Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, San Fransisco’da ABD’li patronlarla bir araya geldi.
Çin lideriyle görüşmek üzere Hyatt Regency’ye gelenler arasında Tesla’dan Elon Musk, Apple’dan Tim Cook, BlackRock’tan Stephen Schwarzman ve Pfizer’den Albert Bourla gibi isimler bulunuyordu. Davetli listesinde Salesforce CEO’su Marc Benioff, Boeing CEO’su Stan Deal ve FedEx CEO’su Raj Subramaniam da yer alıyordu.
CNBC‘nin haberine göre Biden yönetimi, Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns ve Beyaz Saray’ın üst düzey Çin danışmanlarından Kurt Campbell tarafından temsil edildi. San Francisco Belediye Başkanı London Breed de dinleyiciler arasında yer aldı.
Xi ve Biden askeri iletişimi yeniden başlatmak üzere anlaştı
Xi: Düşman mıyız, yoksa ortak mı?
Financial Times’ın (FT) aktardığına göre Xi, ABD Başkanı Joe Biden ile uzun zamandır beklenen görüşmesinin ardından yaklaşık 300 kişilik bir dinleyici kitlesine konuştu ve “Çin hem süper büyük bir ekonomi hem de süper büyük bir pazar. 1,4 milyar Çinli için modernizasyon, Çin’in dünyaya sunduğu büyük bir fırsat,” dedi.
Çinli lider ayrıca, dünyanın daha iyi bir gelecek için Çin ve ABD’nin birlikte çalışmasına ihtiyacı olduğunu ekleyerek, “Çin, ABD’nin ortağı ve dostu olmaya hazırdır,” ifadelerini kullandı.
Xi San Francisco’da iş dünyası liderlerine, “Bizim için bir numaralı soru şu: düşman mıyız yoksa ortak mı?” derken, ABD ve Çin’in birbirlerini rakip olarak görmeleri halinde, ‘bunun sadece yanlış bilgilendirilmiş politika yapımına, yanlış yönlendirilmiş eylemlere ve istenmeyen sonuçlara yol açacağı’ uyarısında bulundu.
FT’ye göre sıcak duygular karşılıklı görünüyordu. Etkinliğe katılan ancak isminin yayınlanmasını istemeyen bir San Francisco teknoloji devi, “Çin’deki en büyük 20 ABD şirketinin listesine bakarsanız, hepsinin orada olduğunu görürsünüz,” dedi.
Bridgewater’ın kurucusu Ray Dalio, otele girerken FT’ye yaptığı açıklamada ‘[Xi ile] bu ilişkiye sahip olmaktan heyecan duyduğunu’ söyledi.
Çin Komitesi Başkanı, yemeğe katılanların listesini istedi
Öte yandan ABD’li ‘şahin’ politikacıların Çin’e yönelik artan eleştirileri, iş dünyası liderleri için gergin bir ortamı daha da karmaşık hale getirdi. Temsilciler Meclisi Çin Komitesi Başkanı Mike Gallagher Salı günü yaptığı açıklamada, Pekin’in Xinjiang bölgesinde Müslüman Uygurlara uyguladığı baskıyı ileri sürerek, Amerikalı yöneticilerin Xi ile akşam yemeğine katılmak için ödeme yapmasını ‘vicdansızlık’ olarak nitelendirdi ve katılımcıların bir listesini talep etti.
Her iki ülkeyi de kapsayan bir teknoloji şirketinde çalışan Çinli-Amerikalı bir yönetici ise FT’ye yaptığı açıklamada katılımının bir ‘devlet sırrı’ olduğunu söyledi.
Elon Musk: Xi ile tekrar görüşmeyi dört gözle bekliyorum
Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk ise yaptığı açıklamada Çin ve ABD’nin küresel refah için birlikte çalışabileceğini umduğunu söyledi.
“Çin’deki ilerlememizden memnunuz. Her şey çok iyi gidiyor,” diyen Musk, Çinli ajans Xinhua’ya konuştu.
Musk, “Kısa bir süre önce tanışmıştık, onunla (Xi) tekrar görüşmeyi dört gözle bekliyorum,” diye ekledi.
Öte yandan etkinlik organizatörleri Musk’ın VIP resepsiyonuna katıldığını fakat akşam yemeğine kalmadığını söyledi.