RUSYA
Rusya göç politikasını yeniden yapılandırıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, göç alanındaki devlet yönetimini iyileştirmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Vatandaşlık ve Yabancıların Kaydı İdaresi kuruldu. Eski Başsavcı Yardımcısı Andrey Kikot’un başına getirildiği yeni yapının, göç süreçlerini düzene sokması ve koordinasyonu artırması hedefleniyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, İçişleri Bakanlığı bünyesinde Vatandaşlık ve Yabancıların Kaydı İdaresi kuruldu.
İdare, “göç alanında devlet yönetimini iyileştirmek amacıyla” oluşturuldu.
Uzmanlara göre, yeni yapının kurulması, önemli ve bariz kusurları olan göç politikasını değiştirmeye yönelik kapsamlı çalışmaların bir parçası.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “göç alanında devlet yönetimini iyileştirmek amacıyla” İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Göç İşleri Genel Müdürlüğü temelinde (bu müdürlük, 2016 yılında lağvedilen Federal Göç İdaresi temelinde kurulmuştu) Vatandaşlık ve Yabancıların Kaydı İdaresinin kurulması talimatını verdi.
İdarenin başına, daha önce Başsavcı Yardımcılığı görevini yürüten Andrey Kikot getirildi.
Kikot, yeni görevi kapsamında Güvenlik Konseyi’nin ilgili Kurumlararası Komisyonu’na da dahil olacak ve bakanlığın tüm yerel organlarında vatandaşlık ve yabancıların kaydı konularından sorumlu bir başkan yardımcısı atanacak.
Hükümetin, üç ay içinde İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatı ve içişleri organlarının azami personel sayısının netleştirilmesine yönelik öneriler sunması gerekiyor.
Bu, yeni yapının kurulmasıyla bağlantılı olarak personel kaynaklarının optimize edilmesini sağlayacak.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yeni kurumun göç alanındaki sorunların daha etkin çözülmesini sağlayacağını belirtti.
Peskov, bu sayede söz konusu konuyla ilgili faaliyet gösteren kurumlar arasındaki koordinasyonun geliştirileceğini ifade etti.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İrina Volk ise Telegram kanalından yaptığı açıklamada, yeni kurumun temel görevinin göç süreçlerini düzene sokmak ve yabancıların yasa dışı faaliyetlerini azaltmak olacağını açıkladı.
Vladimir Putin, geçen yılın sonunda düzenlediği yıllık basın toplantısıyla birleştirilen “Yılın Sonuçları” programında, içişleri bünyesinde göçmenlerle çalışmak üzere ayrı bir merkez kurulması gerektiğini söylemişti.
Devlet Başkanı, gerektiğinde böyle bir yapının özel bir kuruma dönüştürülebileceğini de göz ardı etmemişti.
Putin, ayrı bir kurumun gerekli olup olmadığı ya da bu konuların İçişleri Bakanlığı’nın yetkisinde kalmasının daha iyi olup olmayacağı konusundaki sayısız tartışmayı hatırlatarak, bu çalışmanın İçişleri Bakanlığı çerçevesinde güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Rusya lideri, “Her şey tek bir merkezden yönetilmeli,” demişti.
Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komitesi Başkanı ve İnsan Hakları Konseyi (SPÇ) üyesi Kirill Kabanov, Rusya’nın önde gelen diplomasi yayınlarından Vzglyad gazetesine verdiği demeçte, “Rusya yönetimi göç sorunlarına özel önem veriyor,” dedi.
Kabanov, “Vatandaşlık ve Yabancıların Kaydı İdaresinin kurulması kararı, Vladimir Putin’in bu alandaki belirli hatalara verdiği net bir yanıttı. Hükümetin bu yöndeki çabalarını artırmasına yönelik kamuoyu talebi de önemli bir rol oynadı,” diye ekledi.
Kabanov, “Bu bağlamda, yeni idarenin kurulması, göç politikasını iyileştirmeye yönelik kapsamlı çalışmaların yalnızca bir parçasıdır. Yetkililer, yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilme kuralları, Rusça bilme zorunluluğu, gelenlerin dijital profillerinin oluşturulması gibi bir dizi çözüm üzerinde çalışıyor,” ifadesini kullandı.
