Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Xi’nin Avrupa turu Fransa, Sırbistan ve Macaristan’ı kapsayacak

Yayınlanma

Çin, Devlet Başkanı Xi Jinping’in önümüzdeki ay Avrupa’yı ziyaret edeceğini ve 5-10 Mayıs tarihleri arasında Fransa, Sırbistan ve Macaristan’a gideceğini doğruladı.

Ziyaret, Pekin ve Brüksel arasındaki ticari gerilimin tırmandığı ve ABD’nin Çin’e yönelik ticari baskısını artırdığı bir dönemde gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşeceği Fransa gezisi Xi’nin beş yıl sonra gerçekleştireceği ilk ziyaret olacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, Çin’in Xi’nin ziyareti aracılığıyla siyasi karşılıklı güven ve işbirliğini daha da geliştirmek için Fransa ile birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ve bunun aynı zamanda “Çin-Avrupa ilişkilerinin gelişimine istikrar katabileceğini ve dünyada barış ve istikrara yeni katkılar sağlayabileceğini” söyledi.

Macron görevdeyken her yıl Çin’i ziyaret etme sözü vermişti ve bu ziyaretlerin Çin lideri tarafından karşılık görmesini bekliyordu.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca Xi’nin mevkidaşı Aleksandar Vučić ile görüşmesinde Çin-Sırbistan ilişkilerinin geliştirilmesini ele alacağını söyledi.

Lin, Çin’in Avrupa Birliği üyesi olmayan Sırbistan ile çalışmayı dört gözle beklediğini ve bu ziyareti “sağlam dostluğu” pekiştirmek ve iki ülke arasındaki pratik işbirliğini genişletmek için bir şans olarak kullandığını söyledi.

Xi’nin Macaristan ziyareti sırasında Macaristan Cumhurbaşkanı Tamás Sulyok ve Başbakan Viktor Orban ile görüşmelerde bulunması bekleniyor. Çin Devlet Başkanı’nın Sırbistan ziyaretinin ardından 8-10 Mayıs tarihlerinde Macaristan’ı ziyaret edeceği teyit edildi.

Orban yönetimindeki Macaristan AB içinde en Çin dostu ülke olmuştur. Ekim ayında Pekin’de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu’na katılan Orban, Budapeşte-Belgrad demiryolunun tamamlanması ve açılması için çalışan iki ülke arasındaki altyapı işbirliğini geliştirme sözü verdi.

Orban ayrıca, AB içinde Macaristan’ın petrol ve gaz tedariki için bağımlı olduğu Moskova ile ekonomik bağları koparma çağrılarını defalarca reddetti.

Ticaret anlaşmazlıkları ve Ukrayna savaşı

Xi’nin gezisi, Avrupa’nın daha sık dillendirdiği “Çin pazarına sınırlı erişim” ve “ticaret dengesizliği” de dahil olmak üzere ticaret uygulamaları konusundaki endişelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Avrupa bloğu, Çinli firmaların Avrupalı rakiplerinin önüne geçmesine yardımcı olduğu iddia edilen sübvansiyonlarla ilgili bir dizi soruşturma başlattı. Kısa bir süre önce Çin’in tıbbi cihazlar, güneş panelleri ve rüzgar türbinlerine yönelik kamu alımlarına ilişkin bir soruşturma başlatıldı. Elektrikli araç sektörüne yönelik bir başka soruşturma da ekim ayında başladı.

Pekin bu eylemlere defalarca itiraz etti ve ABD’yi işaret ederek Avrupa ülkelerini stratejik özerkliklerini kullanmaya çağırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da son Çin gezisinde benzer bir çağrı yaparak tartışmalara yol açmıştı.

Xi ayrıca önümüzdeki ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Pekin’de ağırlayacak. Ukrayna savaşı devam ederken Avrupa, Pekin’in Rusya üzerindeki “etkisini” kullanarak baskı uygulamasını istiyor. Bu mesele de Çin-Avrupa arasındaki gerilim kaynaklarından biri olmaya devam ediyor.

DİPLOMASİ

Almanya, ülkeye eğitime gelen Ukraynalı askerleri, Nazi sembolleri kullandıkları için sınır dışı etti

Yayınlanma

Alman hükümeti, ülkede eğitim gören yedi Ukraynalı askeri Nazi sembolleri kullandıkları gerekçesiyle sınır dışı etti.

Federal Meclis’in (Bundestag) internet sitesinde yer verilen açıklamada, Berlin’in aynı zamanda Ukrayna’daki olası barış sürecine karşı Ukraynalı milliyetçilerden kaynaklanan herhangi bir tehdit görmediği öne sürüldü.

