Rusya
Putin: Konser salonu saldırısını kimin yaptığı belli, asıl mesele bundan kimin yararlandığı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’daki Crocus City Hall konser alanında meydana gelen terör saldırısının radikal İslamcılar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Putin, dün akşam saatlerinde, saldırının ardından alınan tedbirler konusunda yetkililerle yaptığı istişarede “Bu suçun, İslam dünyasının yüzyıllardır ideolojileriyle mücadele ettiği radikal İslamcılar tarafından işlendiğini biliyoruz,” ifadesini kullandı.
Putin, ülkesinin söz konusu terör saldırısını kimin gerçekleştirdiğini bilmesine rağmen, bunun arkasındaki beynin hala sorgulanmakta olduğunu ve radikal İslamcıların gerçekten ülkeyi vurmaya karar verip vermediklerini bulmaları gerektiğini vurguladı.
Rusya lideri, “İstihbarat kurumlarımızın ve kolluk kuvvetlerimizin ortak çalışmaları sırasında, örneğin radikal, hatta terörist eğilimli İslamcı örgütlerin, bugün tırmanan Orta Doğu ihtilafına adil bir çözümü savunan Rusya’yı vurmakla gerçekten ilgilenip ilgilenmedikleri gibi bir dizi soruya cevap bulmak gerekiyor,” diye konuştu.
‘Bu korkunç suç bir gözdağı eylemidir’
Önemli olanın saldırının arkasındaki beyni bulmak olduğuna dikkat çeken Putin, “Rusya’nın başkentinde 22 Mart’ta işlenen korkunç suç bir gözdağı eylemidir ve akla derhal şu soru gelmektedir, bundan kim kazançlı çıkmaktadır? Bu vahşet, 2014 yılından bu yana neo-Nazi Kiev rejiminin eliyle ülkemize karşı savaşanların bir dizi girişiminin yalnızca bir unsuru olabilir,” değerlendirmesini yaptı.
Putin daha önce yaptığı açıklamada, saldırganların Ukrayna’ya kaçmaya çalıştıklarını ve ilk verilere göre sınırı geçmeleri için bir ‘pencere’ hazırlandığını söylemişti. Olaya doğrudan karışan beş kişi de tutuklandı.
‘Teröristlerin Ukrayna’ya gitmeye çalıştıkları sorusunu da yanıtlamamız gerekiyor’
Rusya Devlet Başkanı, “Elbette teröristlerin suçu işledikten sonra neden Ukrayna’ya gitmeye çalıştıkları ve orada onları kimin beklediği sorusunu da yanıtlamamız gerekiyor,” diye ekledi.
Öte yandan ABD’nin, Ukrayna’nın saldırıda parmağı olmadığına ve sorumluluğun yalnızca IŞİD’e ait olduğuna herkesi ikna etmek amacıyla yoğun bir çaba sarf ettiğine işaret eden Putin, şöyle devam etti:
“ABD’nin vekillerini ve diğer ülkeleri, istihbarat verilerine göre Ukrayna’nın Moskova’daki terör saldırısında dahli olmadığına ve bu kanlı terör saldırısının Rusya’da yasaklı bir örgüt olan İslam Devleti mensupları olan İslam dinine mensup şahıslar tarafından gerçekleştirildiğine ikna etmek için nasıl çeşitli kanallara başvurduğuna şahit oluyoruz. Rusya’ya ve halkına dönük bu vahşetin kimin eliyle gerçekleştirildiğini zaten biliyoruz. Şimdi de saldırının beyninin kim olduğunu öğrenmek istiyoruz.”
Путин поблагодарил силовиков, задержавших террористов после трагедии в "Крокусе" pic.twitter.com/Dq4EVv9MqB
— Кремлевский пул РИА (@Kremlinpool_RIA) March 25, 2024
Bunun yanı sıra Rusya lideri, “Bu acımasız vahşetin tüm faillerinin cezalandırılmasına yönelik evrensel acı, üzüntü, merhamet ve meşru arzuya rağmen, soruşturma herhangi bir siyasi önyargı olmaksızın son derece profesyonel ve tarafsız bir şekilde yürütülmelidir,” uyarısını yaptı.