Bunun yanı sıra “Ayrıca, işverenler yasa dışı göçmen çalıştırmaktan sorumlu tutulacak,” diyen Kabanov, “Çalışmak için bize gelen herkes vergi ödemeli ve Rusya yasalarına uymalıdır. Ayrıca, vasıfsız işçilerin ailelerinin akın etmesine izin verilemez,” diye belirtti.
Kabanov, “Yasa dışı göç, kültürel-etnik dengemizi ve ulusal kimliğimizi bozabilir. Devlet Başkanı, Rus dünyasını koruma görevini verdi. Belirtilen hedefe ulaşmak için azami çabayı göstermeliyiz,” diyerek sözlerini tamamladı.
Siyasetçi ve eski Ukrayna Radası milletvekili Oleg Tsaryov ise daha önce yetkililerin “neredeyse bir göç bakanlığı” gibi ayrı bir yapı kurmayı düşündüklerini, ancak Putin’in kararının bu kadar radikal değişikliklere gerek olmadığını gösterdiğini hatırlattı.
Tsaryov, mevcut çabaların sadece istenmeyen göçle mücadeleye yönelik olmadığını açıkladı.
Tsaryov, “Bizim için arzu edilen göç de var. Rusya’ya geri dönen soydaşlarla ilgili konuların polisin ilgilenmesi biraz garip, zira bu polisin görevi değil. Oysa soydaşların ülkeye çekilmesi çok ciddi bir mesele,” değerlendirmesini yaptı.
Tsaryov’a göre yeni idarenin diğer görevlerinin yanı sıra şu ikilemi çözmesi gerekecek:
“Bir yandan birçok kişi Rusya’daki göçmen sayısının azalmasını istiyor. Diğer yandan, gerçek bir iş gücü açığımız var. Ayrıca bazıları, göçmenlerin ayrı yerleşim yerlerinde yaşadığı ve işleri bittikten sonra ülkelerine döndüğü BAE deneyiminin dikkate alınmasını öneriyor. Ancak o zaman Rusya’nın BDT ülkeleriyle vize rejimi uygulaması gerekirdi ki bu da SSCB’nin dağılmasından sonra imzalanan çok sayıda devletlerarası anlaşmanın bozulması anlamına gelirdi.”
Yeni idarenin kurulması ve göç politikasını iyileştirmeye yönelik diğer kapsamlı çalışmalar, sonuç olarak Rusya’da yalnızca Rus diline ve kültürüne saygı duyan yabancıların yaşamasını ve çalışmasını, böylece Rus kimliğinin korunmasını sağlamalı.
Tsaryov’a göre, Rusya’daki göç politikası “akıllıca ve bazen uzlaşmacı kararlar” alınmasını gerektiriyor.
Tsaryov, “Benzersiz bir durumla karşı karşıyayız. Örneğin Orta Asya’dan gelen göçmenler için yeni kısıtlamalar getirdiğimizde, bu kararlar genellikle Sovyet döneminde çeşitli nedenlerle cumhuriyetlere taşınan ve şimdi bürokratik engeller nedeniyle evlerine dönemeyen Rus büyükanneleri ve büyükbabaları olumsuz etkiliyor,” dedi.
Tsaryov, “Asya’dan gelen göçmenlere diasporaları yardım ederken, eski Sovyet cumhuriyetlerindeki Rusların diasporaları yok,” diye ekledi.
Demokrasi Sorunları Araştırma Vakfı Başkanı Maksim Grigoryev de “İdarenin kurulması, uzun süredir önemli ve bariz kusurları olan göç politikasında doğru bir değişiklik. Buna sivil toplum temsilcileri, uzmanlar ve bizzat Devlet Başkanı defalarca işaret etmişti,” değerlendirmesinde bulundu.
Grigoryev, Kikot’un atanmasının yeni yapının statüsünü vurguladığını ekledi: “Yeni idarenin başkanı, bakan birinci yardımcısı pozisyonunda bulunuyor. Bu, Devlet Başkanı’nın göç sorunlarının çözümüne özel önem verdiğini gösteriyor ki bu son derece olumlu. Yani, yeni idarenin statüsü, başkanının atanma seviyesinin yüksekliği ile vurgulanıyor.”
