Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, vatandaşlara THY’yi kullanmamalarını tavsiye etti

Yayınlanma

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, ülke vatandaşlarını Latin Amerika ülkelerine yapılan transit uçuşlardan çıkaran Türk Hava Yolları’nın (THY) hizmetlerini kullanırken ‘dikkatlice düşünme’ tavsiyesinde bulundu.

RBK gazetesinin haberine göre elçilikten yapılan açıklamada, “Sorun çok ciddi. Türk makamlarının bu ciddiyetin ne kadar farkında olduğu ise bizim açımızdan belirsiz. Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu, havayolu şirketinin sağlıksız durumuna dikkat çekmişti. Büyükelçilik ise Türk Dışişleri Bakanlığı’na hem yazılı, yani resmi bir nota ile hem de sözlü olarak müracaat etti. Henüz net bir yanıt alınamadı,” denildi.

Büyükelçiliğin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz haftalarda İstanbul havalimanından Latin Amerika’ya transit geçiş yapmakta olan Rusya vatandaşlarının uçağa alınmadığı vakalar yaşandı.

Büyükelçilik, “Aynı zamanda havayolu çalışanlarının da pek makul davranmadığı oluyor,” dedi.

THY esas olarak, varış güzergahlarının Rusların kabulü için katı kurallar koyduğuna dikkat çekiyor.

Bu şartlar arasında dönüş biletinin bulunması, para, otel rezervasyonunun teyidi, seyahat amacının turistlik dışında olması durumunda ilgili destekleyici belgeler ve diğerleri yer alıyor.

Büyükelçilik, ayrıca THY’nin bu bilgileri internet sitesinde Türkçe ve İngilizce olarak yayımladığını, ancak Rusça olarak yayımlamayı reddettiğini vurguladı.

Bu bağlamda büyükelçilik, 23 Nisan sabahı bilgi kaynaklarında ‘Türk havalimanlarında hak ihlallerine maruz kalan’ Ruslar için bir dizi tavsiye yayınlayacak.

12 Nisan’da Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü İrina Kasimova, diplomatik misyonun, THY’nin Latin Amerika uçuşlarına Rusları almayı toplu olarak reddetmesiyle ilgili durumdan haberdar olduğunu bildirmişti.

Nisan ayı başında, İstanbul üzerinden Meksika’nın Cancun kentine seyahat eden üç Rus kadın THY uçağına alınmamıştı. Aynı zamanda tur için bilet ödemesi yapmış ve otel rezervasyonlarını teyit etmişlerdi.

Ocak 2023’te Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Meksika’daki sınır muhafızlarının, ülkeyi transit bölge olarak kullanma vakalarındaki artış nedeniyle Rusların geçişine daha az izin vermeye başladığını duyurdu.

Açıklamada, “Gerçek şu ki, son zamanlarda sadece ABD sınırını geçmek ve Amerika’da yasa dışı olarak kalmak amacıyla Meksika’ya seyahat eden Rusların sayısında artış oldu. Bu tür teşebbüslere engel olmak adına Meksika’daki göçmenlik bürosu görevlileri, dönüş bileti de dahil olmak üzere giriş için gerekli tüm belgeleri eskisinden daha kapsamlı bir şekilde kontrol ediyor,” ifadelerine yer verildi.

RUSYA

SVR: ABD ve İngiltere, Rusya’nın Suriye’deki üslerine saldırı planlıyor

Yayınlanma

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı’nın (SVR) açıklamasına göre, ABD ve İngiltere, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından bölgede istikrarı baltalamaya yönelik adımlar atıyor.

SVR’ye göre Washington ve Londra, bu kaosun gölgesinde “kurallara dayalı düzen” söylemiyle bölgesel hakimiyetlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Ancak, Suriye’deki Rus askeri varlığı, bu planların önünde ciddi bir engel teşkil ediyor.

SVR, İngiltere istihbaratının, Rusya’nın Suriye’deki askeri üslerine yönelik terör saldırıları planladığını iddia ediyor. Bu saldırılarda, hapishanelerden serbest bırakılan IŞİD militanlarının kullanılacağı ve eski Suriye ordusuna ait silah depolarına erişim sağlandığı belirtiliyor.

