Rusya
Rusya, Zoom’a yerel ofisi olmadan faaliyet gösterdiği için 1,18 milyon dolar ceza kesti

Rusya yargısı, çevrim içi görüşme hizmeti sağlayan Zoom Video Communications’a yerel bir ofis açmadan faaliyet gösterdiği gerekçesiyle 115 milyon ruble (1,18 milyon dolar) para cezası verdi.
Moskova, Şubat 2022’de Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinin ardından yabancı teknoloji şirketleriyle içerik, veri ve yerel temsil konularında anlaşmazlık yaşamaya başlamıştı.
RIA Novosti ajansının aktardığına göre yargıç Timur Vahrameyev, para cezasının Zoom’un Rusya’daki 2022 gelirlerinin 10’da biri olarak belirlendiğini belirtti.
Zoom, Rusya vatandaşlarına ait verileri Rusya’daki bir sunucuda saklamadığı gerekçesiyle geçtiğimiz hafta da 15 milyon ruble para cezasına çarptırılmıştı.
Google ve Apple gibi diğer şirketler de son birkaç yılda Rusya’da ağır cezalara çarptırıldı.
Facebook, Instagram ve WhatsApp platformlarını bünyesinde bulunduran Meta, Rusya’da ‘aşırılık yanlısı faaliyet’ yürütmekten suçlu bulunarak yasaklanmıştı.
Rusya
Rusya Savunma Bakanlığı’nda ikinci general rüşvetten hapis cezası aldı

Rusya Savunma Bakanlığı’nda rüşvet soruşturmaları devam ediyor. Eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Vadim Şamarin, büyük miktarda rüşvet almaktan suçlu bulunarak 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şamarin, Sergey Şoygu’nun Savunma Bakanlığı görevinden ayrılmasından sonra rüşvetten hapis cezası alan ikinci general oldu.
Rusya Savunma Bakanlığı’nda görevli ikinci bir general, rüşvet suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldı.
Moskova Garnizon Askeri Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana İletişim İdaresi Başkanı Vadim Şamarin’i yedi yıl hapis cezasına mahkum etti.
Korgeneral Şamarin, devlet savunma siparişlerini yerine getirirken iki büyük rüşvet almaktan suçlu bulundu.
İnterfaks haber ajansının aktardığına göre, Şamarin cezasını yüksek güvenlikli bir cezaevinde çekecek.
Şamarin, Sergey Şoygu’nun Savunma Bakanlığı görevinden ayrılmasından sonra rüşvetten hapis cezası alan ikinci general oldu.
Ocak ayında mahkeme, 2021-2023 yılları arasında Moskova’yı koruyan 1. Özel Amaçlı Hava Savunma Birliğini komuta eden Tümgeneral Konstantin Ogiyenko’ya 8 yıl yüksek güvenlikli cezaevi cezası vermişti.
Hem Ogiyenko hem de Şamarin’in rütbeleri söküldü. Şamarin’e ayrıca yedi yıl boyunca devlet kurumlarında görev alması yasaklandı.
Mahkeme, Şamarin’in 36 milyon ruble değerindeki mal varlığına da el koydu. Şamarin’in davası kapalı oturumda görüldü.
Generalin soruşturmacılarla işbirliği anlaşması yapması nedeniyle süreç, delillerin incelenmediği özel bir usulle ilerledi.
Şamarin hakkındaki soruşturma
Şamarin, geçen yılın mayıs gözaltına alınmıştı. Soruşturma, Şamarin’in Nisan 2016’dan Ekim 2023’e kadar Perm’deki Telte telefon fabrikasının genel müdürü Aleksey Vısokov ve aynı kuruluşun baş muhasebecisi Yelena Grişina’dan toplam 36 milyon ruble rüşvet aldığını tespit etti.
Şamarin’e bu paranın, Savunma Bakanlığı ihtiyaçları için tedarik edilen ürünlerin hacmini ve maliyetini artırma karşılığında ve “genel himaye” için ödendiği belirtildi.
Şamarin hakkında ifade veren kişi, eski astı ve İletişim Planlama İdaresinin başkanı Tümgeneral Aleksandr Ogloblin oldu.
Ogloblin, Ağustos 2018’de büyük çaplı dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmıştı. Eylemlerinden kaynaklanan zararın 1,6 milyar ruble olduğu tahmin ediliyordu.
Şubat 2022’de Ogloblin, 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, devlet nişanları ve rütbesi alınmıştı. Fakat Şamarin’i “ihbar etmesinin” ardından cezası ıslah çalışmalarına çevrilmişti.
Ogloblin, 28 Şubat 2024’te serbest bırakıldı, ancak ekim ayında devletin teçhizat siparişlerini yerine getirirken büyük miktarda rüşvet almak suçlamasıyla tekrar tutuklandı. Bu kez Ogloblin hakkında ifade veren kişi Şamarin oldu.