Grigoryev ayrıca, Rusya’nın sosyal altyapısının yasa dışı göçmenler ve Rus diline ve kültürüne entegre olmak istemeyenler nedeniyle önemli bir yük altında olduğuna dikkat çekti.
Grigoryev, “Örneğin, Rusça bilmeyen göçmen çocukları okullara geldiğinde eğitim kalitesi keskin bir şekilde düşüyor. Ayrıca, doğum dahil olmak üzere yasa dışı göçmenlere tıbbi yardım sağlamak için büyük kaynaklar harcanıyor. Bunu neden yapmak zorundayız? Kesinlikle anlaşılır değil,” diye konuştu.
Uzmana göre, göç politikası alanındaki çabalar, “Rusya’daki göçmenlerin varlığının ekonomi için faydalı ve vatandaşlar için kabul edilebilir olmasıyla” sonuçlanmalı.
Lavrov: İşçi göçmenlere vize uygulaması Rusya’nın çıkarına değil
RUSYA
Baykonur’da Roscosmos-NASA zirvesi

Roscosmos Başkanı Dmitriy Bakanov ve NASA yöneticisi Kenneth Bowersox, Baykonur Uzay Üssü’nde bir araya gelerek uzay işbirliğini görüştü. Görüşmede Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) işbirliği, 8 Nisan’da planlanan insanlı uçuş ve Soyuz-Apollo kenetlenmesinin yıl dönümü kutlamaları ele alındı.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Bakanov ve NASA yöneticisi Kenneth Bowersox, Baykonur Uzay Üssü’nde bir araya geldi.
Roscosmos’un Telegram kanalından yapılan açıklamaya göre, görüşmede uzay işbirliği konuları ele alındı.
Görüşmede tarafların Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) işbirliğini, 8 Nisan’da yapılması planlanan insanlı uçuşu ve Soyuz-Apollo kenetlenmesinin yıl dönümü kutlamalarını ele alması bekleniyor.
Bakanov, uzay üssüne rekor sayıda turist geldiğini belirterek, bu sayının 2500’ü aştığını ifade etti.
8 Nisan’da Soyuz MS-27 insanlı uzay aracının fırlatılması planlanıyor. Bu araçla ISS’ye kozmonotlar Sergey Rıjikov ve Aleksey Zubritskiy ile NASA astronotu Johnny Kim gönderilecek.
Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Natalya Sergunina, uzay aracının fırlatılışının Moskova’daki VDNH parkında izlenebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta Yuri Borisov, Roscosmos Genel Direktörlüğü görevinden alınmış ve yerine 2019’dan beri Ulaştırma Bakanlığı’nda görev yapan 39 yaşındaki Bakanov getirilmişti.
Bakanov, önce Dijital Dönüşüm Daire Başkanı olarak görev yapmış, 2022’den itibaren ise bakan yardımcılığı görevini yürütmüştü.
Rusya, Elon Musk’a Mars görevi için küçük boyutlu nükleer santral teklif etti
RUSYA
Rusya’da hafta sonu alkol satışının yasaklanması gündemde

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Sağlık Komisyonu üyesi Biyysultan Hamzayev, ülke genelinde hafta sonları alkol satışının yasaklanmasını önerdi. Bu öneri, bazı bölgelerdeki başarılı sonuçlara dayandırılırken, ülke genelindeki alkol tüketimindeki artış dikkat çekiyor.
Rusya’da hafta sonları alkol satışının yasaklanması Devlet Duması’nda gündeme geldi.
Parlamentonun alt kanadı Duma’nın Sağlık Komisyonu üyesi Biyzultan Hamzayev (Birleşik Rusya Partisi), bazı bölgelerdeki uygulamalardan ilham alarak bu öneriyi sundu.
Hamzayev, özellikle Vologda oblastında hafta içi alkol satışının günde sadece iki saatle sınırlandırılmasının olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.
TASS‘a yaptığı açıklamada Hamzayev, bu kısıtlamalara halkın herhangi bir “alkol protestosu” göstermediğini, aksine “bu iyi önlemi” desteklediklerini ifade etti.
Hamzayev, “Bence bu tür bir önlem hafta sonları da uygulanmalı,” dedi.
