Bizi Takip Edin

ORTADOĞU

Arap Birliği Suriye’nin katılımıyla toplanıyor

Yayınlanma

Suriye Cumhurbaşkanı Başkanı Beşar Esad, ülkesini temsilen 12 yıl sonra Arap Birliği zirvesine katılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) itirazlarına rağmen Suriye’nin birliğe geri dönüşünü onaylayan Arap devletlerinin önünde çözüm arayan çok sayıda kriz başlığı bulunuyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Arap Birliği Konseyi’nin 32. Oturumunun açılışına katılmak üzere Perşembe günü Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gidiyor. Esad 10 Mayıs’ta Suudi Arabistan Kralı Selam bin Abdulaziz Al Suud’un davet mektubunu almıştı.

2022 yılında Suudi Arabistan ve Suriye arasında istihbarat örgütleri düzeyinde yürütülen normalleşme görüşmeleri 2023 ilk baharında diplomatik düzeye taşındı. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad’ın Nisan ayında Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretle normalleşmede önemli bir eşik aşılmıştı. ABD’nin Suudi Arabistan’a ve diğer Arap devletlerine gönderdiği uyarılara rağmen Riyad, Şam’ın normalleşme girişimlerine aktif destek sundu.

Arap Birliği, Suriye krizinin patlak vermesinden sonra 12 Kasım 2011’de Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı.

Geldiğimiz aşamada Arap Birliği toplantısına Suriye lideri Beşar Esad’ın katılması hem sembolik bir önem taşıyor hem de Suriye krizinde bir dönemin kapandığına işaret ediyor. Suriye’deki insani kriz, mültecilerin durumu, Suriye’nin yeniden inşası, Suriye’de konuşlu bulunan yabancı orduların konumları ve terör örgütleriyle mücadele gibi bir dizi kriz başlığı müzakere edilmeyi bekliyor.

“Her ülke kendi kararını verecek”

Suriye’nin dönüşünü değerlendiren Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, bu kararın  birliğe üye bütün ülkelerin, Suriye ile yeniden ilişki kuracakları anlamına gelmediğini belirtti. Gayt, “Her ülke kendi vizyonu doğrultusunda karar verecektir” diye ekledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri, “Suriye’nin Arap Birliğine dönüş adımı, Arapların Suriye’deki krize çözüm getirme sürecini kolaylaştırma çabasıdır” ifadelerini kullandı.

Arap Birliği ülkelerinin Suriye ile ilişkisi konusunda da Ebu Gayt, “Suriye’nin Arap Birliğine dönüşü, tüm Arap ülkelerinin Suriye ile ilişkilerini yeniden başlatacağı anlamına gelmiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Suud bakan: Dünyamız bizi yol ayrımına getirdi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısının oturum aralarında yaptığı konuşmada, “Bugün dünyamız, bizi bir yol ayrımına getiren birçok zorluktan geçiyor. Bölgemizin güvenli ve istikrarlı hale gelmesi ve zorluklara uygun çözümler bulmak için birlikte durmamız ve ortak Arap eylemini güçlendirmek için daha fazla çaba göstermemiz zorunludur. Arap bölgesi, sürekli olarak koordine olmamızı gerektiren insan potansiyeli ve doğal kaynaklarla doludur” ifadelerini kullandı.

19 Mayıs’ta düzenlenmesi beklenen 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi için bakanlar düzeyindeki hazırlık toplantısının oturum aralarında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan  ile Suriyeli mevkidaşı Faysal el-Mikdad bir araya geldi.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Ataf ise, “Cezayir, komşuları Türkiye ve İran ile Arap ilişkilerinde yakınlaşmaya ek olarak, kardeş Suriye’nin yeniden teşkilatımız içindeki yerini almaya başlamasıyla özellikleri belirginleşmeye başlayan bu eğilimin işaretlerini memnuniyetle karşılamaktadır. Kardeş Yemen’deki krize sürdürülebilir bir çözüme ulaşmaya yönelik olumlu göstergeleri de selamlıyor ve destekliyoruz” diye ekledi.

ORTADOĞU

İsrail tarafından katledilen Ayşenur Ezgi Eygi için Filistin’de cenaze töreni düzenlendi

Yayınlanma

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Beyta beldesinde İsrail askerlerince katledilen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi için Filistin’in Nablus kentinde resmi ve sivil katılımla cenaze töreni düzenlendi.

Eygi’nin naaşı, uluslararası dayanışma aktivistleri, Filistinliler, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi İsmail Çobanoğlu, Nablus Valisi Gassan Daglas ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla Nablus kentindeki Rafidiye Hastanesi’nden alındı. Filistinlilerin sloganları eşliğinde tören düzenlendi.

Dışişleri Bakanlığı Eygi’nin naaşının Türkiye’ye getirilmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi.

26 yaşındaki Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül’de işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı bir gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetti.

Washington Üniversitesinde hem psikoloji hem de Orta Doğu dillerinde çift dal yapan Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsü insan hakları aktivistiydi.

2003’te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.

Eygi, Filistinlilerin haklarını destekleyen dayanışma hareketlerinde aktif yer alıyordu.