Saldırının ardından Rusya toplumunun gerçek bir dayanışma, uyum ve karşılıklı destek örneği sergilediğine vurgu yapan Putin, şu anda kurbanların ailelerine taziye dileklerini iletenler arasında farklı milletlerden, ülkenin tüm bölgelerinden, çocuklar, öğrenciler ve her yaştan insanların bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Ayrıca Putin, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.
Rusya Soruşturma Komitesi: Saldırı dikkatlice planlanmıştı
Diğer yandan Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, toplantıda yaptığı açıklamada, dikkatlice planlandığını belirtti.
Bastrıkin, “Soruşturmanın ilk bulguları, terör saldırısının dikkatlice planlandığını ve hazırlandığını gösteriyor. Saldırıda 139 kişi hayatını kaybetti,” bilgisini verdi.
Saldırıda 137 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralanan iki kişinin de hastanede öldüğünü kaydeden Bastrıkin, “En az 40 kurban ateşli silah yaralanmalarından ölürken, 45 kişi de saldırı sırasında çıkan yangında hayatını kaybetti. 182 kişi yaralandı,” diye ekledi.
Yetkili, “Soruşturma Komitesi, Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısıyla ilgili ceza davasını soruşturmaya yönelik aktif çalışmalarına devam etmektedir. Soruşturma, yaşananların tam kronolojisini ortaya koymuştur,” ifadesini kullandı.
Bastrıkin şöyle devam etti: “Tüm sanıklar sorgulama sırasında ve mahkemede suçlarını kabul ettiler ve saldırı koşulları, müşterileri ve saldırı hazırlıklarında kendilerine yardımcı olan şahıslar hakkında ayrıntılı ifadeler verdiler.”
Rusya
Rusya, Alman büyükelçiyi dışişleri bakanlığına çağırdı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın Rus gazetecilere yönelik eylemlerine karşılık olarak Moskova’daki Alman Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’u bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Berlin’in basın özgürlüğü konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirterek misilleme önlemleri alınacağını duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın ülkedeki Rus gazetecilere yönelik eylemlerine karşılık olarak Almanya’nın Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’u bakanlığa çağırdığını duyurdu.
Bakanlık kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, görüşmede Büyükelçi Lambsdorff’a Berlin’in tutumuna karşı alınacak misilleme önlemleri bildirilecek.
Rus haber ajansı RIA Novosti‘nin bakanlık temsilcisine dayandırdığı haberinde, “Dışişleri Bakanlığı, Lambsdorff’a Almanya Federal Cumhuriyeti’ndeki Rus gazetecilere yönelik zulme karşı alınacak misilleme önlemlerini açıklayacak,” ifadeleri kullanıldı.
Zaharova: Çağrılarımız görmezden geliniyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 26 Haziran’da yaptığı bir açıklamada, Berlin’in Rus gazetecilere yönelik eylemlerine yanıt olarak Alman büyükelçinin bakanlığa çağrılacağını halihazırda belirtmişti.
Zaharova, Moskova’nın basın mensuplarına yönelik keyfi uygulamaların durdurulması ve basın özgürlüğünün korunması ile görüş çoğulculuğunun sağlanması konusundaki yükümlülüklere uyulması yönündeki çağrılarının Alman tarafınca ısrarla görmezden gelindiğini vurguladı.
Sözcü, 19 Haziran’da yaptığı bir başka açıklamada ise Rusya’nın, Rossiya Segodnya medya grubunun Berlin temsilciliği başkanı Sergey Feoktistov’a yönelik baskılar nedeniyle misilleme önlemleri almayı planladığı konusunda uyarıda bulunmuştu.
Zaharova, Moskova’nın benzer adımlar atma olasılığına karşı başkentteki Alman gazetecilerin durumunu değerlendirdiğini de sözlerine eklemişti. Zaharova’ya göre Almanya, Rus basın mensuplarını bilinçli olarak enformasyon alanının dışına itiyor.
Temsilcinin ülkeyi terk etmesi engellendi
Olayların merkezindeki isim olan Rossiya Segodnya temsilcisi Sergey Feoktistov, 6 Haziran’da yaptığı açıklamada, 19 Ağustos’a kadar Almanya’yı terk etmesi istenmesine rağmen Berlin havalimanında uçağa binmesinin engellendiğini bildirmişti.
