Bizi Takip Edin

ASYA

Tesla tedarikçisi Panasonic Energy: Çin’den tedariki kesmek 1 numaralı hedef

Yayınlanma

Tesla’nın tedarikçisi üst düzey bir yönetici Reuters’e yaptığı açıklamada, Panasonic Energy’nin ABD’de üretilen elektrikli araç bataryaları için Çin’e olan tedarik zinciri bağımlılığını ortadan kaldırmayı planladığını söyledi ve bu değişimi “1 numaralı hedef” olarak nitelendirdi.

Panasonic Energy of North America Başkanı Allan Swan’ın açıklamaları, yeni Başkan Donald Trump’ın Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerini artırma vaadinin, dünyanın dört bir yanındaki şirketleri üretim süreçlerini yeniden değerlendirmeye zorladığının altını çiziyor.

Tesla’nın yanı sıra diğer otomobil üreticilerine de pil tedarik eden Panasonic Energy, Japon elektronik devi Panasonic’in bir birimi.

Trump, ABD’ye yapılan küresel ithalata %10 gümrük vergisi ve Çin mallarına %60 gümrük vergisi uygulama sözü verdi. Kasım ayında, 20 Ocak’ta göreve başladığında Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata %25 gümrük vergisi uygulayacağı sözünü verdi.

Swan, pazartesi günü Las Vegas’ta CES fuarında verdiği bir röportajda Reuters’a yaptığı açıklamada, Trump’ın gümrük vergileriyle ilgili olarak işletmenin yapması gereken ilk şeyin “tedarik zincirini Çin’den ayırmamak” olduğunu söyledi.

“Bir miktar Çin’den tedarikimiz var ama çok fazla değil” dedi. “Ve ilerledikçe bazılarına sahip olmamak için planlarımız var ve bu hızlandı” diye ekledi.

Swan, Panasonic Energy’nin ABD yapımı bataryalarının büyük bir kısmının Kanada’dakiler de dahil olmak üzere denizaşırı tedarikçilerden geldiğini de sözlerine ekledi.

Reuters geçen ay Trump’ın geçiş ekibinin küresel çapta akü malzemelerine gümrük vergisi uygulanmasını önerdiğini bildirmişti. Pazartesi günü Washington Post, yardımcılarının kritik ithalatları kapsayan daha dar tarife planlarını araştırdığını bildirmiş, ancak Trump daha sonra bunu yalanlamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Panasonic Energy Nevada’da bir fabrika işletiyor ve bu yıl Kansas’ta ikinci bir ABD fabrikası açmayı planlıyor.

Japon firmaları Trump’ın ikinci başkanlığındaki, özellikle de ticaret politikalarındaki belirsizliklere hazırlanıyor.

Nissan ve Honda gibi otomobil üreticileri, ABD’nin Amerikan pazarı için düşük maliyetli bir üretim ve ihracat merkezi olan Meksika’ya yönelik gümrük vergilerinin olası etkilerini işaret ediyor. Ağır makine üreticisi Komatsu geçen ay yaptığı açıklamada, potansiyel bir ABD-Kanada ticaret savaşının madencilik ekipmanı işi üzerinde “bir-iki yumruk” olacağını söyledi.

ASYA

Batılı havayolu şirketleri geri çekilirken Çinli şirketler Avrupa’ya akın ediyor

Yayınlanma

Çin’in devlete ait en büyük üç havayolu şirketi, Rus hava sahası üzerinden uçma kabiliyetlerinin bölgesel rakiplerine karşı maliyet avantajı sağlaması nedeniyle Avrupa’ya olan seferlerini ve kapasitelerini hızla artırıyor.

Financial Times’ın haberine göre, İskandinav Havayolları, Lufthansa, British Airways ve Virgin Atlantic’in Rusya’dan kaçınmanın yarattığı maliyet baskısını gerekçe göstererek 2024 yılında anakaraya olan bazı seferlerini askıya almasıyla birlikte Batılı havayolu şirketleri Çin’e olan doğrudan uçuşlarını azalttı.

Moskova, Batı’nın yaptırımlarına yanıt olarak 2022’de çoğu Avrupalı havayolu şirketine Rus hava sahasını yasakladı ve Çin dahil Asya destinasyonlarına uçuşlara saatler ekleyerek yakıt faturalarını artırdı.

Rus hava sahası yasağından etkilenmeyen Çinli havayolu şirketleri, sürekli zarar bildirmelerine rağmen kapasitelerini artırarak ve daha ucuz biletler sunarak bu boşluğu doldurmak için acele ettiler.

Financial Times’a konuşan, New York Üniversitesi Şanghay’da havacılık sektörü uzmanı olan David Yu, “Avrupalı taşıyıcılar rekabetçi değiller” dedi.

