Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Zelenskiy’i ağırlayan Erdoğan, Ukrayna’ya desteğini ifade etti

Yayınlanma

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile cuma günü İstanbul’da yaptığı görüşmenin ardından Ankara’nın Kiev’i desteklemeye devam etme niyetinde olduğunu söyledi. Erdoğan, tarafların tahıl anlaşması ve Karadeniz’de güvenlik konularını ele aldıklarını da sözlerine ekledi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, “Stratejik ortağımız Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığını vurguladım. Savaşın bölgesel ve küresel yansımaları artıyor. Barışın tesisi için Mart 2022’de İstanbul’da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek nitelikte diplomatik adım atılamadı. Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasının bir an önce yürürlüğe girmesi kuşkusuz bu ilişkilerimize yeni bir ivme katacaktır,” dedi.

Erdoğan, ülkesinin Ukrayna’nın ‘yeniden inşasına yoğun bir şekilde katkıda bulunmaya’ hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, ayrıca Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın müzakereler yoluyla sona erdirilmesi gerektiğini ve Moskova’nın da katılımıyla bir barış zirvesi düzenlemeye hazır olduklarını ifade etti.

Diğer yandan Zelenskiy, açıklamasında Ukrayna’nın Türk savunma şirketleriyle işbirliğini güçlendirmeyi planladığını belirtti. Zelenskiy’e göre Kiev, savaş esirlerinin serbest bırakılması konusunda da Ankara’nın yardımına ihtiyaç duyuyor.

Erdoğan’ın barış zirvesine ev sahipliği yapma teklifine cevaben Zelenskiy, “Açılış zirvesinin formatına gelince… Her şeyi engelleyen, yok eden ve öldüren insanları davet etmenin mümkünatı olmadığını düşünüyorz. Biz bir sonuç elde etmek istiyoruz; adil bir barış ve Ukrayna için adil bir barış. Bu nedenle, dünyanın medeni ülkeleri önce detaylı bir plan geliştirsinler ve bir sonuç elde etsinler, sonra da Rusya’nın temsilcilerini, tam da adil bir barışa hazır olanları davet etsinler,” diye konuştu.

Zelenskiy, Türkiye’yi en son Temmuz 2023’te ziyaret etmişti. O tarihte taraflar ortak İHA üretiminin geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat imzalamıştı.

Şubat 2024’te Baykar, Bayraktar TB2 ve TB3 İHA’larını üretmek üzere Ukrayna’da bir tesis inşa etmeye başladı.

Baykar, Ukrayna’daki İHA fabrikasının inşaatına başladı

DİPLOMASİ

Nuland: Ukrayna henüz Rusya ile müzakerelere hazır değil

Yayınlanma

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, uzun zaman sonra ilk kez basına konuşarak Politico‘ya verdiği mülakatta Ukrayna’nın Rusya ile müzakerelere başlamak için henüz yeterince güçlü bir pozisyonda olmadığını savundu.

Ukrayna’yı 2022 yılında Rusya ile barış görüşmelerine zorlamamanın bir hata olup olmadığına ilişkin soruya yanıt veren Nuland, “O zaman yeterince güçlü bir pozisyonda değillerdi. Şimdi de yeterince güçlü değiller,” ifadesini kullandı.

Nuland, uzun bir süre boyunca ABD’nin Ukrayna ve Rusya’ya yönelik dış politikasından sorumluydu.

2022’de ya da şimdi varılabilecek anlaşmalarda Rusya’nın toprak meselesinde herhangi bir taviz vermeyi reddettiğini kaydeden Nuland, “Ukrayna halkının bölgesel hedeflerinin ne olması gerektiği kendilerine kalmış bir şey, ancak varoluşsal öneme sahip bazı şeyler var,” dedi.

