Bizi Takip Edin

ORTADOĞU

Witkoff, Netanyahu ile Filistinlileri sürgün planını görüştü

Yayınlanma

Witkoff-Netanyahu

Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, Netanyahu ile Filistinlilerin komşu ülkelere sürgün edilmesi önerisini görüştü; İsrailli yetkililer “Amerikalıların bu fikir konusunda ciddi olduğu izlenimini edindi.”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Tel Aviv ve Hamas arasında Gazze Şeridi’nde varılan ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını görüşmek üzere İsrail’i ziyaret etti. Witkoff, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, Hamas’la varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasını sürdürmelerini istedi. Görüşmede, Trump’ın Gazze nüfusunu Ürdün ve Mısır’a sürme önerisi de ele alındı.

İsrail devlet televizyonu Kan’ın haberine göre, Witkoff görüşmede Netanyahu ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e ABD’nin diğer arabulucular Katar ve Mısır ile anlaşmadaki boşlukları dolduracağını iletti. Witkoff, Netanyahu’ya anlaşmanın tamamlanmasının önündeki siyasi engelleri çözmeleri gerektiğini belirtti.

Aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi, 42 günlük ilk aşamanın ardından savaşın yeniden başlamaması halinde hükümetten ayrılma tehdidinde bulunmuştu. Parti yetkilileri, Netanyahu’nun kendilerine Hamas’a karşı askeri operasyonun devam edeceğine dair güvence verdiğini iddia ediyor.

Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Netanyahu-Witkoff görüşmesi yaklaşık 2,5 saat sürdü. İsrailli üst düzey yetkililer, görüşmede Gazze nüfusunun başka ülkelere taşınmasına dair çeşitli senaryoların tartışıldığını belirtti. Yetkililer, “Amerikalıların bu fikri ciddi şekilde değerlendirdiği izlenimini edindik. