Rus milyarder ve Rusal holdingin kurucusu Oleg Deripaska, Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesi sonrasında Batı tarafından uygulanan yaptırımları atlattığını belirterek, Batı’nın çatışmaları sona erdirmek ya da Rusya’da rejim değişikliğini tetiklemek adına 20. yüzyıldan kalma araçları kullanmasının başarısızlığa mahkûm olduğunu kaydetti.
Ülkenin 2,1 trilyon dolarlık ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl ise yüzde 2,3 büyümesi bekleniyor.
Öte yandan dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan ülkenin enerji sektörüne uygulanan yaptırımlar devam ederken Rusya, petrolünü küresel piyasalarda satmakta zorlanmazken Çin’le ve Hindistan başta olmak üzere bazı ülkelerle ticaretini artırıyor.
Financial Times (FT) gazetesine mülakat veren Deripaska, “Özel sektörün bu kadar esnek olmasına şaşırdım. Ekonominin yüzde 30’unun çökeceğinden aşağı yukarı emindim ama çok daha azına şahit olduk,” ifadelerini kullandı.
Deripaska, ülkesinin muazzam doğal kaynak zenginliğinin pek çok ülke açısından Rusya’yı terk edilemeyecek kadar cazip hale getirdiğini ve Batı’nın yaptırımları kullanarak ülkede rejim değişikliği meydana getirme umutlarının suya düştüğünü vurguladı.
Rus milyarder, “Yaptırımların (çatışmaları) durduracağına, rejim değişikliği yaratacağına ya da bir şekilde bizi çatışmanın sonuna yaklaştıracağına inanmak… Hayır. Başka bir çözüme ihtiyaç var,” değerlendirmesini yaptı.
Moskova Üniversitesi’nde fizik eğitimi alan Deripaska, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte metal ticaretine yönelmiş ve alüminyum fabrikalarından hisse satın alarak devasa bir servete konmuştu.
2000 yılında Sovyet alüminyum endüstrisinin mücevherlerini tek bir holdingde birleştiren Rusal’ı kuran Deripaska, Forbes dergisi tarafından bu yıl 2,5 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın en zengin 54. kişisi olarak gösteriliyor.
Öte yandan ’20. yüzyıldan kalma bir araç’ olarak nitelendirdiği yaptırımların küreselleşmiş dünyada ‘mucize silah’ olduğu yönündeki kanaatten kuşku duyduğunu dile getiren Deripaska, şöyle devam etti:
“Almanların deyimiyle yaptırım Wunderwaffe’sinden (mucize silah), finansal sistemi bir tür müzakere aracı olarak silaha dönüştürmekten her zaman kuşku duymuşumdur. Evet, savaş harcamaları ve tüm bu tür teşvikler ve devlet desteği var ama yine de şaşırtıcı derecede düşük bir yavaşlama söz konusu. Özel sektör faaliyet göstermenin ve bunu başarılı bir şekilde yapmanın yolunu buldu.”
ABD yönetimi, 2018 yılında Deripaska ve Rus zenginlerine, dünya çapında ‘hasmane faaliyetlerde’ bulunduğunu iddia ettiği Rusya devletinden menfaat sağladıkları gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.
Deripaska, 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla kendisine uygulanan yaptırımların ‘mesnetsiz, gülünç ve saçma’ olduğunu da sözlerine ekledi.