Bizi Takip Edin

Asya

Çin’in 2024 için 6 önceliği

Yayınlanma

Çin’in salı günü sona eren iki günlük yıllık merkezi ekonomik çalışma konferansı, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2024 yılında daha güçlü bir toparlanma yoluna girmesi için geniş kapsamlı politika önceliklerini ortaya koydu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in başkanlık ettiği toplantının sonuç bildirgesinde iş dünyasının duyarlılığının artırılmasından bakanlıklar arasında daha iyi koordinasyona kadar uzun bir yapılacaklar listesi yer aldı. South China Morning Post, Pekin’in 2024 için 6 önceliğini sıraladı:

  1. Ticari uzay uçuşu, yüksek teknoloji hedefleri

 Çinli liderler, alçak irtifa havacılık, ticari uzay uçuşu ve kuantum bilimi de dahil olmak üzere sınır teknolojilerini ilerletme konusundaki isteklerini açıkça belirttiler ve bu alanları yeni ekonomik büyüme kaynakları olarak gördüler.

Yorumlar, Çin’in uzay yetkililerinin bu ay Elon Musk’ın SpaceX’inin başarısının “benzeri görülmemiş bir meydan okuma” oluşturduğunu söylemesinin ardından geldi.

Şanghay merkezli bir kuluçka merkezi ve teknoloji danışmanlığı şirketinde yönetici olan Wu Xinjian, “Çin ilgili araştırma ve geliştirmede ilerleme kaydetti, ancak araştırma ve geliştirme sonuçlarını ticarileştirmek ve işletmelerin ve insanların ihtiyaçlarını karşılayan ürünler geliştirmek farklı bir hikaye” dedi.

  1. Güçlü bir deniz ülkesi olmak

Bildiride ayrıca Pekin’in Çin’in deniz ekonomisinin gelişimini destekleme ve okyanusun süper gücü olma zorunluluğu da yer aldı, ancak böyle bir girişimin nasıl başarılacağı ayrıntılı olarak açıklanmadı.

Hükümet verilerine göre Çin, 2023’ün ilk üç çeyreğinde deniz ekonomisinin büyüklüğünü bir önceki yıla göre %5,8 artırarak 7,2 trilyon yuana (1 trilyon ABD$) çıkardı.

Halihazırda Güney Çin Denizi’nde uzun süredir devam eden uyumsuzluk ve diğer bölgesel anlaşmazlıklar Pekin’in mavi ekonomisini güçlendirmeye yönelik iddialı planlarını zorlaştırıyor.

  1. Gümüş ekonomisi

Merkezi ekonomik çalışma konferansı bildirisinde özellikle “gümüş ekonomi”den bahsedildi ve liderler demografik zorlukları ekonomiyi desteklemek için bir fırsata dönüştürmeye çalıştı.

Yetkililerin yaşlanmaya ve doğumlardaki düşüşe karşı koyma sözü verdiği geçen yılın aksine Pekin şimdi yüksek kaliteli kalkınma istediğini söylüyor. Liderler daha önce Çin’in yetenek havuzunun gelişmekte olduğunu vurgularken, ülkenin onlarca yıllık hızlı ekonomik büyümesine güç veren demografik kazanımının ortadan kalkmasını küçümsüyorlardı.

Pekin Üniversitesi’nin önde gelen ekonomi profesörlerinden ve deneyimli bir hükümet danışmanı olan Justin Lin, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, bulgularının demografik değişimin verimliliği, üretkenliği ve tüketim talebini artırmak için bir fırsat olduğunu gösterdiğini söyledi.

Çin’de geçen yıl 65 yaş ve üzeri 209,78 milyon kişi vardı ve bu rakam nüfusun yüzde 14,9’una tekabül ediyordu.

  1. Yerli markaların daha fazla satılması

Pekin, ‘guohuo’ ya da yeni ve rekabetçi yerli markaları, 1,4 milyar insanın harcama gücünün ekonomiyi ileriye taşıyabileceğini umduğu gelecek yıl için yeni büyüme noktaları olarak listeledi.

Birçok yerli oyuncu halihazırda uygun maliyetli ürünler sunabilirken, jeopolitik gerilimler bu ürünleri satın almaya vatanseverlik kaşesi ekliyor.