DBS hisse senedi araştırma analisti Jason Sum’a göre, Çin’in üç ana kıtalararası havayolu şirketinin (Air China, China Eastern ve China Southern) Çin ile Batı Avrupa arasındaki mevcut koltuk kilometresi cinsinden ölçülen yolcu koltuk kapasitesi, Ekim ayında 2019’un aynı ayına göre yüzde 18 daha yüksekti.

Havacılık danışmanlık şirketi Ishka’ya göre, bu üç havayolu şirketinin İngiltere, İspanya ve İtalya’ya tarifeli uçuşları hızla arttı ve 2024’ün ilk dokuz ayında 2019’a kıyasla yüzde 25 ila yüzde 45 arasında artış gösterdi.

Ayrıca Rusya üzerinden uçmanın maliyet avantajı nedeniyle daha rekabetçi fiyatlar sunabiliyorlar. UBS analisti Eric Lin’e göre, üç büyük havayolu şirketinin ücretleri, Çin ile Batı Avrupa arasındaki doğrudan gidiş-dönüş uçuşlarda Avrupalı havayolu şirketlerinin ücretlerinden yaklaşık yüzde 5 ila 35 daha ucuz.

ABD’li havayolu şirketleri müdahale etmeye çalışıyor

Avrupalı havayolu şirketleri, Çinli taşıyıcıların haksız bir avantaja sahip olduklarından ve iki bölge arasındaki güzergahlar üzerinde bir hakimiyet kurduklarından şikayet ediyor.

ABD’li havayolu şirketleri, büyük Çinli taşıyıcıların daha fazla ilerlemesini durdurmak için Çin’e doğrudan gidiş-dönüş uçuş sayısına sıkı bir sınırlama getirilmesi konusunda ABD hükümeti nezdinde başarılı bir lobi faaliyeti yürüttü.

Lufthansa yaptığı açıklamada, Avrupalı havayolu şirketlerinin “Çin ile son derece eşitsiz bir rekabet pozisyonunda” olduğunu belirterek, taşıyıcıların daha düşük maliyetler ve daha fazla devlet desteğinin yanı sıra Rusya’yı aşma kabiliyetinden faydalandığını söyledi.

Havayolu şirketi, “Lufthansa’nın en eski rotalarından biri olan Frankfurt-Pekin’i uçuş programından çıkarması gerektiği gerçeği, uluslararası rekabet dengesinin ne kadar değiştiğini gösteriyor” dedi.

Batılı sektör yöneticileri, bazılarının zarar edebileceğini söylediği Çinli havayolu şirketlerinin uçuşlarına yönelik talep düzeyini özel olarak sorguluyor. Analistler, Pekin’in turistleri geri getirmek için vizesiz uçuş planlarını genişletirken siyasi motivasyonun da iş başında olduğunu söylüyor.

Çin merkezli bir havacılık sektörü yöneticisi, “Çin’de ekonomi çöküyor, turizm henüz [tam olarak] geri dönmedi ve iş dünyası hala toparlanıyor,” dedi. “Çin’e insan akışını artırmak için bağlantıyı artırmanız gerekiyor” diye ekledi.

Ortadoğu’ya uçuşlar arttı

Ancak bazı Batılı havayolu şirketleri Çin dışına uçuşlar için zayıf talebe işaret ederken, UBS büyük Çin havayolu şirketlerine yönelik uluslararası yolcu talebinin pandemi öncesi seviyelere yakın olduğunu söyledi.

Büyük Çinli havayolu şirketleri de Asya’nın en büyük ekonomisi ile Körfez bölgesi arasındaki ticari faaliyetlerin artması ve özellikle Çin ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik bağların derinleşmesi nedeniyle son aylarda Orta Doğu’ya doğrudan uçuşlarını artırdı.

Ishka’ya göre, 2024 yılının ilk dokuz ayında üç büyük havayolu şirketinin Suudi Arabistan’a tarifeli uçuşları 2019’un aynı dönemine kıyasla yedi kattan fazla artarken, Birleşik Arap Emirlikleri’ne uçuşlar yüzde 40 arttı.

Ishka’nın analistleri, havacılığın “devam eden ekonomik büyüme için kritik bir motor olarak görülmesi” nedeniyle üç büyük havayolu şirketinin Pekin’deki hükümet için önemli olduğunu söyledi ve havayolu şirketlerine güzergah sübvansiyonlarının yardımcı olduğunu ve devlet mülkiyetinin önemli kredi olanaklarına sahip oldukları anlamına geldiğini ekledi.