Ayrıca, ABD ve İngiltere’nin, IŞİD’e saldırı kapasiteli insansız hava araçları (İHA) temin ettiği ve sahadaki teröristlere doğrudan talimat verdiği öne sürülen açıklamanın tam metni şöyle:

“Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) basın bürosunun aktardığı bilgilere göre, görev süresi sona ermekte olan ABD yönetimi ve İngiltere hükümeti, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından bu ülkede istikrarın sağlanmasını önlemek için harekete geçti. Daha geniş bir bağlamda, Orta Doğu’da kaos ortamını sürdürmeyi amaçlayan bu güçler, böyle bir ortamda kendi jeopolitik hedeflerine daha hızlı ulaşabileceklerine inanıyor. Washington ve Londra, bu koşullarda ‘kurallara dayalı düzen’ adı altında uzun vadeli bölgesel hakimiyetlerini sağlamayı hedefliyor. Ancak, bu hedeflerinin önünde, Akdeniz kıyısındaki Suriye’de bulunan Rusya’nın askeri varlığı önemli bir engel teşkil ediyor ve bölgesel istikrarın sağlanmasında etkili bir faktör olmaya devam ediyor.

Bu ‘engeli’ ortadan kaldırmak için İngiliz istihbarat kurumları, Rusya’nın Suriye’deki askeri üslerine yönelik bir dizi terör saldırısı düzenlemeyi planlıyor. Bu planlarda, son dönemde ‘yeni yönetim’ tarafından hapishanelerden salıverilen IŞİD militanlarının saldırıları gerçekleştirecek ana unsurlar olarak kullanılması öngörülüyor. Ayrıca, bu militanların, eski Suriye ordusundan kalan silah depolarına büyük ölçüde kontrolsüz bir erişim sağladıkları belirtiliyor.

Elde edilen bilgilere göre, İngiliz istihbarat servisi MI6 ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) yetkilileri, Suriye’deki sahadaki IŞİD komutanlarına, Rus askeri üslerine yönelik bir dizi saldırı düzenleme talimatı verdi. Bu tür eylemleri gerçekleştirmek için teröristlere saldırı kapasitesine sahip insansız hava araçları (İHA) tedarik edildiği ifade ediliyor. Planlanan saldırılarda kendi mesuliyetlerini gizlemek amacıyla ABD ve İngiltere askeri komutanlıkları, hava kuvvetlerine IŞİD mevzilerine yönelik saldırılara devam etmeleri talimatı verirken, bu tür operasyonların önceden militanlara bildirildiği vurgulanıyor.

Londra ve Washington, bu provokasyonların Rusya’yı Suriye’deki askerlerini tahliye etmeye zorlayacağını ve aynı zamanda yeni Suriye yönetiminin radikalleri kontrol edemediği yönünde suçlamalarla karşı karşıya kalacağını düşünüyor.

Bu yaklaşım, Suriye’de istikrarı tesis etme ve ‘demokratik’ bir yapı kurma söyleminde bulunan Anglo-Sakson ülkelerinin, aslında bu ülkeye ve halkına nasıl yaklaştıklarını açıkça gösteriyor. Ayrıca, bu tutum, ABD’nin IŞİD’le mücadele bahanesiyle Fırat’ın doğusundaki petrol zengini bölgeleri işgal etmeye devam etmesiyle de kendini belli ediyor. Washington, bu bölgeleri Şam yönetimine iade etmeye ise kesinlikle niyetli değil.”

Birleşik Krallık’ın HTŞ’nin güçlendirilmesindeki rolü

Okumaya Devam Et

RUSYA

Putin: Rusya ekonomisi, 2025’te yavaşlama sürecine girecek

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2025 yılında ekonomide büyüme oranlarının yüzde 2’nin altına düşeceğini ve önceliğin enflasyonun kontrol altına alınması olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke ekonomisinin 2025 yılında büyüme hızının yaklaşık yarıya ineceğini belirtti. Putin, perşembe günü yaptığı açıklamada, bu yıl Rusya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 4 civarında artacağını, ancak 2025’te bu oranın yüzde 2-2,5 seviyesine gerileyeceğini ifade etti.

Söz konusu değerlendirme, Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın tahminlerine dayanıyor.

Putin, bu yılki büyüme oranlarının önümüzdeki yıllarda sürdürülemeyeceğini ve bu seviyede bir büyümenin makroekonomik istikrar açısından şu an için gerekli olmadığını söyledi.

Devlet Başkanı 2025’te hükümetin ana hedeflerinden birinin, yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,7’ye ulaşan enflasyonu kontrol altına almak olacağını vurguladı. Bu durum, Rusya Merkez Bankası’nın son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkardığı politika faiz oranına rağmen gerçekleşti.

Putin, büyümenin her ne kadar olumlu görünebileceğini belirtse de bunun makroekonomik dengeler gözetilmeden gerçekleşmesi durumunda ekonomide ciddi dengesizliklere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Rusya hükümeti, savunma odaklı üretim modeline geçen ekonominin 2026 itibarıyla yeniden hız kazanacağını, büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 2,6, yüzde 2,8 ve 2028-2030 yılları arasında ortalama yüzde 3 seviyelerine ulaşacağını öngörüyor.