Elektrikli araçlar ve tüketim malları segmentlerinde “Çin malı” etiketi sadece vatanseverlikle değil aynı zamanda iyi kalite ve Çinli müşterilerin ihtiyaçlarına uygun bir tasarımla da ilişkilendiriliyor.

  1. Gıda güvenliği

Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nın tarım ve gıda güvenliğine ilişkin bildirisinde önceki yıllara kıyasla çok daha fazla içerik vardı.

Pekin özellikle tahıl ve diğer temel gıda maddelerinin arzını güvence altına alma, ekilebilir arazilerin büyüklüğünü istikrara kavuşturma ve tarım arazilerinin korunması ve inşasına daha fazla yatırım yapma sözü verdi.

Çin’in gıda güvenliğine verdiği önem, bu yıl El Nino hava olayının etkisini büyük ölçüde dengelemesini sağladı ve yıllık tahıl üretimi bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artarak 2023 yılında yaklaşık 700 milyon tona ulaştı.

Pekin Üniversitesi’nde kamu yönetimi profesörü olan Alex Ma, “Pekin, tarım alanlarını korumanın ve ürün yetiştirmenin ekonominin bir parçası olduğu mesajını vererek bunu ekonomi için giderek daha önemli bir güvence olarak görüyor” dedi.

  1. Daha pragmatik çalışma tarzı

Pekin, eskiyi kaldırmadan önce yeniyi kurmak gibi yeni bir çalışma ilkesi ekledi; bu, mülkiyet politikaları gibi bir şeyi kaldırmak için acele etmeyecekleri ve politika hedeflerine ulaşmak için belirli kampanya türlerinden kaçınacakları anlamına geliyor.

Enerji tasarrufu, karbon emisyonlarının azaltılması ve ülkenin özel ders sektörüne darbe vurulmasına yönelik kampanyalar son yıllarda geri tepti ya da yeni sorunlara davetiye çıkardı.

Çinli liderler ayrıca piyasa beklentilerini yönetmeye daha fazla önem veriyor.

Makro veriler ve makro yönetim ile sıradan halk kitlelerinin duygu ve düşüncelerini dengeleyecek, önceden geniş bir “politika rezervi” hazırlayacak ve ayarlamalar ve manevralar için alan bırakacak yeni bir yaklaşım talep ettiler. Ve politika değerlendirmelerinin etkinliğe ya da uygulamalara odaklanması gerektiğini söylediler.

Asya

Japonya ve Güney Kore, Trump’ın ateş hattında

Yayınlanma

Japonya ve Güney Kore, salı günü ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi önlemlerinin hedefine girdi ve 1 Ağustos’a kadar Washington ile ticaret anlaşması imzalamazlarsa %25’lik “karşılıklı” gümrük vergisi ile tehdit edildi.

Japonya ve Güney Kore, Trump’ın pazartesi günü ABD’de yayınlanan mektubunda yeni karşılıklı vergiler ve müzakere son tarihleri için belirlediği 14 ülke arasında yer alıyor. Asya’nın en büyük ekonomisi Çin, geçen ay geçici bir ticaret anlaşması imzalanmış olması nedeniyle vergilerden kaçınırken, Tokyo ve Seul Trump’ın şu anki hedefleri.

Amerika’nın Asya’daki en yakın müttefikleri olan bu iki ülke, otomotiv ticaretinde ABD’ye karşı büyük ticaret fazlası veriyor ve Trump bu durumu “büyük bir hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.

Nomura Araştırma Enstitüsü’nün baş ekonomisti ve Japonya Merkez Bankası’nın eski yönetim kurulu üyesi Takehide Kiuchi, “Trump’ın, otomotiv ticaretindeki dengesizlikler hakkındaki mesajını vurgulamak için bu ülkeleri hedef almak istediği anlaşılıyor” dedi.

Japonya için yeni %25’lik karşılıklı gümrük vergisi, 2 Nisan’da uygulanan %24’lük orandan artış anlamına geliyor. Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba salı günü yaptığı açıklamada, oran artışının “son derece üzücü” olduğunu söyledi. Tüm ülkeler için karşılıklı gümrük vergileri 9 Temmuz’a kadar 90 gün süreyle askıya alınmıştı.

Nomura’dan Kiuchi, “Japonya için bu bir ceza gibiydi” diye ekledi. Trump, Tokyo’nun müzakere ortağı olarak “çok sert” davrandığından şikayet ediyor.

