Büyük şehirlerde daha ucuz konut kredileri sunulurken, Merkez Bankası döviz rezervi zorunluluklarını hafifletti
Çinli yetkililer, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine olan güveni yeniden tesis etmek amacıyla renminbiyi desteklemek ve ülkenin konut piyasasını canlandırmak için önlemleri artırdı.
Çin Halk Bankası cuma günü yaptığı açıklamada, finans kuruluşlarının rezervde tutmaları gereken döviz miktarını azaltacağını belirterek, bu yıl dolar karşısında yüzde 5’ten fazla değer kaybeden renminbiyi destekleme kararlılığının sinyalini verdi.
Pekin ve Şangay ayrıca ilk kez ev alacaklar için asgari ipotek faiz oranlarını da düşürdü. Çin’in en büyük iki şehrinde yapılan bu hamleler, bu hafta Guangzhou ve Shenzhen’de yapılan benzer indirimlerin ardından ve perşembe günü yetkililerin konut kredileri için hem faiz oranlarında hem de peşinat oranlarında indirim yaptıklarını duyurmalarının ardından geldi.
İmalat sektöründe beklenmedik büyüme
Ayrıca, imalat sektörü aktivitesinin beklenmedik şekilde büyüme kaydettiği açıklandı.
Çin’in imalat aktivitesi ağustos ayında beklenmedik bir şekilde genişleyerek imalat sektöründeki daralmanın sonuna yaklaşılmış olabileceğine dair işaret verdi.
Caixin imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ağustos ayında şubat ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Temmuz ayında 49,2 puan ile daralmaya işaret eden imalat PMI, ağustos ayında 50 puan olan başa baş seviyesinin üzerine çıkarak 51,0 seviyesinde gerçekleşti.
Caixin anketine göre, imalatçılar artan piyasa talebi sayesinde hem üretim hem de toplam sipariş alımlarında artış bildirdi. Satışlardaki artış, yeni ihracat siparişlerindeki derinleşen düşüşlerle tezat oluşturarak, daha güçlü iç talebin büyümenin ana kaynağı olduğunu gösteriyor.
Kısa bir soluklanma
Politika yapıcılar, Çin’in para birimini ve ekonomisini, özellikle de ülkedeki ekonomik faaliyetlerin dörtte birinden fazlasını oluşturan emlak sektörünü desteklemek için yeni önlemlerin hızını artırdı.
Ancak uzmanlara göre, nakit sıkıntısı çeken müteahhitlerin görünümüne ilişkin sorular Çin menkul kıymetlerine olan talebi azalttı ve yatırım bankalarının renminbinin dolar kuruna ilişkin tahminlerini düşürmelerine neden oldu.
PBoC, “finansal kuruluşların döviz fonlarını kullanma kapasitesini geliştirmek amacıyla” bankalar için döviz rezervi zorunluluğunu 15 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6’dan yüzde 4’e indireceğini söyledi. Bu kararın ardından renminbi dolar karşısında yüzde 0,2’lik bir artışla 7,2431 Rmb seviyesine yükseldi.
Zorunlu karşılık indirimi yerel piyasada mevcut dolar miktarını artırıyor ve ticari bankaların dolar mevduatlarına sundukları faiz oranlarını düşürebilecekleri anlamına geliyor. Bu da renminbiyi dolara çevirmeyi daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor ki Çin para birimi üzerindeki baskıya katkıda bulunuyordu.
Standard Chartered’da Çin makro stratejisi başkanı Becky Liu Financial Times’a, indirimin yalnızca 16 milyar dolarlık ABD doları likiditesini serbest bırakacağını tahmin etti. Liu, hamlenin etkisinin öncelikle merkez bankasının renminbiyi destekleme kararlılığına işaret etmek olduğunu söyledi.
Westpac’ta kıdemli döviz stratejisti olan Sean Callow da FT’ye verdiği demeçte şunları söyledi: “Dirençli bir dolar ve emlak sektöründen gelen zayıf yerel verilerin birleşimi göz önüne alındığında, Çinli yetkililerin para birimine olan güveni yeniden tesis etmesi çok zor bir mücadele.”
Analistler, perşembe günü düzenleyicilerin ilk ve ikinci ev alımlarında asgari peşinat şartını azaltma ve mevcut ipotekli konut kredilerinin faiz oranlarını düşürme hamlelerinin önemli olduğunu söyledi.
UBS’de Çin ve Hong Kong emlak araştırmaları başkanı olan John Lam, bunun en büyük şehirlerdeki fiyat beklentilerini sabitlemeye yardımcı olabileceğini söyledi.
Lam, bir araştırma notunda, “Bunun gibi ulusal bir politika gevşemesi, özellikle 1. kademe şehirlerde ev alıcılarının emlak fiyatı beklentilerini düzeltmeye yardımcı olabilir” dedi.
Önlemlerin konut piyasalarına “kısa bir soluklanma” sağlayabileceği, ancak büyük şehirlerde konut işlemleri ve arazi arzı üzerindeki diğer kısıtlamalar devam ettiği için etkinin “kısa ömürlü” olabileceği söyleniyor.
Düşen ihracat, jeopolitik ve zayıf güven gibi diğer faktörler de ekonomi ve tüketici duyarlılığı üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek gibi görünüyor.
Analistlere göre, “önlemler memnuniyetle karşılansa da işleri tamamen tersine çevirmek için kesinlikle yeterli değil, Pekin’in gerçek bir toparlanma sağlamak için daha agresif emlak gevşeme önlemleri alması gerekebilir.”