov’un gözetimi yine de sağlandı, ancak ayda iki kez bilgi vermek için nerede olması gerektiği mahkeme kararından anlaşılmıyor: Rusya’da inziva yerlerinde, tapınaklarda ve manastırlarda dolaşıyor ve ondan kimsenin haberi yok,” dedi.

Albayın çalkantılı yakın geçmişi

Kvaçkov, 2013 yılında darbe hazırlığı yapmak, terör faaliyetlerini teşvik etmek ve yasa dışı silah bulundurmak suçlarından 13 yıl kapalı cezaevinde hapis cezasına mahkum edilmişti.

Ancak Yüksek Mahkeme cezasını sekiz yıla indirdi. 2017 yılında, emekli albay, iktidarı şiddet yoluyla ele geçirmeye teşvik eden ibareler buldukları bir video mesajı nedeniyle nefret veya düşmanlığa teşvik davasından bir buçuk yıl daha hapis cezası aldı.

Söz konusu maddenin kısmen suç olmaktan çıkarılması nedeniyle 2019 yılında serbest bırakıldı ve bir süre idari gözetim altında tutuldu.

2023 yılında albay hakkında Rusya ordusunun itibarını sarsmaya yönelik kamusal eylemler suçlamasıyla iki dava açıldı, 40 bin ve 50 bin ruble para cezası aldı.

Kvaçkov, daha önce Ukrayna’daki askeri eylemleri eleştirmişti.

2000’ler, Anatoliy Çubays’a suikast

2005 yılında albay, eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde özelleştirmeden sorumlu olan ve ülkedeki sayılı nefret figürleri arasında yer alan Anatoliy Çubays’a suikast girişiminde bulunmakla da suçlandı, ancak beraat etti.

Mart 2005’te Çubays’a aracının altına bomba yerleştirilerek bir suikast girişiminde bulunulmuş, ancak Çubays olaydan yara almadan kurtulmuştu.

Rusya

Ryabkov: İstanbul’da sürdürülebilir çözüm ele alınacak

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna ile İstanbul’da yapılması muhtemel müzakerelerde sürdürülebilir çözüm ve toprak meselelerinin görüşüleceğini açıkladı. Ryabkov, gündemde Ukrayna’nın Nazilerden arındırılması ve “yeni gerçeklerin tanınması” gibi konuların da olacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İstanbul’da Ukrayna ile yapılacak müzakerelerde sürdürülebilir bir çözüm bulunması ve toprak meselelerinin ele alınacağını duyurdu.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15 Mayıs’ta doğrudan görüşmelerin İstanbul’da yeniden başlatılması yönünde teklifte bulunmuştu.

Ryabkov, TASS ajansına verdiği demeçte, “Konular aynı, bunu defalarca söyledik, son zamanlarda gündemde olanlar: Bu çatışmanın temel nedenlerine odaklanarak durumun güvenilir ve sürdürülebilir bir şekilde çözülmesini nasıl sağlayacağımızdır,” dedi.

Bakan yardımcısı, bu konular arasında Ukrayna’nın Nazilerden arındırılması ve “yeni bölgelerin Rusya Federasyonu’na katılması da dahil olmak üzere sahada son zamanlarda ortaya çıkan gerçeklerin tanınmasının” da bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ile yapılacak müzakerelerin temel amacının çatışmanın kökenindeki nedenleri ortadan kaldırmak ve Rusya’nın ulusal çıkarlarını güvence altına almak olduğunu ifade etmişti.

Rus heyetinin kimlerden oluşacağı henüz netlik kazanmadı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, bu konudaki bilginin “Devlet Başkanı uygun gördüğünde” kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Reuters haber ajansı ise kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın iki özel elçisi Steve Witkoff ve Keith Kellogg’un İstanbul’a gideceğini aktardı.