Ukrayna’nın yapacağı herhangi bir anlaşmanın Rusya ordusunun ülkeden geri çekilmesini de içeren bir anlaşma olması gerektiğini öne süren Nuland, “Kırım konusunda ne karar verilirse verilsin, Ukrayna’nın kalbine (yönelik) bir hançer olacak şekilde yeniden askerileştirilemeyeceğini garanti altına alan bir anlaşma olmalı,” diye konuştu.

Kiev’in savaşı kazanabileceğine inandığını, ancak bunun ABD ve diğer müttefiklerin Ukrayna’ya yardım etmeye devam etmesiyle mümkün olacağını savunan Nuland, şöyle devam etti:

“Ukrayna başarılı olabilir mi? Kesinlikle. Ukrayna bu durumdan şu an olduğundan daha egemen, iktisadi olarak daha bağımsız, daha güçlü ve daha Avrupalı olarak çıkabilir mi? Kesinlikle. Bence bu olacak. Ancak biz de onların yanında yer almalıyız.”

Bununla beraber Ukrayna’nın gelecekte ‘caydırıcılığı yüksek’ bir askeri güç oluşturmasının hızlandırılması, ‘stratejik etki elde etmek için’ uzun menzilli silahlar tedarik edilmesi, kritik altyapının ve enerji sektörünün korunması ve ABD ve müttefik ülkelerde savunma üretiminin genişletilmesi çağrısında bulundu.

Eski yetkili, “Böylece Rusya ve Çin’den daha hızlı (silah) üretebiliriz,” diye ekledi.

Lukaşenko: Rusya ile Ukrayna arasında müzakereler için doğru an geldi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Xi’nin Avrupa gezisi: Batıya taviz çıkmadı, Macaristan ve Sırbistan ile ilişkiler perçinlendi

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ticaret, yatırımlar ve Ukrayna savaşı üzerine görüşmeler yaptığı Fransa, Sırbistan ve Macaristan ziyaretlerinin ardından beş günlük Avrupa turunu tamamladı.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Xi’yi lüks konyak şişeleri ve Pirene dağlarında çocukluğu geçirdiği bölgeye bir gezi ile karşılarken, Sırbistan’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Çin, Çin” sloganları atan ve Sırbistan başkanlık sarayının önünde Çin bayrakları sallayan on binlerce kişiyi bir araya getirerek büyük bir karşılama düzenledi.

Macaristan’da da Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok ve Başbakan Viktor Orban Xi için kırmızı halı sererek, kendisini Macaristan Cumhurbaşkanlığı sarayında askeri törenle karşıladı.

Çin lideri ‘hasar kontrolü’ yapıyor

Xi’nin beş yıl aradan sonra Avrupa’ya yaptığı ilk gezi olan tur, Çin’in üç ülke ile ilişkileri açısından da sembolik bir döneme denk geldi. Bu yıl Çin ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerin 60’ıncı, Macaristan ile olan ilişkilerin ise 75’inci yıldönümü.

Ziyaret ayrıca Kosova savaşı sırasında NATO’nun Belgrad’daki Çin Büyükelçiliğini bombalamasının 25. yıldönümüne de denk geldi.

Al Jazeera’nin aktardığına göre analistler, Xi’nin bu ziyaretteki ana amacının, ABD’nin ‘daha az baskın’ olduğu bir dünya için çabaları artırmak olduğuna inanıyor.

Bir diğer amaç ise, Avrupa’nın gümrük vergisi tehdidi ve elektrikli araçlara yönelik Çin sübvansiyonlarına ilişkin bir soruşturma nedeniyle ticaret gerilimleri artarken, Çin’in Avrupa Birliği ile olan bağlarındaki ‘hasarı kontrol etmek.’

Macron-Xi görüşmesinde ana gündem ticaret

Ticaret ve Rusya konusunda taviz yok

Xi’nin iki günlük Fransa ziyareti boyunca Macron, Çin liderine Pekin’in AB ile olan ticari dengesizliklerini ele alması ve Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki etkisini kullanması için baskı yaptı.

