Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da Putin’e muhalif eski Donetsk yetkilisi İgor Strelkov başkanlığa aday

Yayınlanma

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) eski savunma bakanı ve aşırılıkçı faaliyetlere çağrı yapmak suçlamasıyla geçen ay tutuklanan İgor Strelkov (Girkin), Rusya devlet başkanlığına adaylığını koyma niyetinde olduğunu açıkladı.

Telegram kanalından açıklamada bulunan Girkin, ‘Rusya Federasyonu başkanlığına aday olmam üzerine’ başlıklı bir mesaj yayımlayarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in altı yıl daha iktidarda kalmasının beklendiği Mart 2024 seçimlerinde aday olmayı planladığını belirtti.

‘Putin haddiden fazla nazik’

Mesajında, Putin’in ‘son derece saf bir insan olduğunu’ öne süren Girkin, “Mevcut Devlet Başkanı haddinden fazla nazik. Ne ülkenin, ne ordunun ne de Rusya sanayisinin savaşa hazır olduğu ortaya çıktı ve Ukrayna denilen devlet askeri açıdan boş olmaktan fazlasıyla uzaktı,” ifadelerini kullandı.

Girkin, “8 yıl boyunca Obama, Trump, Macron, Merkel, Poroşenko ve Zelenskiy tarafından hep beraber ve ayrı ayrı yanıltıldı. Minsk’te, Normandiya’da, İstanbul’da ve daha pek çok yerde onu yanılttılar. Kendi adıma şunu belirtebilirim: 2014’ten bu yana, görevdeki devlet başkanının burnundan getiren bu şahsiyetlere hiçbir zaman sevgili ve saygın ortaklar demedim, aksine onlara hiçbir zaman inanmadım,” yorumunu yaptı.

Buna rağmen sorumlu yetkililerin hala görevlerinin başında olduğunu ve ‘beceriksizlikleriyle insanları şaşırtmaya devam ettiklerini’ kaydeden Girkin, “Ben o kadar nazik değilim, bunu pratikte kanıtlayabileceğim,” dedi.

Temmuz ayında tutuklanmıştı

Geçen hafta bir uçak kazasında ölen Rus paralı asker şirketi Vagner’in lideri Yevgeniy Prigojin ile beraber Girkin, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşını yürütme biçimini eleştiren en önde gelen isimler arasında yer alıyor.

Kamuoyu önünde yaptığı taşkınlıklara karşısında Girkin, temmuz ayında tutuklanmış ve beş yıla kadar hapisle cezalandırılabilen aşırıcılığa teşvikle suçlanmıştı.

Ülke yasaları hüküm giymiş suçluların aday olmasını yasaklıyor ve tutuklu yargılanan birinin nasıl aday olabileceği belirsiz.

İgor Strelkov mahlasını kullanan Girkin, 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Slavyansk kentinin kendi komutasındaki bir milis tarafından ele geçirilmesiyle tanınmıştı.

‘Başarı şansı olabilir’

Öte yandan Rusya Bölgesel Politika Geliştirme Merkezi Başkanı ve siyaset bilimci İlya Geraşçenkov ise Telegram kanalında, yetkililerin Girkin’in ‘öfkeli vatanseverlerin oylarını toplamak için’ böyle bir hamleyi destekleyebileceği görüşünü dile getirdi.

“Bu kitle için bir adaya ihtiyaç olduğu yılın başında dahi belliydi,” diyen Geraşçenkov, mevcut durumda ‘hapiste olan Girkin’in bu rol için mükemmel bir şekilde uygun olduğunu’ belirtti.

RUSYA

Putin’den Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümü nedeniyle İran’a başsağlığı mesajı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin vefatı dolayısıyla İran yönetimine başsağlığı diledi.

Kremlin’in yayımladığı yazılı açıklamasında, mevkidaşının parlak anısını sonsuza kadar unutmayacağını kaydeden Putin, “Seyyid İbrahim Reisi ile çeşitli vesilelerle tanışma ayrıcalığına sahip oldum ve bu olağanüstü insanın en güzel hatıralarını sonsuza kadar koruyacağım. Lütfen merhum Cumhurbaşkanı’nın ailesine, dostlarına ve bu korkunç felakette hayatını kaybeden herkese en içten taziyelerimi ve desteğimi iletin. Onlara ve tüm İran halkına böylesine ağır ve telafisi mümkün olmayan kayıp karşısında metanet diliyorum,” dedi.