Haberde, Trump’ın da görüşmeye bizzat katılabileceği ihtimalini dışlamadığı kaydedildi.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, doğrudan müzakerelerin yapılabilmesi için Putin’in de toplantıda bizzat yer alması gerektiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi Danışmanı Mihaylo Podolyak ise Zelenskiy’nin İstanbul’da Putin dışında Rus heyetinden herhangi bir yetkiliyle görüşmeyeceğini vurguladı.

Mihail Hazin: Ukrayna ile müzakereler başlamadan bitebilir

Okumaya Devam Et

Rusya

Çubays’ın Rusya’daki mal varlığına tedbir kararının kaldırılması talebine ret

Yayınlanma

Moskova Tahkim Mahkemesi, Rosnano A.Ş.’nin eski başkanı Anatoliy Çubays’ın mal varlığı üzerindeki ihtiyati tedbirlerin tamamen kaldırılması yönündeki talebini büyük ölçüde reddetti. Rosnano, Çubays ve diğer yedi eski üst düzey yöneticiden 5,6 milyar rublelik zarar tazmini talep ederken, Çubays’ın Rusya’daki tüm gayrimenkullerini Ekim 2022 ile Mart 2023 arasında elden çıkardığı açıklandı.  

Moskova Tahkim Mahkemesi, Rosnano A.Ş.’nin eski başkanı Anatoliy Çubays’ın, şirket tarafından açılan 5,6 milyar ruble tutarındaki tazminat davası kapsamında mal varlığına uygulanan ihtiyati tedbirlerin tamamen kaldırılması yönündeki başvurusunu reddetti.

Tahkim davaları dosyasından edinilen bilgilere göre, Çubays’ın Rusya’da daha önce sahip olduğu tüm gayrimenkullerin Ekim 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında elden çıkarıldığı bildirildi.

Çubays, kendisi ve Rosnano’nun diğer yedi eski üst düzey yöneticisinin davalı olarak yer aldığı dava çerçevesinde, para varlıkları da dahil olmak üzere mal varlığına konulan haczin kaldırılmasını talep etmişti.

Çubays, Rosnano davasında mal varlığına konulan haczin kaldırılmasını istedi

Ancak mahkeme, ihtiyati tedbirlerde yalnızca kısmi bir değişikliğe giderek, Çubays’ın maaş ve diğer gelirlerinin yüzde 50’sinin haciz dışında tutulmasına, para varlıkları üzerindeki haczin ise devamına hükmetti.

RİA Novosti‘nin haberine göre, Rosnano A.Ş. temsilcisi, Anatoliy Çubays’ın Rusya’da geçmişte sahip olduğu tüm gayrimenkul varlıklarının Ekim 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında kendisi tarafından elden çıkarıldığını ifade etti.

Avukatlar, Rosnano’nun yeni yönetiminin, önceki yönetimin faaliyetleriyle ilgili olarak Başsavcılık nezdinde bir denetim başlattığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca avukatlar, “Bu dönem, medyadaki aktif bir kampanyayla aynı zamana denk gelmekte olup, bu durum alınan ihtiyati tedbirlerin yerindeliğini vurgulamaktadır,” diye konuştu.

Rosnano’nun zararların tazmini talebiyle açtığı dava üzerine mahkeme, nisan ayında Çubays, davadaki diğer yedi sanık ve bu kişilerin yakın akrabalarının toplam 5,6 milyar ruble değerindeki para ve mal varlıklarına ihtiyati tedbir uygulamıştı.

Şirketten daha önce yapılan açıklamada, ceza davasının Plastic Logic projesinin hayata geçirilmesi sonucu Rosnano’nun uğradığı zararların tazmin edilmesiyle ilgili olduğu ve bu davanın, şirketin sermayesini geri kazanmaya yönelik daha geniş kapsamlı bir stratejinin parçası olduğu belirtilmişti.

Söz konusu dava, 31 Mart’ta mahkemeye intikal etmişti.