Macron, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i Xi ile görüşmelerine katılmaya, Çin pazarına daha fazla erişim çağrıları konusunda Avrupa’nın birliğinin altını çizmeye ve bloğun elektrikli araçlar ve yeşil teknoloji alanındaki kapasite fazlalığına ilişkin şikayetlerini ele almaya davet etti.

İkili ayrıca Xi’yi Rusya’ya hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilecek (çift kullanımlı ürünler) ürün ve teknolojilerin satışını kontrol etmeye zorladı.

Buna rağmen Çinli liderin çok az taviz verdiği anlaşılıyor. Xi, Çin’in bir “kapasite fazlası sorunu” olduğunu reddetti ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmek için müzakere çağrılarını yineledi. Xi, tüm tarafları temas ve diyaloğu yeniden başlatmaya çağırdığını söyledi.

Xi, Avrupa ve NATO ile artan gerilim karşısında Macaristan ve Sırbistan’a güveniyor

Sırbistan ve Macaristan’da Çin yatırımları büyüyor

Xi’nin Fransızların isteklerini karşılamaması bir yana, AB aday ülkesi Sırbistan ve AB üyesi Macaristan’a yaptığı ziyaretlere siyasi bağları derinleştirme ve Doğu ve Orta Avrupa’daki yatırımları genişletme vaatleri damgasını vurdu.

Her iki ülke de Kuşak ve Yol Girişimi’ne (KYG) dahil.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Belgrad’da Xi’nin “ortak geleceğin küresel topluluğu” vizyonunu onayladı ve iki lider “sağlam bir ortaklığı” selamlarken, geçen yıl iki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Diğer ekonomik vaatler arasında iki ülke arasında yeni hava bağlantılarının kurulması ve Sırbistan’ın tarım ürünleri ithalatına izin verilmesi de yer aldı.

Macar yetkililere göre Xi Budapeşte’de, başkent merkezini havaalanına bağlayan yüksek hızlı bir demiryolunun inşası ve nükleer sektörde işbirliği de dahil olmak üzere ulaşım ve enerji alanlarında daha fazla yatırım sözü verdi.

Xi ayrıca Macaristan’ın başkentini Sırbistan’ın başkentine bağlayacak 2,1 milyar dolarlık bir projede ilerleme sözü verdi. Büyük ölçüde Çin’den alınan bir krediyle finanse edilen plan, KYG’nin bir parçası.

ABD’den AB’ye ‘Xi-Orbán-Vučić ekseni’ uyarısı

ABD memnun değil

Bu arada ABD’nin, Xi’nin Belgrad ve Budapeşte ile ilişkilerini derinleştirmesinden rahatsız olduğu anlaşılıyor.

ABD’nin Batı Balkanlar temsilcisi Gabriel Escobar çarşamba günü Avrupa medyasına verdiği brifingde, “Seçtiği liderlerin [Orbán ve Vučić] Avrupa-Atlantik topluluğunun birliğine meydan okumaya en açık olanlar olduğunu düşünüyorum. Tüm ortaklarımıza ve muhataplarımıza Çin’in Avrupa’daki gündemine karşı çok dikkatli olmalarını söylüyoruz,” dedi.

Chatham House’da yer alan bir değerlendirmede, Xi’nin Avrupa turunun temel amacının, Washington ile olduğu gibi Avrupa ile de ilişkilerin daha da kötüye gitmesini engelleyerek hasar sınırlaması yapmak olduğu savunuluyor.

Xi’nin ayrıca Ukrayna ve ABD ile ilişkiler konusunda Avrupa içindeki bölünmelerden faydalanarak Çin’in ‘çok kutuplu dünya’ vizyonu için çalıştığı belirtiliyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Biden, Çinli EV’lere ve stratejik sektörlere gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor

Yayınlanma

Bloomberg’in aktardığına göre konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin önümüzdeki hafta içinde Çin’e yönelik gümrük vergilerine ilişkin kapsamlı bir karar açıklamaya hazırlandığını, bu kararın kilit stratejik sektörleri hedef almasının ve Donald Trump’ın istediği genel artışları reddetmesinin beklendiğini söyledi.

