Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Japonya’nın ABD’ye özür borcu yok

Yayınlanma

Gearoid Reidy / The Japan Times

Japonya’da Amerikalı denizcinin tutuklanması ve hapsedilmesi, karmaşık güvenlik ittifakındaki çatlakları ortaya çıkardı.

Dışarıdan bakıldığında ABD-Japonya güvenlik ittifakı güllük gülistanlık görünebilir: giderek yakınlaşan savunma bağları, daha derin işbirliği ve Hint-Pasifik bölgesi için ortak bir vizyon.

Ancak ölümcül bir araba kazasına neden olmaktan hüküm giyen Amerikalı bir subayın kahraman gibi karşılanması Japon halkına ilişkilerin ne kadar dengesiz olabileceğini hatırlattı.

Donanma Teğmeni Ridge Alkonis’in davası, hem ABD hem de Japon hükümetlerinin sessiz kalmaya çalıştığı bölücü bir dava. Kimsenin itiraz etmediği gerçekler: 2021 yılında, Fuji Dağı’ndan ailesiyle birlikte eve dönerken Alkonis bilincini kaybetti. Arabası bir restoranın dışında park halindeki araçlara çarparak 85 yaşındaki bir kadının ve 54 yaşındaki damadının ölümüne neden oldu. Alkonis ihmalkâr araç kullanma suçlamasını kabul etti. Tartışmalı olan ise ne kadar suçlu olması gerektiği: Savcılar direksiyon başında uyukladığını ve uykulu hissettiğinde dakikalar önce durarak kazayı önleyebileceğini söyledi. Savunma ise kazadan birkaç hafta sonra teşhis edilen bir rahatsızlık olan akut dağ hastalığından muzdarip olduğunu söyledi.

Mahkeme, trajedinin sadece yaklaşık 300 metre yükseklikte meydana geldiğini göz önünde bulundurarak buna inanmadı. Alkonis üç yıl hapis cezası aldı. Aralık ayında bir mahkum nakil programı kapsamında ABD’ye nakledildi ve cezasının yarısından azını çektikten sonra bu ay şartlı tahliye edildi.

Alkonis’in eşi Brittany ve müttefikleri başarılı bir baskı kampanyası yürüttüler ve milletvekilleri ABD Başkanı Joe Biden’dan af talebinde bulundular. Denizcinin bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunanlar arasında Wall Street Journal’ın yayın kurulu da vardı ve ABD’nin Suudi Arabistan’da tutuklu bulunan bir kadın askerine benzer bir muameleyi kabul edip etmeyeceğini sordu.

Ancak burası Suudi Arabistan değil. Japonya Economist Demokrasi Endeksi’nde 16. sırada yer alıyor – sadece Suudi Krallığı’ndan (“otoriter bir devlet” olarak kabul ediliyor, 150. sırada) değil, aynı zamanda 30. sırada yer alan ABD’nin kendisinden de (“kusurlu bir demokrasi”) oldukça yüksek.

Bu karşılaştırma bile ABD’li seçkinlerin Japonya’ya yönelik tutumları hakkında çok şey söylüyor. Alkonis’in belki de en sadık destekçisi olan Utah Cumhuriyetçi Senatörü Mike Lee’nin sözleri bu durumu daha iyi özetliyor. “Japonya’nın bu davayı ele alış biçimi affedilemez. Bunun sonuçları olmalı,” diye yazdı Lee X hesabı üzerinden ve ekledi: “Japonya’nın aileye – ve ABD’ye – bir özür borcu var.”

Serbest bırakılmadan önce Lee, Başbakan Fumio Kishida’yı da etiketleyerek Japonya’ya yönelik bir dizi sert açıklama yaptı. Japon yetkililerin Alkonis’i “ibret olsun diye yargıladıklarını” söyleyerek davanın adilliğine saldırdı, Japonya’nın mahkumiyet oranını kınadı ve yabancı olduğu için hedef alındığını iddia etti. Kongre’de yaptığı konuşmada, “gomenasai” geleneği olarak adlandırdığı tazminat ödeme geleneğinin, Alkonis’in “seçkin hizmet” siciliyle birlikte, serbest bırakılmasını sağlaması gerektiğini söyledi. (Japonya’da tazminat anlamında yaygın olarak kullanılan böyle bir geleneksel terim bulunmamakla birlikte, mağdurlara isharyo olarak adlandırılan para ödemeleri alışılmadık bir durum değildir).