Rosnano, yaklaşık 4 milyar ruble ve 20 milyon doların üzerindeki zararın müştereken ve müteselsilen tazmini için tahkime başvurmuştu.

Davada Çubays ile birlikte eski yönetim kurulu başkan yardımcıları Yuriy Udaltsov, Boris Podolskiy ve Dmitriy Pimkin’in yanı sıra Oleg Kiselyov, German Pihoya, Vladimir Avetisyan ve Nikolay Tıçinin de sanık olarak yer alıyor.

Rusya’da Yeltsin’in özelleştirme şefi Anatoliy Çubays’ın eski yardımcılarına gözaltı

Boris Yeltsin döneminde geniş çaplı özelleştirmelerden sorumlu olan ve halk nezdinde kötü bir şöhrete sahip olan Anatoliy Çubays, 2008-2020 yılları arasında Rosnano’nun başkanlığını yürütmüştü.

Rusya’da trilyon rublelik nano-endüstri kurma vaadiyle kurulan şirkete devlet bütçesinden 405 milyar rubleden fazla kaynak aktarılmıştı.

Ancak şirket, yaklaşık 100 milyar ruble birikmiş zararla iflasın eşiğine geldi. Çubays, projeleri arasında, 12 bin ruble maliyetle “tüm derslerdeki bütün ders kitaplarının yerini alabilecek” benzersiz esnek tablet üretme sözü vermişti.

Bu kapsamda Zelenograd’da yılda 100 bin adet ekran üretim kapasiteli fabrika kurulması ve araştırma-geliştirme merkezi açılması planlanıyordu.

Çubays, 2015 yılında bu fikrin başarısız olduğunu kabul etmiş ancak projeyi sonlandırmayı reddederek geliştirilen teknolojiye “başka uygulama alanları” bulma sözü vermişti.

Çubays, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalesinin başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı özel temsilciliği görevinden ayrılarak ülkeyi terk etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çubays’ın yurt dışına kaçışının Rosnano’daki “mali sorunlar” nedeniyle hakkında açılabilecek ceza davası tehdidinden kaynaklanmış olabileceğini ima etmişti.

Denetçiler, şirketteki usulsüz işlemlerden kaynaklanan zararın 200 milyar ruble olduğunu tahmin ediyor. Ondan fazla eski üst düzey yönetici hakkında ceza davası açılmıştı.

Okumaya Devam Et

Rusya

Mihail Hazin: Ukrayna ile müzakereler başlamadan bitebilir

Yayınlanma

Rus iktisatçı ve siyaset bilimci Mihail Hazin, Kiev ile müzakerelerin sonuçsuz kalacağını, Putin ve Trump’ın direneceğini belirtti. Hazin, AB’nin bu iki lideri zayıflatma çabalarının boşa çıkacağını ve dünyanın büyük bir mali çöküşe doğru gittiğini, bu durumun en çok AB ve Çin’i etkileyeceğini öne sürdü.

Rus iktisatçı ve siyaset bilimci Mihail Hazin, Telegram kanalından yaptığı yorumda, Kiev ile müzakerelerin başlama ihtimalinin düşük olduğunu ve başlasa bile hızla sonuçsuz kalacağını belirtti.

Hazin ayrıca, Avrupa Birliği’nin (AB) hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hem de ABD Başkanı Donald Trump’ı “kırma” çabalarının başarısız olacağını ve küresel bir mali çöküşün eşiğinde olunduğunu öne sürdü.

Hazin, Kiev ile olası müzakerelere şüpheyle yaklaştığını ifade ederek, “Benim derin kanaatim, Kiev ile müzakerelerin Türkiye’de başlamayacağı, başlasa bile çok çabuk sona ereceği yönünde. Basit bir nedenle, zira müzakere sürecinde yetkileri gösteren birkaç karşılıklı eylem önerilecektir. Arkadaşlar, eğer Kiev ile müzakere ediyorsak, Kiev’in vaat ettiklerinden sorumlu olması gerekir. Karşılıklı olarak şunu yapalım. Sonra biz yaparız, onlar yapmaz. İşte konu kapandı,” dedi.