Reisi’nin tüm hayatını vatanına hizmet etmeye adamış seçkin bir siyasetçi olduğunu vurgulayan Putin, “Yurttaşları tarafından haklı olarak büyük saygı görmüş ve yurt dışında da hatırı sayılır bir prestije sahip olmuştur. Rusya’nın gerçek bir dostu olarak, ülkelerimiz arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine paha biçilmez kişisel katkılarda bulunmuş ve bu ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkarılması için büyük çaba sarf etmiştir,” ifadelerini kullandı.

Putin ile Reisi, en son 7 Aralık 2023’te Moskova’da yüz yüze görüştüler ve kasım ayında BRICS zirvesine video konferans yoluyla katıldılar.

Bundan önce en son Eylül 2022’de Semerkant’ta Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi marjında görüşen liderler, özellikle Moskova ile Tahran arasındaki iş birliğinin her alanda gelişmekte olduğunu ve pek çok uluslararası konudaki tutumlarının yakın ya da örtüştüğünü ifade etmişti.

Reisi, 2021 yazında göreve gelmesinden bu yana Putin ile uluslararası etkinliklerdeki temaslar da dâhil olmak üzere toplam beş yüz yüze görüşme ve beş telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Helikopter kazasından kurtulan olmadı: İran 50 gün içinde seçime gidecek

Okumaya Devam Et

RUSYA

Putin: Rusya’nın Harkov’u almak gibi bir planı yok

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Harkov kendini ele geçirmek gibi bir planı olmadığını söyleyerek bölgede gerçekleştirilen askeri harekatın, bir tampon bölge oluşturmak ve Rusya topraklarını Ukrayna ordusunun bombardımanından korumak için gerekli olduğunu belirtti.

Geçen haftaki Çin ziyareti kapsamında uğradığı Harbin kentinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, “Bu (askeri harekat) aynı zamanda onların da (Ukrayna makamlarının) suçu, zira Belgorod da dahil olmak üzere sınır bölgelerindeki yerleşim yerlerini bombaladılar ve maalesef bombalamaya devam ediyorlar. Orada siviller ölüyor. Bu çok açık. Doğrudan kent merkezini, yerleşim yerlerini hedef alıyorlar. Böyle giderse bir güvenlik bölgesi, bir sıhhi bölge oluşturmak zorunda kalacağımızı kamuoyu önünde de dile getirmiştim. Yaptığımız şey bu,” dedi.

Putin, Harkov’daki Rus birliklerinin kesinlikle bir plan dahilinde hareket ettiklerini ve aynı zamanda, Batı basınının daha önce aktif olarak yazdığı şekilde Harkov’u alma planlarının ‘bugün itibariyle’ gündemde olmadığına dikkat çekti.

Rusya, Harkov’da taarruza geçti

‘Rusya, Ukrayna’nın taleplerini baz alan bir ültimatomu kabul etmeyecektir’

Bununla beraber Putin, Moskova ile Kiev arasındaki müzakere sürecinin temelinin Mart 2022’de İstanbul’da yapılan görüşmelerde üzerinde mutabık kalınan anlaşma taslağı olabileceğini vurguladı.

Putin aynı zamanda, somut durumdan ziyade ‘hüsnü kuruntuya dayalı’ barış formüllerini tartışmanın imkansız olduğunu kaydetti.

Rusya lideri, İsviçre’de Ukrayna çözümüne ilişkin düzenlenen zirvenin asıl amacının ‘bir yığın ülkeyi’ bir araya getirmek ve ardından alınan kararları ortak bir karar olarak ilan ederek Rusya’ya bir ültimatom vermek olduğunu savundu.

