Bizi Takip Edin

RUSYA

Tacikistan: Yaklaşık bin vatandaşımız Moskova havalimanlarında mahsur kaldı

Yayınlanma

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Şohin Samedi, yaklaşık bin ülke vatandaşının kapsamlı kontroller neticesinde Moskova havalimanlarında mahsur kaldığını söyledi.

TASS haber ajansına konuşan Samedi’ye göre 954 Tacikistan vatandaşı Vnukovo havalimanındaki geçici gözaltı bölgesinde bulunurken, 22 kişi de halihazırda ülkeden sınır dışı edilmiş durumda.

Sözcü, havalimanının Rusya’daki üniversitelerde okumak için gelen vatandaşlar da dahil olmak üzere Taciklerin çıkışlarına izin vermediklerini belirtti.

Samedi, Moskova’daki Domodedovo, Şeremetyevo ve Jukovskiy havalimanlarında da onlarca Tacikistan vatandaşının gözaltı bölgesinde kaldığı bilgisini paylaştı.

Geçen hafta Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Sodik Imomi, Rus Büyükelçi Semyon Grigoryev’e ‘Tacik vatandaşlarının Rusya’ya girişinin haksız yere engellenmesi vakalarının artmasından’ endişe duyduğunu bildirmişti.

Bakanlık, daha sonra Tacikistanlılara Rusya’ya seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etmişti.

Rusya, başkent Moskova’daki Crocus City Hall’daki terör saldırısının ardından ülkeye girişlerde güvenlik önlemlerini artırma kararı almıştı.

Sputnik: Crocus saldırganlarından biri, IŞİD militanları tarafından Türkiye’de eğitildi

RUSYA

Rusya Merkez Bankası Başkanı, ‘yurt dışına sermaye kaçışı’ riski konusunda uyardı

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Elvira Nabiullina, Solikamsk Magnezyum Fabrikası’nın (SMZ) azınlık hissedarlarının hisselerine el konulmasıyla ilgili emsal karardan endişe duyduklarını, kararın yurt dışına sermaye çıkışına neden olabileceğini savundu.

Dün Ulusal Borsa Katılımcıları Birliği’nin (NAUFOR) düzenlediği ‘Rusya Borsası 2024’ başlıklı konferansta açıklamalarda bulunan Nabiullina, organize ticaret yoluyla yatırımcıların ve iyi niyetli hisse alıcılarının haklarının korunmasının ‘finansal piyasada, borsada yatırımcı güveninin temel taşı’ olduğunu belirtti.

Nabiullina, “Ve elbette bu emsal bizi endişelendiriyor. Zira döviz ticaretine olan güveni sarsabilir ve yabancı piyasalara sermaye çıkışına neden olabilir,” ifadelerini kullandı.

Nisan ayı sonunda Perm Krayı Tahkim Mahkemesi, Başsavcılık ve bölge savcılığının SMZ hisselerine devlet lehine el konulması talebini kabul etti.

Mahkeme, denetim organının, 1990’larda işletmenin özelleştirilmesinin Rusya hükümetinin iradesi dışında usulsüzlüklerle gerçekleştirilmesi nedeniyle sanıkların hisselere yasa dışı yollarla sahip olduğu yönündeki görüşünü kabul etti.

Burada, 2 binden fazla azınlık hissedarının hisselerini kaybetmesi söz konusu. Merkez Bankası, karara itiraz etti. Maliye Bakanlığı da azınlık hissedarlarının hisselerinin geri alınmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Rusya’da kalkınma: Liberal amentüye karşı işlenen büyük günah – 4

Okumaya Devam Et

ASYA

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Çin ziyareti başladı: ‘Kapsamlı ortaklığın derinleştirilmesi’ mesajı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ziyareti kapsamında Pekin’deki Halk Kongresi binasına geldi. Putin, mevkidaşı Xi Jinping tarafından karşılandı.

İki devlet başkanı el sıkıştıktan sonra top atışları eşliğinde içeriye geçtiler. Halk Kongresi binasında genişletilmiş formatta toplantı başladı.

Putin, toplantının başında Çin’in Rusya’nın ticari ve ekonomik alandaki ana ortağı olduğunu söyledi.

RİA Novosti‘nin aktardığına göre Moskova ile Pekin’in ortak çalışmaları sırasında ‘sağlam bir pratik işbirliği bagajı’ biriktirmeyi başardıklarına işaret eden Putin, 2023 yılında ikili ticaret hacminin neredeyse dörtte bir oranında artarak 227 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Putin, “Rusya, geçen yılın sonunda Çin’in ticaret ortağı ülkeler listesinde dördüncü sıraya yükseldi. Mart 2023’te Moskova’ya yaptığınız ziyaretin ardından 2030 yılına kadar Rus-Çin ekonomik işbirliğinin kilit alanlarının geliştirilmesine yönelik planın onaylanması bunda doğrudan rol oynadı,” dedi.

Devlet Başkanı ayrıca Rusya ve Çin arasında yüksek teknolojiler, inovasyon, altyapı inşası ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğine de dikkat çekti.

‘Rusya ile Çin arasındaki ödemelerin yüzde 90’ı yuan ve ruble cinsinden yapılıyor’

Bunun yanı sıra Putin, ülkeler arasındaki ikili anlaşmaların yüzde 90’ının ruble ve yuan cinsinden yapıldığını ve bu durumun, iki ülke arasındaki ticaret akışının genişlemesine ivme kazandırdığını ifade etti.

