Nikkei Asia’nın edindiği bilgiye göre, Japonya ve Güney Kore birlikte hidrojen ve amonyak tedarik zinciri kurarak ekonomik güvenlik alanındaki işbirliği tabanlarını genişletecek. İkilinin ayrıca kuantum teknolojisi ve yarı iletkenler alanlarında da yeni çerçeveler oluşturulacağı kaydedildi.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirve toplantısı için ABD’de bulunacakları önümüzdeki hafta işbirliği programlarını açıklayacakları bildirildi.
Haberde, “İki ülke, yakıldığında karbondioksit salınımı yapmayan ve toplumların karbondan arındırılmasında rol oynaması beklenen bu iki yeni yakıtın fiyatlarını müzakere etme ve istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini sağlama kabiliyetlerini arttırmak için birlikte çalışacak” denildi.
Buna göre, hükümete bağlı finans kuruluşları, Japon ve Güney Koreli şirketlere, Orta Doğu ve ABD gibi kendi ülkeleri dışındaki hidrojen ve amonyak üretim projelerine ortak yatırımlar için fon sağlamada yardımcı olacak. Japonya’dan ise Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası sorumlu olacak.
Proje 2030 yılına kadar yakıtların dünyanın çeşitli yerlerinden taşınmasını sağlayacak bir deniz tedarik zinciri geliştirmeyi amaçlıyor.
İki lider 17 Kasım’da Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’ni birlikte ziyaret ettiklerinde Hidrojen Amonyak Küresel Değer Zinciri konseptini açıklayacaklar.
İki ülke, çelik ve kimya gibi enerji yoğun sektörlerdeki büyük tabanlarını karbonsuzlaştırmak ve yakıt için ithalata bağımlı olmak gibi ortak zorlukları paylaşıyor.
Hidrojen ve amonyak çoğunlukla doğal gazdan üretiliyor. İki ülke, gaz üreten ülkelerdeki projelere ortak yatırım yaparak, daha düşük fiyatlarla istikrarlı tedarik için bir sistem kurmayı hedefliyor.
Özel sektörde de benzer işbirliği projeleri halihazırda devam ediyor.
Japon Mitsubishi Corp. ve Güney Koreli Lotte Chemical, Alman enerji devi RWE ile birlikte ABD’de yılda 10 milyon ton yakıt amonyağı üretecek ve 2029 yılında tedarik etmeye başlayacak. Bu şirketler, üretim sürecinde salınan karbondioksitin yakalanması ve depolanmasını gerektiren “mavi” amonyak üretecek.
Ayrıca Japon Mitsui & Co. ve Güney Koreli GS Energy, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dhabi National Oil Co. tarafından yürütülen bir projede yer alıyor. Projenin yılda 1 milyon ton amonyak üretmesi ve tedarikin 2026 yılında başlaması bekleniyor.
Orta Doğu, Hindistan ve Güney Amerika’da yeni işletmeler için daha fazla konsept mevcut. Bu konseptler bu kez başlatılan çerçeve kapsamında gündeme alınacak.
İki ülke kuantum teknolojisi konusunda da işbirliğini derinleştirecek. İki ulusal araştırma enstitüsü – Japonya Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve Kore Standartlar ve Bilim Araştırma Enstitüsü – bir mutabakat zaptı açıklayacak. Tokyo Üniversitesi, Seul Ulusal Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi arasında işbirliğini güçlendirecek tedbirler de duyurulacak.
Japonya, Güney Kore ve ABD ayrıca bilgisayar yeteneklerini geliştirmek için yarı iletkenler geliştirme konusunda da birlikte çalışacak. Liderler, Güney Koreli çip üreticileri ve Japon şirketlerin ortaklaşa en son teknolojileri geliştirmesi ve Japonya’da yatırımların artırılması gibi adımları memnuniyetle karşılıyor.