Bizi Takip Edin

AVRUPA

Belçika istihbaratı cihatçı saldırganı 2016’dan beri takip ediyormuş

Yayınlanma

Belçikalı yetkililer Brüksel’de iki kişiyi vurarak öldüren saldırganı uzun süredir takip ediyormuş.

POLITICO’nun aktardığına göre Belçikalı yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada, Pazartesi akşamı iki İsveçli futbol taraftarını öldüren saldırganın 2016 yılından beri cihatçı bağlantıları olduğu iddiasıyla yetkililerin radarında olduğunu itiraf etti.

Ülkenin kolluk kuvvetleri, saldırganın ‘potansiyel olarak tehlikeli olduğu’ konusunda birkaç kez bilgilendirildi. Ayrıca saldırgan ülkede yasadışı olarak yaşıyordu ve 2020’de sığınma talebinin reddedilmesinin ardından sınır dışı edilmesi gerekiyordu. Bunun yerine saldırgan, Salı sabahı polis tarafından vurularak öldürülmeden önce kaçmayı başardı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Salı günü öğleden sonra ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, silahlı saldırganın ‘farkına varılmadan’ yaşadığını, ancak Pazartesi günü geç saatlerde ‘korkakça’ bir şekilde saldırmak için saklandığı yerden çıktığını söyledi.

Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne Salı günü sabahın köründe düzenlediği basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, 45 yaşındaki Tunus kökenli şahsın daha önce herhangi bir sabıkası olmadığını fakat Belçika kolluk kuvvetleri tarafından insan kaçakçılığı ve devletin güvenliğini tehdit etme şüphesi de dahil olmak üzere bir dizi şüpheli faaliyet nedeniyle bilindiğini vurguladı.

2016’da başka bir ülkeden gelen istihbarat

Van Quickenborne, Belçikalı yetkililerin tetikçi hakkında ilk kez Temmuz 2016’da, adı açıklanmayan başka bir ülkenin polisinden, adamın ‘radikalleşmiş bir profile’ sahip olduğu ve ‘cihat için bir çatışma bölgesine’ gitmeyi düşündüğü haberini aldıklarını söyledi. Fakat katilin adı, 2016’da Brüksel Havaalanı ve bir metro istasyonuna düzenlenen saldırıların ardından ‘terörle ilgili faaliyetleri’ izlemek üzere oluşturulan federal ‘terör izleme listesine’ hiç eklenmedi.

“Bilgi doğrulandı, başka bir şey yapılamazdı,” diye ekleyen Van Quickenborne, Belçika ve Avrupa ‘gerçek bir terör krizinden’ geçerken istihbarat servislerinin o sırada ‘günde düzinelerce bu tür haberlerle’ boğuştuğunu savundu.

Gözaltına da alınmış

Bakan, “Kolluk kuvvetleri tarafından bilinmesine rağmen, radikalleştiğine dair somut bir gösterge yoktu, bu yüzden OCAD [terörist] izleme listesinde değildi,” dedi.

Bu yılın başlarında Tunuslu adamın bir sığınma merkezinde gözaltına alındığı da ortaya çıktı. Cihatçı saldırgan, bir sığınma merkezi sakinini tehdit ettiği iddiasıyla polis tarafından sorgulanmıştı.

Bunun üzerine Belçika federal polisi, 2016 saldırılarından sonra oluşturulan terörle mücadele görev gücünü, saldırganı soruşturmak üzere toplantıya çağırdı. Görev gücünün 17 Ekim’de toplanması planlanmıştı ancak silahlı saldırgan bir gece önce saldırdı.

Sınırdışı edilemedi

Tetikçinin sınır dışı edilme emri de yerine ulaşmamış görünüyor. Ekim 2020’de sığınma talebi reddedildikten sonra kendisine Belçika’yı terk etmesini emreden resmi bir mektup gönderildi. Mektup Brüksel’in Schaerbeek bölgesindeki adresine gönderilmişti. 

Fakat İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole De Moor’a göre, mektup teslim edildiği sırada evde olmadığı için hiçbir zaman teslim edilmedi.

Belçikalı federal milletvekilleri bugün ülkenin en üst düzey bakanlarını, birçok yönden izlenen yasadışı birinin nasıl olup da bir terör saldırısı gerçekleştirebildiği konusunda sorgulayacak. 