Trump için Japonya ve Güney Kore, ABD’nin ihtiyaç duyduğu nadir toprak mineralleri ve mıknatısların tedarikini kısıtlayarak ABD’ye ciddi zarar verebilecek Çin’den daha kolay muhataplar. 11 Haziran’da imzalanan ticaret anlaşmasında Pekin, ABD ürün ve teknolojilerinin ihracatına getirilen kısıtlamaları kaldırması karşılığında nadir toprak sevkiyatlarına yönelik kısıtlamaları gevşetmeyi kabul etti.

Japonya, “karşılıklı” gümrük vergilerinin açıklanmasının ardından Trump yönetimi ile müzakerelere başlayan ilk ülkelerden biri oldu, ancak Trump’ın ayrı olarak uyguladığı %25’lik otomobil vergisi nedeniyle müzakereler durdu. Tokyo, otomobil vergisini ele almayan herhangi bir ticaret anlaşmasının kabul edilemez olduğunu ısrarla vurguladı.

Yine de, yeni karşılıklı gümrük vergisi oranı %25 ile Trump’ın 1 Temmuz’da Air Force One’da Japonya’ya uygulayacağı %30-35’lik gümrük vergisinden daha düşük. Yeni son tarih, Tokyo ve Seul’e Washington ile bir anlaşma müzakere etmek için yaklaşık üç hafta daha zaman tanıyor.

Ishiba gazetecilere, “Japonya ve ABD’nin çıkarlarına uygun bir anlaşmaya varmak amacıyla yeni son tarihe kadar çalışacağız” dedi ve ekledi: “Hükümet müzakerelerde tek vücut olarak çalışmaya devam edecek.”

Seul, %25 olarak belirlenen yeni karşılıklı gümrük vergisi oranını kabul etti.

Güney Kore Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Mektup, karşılıklı gümrük vergilerinin uygulanmasının 1 Ağustos’a kadar ertelenmesinin fiili bir uzaması olarak görülüyor” dedi. “[Bakanlık] kalan süreyi, karşılıklı yarar sağlayacak bir sonuca ulaşmak için müzakereleri hızlandırmak için kullanacak.”

Bakanlık, bu fırsatı ikili ticaret dengesizliğinin azaltılması için kilit sektörleri modernize etmek ve iç düzenlemeleri yenilemek için kullanmayı planladığını belirtti.

Morgan Stanley’in Kore/Tayvan baş ekonomisti Kathleen Oh salı günü yayınlanan bir raporda, “Kore şu anda müzakerelerde daha fazla baskı altında olsa da, ABD hem tarife dışı engeller hem de endüstriyel işbirliği konusunda Kore’den beklediği şartları açıkça ortaya koydu” dedi.

Okumaya Devam Et

Asya

Toyota, Trump’ın tarifelerinden kaçınmak için ABD’den araba sevkiyatı yapmayı planlıyor

Yayınlanma

Tokyo, Donald Trump’ın “karşılıklı” gümrük vergilerinin uygulanması için 9 Temmuz‘da belirlenen son tarihin yaklaşmasıyla ABD ile ticaret anlaşması müzakerelerini sürdürürken, Toyota başta olmak üzere, Japon otomobil üreticileri ülkelerinin ABD ile ticaret dengesizliğini azaltmak için tüm seçenekleri değerlendiriyor.

Önerilen fikirler arasında Toyota Motor’un ABD’de ürettiği otomobilleri Japonya’ya ithal etmesi veya Japonya’daki kendi bayilerinde Amerikan markalarını satması yer alıyor. Japon bayileri, tipik Amerikan bayilerinin birden fazla otomobil üreticisi veya markasını satmasının aksine, genellikle tek bir markayı satmaktadır.

Aynı zamanda, Japon otomobil üreticileri, Trump’ın 3 Nisan’da yabancı otomobillere uyguladığı %25’lik otomobil gümrük vergisinin devam etmesine karşı, ABD’de sattıkları otomobillerin fiyatlarını artırarak veya yerel üretimi daha da artırmaya çalışarak hazırlık yapıyor.

Toyota’nın Japonya’da Amerikan markalarını satması ilk kez olmayacak. 1990’larda Toyota, General Motors tarafından üretilen Chevrolet Cavalier otomobilleri ve Japon otomobil üreticisi tarafından ABD’de üretilen Scepter station wagon modellerini satmıştı.

