Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

G20 ticaret bakanları planlar yapsa da, Ukrayna konusunda uzlaşamadı

Yayınlanma

G20 ticaret ve yatırım bakanları cuma günü Hindistan’ın kuzeybatısındaki Jaipur kentinde iki gün süren toplantılarını, bazı “somut ve eylem odaklı çıktılar” üzerinde uzlaşmaya vararak ancak Ukrayna’daki savaşa ilişkin dil konusunda bölünmüş olarak tamamladılar.

Toplantı, 9-10 Eylül’de Yeni Delhi’de yapılacak liderler zirvesinden önce hazırlık niteliğindeydi. Cumartesi günü Varanasi’de yapılacak olan kültür bakanları toplantısı da ana etkinlikten önceki son bakanlar konferansı olacak.

Reuters’in haberine göre Kremlin cuma günü yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önümüzdeki ay yapılacak liderler toplantısına şahsen katılmayı “planlamadığını” söyledi.

Cuma günü üzerinde anlaşmaya varılan konular arasında küçük işletmeleri destekleme taahhüdü ve küresel tedarik zincirlerinin haritasını çıkarmak için bir çerçeve oluşturma planı yer alıyor.

Ancak Jaipur toplantısına başkanlık eden Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal, basına verdiği brifingde, Rusya ya da Ukrayna’dan özellikle bahsetmeden “bariz nedenlerden dolayı fikir birliği sağlayamadıkları” bir paragraf olduğunu söyledi.

Toplantının ardından yayınlanan bir “sonuç belgesi” savaş konusunda bir tartışma yapıldığına işaret ediyor:

“Üyelerin çoğu Ukrayna’daki savaşı şiddetle kınadı ve savaşın büyük insani acılara neden olduğunu ve büyümeyi kısıtlayarak, enflasyonu artırarak, tedarik zincirlerini bozarak, enerji ve gıda güvensizliği krizini yükselterek ve finansal istikrar risklerini artırarak küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiğini vurguladı.”

Belge şöyle devam ediyor: “Duruma ve yaptırımlara ilişkin farklı görüşler ve farklı değerlendirmeler vardı.”

Ayrıca bir dipnotta Rusya’nın “jeopolitik paragrafın” dahil edilmesini G20’nin görev tanımına uymadığı gerekçesiyle reddettiği belirtiliyor. Aynı şekilde, Çin’in de G20 ticaret ve yatırım bakanları toplantısının bu tür konuları tartışmak için doğru forum olmadığına inandığı için “jeopolitikle ilgili içeriğin” dahil edilmesini desteklemediği ekleniyor.

Sonuç belgesinde şu ifadeler yer alıyor: “G20’nin güvenlik konularını çözüme kavuşturacak bir forum olmadığının bilincinde olarak, güvenlik konularının küresel ekonomi üzerinde önemli sonuçları olabileceğini kabul ediyoruz.”

Hint Bakan Goyal yine de iyimser bir tavır sergileyerek Jaipur toplantısını “çok çok başarılı ve sonuç odaklı” olarak nitelendirdi ve sonuç belgesinin ve başkanın özetinin tüm bakanlar ve delegeler tarafından kabul edildiğini söyledi.

Hindistan, uzun süredir müttefiki ve önemli bir savunma ekipmanı tedarikçisi olduğu Rusya’yı Batı’nın baskısına rağmen yine kınamadı, ancak çatışmanın diyalog ve diplomasi yoluyla sona erdirilmesi için çağrıda bulundu.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, eylül ayında ev sahipliği yapacağı G20 Liderler Zirvesi’ne Ukrayna’yı davet etmeyi düşünmediklerini açıklamıştı.

Maliye ve dışişleri bakanları da dahil olmak üzere Hindistan’da yapılan önceki G20 bakanlar toplantılarında da Ukrayna meselesi ortak bildirilerin yayınlanmasını engellemişti.

5 somut plan çıkarıldı

Cuma günü üzerinde anlaşmaya varılan konulara gelince, Hindistan’dan yapılan bir basın açıklamasında “beş somut ve eylem odaklı çıktı üzerinde çığır açan bir uzlaşıya varıldığı” ifade edildi.

Bunlar arasında ticaret belgelerinin dijitalleştirilmesine yönelik üst düzey ilkelerin kabul edilmesi ve mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (MSMEs) bilgiye erişiminin arttırılmasına yönelik bir çağrı yer alıyor. Açıklamada bakanların ayrıca küresel değer zincirleri için bir G20 genel haritalama çerçevesini de onayladıkları belirtildi.