Vologda oblastındaki yasak 1 Mart’tan itibaren yürürlüğe girdi. Hamzayev’in iddiasına göre, söz konusu uygulamanın ilk ayında bölgedeki alkol satışları yüzde 19, alkol marketlerde ise yüzde 50 oranında azaldı.
Ayrıca kavgaların, trafik kazalarının ve diğer sosyal sorunların ortadan kalktığı belirtildi.
Yakutistan, Buryatya, Moskova, Kaluga oblastları ile Zabaykalye ve St. Petersburg gibi federal bölgelerde de benzer kısıtlamalar uygulanıyor.
Bu kısıtlamalar genellikle satış saatlerinin kısaltılması ve alkol marketlerin yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması şeklinde oluyor.
FinExpertiza‘nın verilerine göre, Rus halkı Hamzayev’in önerdiği yeniliklere pek hoşnut olmayabilir.
Geçen sene votka hariç sert alkol satışları, bir önceki yıla göre yüzde 10,2 artarak kişi başına 3,2 litreye ulaştı. Bu, 2017’den bu yana görülen en yüksek seviye.
Votka satışları ise üst üste üçüncü yıl kişi başına 5,3 litre seviyesinde kaldı ve bu da 2017’den bu yana en yüksek değer.
Toplamda kişi başına 8,5 litre sert alkol tüketiliyor. Savaş öncesi 2021’de bu rakam 1,1 litre daha düşüktü.
FinExpertiza‘nın verilerine göre, Vologda oblastı 2023’te sert alkol tüketiminde ilk on arasında yer aldı ve kişi başına 12,6 litre tüketim gerçekleşti.
Rusya Halk Sağlığı ve Tüketici Hakları Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) verdiği bilgiye göre de bir yıl önce bu rakam sadece 9 litreydi. Kasım 2024’te bölgede alkol satış saatlerini kısıtlayan bir yasa kabul edildi ve bu yasa 1 Mart 2025’te yürürlüğe girdi.
Biyzultan Hamzayev’in alkolle mücadelesi geçici bir heves değil.
Daha önce de benzer girişimlerde bulunmuştu. Örneğin, geçen yıl Başbakan Mihail Mişustin’e mayıs tatillerinde alkol satışının yasaklanmasını önermişti.
RUSYA
Rusya’da Çubays ve ekibinin 5,6 milyar rublelik mal varlığına el konuldu

Moskova Tahkim Mahkemesi, devlet şirketi Rosnano’nun talebi üzerine eski başkan Anatoliy Çubays ve yedi eski yöneticisinin 5,6 milyar rublelik mal varlığına ihtiyati tedbir kararı verdi. Rosnano, başarısız olan Plastic Logic adlı esnek ekranlı tablet projesinden kaynaklanan zararın tazminini talep ediyor. Şirketin büyük zarara uğradığı ve Çubays dahil birçok eski yöneticisi hakkında soruşturmaların sürdüğü belirtildi.
Moskova Tahkim Mahkemesi, devlet şirketi Rosnano’nun açtığı davayı kısmen kabul ederek, şirketin eski başkanı Anatoliy Çubays ve yedi eski yöneticisinin toplam 5,6 milyar ruble değerindeki para ve mal varlığına ihtiyati tedbir konulmasına karar verdi.
Davalılar arasında eski yönetim kurulu başkan yardımcıları Yuriy Udaltsov, Dmitriy Pimkin ve Vladimir Avetisyan, Rosnano Yönetim Şirketi’nin eski üst düzey yöneticileri Boris Podolskiy ve German Pihoya, Çubays’ın danışmanı Oleg Kiselev ve Nikolay Tıçinin de bulunuyor.
Mahkeme kararında, bazı davalıların yurt dışında olduğu ve Rusya Federasyonu topraklarındaki mal varlıklarını koruma niyetinde olmadıkları belirtildi.
Ayrıca, Oleg Kiselev ve Boris Podolskiy hakkında hâlihazırda davalar bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
Rosnano Özel Görevler Direktörü Yevgeniy Frolov, davanın Plastic Logic adlı esnek ekranlı tablet geliştirme projesinden kaynaklanan zararın tazmini amacıyla açıldığını bildirdi.