Önceki gün de ABD’nin Washington eyaletinde yüzlerce Filistin yanlısı gösterici, Ayşenur Ezgi Eygi’nin, İsrailli askerler tarafından öldürülmesin protesto etmek için toplandı.

Washington’daki gösteride Eygi’nin fotoğraflarının yanı sıra “Ayşenur Eygi Filistin için şehit oldu”, “Ayşenur için adalet”, “Bugün hepimiz Ayşenur’uz”, “Direniş terör değildir! Özgür Filistin!” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, İsrail karşıtı sloganlar attı.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

UNRWA: İsrail, ajansa yapılan bağışları engellemek için Google reklamlarını satın alıyor

Yayınlanma

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) İsrail hükümetini “kullanıcıların ajansa bağış yapmasını engellemek için Google’da reklam satın almakla” suçladı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini X’te yaptığı açıklamada İsrail’in ajansı karalama girişimlerinin hem ajansın itibarına zarar verdiğini hem de personelin hayatını riske attığını söyledi.

Cumartesi günü kaleme aldığı yazıda Lazzarini, “Yanlış bilgi yaymaya yönelik bu kasıtlı çabalar durdurulmalı + soruşturulmalı,” diyerek sosyal medya platformları da dahil olmak üzere şirketlerin dezenformasyon ve nefret söylemiyle mücadele etmeleri için daha fazla düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Lazzarini, “Yanlış bilgi ve dezenformasyonun yayılması Gazze’deki savaşta bir silah olarak kullanılmaya devam ediyor,” diye yazdı.

İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarında Filistinlilere insani yardım sağlayan ve 1949’dan bu yana diğer ülkelerdeki Filistinli mültecilere hizmet veren ana kuruluş olan UNRWA’ya karşı yıllardır kampanya yürütüyor, “teröristlerle” bağlantısı olduğunu iddia ediyor ve kapatılması için lobi yapıyor.

Geçtiğimiz ay BM, Lazzarini’yi “terör sempatizanı” olarak tanımlayan bir İsrail hükümet sözcüsünü kınamıştı.

İsrail hükümet sözcüsü David Mencer videoya kaydedilen bir konuşmasında Lazzarini’yi hedef almış ve ajansın Hamas ve İslami Cihad’ın ona “derinlemesine sızdığını” iddia etmişti.

BM, yorumların “kınanması” gerektiğini söylemiş ve Lazzarini’nin güvenliğini tehlikeye attığı uyarısında bulunmuştu.

Bu yılın başlarında İsrail, ajansın bazı çalışanlarının Hamas liderliğinde 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırılara katıldığını iddia ederek bir düzineden fazla uluslararası bağışçının desteğini askıya almasına yol açmıştı.

BM tarafından yetkilendirilmiş bağımsız bir inceleme, İsrail’in suçlamaları için inandırıcı kanıtlar sunmadığını tespit etti ve o zamandan bu yana çoğu donör finansmana geri döndü.

İsrail Gazze’de sık sık UNRWA tesislerini hedef aldı ve kuruluşa göre 212 UNRWA personelini öldürdü ve ajansın çalıştırdığı okullarının en az yüzde 70’ini vurdu.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

ABD güçleri 2 yıl içerisinde Irak’tan çekilecek

Yayınlanma

Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi, Amerikan askerlerinin Irak’tan iki yıl içerisinde çekilmesi için Washington ile anlaştıklarını bildirdi.

Abbasi, Al-Arabiya Al-Hadath televizyon kanalına verdiği röportajda ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi konusuna değindi.

ABD askerlerinin Irak’tan 2 yıl içerisinde çekileceğini belirten Abbasi, “ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak’taki görevinin iki aşamada sonlandırılması için anlaşmaya varıldı. İlk çekilme aşaması bu yıl başlayıp 2025’e kadar sürecek. İkinci çekilme aşaması da 2026 yılında sona erecek” ifadelerini kullandı.

Abbasi, ayrıca ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, iki yıllık sürenin çekilme için yeterli olmadığına inandığını kaydederek, buna bir yıl daha eklenmesini istediğini, ancak Bağdat’ın süreyi 2 yıldan fazla uzatmayı reddettiğini söyledi.

Irak Savunma Bakanı Abbasi, Washington ile söz konusu çekilme anlaşmasının da önümüzdeki günlerde imzalanacağını sözlerine ekledi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili “Bir anlaşmaya vardık, şimdi mesele bunu ne zaman açıklayacağımız” dedi.

ABD ve Irak ayrıca çekilmeden sonra bazı ABD askerlerinin Irak’ta kalmasını sağlayacak yeni bir danışmanlık ilişkisi kurmaya çalışıyor.

Kaynaklar, resmi açıklamanın haftalar önce yapılmasının planlandığını ancak Gazze savaşıyla ilgili bölgesel gerginlik nedeniyle ve kalan bazı ayrıntıların giderilmesi için ertelendiğini söyledi.

Bazı kaynaklar anlaşmanın bu ay içinde açıklanabileceğini belirtti.

Irak başbakanının dış ilişkiler danışmanı Ferhad Alaaldin de, koalisyonun çekilmesi konusunda Washington’la yapılan teknik görüşmelerin sona erdiğini söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English