Perşembe günü toplantıya sanal olarak hitap eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi, gelecekteki şoklara dayanabilecek esnek ve kapsayıcı küresel değer zincirleri oluşturma ihtiyacını vurgulamıştı.

Güney Afrika’daki BRICS zirvesinden Jaipur’daki toplantıya katılan delegelere seslenen Modi, “Pandemiden jeopolitik gerilimlere kadar mevcut küresel zorluklar dünya ekonomisini test etti” dedi.

Modi bu bağlamda, Hindistan’ın değer zinciri haritalandırmasına ilişkin önerisinin altını çizdi,

“Bu çerçeve kırılganlıkları değerlendirmeyi, riskleri en aza indirmeyi ve dayanıklılığı arttırmayı amaçlıyor” dedi.

Bu hafta Hindistan’ın aya bir keşif aracı gönderme başarısının ardından konuşan Modi, teknolojinin ticareti dönüştürme gücüne de vurgu yaptı.

DİPLOMASİ

Antony Blinken ve İngiliz İşçi Partisi temsilcileri Kiev’de

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Harkov’a yönelik taarruzunu şiddetlendirdiği bir dönemde, Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya desteğinin devam edeceği konusunda güvence vermek amacıyla salı günü Kiev’e gitti.

Önceden duyurulmadan yapılan iki günlük ziyaret, savaşında başladığı Şubat 2022’den bu yana Blinken’ın Ukrayna’ya yaptığı dördüncü ziyaret. Bu sırada Rusya birlikleri de ülkenin kuzey doğusundaki Harkov’a yönelik baskısını artırmış durumda.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy pazar günü yaptığı açıklamada bölgede “şiddetli çatışmalar” yaşandığı ve köylerin “savaş alanına” dönüştüğü uyarısında bulunurken, Moskova Harkov çevresinde stratejik kazanımlar elde ettiğini iddia etti.

Reuters ve AP’nin haberine göre, ABD’li bir yetkili gazetecilere verdiği brifingde Blinken’ın gezisini Kiev’e ABD desteğinin sürekliliği konusunda “güçlü bir güvence sinyali göndermek” ve Amerikan yardımının Ukraynalıların “savaş alanında inisiyatifi geri almasına” nasıl yardımcı olacağını vurgulamak için kullanacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Blinken’ın Zelenskiy, Başbakan Denis Şmihal ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşeceğini söyledi.

İngiliz İşçi Partisi: İktidara gelirsek Ukrayna’ya desteğimiz değişmeyecek

Ziyaret, Birleşik Krallık Gölge Dışişleri Bakanı David Lammy ve Gölge Savunma Bakanı John Healey’in Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov ile görüşmek ve Britanya’nın desteğini yinelemek üzere Kiev’e yaptıkları sürpriz ziyaretten bir gün sonra gerçekleşti.

Lammy ve Healey, Ukrayna Savunma Bakanı ve Zelenskiy’in üst düzey yardımcısıyla bir araya geldikleri ziyaret sırasında, Buça ve Irpin kasabalarını ziyaret etti.

Birleşik Krallık’ta İşçi Partisi bu yılın sonunda yapılması beklenen ulusal seçimler öncesinde iktidardaki Muhafazakârların oldukça önünde yer alıyor.

Reuters’a konuşan Healey, “Eğer bu yıl Britanya’da yapılacak seçimlerde hükümette bir değişiklik olursa, Britanya’nın Ukrayna’nın yanında durma, Rus saldırganlığına karşı koyma ve Putin’i işlediği savaş suçlarından dolayı takip etme kararlılığında hiçbir değişiklik olmayacaktır,” dedi.

Lammy, Ukrayna’ya gitmeden önce Washington’u da ziyaret etti. Lammy, “Donald Trump’ın 61 milyar dolarlık [Ukrayna yardımının] verilmesinin önemine işaret etmesinden ve yardımın artık Ukrayna’ya gelmeye başladığını duymaktan gerçekten memnunum,” dedi.

Lammy ve Healey Ukraynalı yetkililerle bir araya geldiklerinde hava savunma sistemleri, daha uzun menzilli füzeler ve Kiev’de düzenlenecek olan barış zirvesi konularını ele aldıklarını belirttiler.