Maliyet avantajlarına rağmen para kaybediyorlar

Pekin merkezli Air China, Şanghay’ın China Eastern ve Guangzhou’nun China Southern havayolu şirketleri 1980’lerde devlet havayolu tekelinin kırılması ve sektörün konsolidasyona uğramasıyla ortaya çıktı. Her üçü de Hong Kong’da ve Çin anakarasında çift kote edilmiş durumda.

Çinli havayolları Avrupalı rakiplerine göre maliyet avantajından yararlanırken, ülkenin Covid-19 salgınından sonra karışık bir ekonomik toparlanma yaşaması, genel olarak hala para kaybettikleri anlamına geliyor.

Avrupa ve diğer Asya ülkelerinin önde gelen havayolu şirketlerinin 2023 yılında açıkladıkları yüksek kâr rakamlarının tam aksine, Çin’in üç büyük havayolu şirketi toplam 13,3 milyar Rmb (1,8 milyar $) zarar etti. HSBC ve DBS, Air China ve China Eastern’in 2024’te yeniden zarar açıklayabileceğine inanıyor.

Analistler, büyük Çinli taşıyıcıların Çin’de yavaşlayan tüketimin yanı sıra iç hatlarda düşük maliyetli taşıyıcıların artan rekabetinden özellikle etkilendiğini söyledi. Havacılık veri sağlayıcısı ForwardKeys’e göre, 2024 yılında Çin havalimanlarından kalkan uçuşların ücretleri iç ve dış hatlarda 2023 yılına kıyasla yüzde 20’den fazla düşüş gösterdi.

DBS’den Sum’a göre, Çin’in büyük havayolu şirketlerinin 2025 yılı için görünümü “sönük olmaya devam ediyor”; Sum, iç rekabetin yolcu başına kar üzerinde “güçlü bir baskı” oluşturmaya devam edeceğini ve Çin’in ekonomik yavaşlamasının premium seyahat talebini azaltacağını söyledi.

UBS’den Lin’e göre, havayollarının ana pazarı olan Kuzey Amerika’ya yapılan uçuşlardaki durgun toparlanma da kârlılık üzerindeki baskıları artıracak. UBS’e göre, Kanada Ekim ayında Çin’e uçuşlardaki kısıtlamaları kaldırırken, kasım ayı başlarında Çin ile ABD arasındaki uçuşlar 2019 seviyelerinin yalnızca yüzde 30’una ulaştı, Çin-Avrupa uçuşları için bu oran yüzde 90’ın üzerindeydi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin para birimi 16 ayın en düşük seviyesine geriledi

Yayınlanma

Çin’in para birimi renminbi, yeni Trump yönetiminin gümrük vergilerini artırma potansiyelinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyüme beklentilerine ilişkin endişeleri körüklemesiyle son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Çin Merkez Bankası’nın Donald Trump’ın bu ayki yemin töreni öncesinde sabitleme oranını korumasına rağmen, onshore renminbi çarşamba günü dolar karşısında yüzde 0,1 zayıflayarak Eylül 2023’ten bu yana en zayıf seviyesi olan 7,34 Rmb’ye geriledi.

Çin’in para biriminin merkez bankası tarafından belirlenen günlük kurun yüzde 2’si içinde işlem görmesine izin veriliyor ve döviz kuru bu işlem bandının alt sınırına yaklaşıyor.

Renminbi üzerindeki satış baskısı kısmen, ABD ile bir ticaret savaşının, zayıf iç tüketici talebi ve uzun süredir devam eden emlak krizinin ortasında ülkenin ekonomik büyüme oranlarını korumaya yardımcı olan Çin ihracatını engelleyeceği korkusunu yansıtıyor.

BNY’de kıdemli bir piyasa stratejisti olan Wee Khoon Chong, “Piyasa sabırsız ve renminbi’de bir patlama istiyor” dedi.

Çarşamba günü Çin Merkez Bankası, salı günkü 7,1879 Rmb sabitlemesine kıyasla neredeyse hiç değişiklik yapmadan dolar karşısında 7,1887 Rmb günlük sabitleme oranı açıkladı. Ancak güçlü ABD ekonomik verilerinin salı günü doları yukarı çekmesinin ardından döviz kuru üzerindeki baskı arttı.

BNP Paribas Büyük Çin Döviz ve Kur Stratejisi Başkanı Ju Wang, Financial Times’a verdiği demeçte, renminbi üzerindeki satış baskısının “esasen Trump ticaretinin bir yansıması” olduğunu söyledi. “Piyasa bunu ABD seçimlerinden bu yana yapıyor… Çok şeyin fiyatlandığını hissediyoruz, ancak piyasa vazgeçmek istemiyor” dedi.