Savunma Bakanlığı’nda temizlik
Savunma Bakanlığı’ndaki “temizlik”, Şoygu’nun görevden ayrılmasından kısa bir süre önce başladı.
Nisan 2024’te, milyarlarca rublelik rüşvet davasıyla ilgili olarak kilit yardımcısı Timur İvanov gözaltına alındı ve tutuklandı.
Ardından iki bakan yardımcısı daha, ordu generalleri Pavel Popov ve Dmitriy Bulgakov cezaevine gönderildi.
Öte yandan Popov, Patriot tema parkının inşaatında zimmete para geçirmekle, Bulgakov ise 1,3 milyar rublelik yolsuzluk anlaşmaları yapmakla suçlanıyor.
Bunların yanı sıra, Savunma Bakanlığı Ana Personel İdaresi Başkanı Korgeneral Yuriy Kuznetsov, 30,5 milyon ruble değerinde bir yazlık ev şeklinde rüşvet almakla suçlanarak gözaltında bulunuyor.
Ayrıca, 58. Ordu eski komutanı Tümgeneral İvan Popov, Zaporijya oblastında tahkimat inşaatında kamu parasını zimmete geçirmekle suçlanıyor.
Rüşvet davaları kapsamında, Leningrad Askeri Bölgesi Lojistikten Sorumlu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Valeriy Mumincanov ve Merkez Askeri Bölgesi Otomotiv ve Zırhlı Araç Hizmeti Başkanı Tümgeneral Denis Putilov da tutuklu bulunuyor.
Rusya’da devletleştirilen varlıkların değeri 2,4 trilyon ruble
Rusya
Kremlin: ABD ile Ukrayna müzakereleri zorlu ilerliyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ile Ukrayna’daki çözüm sürecine ilişkin müzakerelerin zorlu ilerlediğini belirtti. Peskov, bu zorluklardan Kiev rejimini ve savaş şahinine dönüşen AB ülkelerini sorumlu tuttu. Rusya ve ABD diplomatları son iki ayda altı kez yüz yüze görüşme gerçekleştirmesine rağmen somut bir sonuca ulaşılamadı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada, ABD ile Ukrayna’daki çözüm sürecine ilişkin müzakerelerin zorluklarla karşılaştığını belirtti.
Peskov, İnterfaks haber ajansına yaptığı açıklamada, “İşler oldukça zor ilerliyor,” dedi ve bu zorluklardan Kiev rejimini ve “bir anda savaş şahinine dönüşen” AB ülkelerini sorumlu tuttuğunu ifade etti.
Peskov, ABD ile temasların “devam edeceğini” ancak henüz somut bir gelişme olmadığını vurguladı.
Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Donald Trump arasında yeni bir görüşme konusunda da anlaşma sağlanamadığını belirten Putin’in yardımcısı Yuriy Uşakov, “Bu telefon görüşmesi hakkında konuşuluyor. Henüz bir anlaşmaya varılmadı,” dedi.
Son iki ayda Rus ve Amerikalı diplomatlar, nisan başında yapılan iki görüşme dahil olmak üzere en az altı kez yüz yüze görüştü.
Ancak bu görüşmelerin hiçbiri somut bir sonuç getirmedi. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev, 2-3 Nisan tarihlerinde Washington’a bir ziyaret gerçekleştirdi ve 10 Nisan’da iki ülkenin heyetleri İstanbul’da yaklaşık 6 saat görüştü.
ABD, 18 Mart’ta enerji tesislerine karşılıklı saldırılara 30 günlük bir moratoryum konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Ancak bu “anlaşma” 18 Nisan’da sona eriyor ve Kremlin henüz moratoryumu uzatmaya hazır olduğunu açıklamadı.
Uşakov, İnterfaks‘a yaptığı açıklamada, Rus tarafının moratoryumla ilgili durum hakkında Amerikalı ortaklara “belirli sinyaller” ileteceğini söyledi ancak ne hakkında olduğunu belirtmedi.
Trump’ın başlangıçtaki planları, Paskalya’ya (20 Nisan) kadar ateşkes sağlamaktı, ancak Beyaz Saray bu hedefin gerçekçi olmadığını kabul etti.
Reuters‘ın daha önce kaynaklara dayandırdığı haberine göre, yönetim barış anlaşmasının “önümüzdeki aylarda” bile mümkün olmayacağından endişe ediyor.
Fox News‘in kaynaklarına göre, Trump, Putin’den memnun değil ve onun müzakere sürecini kasıtlı olarak uzattığına inanıyor.
