Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Yayınlanma

Suriye’de silahlı gruplar, Rus üslerinin bulunduğu Lazkiye’ye girdi. Eski Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile varılan anlaşma kapsamında Suriye’de kalıcı olarak iki Rus askeri üssü bulunuyor: Hmeymim’de bir hava üssü ve Tartus’ta bir deniz üssü.

Basında yer bulan haberlere göre, silahlı muhalifler henüz yüksek alarm durumuna geçirilen Rus askeri tesislerine yaklaşmadı.

Rusya ordusu, 2015 yılından bu yana Suriye topraklarında bulunuyor. Resmi olarak, varlıkları ve bölge dışılıkları, Rusya ve Suriye arasında 2066 yılına kadar geçerli olan üç anlaşmada yer alıyor.

Beşar Esad’ın, ülkedeki iktidarını gönüllü olarak bıraktığı göz önüne alındığında, Suriye’deki Rusya ordusu, onurlu bir şekilde ülkeden tahliye edilebilir ki bu, Rusya için Afganistan savaşının sona ermesinden bu yana en büyük askeri ve siyasi yenilgi olacak.

Dün Suriye Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, Al Arabiya televizyonuna verdiği demeçte Rusya’nın ülkedeki askeri varlığı konusunun yeni yetkililer tarafından karara bağlanacağını belirtmişti.

Berliner Zeitung: Esad’ı Putin-Trump anlaşması mı devirdi?

Rusya’nın Suriye’de kaç askeri personeli var?

Rusya ordusu, 2015 yılında IŞİD, silahlı muhalefet ve iktidarı ele geçirmeye çalışan diğer silahlı gruplarla mücadelede doğrudan askeri yardıma ilişkin ilk anlaşmayı imzaladığı günden bu yana Suriye’de resmi olarak bulunuyor.

Moskova, Suriye ordusuna büyük çaplı silah tedarikinin yanı sıra, 2015 yılında Suriye’ye dönemsel olarak on binlerce asker gönderen bir askeri birlik bulunduruyor. Rusya ordusuna ek olarak, birkaç bin Wagner birliği Suriye ordusunun yanında savaştı.

IŞİD’in yenilgiye uğratılması ve Suriye’de çözüm için müzakere sürecinin başlamasının ardından, Rusya’nın askeri varlığı kademeli olarak azaltılırken, Rusya Savunma Bakanlığı’na devredilen askeri tesislerin –Hmeymim hava üssü ve Tartus deniz üssü– takviyesi artmaya devam etti.

Stratejik Savunma Kuvvetleri’nin faaliyete geçmesinden sonra, Suriye’deki Rus askeri varlığında kayda değer bir azalma meydana geldi. Batılı uzmanlara göre, bugün ülkede Rus Hava Kuvvetleri’nin uçuş ve teknik personeli ile Tartus’taki savaş gemilerinin mürettebatı dahil olmak üzere beş ila on bin arasında Rus askeri bulunuyor.

Rus grubu, savaş ve bombardıman uçakları, tanklar dahil zırhlı savaş araçları, hava savunma sistemleri ve İskender füze sistemleriyle silahlandırılmış durumda. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’deki birliklerinin kuvvet ve araçlarının bileşimini resmi olarak açıklamıyor.

Dün itibariyle Tartus, Hmeymim ve Rus Büyükelçiliği’nin faaliyet gösterdiği Şam arasında güvenli bir kara koridoru yok ve yerel gazetecilere göre Rusya ordusunun sınırlı gıda tedariki var.

Aynı zamanda, deniz yoluyla güvenli ikmal sadece Tartus’taki üs için mümkünken, Hmeymim’e sadece hava ya da kara yoluyla ulaşılabiliyor.

Rusya’nın Suriye’deki askeri üslere neden ihtiyacı var?

Rus askeri hava üssü Hmeymim, Suriye’nin Lazkiye vilayetindeki sahil kasabası Ceble yakınlarında, Beşar Esad Uluslararası Havalimanı topraklarında yer alıyor.

Hava üssünün iki uzun pisti, stratejik bombardıman uçaklarını ve Il-76 ya da An-124 gibi ağır askeri nakliye uçaklarını barındırabiliyor. Rusya ordusu, üsse yerleştiği yaklaşık on yıl içinde havaalanı çevresinde hem savunma hem de ekonomik açıdan devasa bir altyapı inşa etti.