Merkez Bankası’nın Trump’ın ticaret politikaları konusunda daha fazla netlik beklerken sabit bir döviz kurunu korumak istediğini belirten analistler, düzeltmenin hafifçe gevşetilmesinin Çin para biriminde daha büyük bir satış riski yaratabileceğini de sözlerine ekledi.

Trump, göreve geldiği ilk gün Çin’e yüzde 60 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi.

Çin hisse senetleri de gün içinde satıldı. Çin’in gösterge CSI 300 endeksi ve Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,3 değer kaybetti.

Okumaya Devam Et

ASYA

Güney Kore müfettişleri Yoon’u tutuklamak için ikinci girişime hazırlanıyor

Yayınlanma

Güney Kore’de bir mahkeme, görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkındaki tutuklama emrinin uzatılmasına karar verirken, müfettişler salı günü yaptıkları açıklamada, Yoon’un güvenlik servisinin geçen haftaki ilk girişimi engellemesinin ardından kendisini gözaltına almak için yeni bir çabanın önünü açtığını söyledi.

Yoon’a yönelik isyan suçlamalarıyla ilgili ortak bir soruşturma yürüten ülkenin Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) ve Ulusal Polis Teşkilatı, yakalama emrinin ne zaman yeniden uygulanacağına karar verecek. Yoon’un tarafı yakalama emrinin yasadışı olduğunu savunuyor ve tutuklamaya karşı direnmeye devam etmesi bekleniyor.

Savcıların, Yoon’un aralık ayında sıkıyönetim ilan etmesinin ve Ulusal Meclis’e asker konuşlandırmasının, Güney Kore ceza kanununda “ulusal toprakları gasp etmek veya anayasayı yıkmak amacıyla şiddete başvurmak” olarak tanımlanan ayaklanma teşkil ettiğini kanıtlamaları gerekiyor.

Eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun hakkında da ayaklanma suçlamasıyla dava açılmıştı. Yonhap haber ajansına göre savcılar, ordu ve polisin Ulusal Meclisi bloke etmek üzere harekete geçirilmesinin yanı sıra milletvekillerini tutuklama ve Ulusal Seçim Komisyonu’nun belgelerine arama izni olmaksızın el koyma girişimlerinin anayasayı yıkma amacı taşıdığı sonucuna vardı. Emirlerin doğrudan Yoon tarafından verildiğine dair ifadeler var.

Yoon geçen ay yaptığı bir konuşmada sıkıyönetimi muhalefetteki Demokrat Parti içindeki “devlet karşıtı güçlere” karşı bir uyarı olarak ilan ettiğini ileri sürmüştü ve bu hareketin ‘devlet yetkileri’ kapsamında olduğunu savunmuştu.

CIO üst düzey yetkililere karşı işlenen suçları soruşturmak üzere kurulmuştur ancak vatana ihanet normal görev alanı içinde değildir. Ayrıca tutuklanmaya fiziksel olarak direnen şüphelilerle başa çıkma konusunda da deneyimi yok. Ofis pazartesi günü polisten Yoon için tutuklama emrini uygulamasını istedi, ancak Ulusal Polis Teşkilatı taleple ilgili yasal sorunları gerekçe gösterdi.

Polis, başkanın güvenlik servisi ile tam teşekküllü bir çatışmaya hazırlanıyor ve Yoon için tutuklama emrinin uygulanmasına yönelik bir sonraki girişimi fiziksel olarak engellemeye çalışan herhangi bir personeli tutuklamayı düşüneceklerini belirtti. Güvenlik servisi başkanı, daha önceki iki çağrıya uymayı reddetmesinin ardından salı günü üçüncü kez sorgulanmak üzere çağrıldı.

Ayaklanma konusu, milletvekillerinin geçen ayki başarılı azil önergesinin ardından nihai kararı vermekle görevli olan Anayasa Mahkemesi’ndeki azil davasında da bir tartışma konusu haline geldi.

Bu önerge iki noktaya odaklanıyordu: Yoon’un sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırılığı ve bunun ayaklanma teşkil ettiği iddiaları.

Ulusal Meclis’in sadece muhalefet milletvekillerinden oluşan azil soruşturma komitesi cuma günü mahkemeden yargılamayı hızlandırmak için azil gerekçelerinden ayaklanma suçlamasının çıkarılmasını istedi ve ayaklanma sorununun ceza mahkemesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Azil önergesine büyük ölçüde karşı çıkan Yoon’un Halkın Gücü Partisi, geriye dönük değişikliğin önergeyi geçersiz kılması gerektiğini savundu.

Azil komitesinden bir hukuk temsilcisi “Tüm ayaklanma eylemlerinin yargılama konusu yapılmasında bir değişiklik yok” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English