Lammy, “Birleşik Krallık, İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ve Küresel Güney ile kilit ve önemli bir ortaklığa sahiptir. Barış konferansına mümkün olduğunca çok sayıda ülkenin katılmasını sağlamak amacıyla Ukrayna’yı desteklemek için tüm çabalarımızı kullanacağız,” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Putin, 16-17 Mayıs tarihlerinde Çin’i ziyaret edecek

Yayınlanma

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden göreve geldikten sonraki ilk yurt dışı gezisi olarak 16-17 Mayıs tarihlerinde Çin’e bir resmi ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.

Yapılan yazılı açıklamada, “İki ülkenin liderleri kapsamlı ortaklık ve stratejik iş birliği konularının tamamını detaylı bir şekilde ele alacak, Rus-Çin pratik işbirliğinin daha da geliştirilmesi için kilit alanları belirleyecek,” ifadelerine yer verildi.

Taraflar, ayrıca güncel uluslararası ve bölgesel konularda ‘kapsamlı görüş alışverişinde’ bulunacak.

Görüşmenin ardından devlet başkanları tarafından ortak bir bildiri ve diğer bazı ikili belgeler imzalanacak.

Görüşmelere ek olarak Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümü ve Rus-Çin Kültür Yıllarının açılışı onuruna düzenlenecek gala gecesine katılacak.

Putin, ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başbakanı Li Qiang ile de bir araya gelmeyi planlıyor. Kremlin’den yapılan açıklamada, tarafların ticari, iktisadi ve insani alanlarda ikili işbirliğini ele alacakları belirtildi.

Öte yandan Rusya lideri, gezi sırasında Harbin kentini ziyaret edecek. VIII. Rus-Çin EXPO’sunun ve bölgeler arası işbirliği konulu dördüncü Rus-Çin forumunun açılışına katılacak. Putin, Harbin Politeknik Üniversitesi öğrenci ve öğretmenleriyle de bir araya gelecek.

19 Mart’ta Reuters’a konuşan kaynaklar, Putin’in göreve geldikten sonra Çin’e yapacağı ilk ziyaretin mayıs ayının ikinci yarısında gerçekleşebileceğini bildirmişti.

Sonrasında Putin, 25 Nisan’da Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin kongresinde mayıs ayında Çin’e bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını doğrulamıştı.

Bununla beraber Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün düzenlediği basın toplantısında Putin ve Xi’nin diğer konuların yanı sıra uluslararası ve bölgesel güvenliği de ele almayı planladıklarını söyledi.

Peskov, aynı zamanda görüşmede çok disiplinli ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine vurgu yapılacağını söyledi.

Sözcü, hem Rusya’nın hem de Çin’in Batı’nın baskısına maruz kaldığını ve buna dayandığını, bu nedenle gündemde ülkeleri karşılıklı olarak ilgilendiren birçok konu olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin’in Çin’i bir önceki ziyareti 17-18 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşmiş ve o tarihte üçüncü uluslararası Kuşak ve Yol foruma katılarak Xi Jinping ile genişletilmiş ve dar bir formatta ikili görüşmeler gerçekleştirmişti. Görüşme, bir buçuk saatten fazlası birebir olmak üzere üç saat sürmüştü.

Rusya Çin’den ne bekliyor?

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

FT: AB, Moldova ile askeri işbirliğini güçlendirme niyetinde

Yayınlanma

Financial Times‘ın (FT) haberine göre Moldova ile Avrupa Birliği (AB), önümüzdeki hafta savunma alanında ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik bir anlaşma imzalamayı planlıyor.

Haberde, işbirliği çerçevesinde Kişinev ile Brüksel’in istihbarat paylaşımını artırmayı ve ortak askeri tatbikatlar düzenlemeyi planladığı belirtildi.

Gazeteye göre anayasanın ülkenin daimi tarafsızlığını ilan ettiğini ve NATO üyeliğini dışladığını belirtmesine rağmen Moldova’nın AB’nin ortak silah alımı programına dahil edilmesi de gündemde.

Haberde, ayrıca yeni anlaşmanın Moldova’nın AB savunma faaliyetlerine katılımını pekiştirmeyi amaçladığı kaydedildi.

Söz konusu ortaklık ayrıca dış müdahalelere, siber saldırılara ve teröre karşı savunma alanında işbirliğini genişletmeyi hedefleyecek.

Mart ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Moldova’nın etnik Rus nüfusunu koruyacağını ve Kişinev’in Kiev’in izinden gitme riski bulunduğunu söylemişti.

Geçtiğimiz ekim ayında da Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Rusya’yı ülkesinin ulusal güvenliğine yönelik tehdit olarak nitelendirmişti.

Moldova’nın “Romanyalılaşması” ve AB’ye üyelik gündemi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English