AVRUPA

Polonya’dan Almanya’nın sınır kontrollerini genişletme kararına tepki

Yayınlanma

Polonya, Almanya’nın Schengen bölgesinde sınır kontrollerini genişletme kararına karşı tepki vermeye hazırlanıyor. Almanya, yasa dışı göçle mücadele iddiasıyla bu önlemleri uygularken, Polonya, bu tür kontrollerin Schengen bölgesinin dış sınırlarında yapılması gerektiğini savunuyor.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Almanya’nın iki ülke arasındaki sınırda uyguladığı kontrol önlemlerine karşılık vereceklerini bildirdi.

Polskie Radio‘ya mülakat veren Sikorski, “Bu kararı biz almadık, ancak nasıl tepki vereceğimizi değerlendiriyoruz. Kontrollerin uygulanması bir hata, çünkü hem Polonya hem de Almanya için yasa dışı göçmen akışını kontrol etmek gereken yer, Schengen bölgesinin dış sınırlarıdır,” ifadelerini kullandı.

Almanya, bu yılın eylül ayından bu yana kara sınırlarında geçici kontroller yürütüyor. Almanya İçişleri Bakanlığı’na göre, bu önlemler yasa dışı göçle mücadele etmek ve halkı İslamcı aşırıcılıktan koruma amacı taşıyor.

Ayrıca Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçtiğimiz ağustos ayında, yasadışı göçmenlerin daha aktif bir şekilde sınır dışı edileceğini taahhüt etmişti. Scholz, bu yıl sınır dışı edilenlerin sayısının yüzde 30 oranında arttığını da belirtmişti.

Mayıs ayında, Avrupa Birliği (AB) Konseyi göç ve iltica konusunda bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, iltica başvurusunda “belirgin hakları” olmayan göçmenler için AB üyesi ülkelerde toplu kabul kamplarının kurulmasını öngören ilkeleri içeriyor.

Ayrıca, göçmenlerin AB ülkeleri arasında kotalara göre yeniden yerleştirilmesi zorunluluğunu getiriyor.

Anlaşma, üye devletlere kabul edilen mülteci sayısını azaltma imkânı tanırken, kabul edilmeyen her göçmen için AB bütçesine ödeme yapma şartı getiriyor.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Pentagon: Ramstein formatındaki toplantı süresiz olarak ertelendi

Yayınlanma

Pentagon, Ukrayna müttefikleri arasında yapılması planlanan Ramstein formatındaki toplantının Florida’daki Milton Kasırgası nedeniyle süresiz ertelendiğini duyurdu. Toplantıya Biden, Zelenskiy ve Scholz gibi liderlerin katılması ve NATO’nun Ukrayna’nın gelecekteki üyeliği için somut adımları görüşmesi bekleniyordu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, Ukrayna’nın müttefikleri arasında 12 Ekim’de yapılması planlanan Ramstein formatındaki toplantının süresiz olarak ertelendiğini duyurdu.

Daha önce TASS, Brüksel’deki diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberinde, toplantının 17 Ekim’de yapılacağını aktarmıştı.

Önceki gün Der Spiegel, Amerikalı bir savunma yetkilisinin açıklamasına atıfta bulunarak, Almanya’daki ABD hava üssü Ramstein’da düzenlenmesi beklenen Ukrayna Temas Grubu toplantısının ertelendiğini bildirdi.

Ertelemenin nedeni, Florida’daki Milton Kasırgası sebebiyle ABD Başkanı Joe Biden’ın programında meydana gelen değişiklikler olarak gösterildi.

Toplantıya yaklaşık 50 ülkenin temsilcilerinin katılması bekleniyordu. Reuters‘e göre, etkinlik ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un konuşmalarıyla başlayacaktı.

NATO ülkelerinin Ukrayna’nın gelecekteki olası üyeliği konusunda somut adımlar atması gündemdeydi.

Ramstein temas grubu toplantısında neler konuşulacak?

Okumaya Devam Et

AVRUPA

NATO’dan nükleer tatbikat

Yayınlanma

NATO, Moskova’nın nükleer doktrinini değiştirme kararını takiben, 14 Ekim’de taktik nükleer silahların kullanımına yönelik kapsamlı bir tatbikata başlıyor.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Steadfast Noon tatbikatının 14 Ekim’de başlayacağını ve yaklaşık iki hafta süreceğini açıkladı.