Putin, “Şimdi küçük bir grupla, hem Rusya hem de Çin ekonomilerinin çıkarları doğrultusunda ilişkilerimizi daha da geliştireceğimiz alanlar hakkında konuştuk. Planlanan tüm faaliyetlerin yerine getirileceğinden eminim,” yorumunu yaptı.

Moskova ile Pekin’in 80 büyük ortak yatırım projesinden oluşan bir portföy oluşturduğunu kaydeden Putin, şöyle devam etti: “Pandeminin sonuçlarına ve gelişmemizi engellemeye yönelik bazı eylemlere, üçüncü ülkelerin bazı eylemlerine rağmen, Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi iyi bir hızla artıyor.”

Xi: Büyük güçler ve ve komşu ülkeler arasındaki ilişkiler açısından bir mihenk taşı

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Xi, Putin’e iki ülke arasındaki ilişkilerin testlerden geçtiğini ve bir mihenk taşı haline geldiğini söyledi.

Xinhua‘nın aktardığına göre Xi, “Yeni kampanyada, her zaman olduğu gibi Rusya ile iyi komşu, güvenilir dost ve güvenilir ortak olma niyetindeyiz,” diye konuştu.

Xi, ülkesinin ‘iki halk arasındaki asırlık dostluğu sürekli olarak güçlendirme’ ve ‘uluslararası eşitlik ve adaleti birlikte koruma’ niyetinde olduğunu vurguladı.

Son üç çeyrek yüzyılda Rusya ile ilişkilerin ‘zor koşullar altında sertleştiğini ve değişken bir uluslararası ortamın testine dayandığını’ belirten Xi, bu etkileşimin ‘büyük güçler ve ve komşu ülkeler arasındaki ilişkiler açısından bir mihenk taşı’ haline geldiğini dile getirdi.

Çin lideri, söz konusu ilişkilerin ‘kolay olmadığını ve azami özen gösterilmeyi hak ettiğini’ de sözlerine ekledi.

Kapsamlı ortaklığın derinleştirilmesine ilişkin bildiri imzalandı

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından devlet başkanları kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliği ilişkilerinin derinleştirilmesine ilişkin ortak bir bildiri imzaladı. İki ülke arasında işbirliğine ilişkin toplam on belge imzalandı.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, daha önce Moskova ile Pekin’in imzalayacağı ortak bildirinin 30 sayfadan fazla detaylı bir belge olduğunu bildirmişti.

Uşakov’a göre bildiride, ‘ikili ilişkilerin özel niteliğine’ dikkat çekiliyor ve ‘Rusya ve Çin’in adil ve demokratik bir düzenin şekillendirilmesindeki öncü rolünü teyit ederek, ikili ilişkilerin tüm yelpazesini geliştirmenin yolları’ özetleniyor.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kommersant: Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi Kuznetsov’un aldığı rüşvet yaklaşık 30 milyon ruble değerinde

Yayınlanma

Kommersant gazetesi, rüşvet suçlamasıyla tutuklanan Rusya Savunma Bakanlığı Personel Dairesi Başkanı Yurit Kuznetsov hakkındaki soruşturmanın detaylarını paylaştı.

Gazetenin haberine göre Kuznetsov’a, ‘genel himaye’ ve askerlerin barınmasına yönelik kamu ihalelerinin ‘bağlanması’ karşılığında Krasnodar’da büyük bir yazlık verildi.

Kuznetsov, ayrıca iş insanı Lyova Martirosyan’dan toplam 30,5 milyon ruble rüşvet almakla suçlanıyor.

Soruşturmaya göre Kuznetsov, Martirosyan’ın General S. M. Ştemenko’nun adını taşıyan Krasnodar Yüksek Askeri Okulu (KVVU) ile 372 milyon ruble karşılığında otel hizmetleri sağlamak üzere devlet sözleşmeleri ve anlaşmaları imzalamasına da yardımcı oldu.

Bu olay, Kuznetsov’un Genelkurmay Başkanlığı 8. Daire Başkanı olduğu 2021-2023 yıllarında gerçekleşti.

Korgeneral, 2021-2023 yıllarında Martirosyan ile KVVU arasında sözleşmelerin imzalanmasını organize etti.

Toplam tutarı 372,3 milyon rubleye ulaşan sözleşmelerin imzalanmasını organize ettiği tespit edildi.

Buna karşılık Martirosyan, Korgeneralin eşi için Krasnodar’da 7,51 milyon rubleye bir arsa satın aldı, ayrıca 22 bin 993 milyon ruble maliyetle bin metrekareden fazla alana sahip bir konut inşa etti.

Kuznetsov’a karşı açılan dava, Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov’a karşı açılan dava ile aynı Soruşturma Komitesi Ana Soruşturma Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı personel dairesi başkanı rüşvet suçlamasıyla tutuklandı

Korgeneral suçunu kabul etmedi ve avukatları Komite’nin iddialarının asılsız olduğunu iddia ediyor.

Avukatlar, Kuznetsov’a isnat edilen eylemlerin onun yetkisi dahilinde olmadığını öne sürüyor.

Bununla beraber Kommersant, Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) ve Soruşturma Komitesi’nin Kuznetsov’un başka yolsuzluk suçlarına karışıp karışmadığını incelediğini ve üst rütbeli askeri yetkililere karşı yeni soruşturmalar açmaya hazırlandığını yazıyor.

Kuznetsov, kamu görevinde bulunan bir kişinin büyük miktarda rüşvet almasıyla ilgili madde (Ceza Kanunu’nun 290. maddesinin 6. fıkrası) uyarınca 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı İvanov, rüşvet suçlamasıyla gözaltına alındı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English