Açıklamada, Alman Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr) tarafından yürütülen eğitimler kapsamında Ukraynalı askerlere verilen eğitimin, askerlerin neo-Nazi sembolleri taşıdığının fark edilmesinin ardından derhal durdurulduğu kaydedildi.

Aynı zamanda açıklamada, sözü edilen askerlerin tamamının ülkelerine geri gönderildiği bildirildi.

Federal Meclis, ülkeye gelen tüm Ukraynalı askerlere yasaklı sembolleri sergilememeleri yönünde talimat verildiğini de sözlerine ekledi.

Alman Savunma Bakanlığı’nın 19 Eylül 2023 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, ülke topraklarında Rusya’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesinin başlamasından bu yana yaklaşık 7 bin Ukraynalı asker eğitim gördü.

Bu kapsamda 2023 yılı sonuna kadar 10 bin Ukraynalı askerin eğitilmesi bekleniyordu. Mayıs ayı başında da Ukraynalı askerlerin Almanya’da Patriot hava savunma sistemleri konusunda altı ila dokuz ay sürecek bir eğitime tabi tutulacağı bildirilmişti.

Bild: Almanya, Ukrayna’ya savaşa uygun olmayan ve şişirilmiş fiyatla aldığı zırhlı araçları gönderdi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD, Ukrayna ile Harkov’a Patriot sistemlerinin konuşlandırılmasını görüşüyor

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, dün Kiev’de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ile bir araya geldi. Blinken, açıklamasında tarafların Kiev’e yeni silah teslimatlarını görüştüklerini söyledi.

Ukrayna makamlarının Rusya’ya karşı nasıl mücadele edeceklerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini savunan Blinken, ABD’nin Ukrayna’nın kazanmasını istediğini ve bu amaçla ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Kuleba ile düzenlediği ortak basın toplantısında Blinken, “Patriot sistemlerine ve diğer hava savunma sistemlerine büyük önem veriyoruz ve bunları bulup Ukrayna’ya teslim etmeye çalışıyoruz. Harkov, tabii ki önceliklerimizden biri,” dedi.

12 Mayıs’ta Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, Harkov oblastındaki Ukrayna birliklerinin ‘zor durumda’ olduğunu bildirmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Rusya ordusunun Harkov’daki ilerleme kaydettiğini kabul etmişti.

Zelenskiy, ayrıca yeni silah sevkiyatlarının ardından Rus saldırısını durduracakları konusunda teminat vermişti.

Blinken, ayrıca bu hafta ABD’den Ukrayna’ya yeni bir silah sevkiyatı yapıldığını duyurdu.

Ukrayna ordusunda dev yolsuzluk: Rusya ordusu neden bu kadar hızlı ilerliyor?

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Eski Avustralya Başbakanı Morrison: Trump AUKUS’a tam destek veriyor

Yayınlanma

Eski ABD Başkanı Donald Trump, New York’ta “sus payı” davası için mahkemeye çıktıktan saatler sonra eski Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile yaptığı özel görüşmede AUKUS denizaltı anlaşmasına destek verdiğini söyledi.

Morrison, bu yılın başlarında Avustralya parlamentosundan ayrılarak eski CIA şefi ve Trump döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı yapan Mike Pompeo tarafından yönetilen bir savunma şirketine katılmıştı.

Morrison, New York’taki Trump Tower’da eski başkanın yanında durduğu bir fotoğrafla birlikte X’te, “Salı gecesi eski başkan Donald Trump ile New York’taki özel konutunda bir araya gelmekten memnuniyet duydum. Tekrar görüşmek güzeldi, özellikle de şu anda ABD’de uğraştığı dertler göz önüne alındığında. Ayrıca sıcak bir şekilde karşıladığı AUKUS’u tartışmak için de iyi bir fırsat oldu,” dedi.

Morrison, “Siyaset adalet sistemine sızmaya başladığında… ya da demokrasinin önemli bir parçası olan kurumlar siyasete alet edildiğinde, bu demokrasi için iyi bir gün değildir,” diyerek Trump hakkındaki davaların siyasi olduğunu söyledi.

Morrison yeni kitabının tanıtımı için ABD’de bulunuyor. Kitabın önsözünü ise Trump’ın başkan yardımcılığını yapan Mike Pence yazdı.

Trump’ın AUKUS’a verdiği açık desteğin, göreve dönmesi halinde tartışmalı denizaltı anlaşmasına ne olabileceği konusundaki endişeleri gidermesi muhtemel.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English