Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, vatandaşlara THY’yi kullanmamalarını tavsiye etti

Yayınlanma

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, ülke vatandaşlarını Latin Amerika ülkelerine yapılan transit uçuşlardan çıkaran Türk Hava Yolları’nın (THY) hizmetlerini kullanırken ‘dikkatlice düşünme’ tavsiyesinde bulundu.

RBK gazetesinin haberine göre elçilikten yapılan açıklamada, “Sorun çok ciddi. Türk makamlarının bu ciddiyetin ne kadar farkında olduğu ise bizim açımızdan belirsiz. Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu, havayolu şirketinin sağlıksız durumuna dikkat çekmişti. Büyükelçilik ise Türk Dışişleri Bakanlığı’na hem yazılı, yani resmi bir nota ile hem de sözlü olarak müracaat etti. Henüz net bir yanıt alınamadı,” denildi.

Büyükelçiliğin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz haftalarda İstanbul havalimanından Latin Amerika’ya transit geçiş yapmakta olan Rusya vatandaşlarının uçağa alınmadığı vakalar yaşandı.

Büyükelçilik, “Aynı zamanda havayolu çalışanlarının da pek makul davranmadığı oluyor,” dedi.

THY esas olarak, varış güzergahlarının Rusların kabulü için katı kurallar koyduğuna dikkat çekiyor.

Bu şartlar arasında dönüş biletinin bulunması, para, otel rezervasyonunun teyidi, seyahat amacının turistlik dışında olması durumunda ilgili destekleyici belgeler ve diğerleri yer alıyor.

Büyükelçilik, ayrıca THY’nin bu bilgileri internet sitesinde Türkçe ve İngilizce olarak yayımladığını, ancak Rusça olarak yayımlamayı reddettiğini vurguladı.

Bu bağlamda büyükelçilik, 23 Nisan sabahı bilgi kaynaklarında ‘Türk havalimanlarında hak ihlallerine maruz kalan’ Ruslar için bir dizi tavsiye yayınlayacak.

12 Nisan’da Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü İrina Kasimova, diplomatik misyonun, THY’nin Latin Amerika uçuşlarına Rusları almayı toplu olarak reddetmesiyle ilgili durumdan haberdar olduğunu bildirmişti.

Nisan ayı başında, İstanbul üzerinden Meksika’nın Cancun kentine seyahat eden üç Rus kadın THY uçağına alınmamıştı. Aynı zamanda tur için bilet ödemesi yapmış ve otel rezervasyonlarını teyit etmişlerdi.

Ocak 2023’te Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Meksika’daki sınır muhafızlarının, ülkeyi transit bölge olarak kullanma vakalarındaki artış nedeniyle Rusların geçişine daha az izin vermeye başladığını duyurdu.

Açıklamada, “Gerçek şu ki, son zamanlarda sadece ABD sınırını geçmek ve Amerika’da yasa dışı olarak kalmak amacıyla Meksika’ya seyahat eden Rusların sayısında artış oldu. Bu tür teşebbüslere engel olmak adına Meksika’daki göçmenlik bürosu görevlileri, dönüş bileti de dahil olmak üzere giriş için gerekli tüm belgeleri eskisinden daha kapsamlı bir şekilde kontrol ediyor,” ifadelerine yer verildi.

RUSYA

Rusya yargısı, JPMorgan’ın varlıklarına ve Commerzbank’ın hisselerine el koydu

Yayınlanma

Moskova Tahkim Mahkemesi, Transcapitalbank’ın (TCB) açtığı davada uluslararası yatırım bankası JPMorgan’ın ve Commerzbank’ın 12,3 milyon avro (yaklaşık 1,2 milyar ruble) tutarındaki varlıklarına ve hisselerine el koydu.

Mahkeme, Commerzbank (Eurasia) JSC’nin hisselerinin yüzde 100’üne, Commerzbank AG, J. P. Morgan SE ve Rus iştirakleri adına açılan tüm banka hesaplarındaki – C tipi hesap, I tipi hesap hariç – fonlara el konulması yönünde geçici tedbirler aldı.

Ayrıca, şirketlere ait menkul ve gayrimenkul mallara da alacak tutarı dahilinde el konuldu.

Dava, ABD’nin TCB’ye karşı yaptırım uygulamasının ardından TCB lehine işlemlerin yasaklanmasıyla ortaya çıkan engellerle ilgili.

Kararda, “Başvuru sahibi [TCB], davalılara karşı hakem kararının etkili bir şekilde uygulanmasının yalnızca Rusya topraklarında ve Rusya topraklarında bulunan mülkler pahasına mümkün olduğuna işaret ediyor,” denildi.

Petersburg ve Leningrad Bölgesi Tahkim Mahkemesi, 24 Nisan’da VTB’nin talebi üzerine ABD bankası JPMorgan Chase’in Rusya’daki varlıklarına el koydu, bankanın hesaplarında 2022’den itibaren bulunan 439,5 milyon dolar donduruldu.

Çin’de yayın yapan Sohu, nisan ayı sonunda ABD bankası JPMorgan Chase’in Rusya’daki varlıklarının VTB’nin talebi üzerine el konulmasının ABD’nin Rus varlıklarına el koyma planlarına olası bir yanıt olduğunu yazdı.

FT: G7, artık dondurulan Rus varlıklarının tamamına el koymayı düşünmüyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Gazprom, Avrupa’ya satışlarının düşmesiyle son yılların en büyük zararını yaşadı

Yayınlanma

Rusya’nın enerji devi Gazprom’un gelirleri, Avrupa’nın uyguladığı ambargo nedeniyle bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 30 düşerek 8,5 trilyon rubleye geriledi.