Ancak Bloomberg‘e konuşan Rus milyarderler ve büyük şirket sahiplerinin ifadeleri, bu hedeflere yönelik ciddi şüpheleri ortaya koyuyor. İş dünyasının önde gelen isimleri, Batılı şirketlerin ülkeden çekilmesinin başta makine mühendisliği ve teknoloji sektörleri olmak üzere üretim altyapısında bozulmaya yol açtığını düşünüyor. Ayrıca ithalat ikamesi sürecinin yavaş ilerlediği ve savaş nedeniyle yüz binlerce vatandaşın silah altına alınmasının iş gücü sıkıntısını artırdığı belirtiliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ekonomisinin 2025’te büyüme hızının üçte bire düşerek yüzde 1,3’e ineceğini, on yıl sonunda ise bu oranın yüzde 1’e gerileyeceğini öngörüyor.

Rusya Merkez Bankası ise 2025’te büyümenin yüzde 0,5-1 aralığında kalacağını ve özel tüketim ile yatırımların durma noktasına gelebileceğini tahmin ediyor.

Rosstat verilerine göre, ocak-ekim döneminde Rus şirketlerinin kârı yüzde 17 düşerken, demiryolu yük taşımacılığı 16 yılın en düşük seviyesine geriledi. Gazprom ilk kez zarar açıklarken, metalurji ve kömür sektörlerindeki şirketler büyük kayıplar yaşadı.

Rus sermayedarlar Merkez Bankası’nın faiz politikasından rahatsız

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da İHA tehdidi: Dört bölgede havalimanları geçici olarak kapatıldı

Yayınlanma

Rusya’nın dört bölgesinde insansız hava aracı saldırısı tehdidi nedeniyle havalimanlarında uçuşlar geçici olarak durduruldu. Gece boyunca 13 İHA’nın imha edildiği bildirildi.

27 Aralık sabahı, Rusya’nın dört bölgesindeki havalimanlarında uçak iniş ve kalkışlarına geçici bir süre yasak getirildi.

Türkiye saatiyle 05.00 civarında, Soçi Havalimanı’nda kısıtlamalar uygulamaya konuldu. Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) temsilcisi Artyom Korenyako, “Uçuş ekipleri, hava trafik kontrolörleri ve havalimanı hizmetleri uçuş güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alıyor; bu, birinci önceliğimizdir,” dedi.

Çevrim içi uçuş tablosuna göre, havalimanında yaklaşık 20 uçuş, gün ortasına kadar kalkış veya iniş için gecikmeye uğradı.

Saat 06.00 itibarıyla benzer kısıtlamalar Kazan Havalimanı’nda da devreye girdi. Korenyako, “Havalimanı geçici olarak uçak kabul etmiyor ve uçak göndermiyor,” ifadelerini kullandı.

Kazan’da yaklaşık 15 uçuşun geciktiği bildirildi. Aynı saatlerde, Astrahan ve Volgograd havalimanlarının da operasyonları kısıtlandı.

Fakat Rosaviatsiya’ya göre, saat 06.40 itibarıyla bu havalimanlarında uçuşlar yeniden başladı. Yine de uçuş tablolarına göre, Astrahan’da iki iniş, Volgograd’da ise üç iniş ve üç kalkış gecikmeye uğradı.

Shot Telegram kanalına göre, havalimanlarının kapatılmasının sebebi, Ukrayna insansız hava araçlarının (İHA) saldırı tehdidi oldu. Özellikle Soçi ve Kazan’da, “Kover” planı olarak bilinen kapalı hava sahası protokolü devreye girdi. Söz konusu plan, yabancı bir cismin hava sahasını ihlal etmesi durumunda uygulanıyor ve bölgede bulunan tüm hava araçlarının hemen iniş yapmasını veya bölgeden çıkmasını öngörüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, gece boyunca hava savunma sistemleri, Rusya’nın çeşitli bölgelerinde (Astrahan oblastında bir, Belgorod ve Tula oblastlarında ikişer, Kursk oblastında üç ve Bryansk oblastında beş İHA olmak üzere) toplam 13 insansız hava aracını imha etti.

Bir gün önce, 26 Aralık’ta, Moskova’daki Şeremetyevo, Domodedovo, Vnukovo ve Jukovskiy havalimanları da İHA tehditleri nedeniyle geçici olarak operasyonlarını durdurmuştu. Ayrıca Kaluga Havalimanı da uçak kabul etmemiş veya göndermemişti. Toplamda yaklaşık 27 uçuş ertelenmişti.

Daha önce, 1 Kasım’da Moskova’daki havalimanları, insansız hava aracı tehditleri nedeniyle yine geçici olarak kapanmıştı. 31 Ekim’de ise Saratov, Samara ve Ufa havalimanlarının operasyonları durdurulmuştu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English