Rusya’nın en büyük bankalarından VTB’nin genel müdürü Andrey Kostin, rublenin dolar karşısında 100 seviyesinin üzerinde dengeleneceğini ve ABD’nin yaptırımları hızla kaldıracağı beklentilerinin gerçekçi olmadığını belirtti. Avrupa ile gaz ticaretinde çözümler bulunacağına inanan Kostin, doların etkisinin giderek azaldığını ve alternatif para birimlerinin geliştirileceğini vurguladı.
Rusya’nın en büyük kamu bankalarından VTB’nin genel müdürü Andrey Kostin, rublenin dolar karşısında 100 seviyesinin biraz üzerinde dengeleneceğini öngördüğünü açıkladı.
Ayrıca Kostin, yeni seçilen ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasıyla Rusya’ya yönelik tüm yaptırımların hızla kaldırılacağı yönündeki iyimser senaryolara inanmadığını belirtti.
Geçtiğimiz kasım ayında, ABD’nin Gazprombank dahil Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar, rublede sert bir düşüşe yol açmıştı.
Bu süreçte Rusya Merkez Bankası, döviz piyasasına müdahale etmek amacıyla satışlarını artırmak zorunda kalmıştı.
Reuters ajansına konuşan Kostin, “Kur düzeltmesi halihazırda gerçekleşiyor. Dolar şu anda 100’ün hemen üzerinde ve bu seviyede kalacağını düşünüyorum,” dedi.
Rus bankalarının, yaptırımlar ve Merkez Bankası’nın devalüasyon politikası sonrası, 2022’den itibaren doların dalgalanmalarından daha az etkilendiğine dikkat çeken Kostin, şöyle devam etti:
“Bugün Merkez Bankası’nın döviz kuru üzerindeki etkisi sınırlı. Ancak bizim için, özellikle VTB için, doların artık belirleyici bir rolü yok. Eskiden bilançomuzun yarısı dolar cinsindeydi ve kurdaki her hareket bizi ciddi şekilde etkiliyordu. Ama şimdi, açıkçası, pek umursamıyoruz.”
ABD’nin yaptırımları nedeniyle döviz kurundaki dalgalanmalardan ihracatçıların memnun olduğunu, ithalatçıların ise zorluk yaşadığını da sözlerine ekleyen Kostin, ancak bu durumun büyük ölçüde “duygusal bir tepki” olduğunu ifade etti.
Glazyev’den Rusya Merkez Bankası’na sert eleştiriler
Doğalgaz ticaretinde çözümler bulunacak
Kostin, Avrupa ile gaz ticareti konusunda çözüm yollarının bulunacağına inandığını dile getirerek şunları söyledi:
“Her eylemin bir karşı eylemi vardır. Son üç yılda hesaplama ve ticaret yöntemlerimizi geliştirdik. Basında, sadece eylül ayında Avrupa ile doğalgaz ticaretinin 1,4 milyar dolar olduğu yazıldı. Elbette çözüm bulmamız gerekecek. Türkiye, ticaretin devamı için ABD’den yaptırımlardan muafiyet talep etti bile. Burada karşılıklı çıkarlar söz konusu. Çözümler bulunacaktır.”
Kostin, mevcut yaptırımların küresel finans sisteminde yeni bir dönemin başlangıcını temsil ettiğini vurguladı ve alternatif ödeme sistemleri ile para birimlerinin geliştirilmesi gerektiğine işaret etti:
“Tek bir para biriminin sözleşmelerde öncelikli olması ve bunun siyasi ya da askeri amaçlarla kullanılması kabul edilemez. Ne Rusya ne Çin ne de Hindistan gibi ülkeler buna uzun süre tahammül edecektir. Alternatifler yaratmanın yollarını bulacağız.”
Milyarderlerden Rusya Merkez Bankası’na ‘özel döviz kuru’ çağrısı
‘Doların ölümü hemen gerçekleşmeyecek’
Doların hemen değer kaybetmeyeceğini belirten Kostin, ABD’nin mevcut politikalarının uzun vadede sürdürülebilir olmadığını kaydetti.
Yetkil, “ABD’nin politikası ileri görüşlü değil. Bu kadar yüksek bir devlet borcuyla bir şeylerin değişmesi kaçınılmaz,” değerlendirmesini yaptı.
20 Ocak 2025’te göreve başlayacak olan Donald Trump’ın Rusya’ya yönelik yaptırımları hızla kaldıracağı beklentilerini gerçekçi bulmadığını da ifade eden Kostin, şunları kaydetti:
“Donald Trump’ın ABD başkanlığı yaptığı 2018 yılında ben de ABD yaptırımlarına maruz kaldım. Bu nedenle net bir şey söylemek zor. Elbette yeni yönetimlerden beklentiler olur. Trump’ın seçim kampanyasında söylediklerini göz önünde bulundurduğumuzda, (anlaşmazlıkları) çözmek için çaba göstereceğine inanıyorum.”
Son olarak, Trump’ın ABD siyasetine renk katacağını ifade eden Kostin, “Trump kesinlikle takip edilmesi ilginç bir lider olacak. Daha iyi mi yoksa daha kötü mü olur bilemiyorum, fakat Rusya’da dedikleri gibi ‘ortalığı karıştıracak.’ İlginç olaylar bizi bekliyor,” yorumunda bulundu.
Rusya, Trump döneminden ne bekliyor?