Putin, “Savaş alanında bir avantaj elde etmek, stratejik bir konum elde etmek istedik, işe yaramadı, işte şartlarımız. Siz aklınızı mı kaçırdınız? Neden bunu yapalım ki? Elbette sahadaki gerçeklere göre hareket edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da üzerinde mutabık kalınan taslak anlaşmada Ukrayna heyetinin başkanı David Arahamiya’nın imzasının olduğuna işaret eden Putin, “Belge burada. Üzerinde onun imzası var. Hiç duymadığımız bazı ek koşullar dile getiriyorlar, bunlardan haberimiz yok,” diye ekledi.

Richard Haass yazdı: Ukrayna’da başarıyı tanımlamak

Okumaya Devam Et

RUSYA

IMF: Rusya, 21. yüzyılda ekonomik büyüme açısından ilk 10 ülke arasında yer aldı

Yayınlanma

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Rusya ekonomisinin 21. yüzyılda büyüme oranları açısından dünyanın büyük ekonomileri arasında 10. sırada yer aldığını bildirdi.

RİA Novosti ajansının aktardığı verilere göre 2000 yılından bu yana Rusya’nın GSYİH’si 7,7 kat artarak 260 milyar dolardan 2 trilyon doların üzerine çıktı.

En hızlı GSYİH büyümesi Etiyopya tarafından kaydedilerek 19,4 kat arttı ve 160 milyar dolara ulaştı.

Çin ikinci sırada yer alırken (GSYİH’si 14,6 kat artarak 17,7 trilyon dolara ulaştı), onu Kazakistan (14,2 kat artarak 261 milyar dolara), Vietnam (13,9 kat artarak 434 milyar dolara ) ve Katar (13,2 kat artarak 234 milyar dolara), Romanya (9,3 kat artarak 346 milyar dolara), Kenya (8,6 kat artarak 109 milyar dolara), Bangladeş (8,4 kata artarak 446 milyar dolara) ve Endonezya (8,3 kat artarak 1,4 trilyon dolara ulaştı) takip etti.

Japonya, GSYİH’si yüzde 15 azalarak 4,2 trilyon dolara düşen tek ülke oldu. Yunanistan (yüzde 83), Porto Riko (yüzde 88) ve İtalya’da (yüzde 97) da yavaş GSYİH büyümesi kaydedildi.

Kanada’da GSYİH 2,9 kat, ABD’de 2,7 kat, Almanya’da 2,3 kat, Fransa’da 2,2 kat ve İngiltere’de 2 kat büyüdü.

Nisan ayında IMF, önümüzdeki iki yıl içinde Rusya ekonomisinin büyümesine ilişkin tahminini yükseltmişti.

Ekonomistlerin ocak ayında yayımlanan bir önceki tahminiyle karşılaştırıldığında, 2024 yılı için beklenen rakam yüzde 2,6’dan yüzde 3,2’ye, 2025 yılı için ise yüzde 1,1’den yüzde 1,8’e yükselmişti.

IMF: Rusya ekonomisi beklenenden daha hızlı büyüyor

Rosstat ilk çeyrekte büyümeyi yüzde 5,4 olarak açıkladı

Öte yandan Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) ön tahminine göre, Rusya’da ilk çeyrekte ekonomik büyüme 2023’ün ilgili dönemine göre yüzde 5,4 olarak gerçekleşti.

Vedomosti gazetesinin haberine göre Rosstat’ın resmi internet sitesinde yayımlanan bilgilendirmede, “Ön tahminlere göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde GSYİH’nin fiziksel hacmi endeksi, 2023 yılının ilgili dönemine göre yüzde 105,4 olarak gerçekleşmiştir,” ifadelerine yer verildi.

Bir önceki yılın dördüncü çeyreğinde GSYİH endeksi yüzde 104,9 olarak kaydedilmişti.

Geçen hafta Rusya Merkez Bankası, ülkenin 2024 yılının ilk çeyreğindeki GSYİH büyümesini yüzde 4,6 olarak tahmin etmişti.

Banka, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 4,4 oranında GSYİH büyümesi beklediğini, ardından 2024 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 0,5 ila 1,5 oranında bir yavaşlama olacağını belirtmişti.

Aynı gün Maliye Bakanlığı, Rusya’nın ilk çeyrekte federal bütçesinin 1,484 trilyon ruble, yani GSYİH’nin yüzde 0,8’i oranında bir açık verdiğini duyurmuştu.

Rusya ekonomisinin geleceği

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English