Hazin’e göre bu durum, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin arkasındakilerin ültimatom verirken kendi eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmeye niyetli olmadıklarını gösteriyor.

Ekonomik zorlukların arttığı bir ortamda AB’deki siyasi aktörleri “palyaçolar” olarak nitelendiren Hazin, bu kişilerin olumsuz eğilimlerin kendilerini tehdit etmediğine inandıklarını belirtti.

Hazin, “Bu nedenle şu iki planlarını uygulamaya devam edecekler: Birincisi Trump’ı dize getirmek, ikincisi Putin’i dize getirmek,” ifadelerini kullandı.

Putin’in dize getirilemeyeceğinin artık anlaşıldığını vurgulayan Hazin, “Barış partisinin ‘Putin her şeyi sattı. Şimdi Şi gelecek, Putin teslim olacak. Şimdi Modi gelecek, Putin teslim olacak. Şimdi biraz daha, ve Putin yine teslim olacak’ şeklindeki tüm feryatlarına rağmen, medya ne yazarsa yazsın teslim olmayacak. Olmayacak. Durumun değiştiğini kabul edin,” diye konuştu.

Trump’ın da farklı bir nedenle teslim olamayacağını belirten Hazin, “Zira onun muhafazakâr yandaşları krizin boyutunu zaten anladılar ve mali sistemin çöküşü koşullarında ABD’nin ve ekonominin doğrudan yönetimine hazırlanıyorlar,” dedi.

Hazin, bu oyunları oynayan Avrupalı “palyaçoların” ise buna hazırlanmadıklarını, prensipte buna yetenekli olmadıklarını ve ne olup bittiğini anlayamadıklarını savundu.

Hazin, her şey gerçekleştiğinde AB ile birlikte dağılacaklarından şüphelendiğini ve İngiltere’nin de sorunlar yaşamaya başladığını da ekledi.

Hazin, Moore-Burns (MI6 Direktörü Richard Moore ve eski CIA Direktörü William Burns) memorandumuna atıfta bulunarak, “Burns ortadan kayboldu ve artık yok. Moore ise bildiğim kadarıyla eylülde istifa ediyor. Bu, tüm bu hattın, kaos partisinin geleceği sadece eylüle kadar gördüğü anlamına geliyor. Tutunabilecekleri tek şans, Türkiye ile İsrail arasında Orta Doğu’da savaş çıkarmak. Bakalım, burada hâlâ çeşitli seçenekler mümkün,” değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda son derece karmaşık manevraların yapıldığını belirten Hazin, “Bunlar, 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’daki geçit töreninde statüleri gereği bulunması gereken ancak bulunmayan bazı figürlerden bizde görüldü. Batı’da ise bu manevraların görüldüğü pek çok farklı seçenek var. Ancak tüm bu manevralar ana olayın —mali çöküşün— arifesinde yapılıyor. Ve birileri bu çöküşün boyutunu şimdiden anlıyor, bazıları ise henüz anlamıyor. Kendilerini gerçek siyasi aktörler olarak gören bazıları ise ne hakkında konuşulduğunu hiç anlamıyor,” dedi.

Hazin, tüm bunlara oyun olarak bakılması gerektiğini ancak kilit olayların biraz daha sonra gerçekleşeceğinin tam olarak anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Hazin, “Ve kilit tezi bir kez daha tekrarlıyorum: Bu çöküş ne kadar çabuk gerçekleşirse, Avrupa Birliği ve Çin için o kadar kötü, ABD için o kadar iyi olacak. Ama bunu anlayacaklar mı, bunu söylemekte zorlanıyorum,” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kremlin: Rusya, Ukrayna’da uzun vadeli barış konusunda ciddi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English