Rus enerji devi Gazprom, G7 ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uyguladığı ambargonun da etkisiyle doğalgaz satışlarının yarıdan fazla düşmesinin ardından son çeyrek yüzyılın en büyük zararını açıkladı.

Financial Times‘ta (FT) yer alan habere göre şirketin geliri bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 azalarak 8,5 trilyon rubleye gerilerken, doğalgaz satışları 8,4 trilyon rubleden 4,1 trilyon rubleye düştü.

Şirketin Moskova Borsası’nda işlem gören hisseleri haber üzerine yüzde 4,4’ten fazla değer kaybetti. Rus analistlerin çoğu şirketin küçük bir kâr elde etmesini bekliyordu.

Analistler, kayıpların bir zamanlar nakit zengini olan Gazprom’un AB pazarının kaybına uyum sağlayamadığını gösterdiğini dile getirdi.

Gazprom’un Rusya dışındaki gaz satışlarından elde ettiği gelir 2022 yılında 7,3 trilyon rubleden geçen yıl 2,9 trilyon rubleye düşerken, analistler bu düşüşün büyük ölçüde Avrupa’ya dönük satışlardaki kayıptan kaynaklandığı yorumunu yaptı.

Bu arada Avrupa ülkeleri, alternatif gaz kaynakları bulma konusunda beklenenden daha başarılı oldu ve AB verilerine göre Rusya’nın Avrupa’nın doğalgaz ithalatındaki payı, Ukrayna ihtilafından önceki son tam yıl olan 2021’deki yüzde 40’tan 2023’te yüzde 8’e düştü.

Analistler, sonuçların Gazprom’un Avrupa’ya doğalgaz satışından oluşan ana faaliyet alanının zarar ettiğini ve petrol satışlarından elde edilen karlarla ancak kısmen dengelendiğini gösterdiğini ifade etti.

Petrol, gaz kondensatı ve petrol ürünlerinin satışından elde edilen kar, bir önceki yıla göre yüzde 4,3 artarak 4,1 trilyon rubleye çıktı.

Gazprom’un işletme giderleri ve sermaye harcamaları da geçen yıl, şirket açısından bariz olumsuz faktörlere rağmen arttı.

Gazprom’un diğer ihracat destinasyonları geçen yıl bir miktar büyüdü, ancak analistler bu destinasyonların Avrupa’daki satış kayıplarının yalnızca yüzde 5 ila 10’unu karşıladığını belirtti.

Öte yandan Gazprom, Çin’e satışların arttığını bildiriyor. Ancak Ukrayna’daki çatışmadan önceki on yılda Rusya’nın yılda ortalama 230 milyar metreküplük ihracatına kıyasla geçen yıl bu ihracat sadece 22 milyar metreküp oldu.

Uzun süredir ertelenen Sibirya’nın Gücü-2 boru hattının, bir zamanlar Avrupa’yı besleyen sahalardan gaz taşıması planlanıyor ancak inşası yıllar alacak ve analistler, bunun Gazprom’un Avrupa’daki kayıplarını telafi etmeyeceği görüşünde.

Harvard’da akademisyen olan ve Bank of America’nın eski başkan yardımcısı Craig Kennedy, “Avrupa’dan gelir kaybı, Avrupa’ya geri dönmeden çözülemeyecek bir sorun. Bu, işin geri kalanını çapraz sübvanse ediyordu ve nihayet bunu defterlere yansıtmak zorunda kalıyorlar,” dedi.

Kennedy, kayıpların, çatışmaların savaş öncesi modeli nasıl sürdürülemez hale getirdiğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Rus enerji devi Gazprom, Kuzey Denizi’ndeki varlıklarını satacak

Okumaya Devam Et

RUSYA

FT: Batılı bankalar, 2023’te Rusya’da dört kat daha fazla vergi ödedi

Yayınlanma

Financial Times (FT) gazetesinde 2023 yılında Rusya’da faaliyet göstermeye devam eden Batılı bankalar ülke bütçesine 800 milyon avro vergi ödedi.

Gazetenin hesaplamalarına göre bu rakam, Ukrayna’ya dönük askeri müdahalenin öncesindeki seviyenin dört katı.

Bunlar Rusya’daki varlık büyüklüklerine göre Avrupa’nın en büyük yedi bankası, yani Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo ve OTP.

2023 yılında bu bankaların toplam kârı 3 milyar avroya ulaştı. Söz konusu miktar, bankaların 2021’deki karlarından üç kat daha fazla.

Gazete, bankaların Rusya’daki faaliyetlerini en aza indireceklerine dair taahhüt verdiklerini anımsattı.

Bununla beraber gazete, 2021 yılında Rusya’da ödedikleri vergi miktarının 200 milyon avroyu bulduğunu belirtti.

Raiffeisen Bank’ın 800 milyon avronun yarısından fazlasını -464 milyon avro- karşıladığı bilgisini paylaşan gazete, UniCredit’in 154 milyon avro, ING’nin 20 milyon avro, Commerzbank’ın 8 milyon avro, Deutsche Bank 16 milyon avro, Intesa Sanpaolo’nun 27 milyon avro ve OTP’nin 90 milyon avro vergi ödediğini kaydetti.

Financial Times‘ın hesaplamalarında Citigroup ve JPMorgan gibi ABD’li kredi kuruluşları Rusya’ya ilişkin bilgi vermedikleri için dikkate alınmadı.

Kiev Ekonomi Okulu’nun Rusya Merkez Bankası verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre ABD’li finans holdingi Citigroup, 2023 yılında Rusya’da 149 milyon dolar kar elde etti ve 53 milyon dolar vergi ödedi.

JPMorgan ise 35 milyon dolar kazandı ve 6,8 milyon dolar vergi ödedi.

Putin, Avrupa’nın en büyük bankası HSBC’nin Rusya biriminin Rus Expobank’a satılmasına onay verdi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English