Feoktistov ayrıca, Alman polis memurlarının Berlin’deki ailesinin evine gelerek eşinin ve yedi yaşındaki kızının pasaportlarına el koyduğunu da anlatmıştı.
Rusya, Almanya ile 1996 tarihli askeri anlaşmayı sonlandırma kararı aldı
Rusya
Rusya’ya komşu ülkeler giden malların kontrolünü sertleştirdi

Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Ermenistan, yaptırım kapsamındaki ürünlerin Rusya’ya tedarikine yönelik gümrük kontrollerini önemli ölçüde sıkılaştırdı. Bu durum, özellikle elektronik ve otomotiv parçaları gibi ürünlerin teslimat sürelerinde ciddi gecikmelere yol açarken, Rus şirketleri alternatif güzergahlar aramaya başladı.
Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Ermenistan, yaptırım uygulanan ürünlerin Rusya’ya sevkiyatına yönelik gümrük denetimlerini önemli ölçüde sıkılaştırdı.
Izvestiya gazetesine konuşan Rus iş dünyası temsilcileri, bu durumun teslimat sürelerinde ciddi artışlara neden olduğunu belirtirken, şu anda sadece Belarus üzerinden yapılan sevkiyatlarda gecikme yaşanmadığını bildirdi.
Anderida Financial Group’un kurucusu Aleksey Tarapovskiy, özellikle Kazakistan üzerinden yapılan teslimat sürelerinin ciddi şekilde uzadığına dikkat çekti.
Tarapovskiy, daha önce 10 ila 30 gün arasında süren teslimatların artık bir buçuk ayı bulduğunu ifade etti.
Elektronik ve çift kullanımlı ürünler mercek altında
Gecikmelerin öncelikli olarak elektronik tedarikini etkilediği, ancak otomotiv parçaları ve bileşenleri de dahil olmak üzere diğer ürün kategorilerini de seçici olarak kapsadığı belirtildi.
Alyans Traks şirketinin sahibi Aleksey İvanov, bu durumu doğrularken, Novasmart Ticari Direktörü Olga Şoall, sıkılaştırılmış kontrolün çift kullanımlı ürünleri de kapsadığını ekledi.
İmpaya Rus Ticari Direktörü Aleksey Razumovskiy, “Şu anda teknolojik ürünlere özel bir önem veriliyor. Sunucu ve bilişim altyapısı açığı koşullarında bu tür ürünler hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilir. Bu yüzden özellikle takip ediliyorlar. Ancak Gucci veya Louis Vuitton çantaları gibi markalı ürünler eskisi gibi geçmeye devam ediyor,” dedi.
Fiyatlar artacak, alternatif güzergahlar aranıyor
“Dost” ülkelerin gümrüklerinde yaşanan gecikmelerin, özellikle elektronik ve otomotiv bileşenleri segmentlerinde geçici kıtlıklara yol açabileceği öngörülüyor.
İvanov’a göre bu durum, tüketiciler için yaklaşık yüzde 10’luk bir fiyat artışına neden olacak. PEK şirketinin ortak sahibi ve direktör yardımcısı Vadim Filatov ise nakliyecilerin sınırdaki beklemeler nedeniyle günde 20 bin rubleye kadar kayıp yaşadığını belirtti.
Filatov, bu yılın ilk beş ayında lojistik maliyetlerinin yıllık bazda yüzde 25 arttığını da sözlerine ekledi.
Rus iş dünyası, bu gelişmeler üzerine alternatif tedarik kanallarını değerlendirmeye başladı. Ancak uzmanlar, tüm bu kanalların yeni lojistik ve yasal maliyetler içerdiğini vurguluyor.
Potansiyel transit merkezleri olarak Özbekistan ve Türkmenistan öne çıkarken, G.V. Plehanov Rusya Ekonomi Üniversitesi’nden Doçent Anastasiya Prikladova, gerekirse Moğolistan üzerinden de mal tedarikinin mümkün olabileceğini belirtti.