Karar, ilk olarak 2018’de Trump döneminde uygulamaya konulan 301. Bölüm tarifelerinin gözden geçirilmesinin sonucu. Yeni tarifeler elektrikli araçlar (EV), bataryalar ve güneş pilleri gibi sektörlere odaklanacak ve mevcut vergiler büyük ölçüde korunacak.

Haber üzerine yuan zayıflarken, Çin hisselerinden oluşan CSI 300 Endeksi erken işlemlerde %0,6 kadar düştükten sonra tekrar yükseldi.

Biden, çelik ve alüminyuma da vergi artırımı istemişti

Kaynaklar, salı günü bir duyuru yapılmasının planlandığını söyledi.

Kararın gecikme ihtimali olsa da, yine de ABD’nin Çin ile iktisadi rekabetteki en büyük hamlelerinden biri olacak.

Yeni vergiler, geçen ay Biden’ın Çin çelik ve alüminyumuna uygulanan gümrük vergilerini artırma çağrısı ve Çin’in gemi inşa sektörüne yönelik yeni bir soruşturmanın resmi olarak başlatılması üzerine geliyor.

Bu hamle, Biden’ın geçen ay Amerikan çelik sektörünü desteklemek ve seçim yılında işçilere göz kırpmak için bir dizi adımın parçası olarak Çin çelik ve alüminyumuna yeni %25 gümrük vergisi önermesinin ardından geldi.

Çin şu anda ABD’ye her iki metalden de çok az ihraç ettiği için bu söz büyük ölçüde sembolik olarak görülüyor.

Çin Dışişlerinden tepki ve tarifeleri iptal çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı, önceki ABD yönetimi tarafından uygulanan gümrük tarifelerinin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari alışverişi “ciddi şekilde sekteye uğrattığını” söyledi.

Washington’a kısıtlamaları iptal etmesi çağrısında bulunan bakanlık, Çin’in haklarını ve çıkarlarını savunmak için gerekli adımları atacağını da sözlerine ekledi.

Bakanlık sözcüsü Lin Jian cuma günü düzenlenen olağan brifingde, “ABD yanlış uygulamalarını düzeltmek yerine iktisadi ve ticari konuları siyasileştirmeye devam etti. Gümrük vergilerini daha da artırmak zarara bir de hakaret eklemektir,” dedi.

Yeni tarifeler etkisini hemen göstermeyecek

Bloomberg’e göre tarifelerin Çinli firmalar üzerinde hemen etkisi olmayacak çünkü dünya lideri EV üreticileri tarifeler nedeniyle ABD pazarından uzak duruyor.

Güneş enerjisi şirketleri ise kısıtlamalardan kaçınmak için çoğunlukla üçüncü ülkelerden ABD’ye ihracat yapıyor ve ABD’li şirketler de bu ticarette daha yüksek gümrük vergileri istiyor.

Amerikan seçimlerinde Çin faktörü

Bloomberg’in bildirdiğine göre Biden ve Trump, kasım ayındaki seçim rövanşına doğru ilerlerken Çin’e karşı sert görünmek için yarışıyorlar.

Biden geçtiğimiz ay, video paylaşım platformu TikTok’un Çinli ana şirketi ByteDance’den ayrılması ya da Amerikan pazarından çıkması için geri sayımı başlatan bir yasa tasarısını imzalamıştı.

Trump, yeniden seçilmesi halinde Çin’e uygulanan gümrük vergilerini tümüyle arttırma ve Çin’den ithal edilen tüm mallara %60 oranında vergi koyma sözü veriyor.

Birçok Demokrat, enflasyon nedeniyle zor günler geçiren ABD’li tüketiciler için fiyatları yükselteceği için bu yaklaşımı reddediyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English