Trump geçen hafta, Washington’un ülkelere ABD’ye ithalatlarında hangi gümrük vergisi oranlarına tabi olacaklarını bildirmek için mektuplar göndermeye başladığını söyledi. Trump, “Anlaşma yapacağımızdan emin değilim… Japonya çok sert davranıyor” diyerek, Japonya’nın ithalatına %35’e varan karşılıklı vergi uygulama olasılığını ima etti. Japonya’ya uygulanan orijinal vergi oranı %24 idi.

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba ise, “Ulusal çıkarlarımızı korumalıyız… Japonya, ABD’nin en büyük yatırımcısı… Diğer ülkelerden farklıyız” diyerek yanıt verdi.

Ishiba, Nippon Steel’in U.S. Steel’e yatırım yapma planlarını örnek göstererek, ikili ticaretin karşılıklı gümrük vergileri yerine karşılıklı yatırımlar etrafında inşa edilmesi gerektiğini ekledi. Japonya, otomotiv gümrük vergilerinden muafiyet talebindeki tutumunu sürdürüyor.

BNP Paribas’ın Japonya baş ekonomisti Ryutaro Kono, geçen hafta yayınladığı bir raporda en büyük endişenin otomotiv gümrük vergileri olduğunu söyledi.

“Otomobil tarifelerini %25’te tutan veya düşük tarifeli kota sunmayan herhangi bir teklifin Japon hükümeti tarafından kabul edilmesi olası değildir” diye yazdı.

Toyota Başkanı Akio Toyoda, 1 Mayıs’ta yapılan bir toplantıda Ishiba ile görüştü. Toplantıya katılan Toyota Başkan Yardımcısı Hiroki Nakajima, şirketin web sitesinde yayınlanan bir videoda bu konudan bahsetti.

Nakajima, “[Toyota] ABD’de çok sayıda otomobil üretiyor” dedi ve ekledi: “Ticaret açığı bir sorun teşkil ederse, ABD’de üretilen Toyota otomobillerini Japonya’ya getirme olasılığını göz ardı etmeyeceğimizi açıkladık.”

Trump’ın son tarihine rağmen, BNP Paribas’tan Kono, Japonya ile ABD arasındaki müzakerelerin 20 Temmuz’da yapılacak Japonya’nın üst meclis seçimlerinden sonra sonuçlanacağını öngörüyor.

“Benim öngördüğüm senaryo, karşılıklı gümrük vergilerinin %10’da kalması ve otomobil gümrük vergisinin %17,5 civarına indirilmesi” dedi. Ancak böyle bir sonucun garantisi olmadığını da belirtti. “Japonya tek başına gümrük vergisi artışıyla karşı karşıya kalabilir” dedi.

Japonya’dan Trump’ın tehdidine yanıt: Ülke tarımını feda etmeyeceğiz

Okumaya Devam Et

Asya

Güney Kore Devlet Başkanı Lee, Çin ve Rusya ile ilişkilerini ‘hızla’ iyileştireceğini söyledi

Yayınlanma

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, Seul’un “barışı ve halkın hayatını korumak” için Pekin ve Moskova ile ilişkilerini “hızla” iyileştireceğini söyledi.

Perşembe günü göreve gelmesinin ilk ayını kutlayan Lee Jae-myung, hükümetinin önceliklerinden birinin Güney Kore halkının “güvenliği ve barış içinde” yaşamını sağlamak olduğunu belirterek, “barışın ulusal istikrar ve mutluluk için asgari ön koşul” olduğunu vurguladı.

Lee, “barışın erdemli döngüsü”ne inandığını belirterek, ABD ile “sıkı” ittifakını sürdüreceğini ve Çin ve Rusya ile ilişkilerini iyileştireceğini taahhüt etti. Bunun, Pyongyang’ın, iki Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede Seul’un hoparlörle propaganda faaliyetlerini askıya alma kararını olumlu karşılamasında da yansıdığını söyledi.

Çin’in de Güney Kore liderini, İkinci Dünya Savaşı’nın 80. yıldönümü anısına eylül ayında Pekin’de düzenlenecek askeri geçit törenine davet ettiği bildirildi.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ne göre Lee, törene katılma olasılığını değerlendiriyor ve Seul ile Pekin bu konuyla ilgili görüşmelerini sürdürüyor.