Batı baskısı ve gri ithalatla mücadele
Olga Şoall, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri tarafından gümrük kontrolünün sıkılaştırılmasının, Batı yaptırımlarının baskısı, 2024’te ortalama yüzde 30 artan transit akışları ve gri ithalat yöntemleriyle mücadele gibi faktörlerden kaynaklandığını kaydetti.
Prikladova, “dost” ülkeler üzerinden transit geçişle ilgili benzer sorunların 2022’de de yaşandığını ancak hızla çözüldüğünü hatırlattı.
Prikladova, bu kez de durumun benzer bir senaryoyla istikrara kavuşacağına dair umudunu dile getirdi.
Rusya
Rusya Maliye Bakanı: Ekonomide durgunluk değil, soğuma yaşanıyor

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülke ekonomisinde bir durgunluk olmadığını, bunun yerine ‘planlı bir soğuma’ yaşandığını belirtti. Siluanov, Rusya’nın G20 ülkeleri arasında en iyi borç ve bütçe açığı göstergelerinden bazılarına sahip olduğunu ve ekonomik büyümenin birçok ülkeyi aştığını vurguladı.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülke ekonomisinde bir durgunluk olmadığını, mevcut durumun “planlı bir soğuma” olduğunu açıkladı.
Siluanov, Rusya’nın ekonomik büyüme hızının son iki yılda birçok ülkeyi geride bıraktığını da sözlerine ekledi.
RT sunucusu Rick Sanchez’e verdiği röportajda konuşan Siluanov, Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) oranla yüzde 15’lik borç seviyesiyle G20 ülkeleri arasında en iyi göstergelerden birine sahip olduğunu belirtti.
Bakan, geçen yılki bütçe açığının GSYİH’nin yüzde 1,7’si ile en düşük seviyelerden biri olduğunu ifade ederek, “Sorumlu maliye politikası işliyor,” dedi.
Bakan Siluanov, Rusya ekonomisinin büyüme oranının son iki yılda yüzde 4’ü aştığını ve bu rakamın çoğu ülkenin göstergesinden daha yüksek olduğunu vurguladı.
Ayrıca, halkın reel gelirlerinin 2024 yılında yüzde 7’den fazla arttığını kaydetti.
Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: Merkez Bankası faiz indirimine gitmeli
Bakanlar arasında görüş ayrılığı
Öte yandan İktisadi Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, 19 Haziran’da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda düzenlenen bir oturumda, iş dünyasının hissiyatına göre Rusya’nın durgunluğun “eşiğinde” olduğunu söylemişti.
Siluanov ise o dönemde ekonominin durumunu “soğuma” olarak değerlendirmiş ve “bunun ardından her zaman yaz gelir” yorumunu yapmıştı.
Merkez Bankası da ‘soğuma’ diyor
Rusya Merkez Bankası Para Politikası Dairesi Başkanı Andrey Gangan da Rusya’da şu anda bir durgunluk olmadığını, sadece ekonomik büyüme hızında kademeli bir yavaşlama gözlemlendiğini belirtmişti.
Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise 19 Haziran’da yaptığı açıklamada, ekonominin “aşırı ısınmadan çıkış” durumunda olduğunu ifade etmişti.
-
Dünya Basını2 hafta önce
Sınıfsız modern para teorisi muhasebedir
-
Görüş2 hafta önce
Büyülü Dağ’da yüzyıllık tartışma devam ediyor: Naphta mı Settembrini mi?
-
Görüş2 hafta önce
İsrail ve İran Çatışmasına Büyük Tarih Perspektifiyle Bakmak
-
Avrupa2 hafta önce
Kitlesel tahliye planları: Baltık Bölgesi’nde savaş ve ‘kendini gerçekleştiren kehanet’
-
Görüş2 hafta önce
‘Mükemmel fırtına’nın gözünde korkuyla dalgalanan piyasalar
-
Ortadoğu4 gün önce
Reuters: Suriye’de Şara’ya bağlı güçler 1.500 Alevi’yi katletti
-
Ortadoğu2 hafta önce
Tahran’ın menzilindeki ABD üsleri
-
Asya2 hafta önce
Japonya İsrail-İran savaşıyla ilgili resmi açıklamasında G7’den farklı tavır aldı