Kanala göre Beyaz Saray, Rusya’nın “gölge filosuna” karşı sert yaptırımlar uygulama olasılığını değerlendiriyor.
Trump daha önce Rus petrolü satın alan ülkelere yüzde 500’e kadar gümrük vergisi uygulayabileceğini söylemişti.
Trump’ın ekibi Kremlin’in barış anlaşması şartları konusunda ikiye bölündü
Rusya
Rusya, Taliban’ı terör örgütleri listesinden çıkardı

Rusya Yüksek Mahkemesi, Taliban hareketini terör örgütleri listesinden çıkararak faaliyet yasağını kaldırdı. Başsavcı İgor Krasnov’un talebi üzerine alınan bu karar, Rusya’nın Taliban ile son yıllarda geliştirdiği ilişkilerin bir sonucu olarak geldi.
Rusya Yüksek Mahkemesi, Taliban hareketini terör örgütleri listesinden çıkararak Rusya’daki faaliyet yasağını askıya aldı.
Başsavcı İgor Krasnov’un talebi üzerine alınan kararı açıklayan Yargıç Oleg Nefedov, kararın derhal uygulanması gerektiğini belirtti.
Taliban hareketi, Rusya’da 2003 yılından bu yana yasaklıydı. Buna rağmen Moskova, son yıllarda Taliban ile aktif temaslarda bulunuyordu.
Hatta Taliban temsilcileri, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katıldığı etkinliklere davet ediliyordu.
Putin, Taliban’ı “müttefik” olarak nitelendirmiş ve Rusya’nın onları terör listesinden çıkarmak için çalıştığını belirtmişti. Aralık 2024’te Duma, bu tür bir olasılığı öngören bir yasayı kabul etti.
Söz konusu belgeye göre, bir örgüt, “terörü teşvik etme, haklı çıkarma ve destekleme amaçlı” faaliyetlerini durdurması hâlinde yasaklı örgütler listesinden çıkarılabilir. Bu karar, başsavcının veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme tarafından verilir.
Verstka‘nın açık kaynak verilere dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, 2016-2025 yılları arasında en az 37 Rusya vatandaşı, yasaklı grupla ilgili davalar nedeniyle idari veya cezai kovuşturmaya uğradı.
Son davalardan biri, gazeteci Nadejda Kevorkova ile ilgiliydi. Kevorkova, Telegram kanalında Taliban’dan bahseden bir paylaşım nedeniyle terörü teşvik etme suçundan 600 bin ruble para cezasına çarptırılmıştı.
Dışişleri Bakanlığı ve adalet bakanlığı, örgütün yasaklı listesinden çıkarılması konusunda ısrarcıydı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bunun pragmatik nedenlere dayandığını açıklamıştı. FSB ise Taliban’ın, Moskova yakınlarındaki Krokus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırıyla bağlantılı olan IŞİD-Horasan terör örgütüyle mücadele etmeye hazır olduğunu belirtmişti.
Saldırıda 145 kişi hayatını kaybetmiş ve 550’den fazla kişi yaralanmıştı.
Güvenlik Konseyi Başkanı Sergey Şoygu ise Taliban’ın faaliyetlerine izin verilmesinin Rusya ile Afganistan arasındaki “siyasi ve ekonomik bağları güçlendirmek” için gerekli olduğunu söylemişti.
Taliban, 2021 yılında Amerikan birliklerinin ülkeden çekilmesinin ardından Afganistan’da yönetimi ele geçirdi.
Militanlar tarafından kurulan hükümet, insan haklarına saygı, kapsayıcı bir siyasi sistem oluşturma, terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele gibi yükümlülüklerini yerine getirmediği için Rusya dâhil hiçbir devlet tarafından henüz meşru olarak tanınmadı.
Taliban’dan Rusya’ya stratejik Salang karayolu için işbirliği çağrısı
-
Görüş2 hafta önce
Sosyalizmin yeni dünya-sistemindeki yeri – 4
-
Görüş2 hafta önce
Yemen’de 48 saatlik Husi karargâhı ziyareti…
-
Avrupa2 hafta önce
Komünist Parti’ye karşı ilk ‘Twitter devrimi’: Moldova’da 16 yıl önce ne olmuştu?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Wolfgang Münchau: Trump’ın tarifeleri küreselleşmenin sonudur
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan için Şili neden önemli?
-
Görüş1 hafta önce
Trump’ın gümrük vergileri ticaret savaşını tetikliyor
-
Söyleşi1 hafta önce
Çin uluslararası sistemi nasıl değerlendiriyor? Şanghay, Hangzhou ve Pekin’den akademisyenlerle özel söyleşi
-
Görüş5 gün önce
Avrupa’da savaşa hazırlık tam gaz: Fransız askeri haritacılar Romanya’da ne arıyor?