Bir siyasetçinin askerlere desteğini ifade etmesi başka bir şeydi. CNN sunucusu Jake Tapper’ın tepkisini anlamak ise daha zordu. “Harika ve son dakika haberi!”, “Alkonis ailesi yeniden bir araya geldi!!!” şeklinde bir tweet attı Tapper. Geçen sezon Japonya’da oynayan eski bir Beyzbol Büyükler Ligi atıcısı, Instagram’da yaptığı bir yorumda Alkonis’e “evine hoş geldin” dedikten sonra tepki çekince hemen özür diledi.

Cezalandırma bir yana, kimse teğmenin ölümlerden nihai olarak sorumlu olduğunu inkar etmiyor. Japonlar onu bir arabanın içinde, gülümseyen ailesiyle birlikte resmederken gördüklerinde yaşadıkları şok anlaşılabilir. Serbest bırakılmasıyla ilgili ABD medyasında çıkan haberlerin çoğu onu daha çok Kuzey Kore gulagından salıverilen bir muzaffer gibi ele alıyor. Bir Japon gazetesinin manşeti “Kutlamalar neden?” diye soruyordu.

Tartışma, ilişkilerin dengesizliğinden duyulan derin hoşnutsuzluktan kaynaklanıyor. ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel iki ülke arasındaki bağların bir ittifaktan çok daha “derin” olduğunu söyledi. “Bu dostluktur. Gerçek bir dost iyi günde de kötü günde de yanındadır” diye belirtti.

Ancak çok az Japon bunu eşdeğer bir yoldaşlık olarak görüyor. NHK’nın 2020’de yaptığı bir ankete göre Japonların %92’si ABD’nin baskın konumda olduğunu düşünürken sadece %6’sı iki ülkeyi eşit görüyor. ABD ordusu Mart 2011 depremi ve tsunamisinden sonra Tomodachi Operasyonu afet yardım programı sırasında iyi niyet yaratmak için çok şey yaptı. Kısa süre önce Noto Yarımadası’nı vuran Yeni Yıl Günü depreminden sonra da yardım etmekte gecikmedi. Ancak ABD üslerine ev sahipliği yapan ya da başlarına talihsizlikler gelen toplumlar için faydalar daha az net.

İttifak sarsıntılı dönemler geçirmeye devam ediyor. Kasım ayında bir Osprey uçağının karıştığı ölümcül bir kaza, ABD’nin filoyu karaya çekme talebini ilk başta reddetmesinin ardından diplomatik bir kargaşaya dönüşme tehlikesi yarattı. Okinawa’da, ABD Deniz Piyadeleri üssünün yerinin değiştirilmesi konusunda on yıllardır süren anlaşmazlık devam ediyor. Muhtemelen hiçbir zaman, 1995’te üç ABD askerinin 12 yaşındaki bir kız öğrenciye tecavüz ettiği ve kitlesel protestolara yol açarak liderlerin acil bir zirvede bir araya gelmesini gerektiren olay kadar öfkeye dönüşmemiştir.

Alkonis’in durumunun çok farklı olduğu açık. Ancak Mike Lee, “Japonya’da ya da başka bir yerde görev yapan ABD personelinin… arkalarında olduğumuzu bilmeleri gerekir” derken, bunun iki yönlü bir yol olduğunu kabul etmelidir. ABD, faaliyet gösterdiği ülkelerde hukukun üstünlüğüne saygı göstermelidir.

Alkonis’e yapılan muamele istisnai görünmüyor. Polis memurunun destekçileri, ihmalkâr araç kullanma davalarının genellikle ertelenmiş cezalarla sonuçlandığını, ancak bu tür istatistiklerin genellikle birden fazla ölümle sonuçlanmadığını göz ardı ettiğini savundu. Japon halkı kayırmacılık gibi görünen durumlara kötü tepki veriyor; 2019 yılında 87 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında iki kişinin ölümüne neden olan eski üst düzey bürokrat Kozo Iizuka’ya yönelik tepkilere bakın. Dava, Iizuka’nın yaşından ziyade elit geçmişi nedeniyle başlangıçta tutuklanmadığına dair şüpheler nedeniyle dikkat çekti; mekanik arızayı suçlamasına rağmen, Iizuka daha sonra beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Northamptonshire’da, Amerikan istihbarat servislerinde de çalışan Amerikalı bir diplomatın eşinin kullandığı araç tarafından öldürülen İngiliz genç Harry Dunn vakasının da yankıları var. Kadın İngiltere’den ayrıldığında diplomatik bir olay yaşanmış ve ABD iade talebini reddetmişti.