Üste bir konser salonu, bir Ortodoks kilisesi ve bir spor kompleksinin yanı sıra, Suriye’de hayatını kaybeden Rus askeri personel için anıtlar bile bulunuyor. Rusya ordusu, hava üssünü kendi dilinde “Hımki” olarak adlandırıyor.

Üs, sadece Suriyeli silahlı gruplara saldırmak için değil, aynı zamanda Suriye ve Doğu Akdeniz üzerindeki hava sahasını kontrol etmek ve Afrika’daki Rus birliklerine ikmal sağlamak için bir “merkez” olarak kullanılıyor.

Askeri nakliye uçakları, Rusya’dan Afrika’ya Hazar Denizi, İran ve Irak üzerinden bir hava koridoru boyunca uçuyor ve yakıt ikmali için Hmeymim’e iniyor. Bu, Rus kuvvetlerinin Afrika kıtasına uçması için mevcut tek güvenli hava koridoru. Son gelişmelerden önce Hmeymim’deki üs, üste kendi tesisleri bulunan Wagner birimleri tarafından da aktif olarak kullanılıyordu.

Askeri uzmanlara göre, Hmeymim’in kaybedilmesiyle birlikte Kuzey ve Orta Afrika’daki Rus Afrika Kolordusu birliklerinin ikmali neredeyse imkansız hale gelecek ya da Orta Doğu’da yeni bir hava üssü kurulması gerekecek.

Suriye’deki Rus deniz üssünün resmi adı olan Tartus Filo Gücü Lojistik Noktası, Akdeniz’deki tek Rus deniz üssü. Ukrayna’ya askeri müdahalenin başlamasından bu yana, Rus savaş gemilerinin Akdeniz’deki diğer limanlara uğraması yasaklanmıştı.

Tartus’un kaybedilmesiyle birlikte, Rusya donanması bölgedeki geniş çaplı varlığını sona erdirmek zorunda kalacak.

Tartus, savaş gemileri için bir üs olmanın yanı sıra, Rusya’nın Ukrayna savaşının önce Suriye’deki tüm gücünü tedarik etmek için kullandığı önemli bir kargo limanı. O dönemde medya, Karadeniz’deki Rus limanlarından her gün Karadeniz boğazlarını geçerek Suriye’ye gidip gelen gemilere atıfta bulunmak için “Suriye Ekspresi” terimini kullanıyordu.

Ukrayna savaşının başlamasından sonra Türkiye, Karadeniz boğazlarının uluslararası alanda tanınan statüsüne dayanarak İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nı Rus filosuna kapattı. Bu yasak, üslerin tahliyesine karar verilmesi halinde sorun yaratabilir; gemilerin Avrupa’yı dolaşarak tüm Akdeniz ve Kuzey Atlantik üzerinden Rusya’ya gitmesi gerekecektir.

Kremlin: Suriye muhalefeti, Rus askeri üslerinin güvenliğini garanti altına aldı

Rusya, Suriye’deki askeri üslerini ne zaman terk edecek?

Bugün itibariyle, Suriye’deki Rusya ordusu ile silahlı muhalif birlikler arasında silahlı bir çatışma yaşanması pek mümkün görünmüyor; ancak düne kadar Esad’ın düşeceğine inananların sayısı da oldukça azdı.

Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu sözcüsü, hükümetinin Rusya ile çatışmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi.

“Rusya ile iyi ilişkiler sürdürmek için çaba sarf ediyoruz. Bu bağlamda ortak çıkarlarımız her şeyden üstün tutulmalıdır,” diyen Koalisyonun siyasi komite üyesi Enes el-Abda’ya göre iktidarı ele geçiren gruplar Rusya ile iyi ilişkiler sürdürmeye çalışıyor.

Öte yandan, Suriye’de kimin tam güç sahibi olacağı ve bu yeni gücün, önceki gün Şam’a ilerleyen muhalif güçleri bombalayan Rus ordusuna nasıl davranacağı henüz bilinmiyor.

Her halükârda, yalnızca uluslararası alanda tanınan yeni Suriye hükümeti, Rusya’ya resmi olarak “kapıyı gösterebilecek”. Dolayısıyla, Rusya’nın bölgedeki üslerini sadece belirli bir durumda, Suriye topraklarında yeniden büyük bir iç savaş patlak verirse ve herkes herkese karşı savaşırsa tutabileceği görülüyor.

Rus basını değerlendirdi: Beşar Esad sonrası Suriye nasıl olacak?

RUSYA

Rusya’dan HTŞ’nin statüsüne ilişkin açıklama

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’deki Hayat Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin, “Bu konudaki ilerlemelerde kendi süreçlerimiz var,” ifadelerini kullandı.