Tatbikata 13 ülkeden 2000 asker, sekiz üs ve 60 uçak katılacak; tatbikat alanı ise Belçika, Hollanda, Büyük Britanya ve Kuzey Denizi’ni kapsayacak. Tatbikatta nükleer savaş başlığı taşıyabilen bombardıman uçakları ve savaş jetleri de yer alacak.

Associated Press‘e göre, NATO yetkilileri Moskova’yı tatbikat hakkında bilgilendirdi.

Yıllık Steadfast Noon 10 yılı aşkın bir süredir düzenleniyor. Ancak bu yılki tatbikat, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın nükleer doktrininde değişiklik yapma niyetini açıklamasından kısa bir süre sonraya denk geldi.

Putin, 25 Eylül’deki Güvenlik Konseyi toplantısında, nükleer olmayan bir devletin nükleer bir gücün desteğiyle gerçekleştirdiği saldırının, Rusya’ya karşı ortak bir saldırı olarak kabul edilmesi gerektiğini önermitşi.

Ayrıca, Rusya’daki hedeflere yönelik stratejik havacılık, seyir füzeleri, hipersonik araçlar ve insansız hava araçlarının kitlesel fırlatıldığına dair güvenilir bilgi alınması durumunda nükleer silah kullanma olasılığını da açıkça belirtti.

Bu tür açıklamalar, Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinin yardımıyla Rusya’ya karşı meşru müdafaa eylemlerini teorik olarak kapsıyor.

NATO’nun savunma politikası ve planlamasından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Angus Lapsley, tatbikatın amacının, ittifakın üyelerine yönelik her türlü tehdidi bertaraf edebileceğini ve “düşmanların bunu son derece ciddiye alması gerektiğini” göstermek olduğunu dile getirdi.

Lapsley, NATO’nun Kuzey Kore ve İran’ın nükleer programlarını, Çin’in hızla genişleyen nükleer kapasitesini yakından takip ettiğini, ancak asıl kaygının Rusya olduğunu ifade etti.

Son iki yılda Moskova, nükleer kuvvetlerine giderek daha fazla yatırım yaparak pek çok yeni sistemi devreye soktu ve kısa ile orta menzilli sistemlere daha fazla önem verdi.

Fakat Lapsley, Ukrayna’ya verilen destek bağlamında, Rusya’nın nükleer doktrini hakkında “oldukça açık bir baskı girişimi” olarak yorumlanan çok fazla konuştuğunu belirtti.

Avrupa’da NATO’nun nükleer caydırıcılık temelini ABD ve Büyük Britanya’nın kuvvetleri oluşturuyor (Fransa’nın da nükleer silahları bulunuyor, ancak bunlar ittifakın komuta sistemine dahil değil). Bununla birlikte, nükleer silaha sahip olmayan NATO ülkeleri de dahil olmak üzere diğer üyeler, Rusya’nın nükleer caydırıcılık politikasına daha aktif katılım sağlamalı.

NATO’nun yeni genel sekreteri Rutte’nin ilk durağı Kiev

Bu politika, yalnızca savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanmış nükleer silahların türlerini, sayılarını ve doğruluğunu artırmayı değil, aynı zamanda bu silahların konuşlandırılmasına ve kullanılarak gerçekleştirilen saha tatbikatlarının daha sık ve görünür hale getirilmesine yönelik adımları içeriyor.

Bu durum, Stimson Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nin yakın tarihli bir raporunda da vurgulanıyor.

Rapora göre hem nükleer hem de konvansiyonel silahlara yönelik daha geniş bir yetenek yelpazesi, NATO üyelerine daha çeşitli ve sağlam yanıt seçenekleri sunarak topyekûn bir nükleer savaşa tırmanma riskini en aza indirebilir.

Raporda ayrıca, Rusya’ya karşı yürütülen çevreleme politikasının, yalnızca ABD, Büyük Britanya ve Fransa’nın değil, tüm NATO müttefiklerinin nükleer caydırıcılığı güçlendirmek için kararlı siyasi ve askeri adımlar atması durumunda daha etkili olacağı belirtiliyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English