Frolov’un açıklamasına göre, 2009 yılında başlatılan proje hedeflerine ulaşamadı.
Rosnano, 2012 yılında Rusya’da tablet üretim tesisi kurma planından vazgeçerek, yatırılan kamu fonlarını yurt dışında kayıtlı şirketlerin finansmanına yönlendirdi.
Frolov, “yatırımlardan olumlu bir sonuç alınamamasına ve fonların geri dönmemesine rağmen” proje finansmanının 10 yıldan uzun süre devam ettiğini vurguladı.
Çubays, esnek ekranlı plastik tabletleri 2011 yılında Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tanıtmış ve dünyada benzeri olmadığını iddia etmişti. Cihaz başına maliyeti 12 bin ruble olarak açıklamıştı.
Bu tabletlerin Rus okulları tarafından eğitim amacıyla satın alınması öngörülüyordu.
Zelenograd’da yıllık 100 bin adet kapasiteli esnek ekran üretim tesisi ve bir araştırma-geliştirme merkezi kurulması planlanmıştı.
Fakat bu planlar hayata geçmedi ve Rusya pazarına tek bir tablet dahi sunulmadı.
Çubays, 2015 yılında projenin başarısız olduğunu kabul etmiş, ancak projeyi sonlandırmayı reddederek geliştirilen teknoloji için “başka bir uygulama alanı” bulma sözü vermişti.
Anatoliy Çubays, 2008’den 2020’ye kadar Rosnano’nun başkanlığını yürüttü.
Ukrayna’daki askeri müdahalenin başlamasının ardından Devlet Başkanı Özel Temsilcisi görevinden ayrılarak Rusya’yı terk etti.
10 yıl içinde ülkede trilyon rublelik bir nano-endüstri kurma vaadiyle yola çıkan Rosnano, Çubays döneminde devletten 405 milyar rubleden fazla kaynak almasına rağmen, yaklaşık 100 milyar ruble birikmiş zararla iflasın eşiğine geldi.
Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çubays’ın 2022’de ülkeden ayrılmasının Rosnano’daki “mali sorunlar” ve soruşturma riskinden kaynaklanmış olabileceğini ima etmişti.
Denetçiler, şirketteki usulsüz işlemlerden kaynaklanan zararın 200 milyar ruble olduğunu tespit etti. Onu aşkın eski üst düzey yönetici hakkında dava açıldı.
1 Şubat 2025 tarihinde mahkeme, Çubays’ın Rosnano’daki üç eski yardımcısını —İcra Direktörü Boris Podolskiy, Mali İşler Direktörü Artur Galstyan ve Raporlama Metodolojisi Direktörü Marina Kasenkova— tutukladı.
Söz konusu şahıslar, evrakta sahtecilik yaparak görevlerini kötüye kullanmak ve bu yolla devleti 45 milyar ruble zarara uğratmakla suçlanıyor. Eski yöneticilerin 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması bekleniyor.
Rusya’da Çubays’ın kurduğu devlet şirketi Rosnano temerrüde düştü
-
ORTADOĞU2 hafta önce
Suriye İnsan Hakları Takip Komitesi: Sahil bölgesinde soykırım işlendi
-
DÜNYA BASINI2 hafta önce
Batı medyası ve siyasetinden temkinli İmamoğlu değerlendirmeleri
-
DİPLOMASİ2 hafta önce
Politico: İmamoğlu’nun tutuklanmasına rağmen AB, Türkiye’ye para göndermeye devam edecek
-
GÖRÜŞ2 hafta önce
Husiler’in Savaşı: “Altıncı Orta Doğu Savaşı” ve Filistin Anlatısı
-
DÜNYA BASINI1 hafta önce
Signal bir Amerikan hükümeti operasyonudur
-
ORTADOĞU2 hafta önce
İsrail’de “devlete sızma” tartışması: “Dün vatan haini ilan ettiniz yarın idam edersiniz”
-
AMERİKA2 hafta önce
Gizli CIA dosyalarında ‘Ahit Sandığı’nın bulunduğu iddia ediliyor
-
DİPLOMASİ2 hafta önce
ABD, Ukrayna’ya ‘sömürge’ anlaşması teklif etti