Bu, ABD’nin ve “özel ilişki” iddiasında bulunduğu müttefikinin, kamuoyunun öfkesini reelpolitik kaygılarla dengelemek gibi zor bir duruma düştüğü bir başka vakadır. Nihayetinde, biraz nezaketle daha geniş çaplı bir olay önlenebilirdi. Ailesi yeniden bir araya geldikleri için şüphesiz rahatlamış olsa da, mesele büyük ölçüde optik bir meseledir: Alkonis’ten gelecek yeni bir pişmanlık ifadesi, cezanın kısaltılmasıyla ortaya çıkan öfkenin çoğunun üstesinden gelebilirdi.

Japonya’dan özür bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır.

DİPLOMASİ

Çin bankalarının Rusya’ya yönelik ödeme kontrolleri sertleşiyor

Yayınlanma

Çin bankaları, Rusya ile ticarette yeni kontroller uygulayarak Hindistan, BAE ve Hong Kong üzerinden yapılan ödemelerde ‘Rusya bağlantısı’ tespit etmeye odaklanıyor.

İzvestiya gazetesine konuşan iş dünyası temsilcileri, Çin bankalarının Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Hong Kong’dan gelen ödemelerdeki “Rusya bağlantısını” tespit etmeye yönelik kontrolleri sıkılaştırdığını ifade etti.

Impaya Rus şirketinin ticari direktörü Aleksey Razumovskiy, ödeme işlemlerinin giderek zorlaştığını belirtti.

Razumovskiy’e göre, Çin bankaları artık nakliye belgelerini analiz ederek malların kimlere, nerelere ve hangi amaçla gönderildiğini detaylı bir şekilde inceliyor.

Daha önce Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri üzerinden yapılan transferlerde uygulanan bu tür gelişmiş kontroller, artık diğer ülkelere de genişletilmiş durumda.

Opora Rusya’nın Çin Temsilcisi İlona Gorşeneva-Dolunts, Çin bankalarının, ödeme yapılan ülkeden gelen malların yine o ülkeye gönderilmesi şartını koştuğunu doğruladı.

Dış ticaret uzmanı ve Atvira Genel Müdürü Yekaterina Kiseviç de bu kontrollerin sıkılaştırılmasının amacının, Çin bankalarının ikincil yaptırımlara maruz kalmaktan kaçınması olduğunu dile getirdi.

First Group CEO’su Aleksey Poroşin, Çin bankalarının ödeme süreçlerini sıkılaştırmasının geçmişe dayandığını hatırlattı.

Poroşin, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde başlatılan ticaret savaşı politikalarının hala etkili olduğunu ve Çin bankalarının yeni yaptırım riskleriyle karşılaşmamak için ihtiyatlı davrandığını belirtti. Ayrıca, mevcut durumun 2025 yılına kadar düzelmeyeceğini öngördü.

Alternatif ödeme yöntemleri var mı?

Poroşin’e göre, Çin’e ödeme göndermek için hâlâ bazı alternatifler mevcut. Bölgesel Rus bankalarından Çin bankalarına doğrudan transferler yapılabiliyor.

Bunun yanında, Malezya ve Endonezya üzerinden gerçekleştirilen ödemeler de seçenekler arasında yer alıyor.

Kiseviç, en güvenli ve hızlı yöntemin, Rus bankalarının Çin’deki şubeleri aracılığıyla doğrudan ödeme yapmak olduğunu ifade etti.

Ancak Kiseviç bunun için, Çin’deki karşı tarafların bu bankalarda hesap açması gerektiğini belirtti. Böyle bir durumda, ödemelerin genellikle 2 ila 3 gün içinde tedarikçilere ulaştığını ve bankanın transfer için yüzde 4 oranında sabit komisyon aldığını ekledi.

Çin bankalarının Rus şirketlerine yönelik bu tür sıkı kontroller uygulamaya başlaması, 2022’de Ukrayna’daki savaş nedeniyle devreye alınan yaptırımlarla alakalı.

2023’ün sonlarından itibaren, “dost ülkelerin” bankaları da ABD Başkanı Joe Biden’ın nedeniyle Rusya ile olan işbirliklerine yeni tedbirler getirdi.