Zaharova, bugün düzenlediği basın toplantısında ilgili soruya yanıt olarak, “Spesifik olaylara ve eylemlere odaklanmalıyız. Bu da her bir duruma özel bir değerlendirme gerektirir,” dedi.

Diğer yandna Çin Halk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Fu Kwong, Güvenlik Konseyi’nin HTŞ’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını henüz gündemine almadığını belirtti.

Rusya Federasyonu Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise HTŞ’nin terör örgütü statüsünün “tartışmalı” olduğunu ifade etti.

Geçen pazar günü Rusya Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın çatışmanın taraflarıyla yaptığı görüşmeler sonucunda istifa ederek ülkeyi terk etme kararı aldığını ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için adımlar attığını açıklamıştı. Bakanlık ayrıca, bu sürece Rusya’nın dahil olmadığını bildirmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bugün düzenlenen bir başka basın toplantısında, Rusya’nın bir dönem Suriye Arap Cumhuriyeti’ne terörle mücadelede yardım ettiğini hatırlatarak, “Durumun tüm bölgeyi tehdit ettiği bir dönemde, ülkedeki istikrarın sağlanması için büyük çaba sarf ettik ve görevimizi yerine getirdik. Esad yönetimi ise daha sonra bağımsız olarak çalışmaya devam etti ve ülkesinin kalkınmasına odaklandı,” diye konuştu.

Kremlin: Suriye artık kendi yolunu çizmek zorunda

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kremlin: Suriye artık kendi yolunu çizmek zorunda

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın 2015’ten sonra Suriye’nin silahlı gruplarla mücadelesine destek vererek ülkenin durumunu istikrara kavuşturmasına yardımcı olduğunu, bundan sonrasının artık yeni Suriye hükümetine kaldığını söyledi.

TASS ajansının aktardığına göre Peskov, düzenlediği basın toplantısında, “Rusya, Suriye Arap Cumhuriyeti’ne teröristlerle mücadelede zamanında destek sağladı ve bu tehdidin tüm bölgeyi sarmasının önüne geçerek durumu istikrara kavuşturdu. Bunun için büyük bir çaba harcadı ve böylece görevini tamamladı,” dedi.

Sözcü, “Beşar Esad liderliğinde ülke kalkınma için çaba sarf etti, ancak maalesef olayların gidişatı bizi bugünkü duruma getirdi. Şu an sahadaki gerçekleri dikkate almak gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki iktidar değişikliğinin Rusya’nın Orta Doğu’daki jeopolitik etkisini nasıl etkileyeceği sorusuna ise Peskov, “Rusya, bölgedeki tüm ülkelerle diyaloğunu sürdürüyor ve bunu daha da ileriye taşımayı amaçlıyor,” yanıtını verdi.

Kasım ayı sonunda, silahlı gruplar Suriye ordusu mevzilerine karşı geniş çaplı bir saldırı başlattı. 8 Aralık’ta muhalifler Şam’a girerken, hükümet güçleri şehri terk etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad istifa ederek ülkeyi terk etti. Rus basınına göre Esad ve ailesi Moskova’ya ulaştı ve Moskova’nın insani gerekçelerle kendilerine sığınma hakkı tanıdığı belirtildi.

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Dışişleri, Esad’ın Moskova’da güvende olduğunu söyledi

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, NBC News‘e yaptığı açıklamada, Suriye’nin eski Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rusya’da olduğunu ve güvende bulunduğunu ifade etti.

Ryabkov, “Böyle bir durumda ne olduğu ve nasıl çözüldüğü konusunda spekülasyon yapmak benim açımdan yanlış olur. Kendisi güvende. Bu da Rusya’nın bu tür olağanüstü durumlarda olması gerektiği gibi hareket ettiğini gösteriyor,” dedi.

Diplomat, Rusya’nın Suriye’nin eski liderini desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Esad’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) davası kapsamında iade edilme ihtimaline ilişkin soruya ise Ryabkov, Rusya’nın UCM sözleşmesine taraf olmadığını hatırlatarak yanıt verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, 8 Aralık’ta yaptığı açıklamada Esad’ın adalete teslim edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Biden, Suriye liderinin görevden ayrılmasını “adaletin tecellisi” olarak nitelendirirken, Esad’ın liderliği altında Suriye’de “yüz binlerce masum Suriyelinin” işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü iddia etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Suriye açıklaması: Beşar Esad görevden ayrıldı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English