2015 yılında, dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye geçit törenine katılmış ve bu karar Seul ile Washington arasında gerginliğe neden olmuştu.

Lee, Güney Kore’nin ABD ile ittifakına ve Washington ve Tokyo ile üçlü bağlarına daha fazla önem veren muhafazakar öncüllerine kıyasla Pekin’e daha dostane bir tutum sergiliyor.

Geçen yılki seçim kampanyasında, dönemin başkanı Yoon Suk-yeol’ü gereksiz provokasyonlarla Pekin ile ticari ilişkileri tehlikeye attığı için eleştirmişti. Ayrıca, Tayvan Boğazı’na müdahale ederek Pekin’i “rahatsız etmekten” yana olmadığını da söylemişti.

Perşembe günü Lee, “Güney Kore, dünyanın beşinci büyük askeri gücüdür. Ayrıca, Kuzey Kore’nin yıllık GSYİH’sinin 1,4 katı savunma harcaması yapan küresel askeri güçlerden biridir” dedi.

“Güçlü savunma gücümüze dayanarak, provokasyonlara karşı kapsamlı hazırlıklar yaparken, Güney ve Kuzey arasındaki kopuk iletişimi yeniden başlatacak ve diyalog ve işbirliği yoluyla Kore yarımadasında barış ve bir arada yaşama yolunu açacağız. Güçlü Güney Kore-ABD ittifakı ve Güney Kore-ABD-Japonya işbirliğine dayanarak, Çin ve Rusya ile ilişkilerimizi hızla iyileştirirken, ulusal çıkarlar merkezli pragmatik diplomasi yoluyla barışı ve halkımızın hayatını koruyacağız” diye ekledi.

Lee, görev süresi boyunca mümkün olduğunca çok sayıda dünya lideriyle görüşeceğini belirterek, Güney Kore’nin ekonomik büyümesi ve kalkınmasının uluslararası ticarete bağlı olduğunu vurguladı.

Japonya ile güvenlik işbirliği konusunda Lee, Tokyo ile ilişkilerde “birçok hassas konu” olduğunu söyledi. İki ülkeyi “yakın ama uzak” komşular, “ayrılmaz bir ilişki” ve ortak bir ön bahçeye sahip olarak nitelendirdi.

Güney Kore ve Japonya’nın da liberal demokratik kampın parçası olduğunu ve Kuzey Kore’nin nükleer ve füze tehditlerine maruz kaldığını söyledi.

Lee, “Stratejik ve askeri açıdan birçok ortak çıkarımız var ve ekonomik işbirliği için de büyük bir alan var, işbirliği yapmalıyız” dedi.

Ancak Lee, Japonya’nın geçmişiyle ilgili anlaşmazlıklar ve iki ülke arasındaki sularda bulunan Dokdo veya Takeshima olarak bilinen bir grup adacıkların, ilişkilerinde potansiyel engeller olduğunu da belirtti.

Lee, “Bu iki şeyi [işbirliği ve engeller] birbirine karıştırmamız gerektiğini düşünmüyorum. Esnek ve rasyonel bir tutum sergilememiz gerektiğini düşünüyorum… konuyu olduğu gibi bırakmalıyız. Yani, savaş zamanında bile diplomasi yaparız, konuşuruz, işbirliği yaparız. Sağ elimizle savaşsak bile, sol elimizle birbirimizin elini tutarız” dedi.

Lee, geçen ay G7 Zirvesi’nde yapılan toplantıda Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba’nın kendisine karşı temkinli davrandığını, ancak böyle hissetmek için “hiçbir neden” olmadığını ve Güney Kore ile Japonya’nın birçok alanda işbirliği yapabileceğini belirtti.

Lee, “Kuzey Kore’nin nükleer füzelerine yanıt olarak güvenlik konularında işbirliği yapabileceğimiz alanlar elbette var. Birbirimize yardım etmenin yollarını bulmalıyız” dedi.

“Ekonomik olarak da birbirimize yardımcı olacak birçok alanda işbirliği yapabiliriz. Bu, ‘karşı taraf zarar görür, ben de bu zarardan faydalanırım’ türünden bir ilişki değil, karşı tarafın da bizim de fayda sağladığı bir ilişki” diye ekledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English