Bu yıl ise, ABD’nin yaptırımları daha da genişletilerek, bankalar dahil olmak üzere tüm Rusya bağlantılı kuruluşları savunma sanayii kapsamında değerlendirilmeye başlandı.

Çin-Rusya ödemeler sorunu

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Britanya Başbakanı Starmer yatırım çekmek için Körfez’i ziyaret edecek

Yayınlanma

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer’ın önümüzdeki ay Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne seyahat edeceği bilgisini veren bir kaynak çarşamba günü Reuters’a yaptığı açıklamada, Britanya’nın zengin Körfez ülkeleriyle bağlarını derinleştirmeye çalıştığını söyledi.

Starmer’ın BAE seyahat planları hakkında bilgi veren bir başka kaynak da BAE ziyaretini doğruladı.

Kaynak, Londra’nın BAE’nin enerji projeleri de dahil olmak üzere Körfez ülkelerinden yatırım çekmeyi umduğunu söyledi. Starmer’ın Gazze, İsrail ve Lübnan’daki çatışmalar da dahil olmak üzere bölgesel konuları da ele alması bekleniyor.

Gezi, İşçi Partisi’nin temmuz ayında iktidara gelmesinden bu yana Starmer’ın Körfez’e yaptığı ilk ziyaret olacak.

Starmer hükümeti, BAE ile önceki Muhafazakâr hükümet döneminde, kısmen bazı Muhafazakâr parlamenterlerin BAE bağlantılı Telegraph gazetesini satın alma teklifi gibi İngiltere’deki BAE yatırımlarına karşı çıkması nedeniyle gerilen ilişkileri onarmaya çalışıyor.

Starmer’ın ziyareti ilk olarak çarşamba günü Financial Times tarafından, planları hakkında bilgi sahibi olan kişilere dayandırılarak duyuruldu.

Gazete Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın önümüzdeki yıl Londra’yı ziyaret edebileceğini fakat seyahat planlarının henüz kesinleşmediğini belirtti.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Es-Sani 3-4 Aralık tarihleri arasında Britanya’yı ziyaret edecek ve Buckingham Sarayında Kral Charles ve Kraliçe Camilla tarafından ağırlanacak.

Birleşik Krallık’ın bakanları ayrıca Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE’den oluşan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakereleri ilerletmek amacıyla eylül ayında Körfez’i ziyaret etmişti.

Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı, KİK ile yapılacak bir serbest ticaret anlaşmasının Britanya ekonomisine uzun vadede 1,6 milyar pound (2,10 milyar dolar) katkı sağlayacağını tahmin ediyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

UCM’den Netanyahu’ya tutuklama emri

Yayınlanma

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze’de savaş suçu ı̇şledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı.

İsrail ve ABD’nin yaptırım ve tehditlerine rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı.  Mahkeme, İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili ezici deliller doğrultusunda harekete geçerek bu kararı aldı. Netanyahu ve Gallant’a yöneltilen suçların arasında açlığı silah olarak kullanmaktan suçlu bulunduklarını da belirtildi. Mahkeme bu suçlamaların, “makul temellere” dayandığını söyledi.

“İsrailli yetkililer hakkında yakalama kararı almaması UCM’nin sonunu getirebilir”

İsrail, mahkemenin kendisiyle ilgili soruşturmaları engellemek amacıyla istihbarat teşkikatı Mossad’ı gözetlemek, hacklemek, baskı yapmak, karalamak ve iddiaya göre üst düzey UCM personelini tehdit etmek için devreye sokmuştu. Uluslararası basına da yansıyan UCM yetkililerinin de bir kısmını kamuoyuna duyurduğu bu baskılar sonuç vermedi.

UCM, İsrail’in kararı ya da mahkemeyi tanımasının bir önemi olmadığını belirtti.

Mahkeme, bunun yanında Hamas lideri Muhammed Diab İbrahim Al-Masr için de bir tutuklama emri çıkardı.

İsrail, UCM savcısı Khan’ı da tehdit etmiş

Bu kararın İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını engellemesi veya ABD’nin bu saldırılara verdiği desteği azaltması beklenmiyor. Ancak karar sonrası Avrupa ülkelerinin İsrail’e verdikleri destek konusunda daha fazla iç bölünme yaşamaları muhtemel.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English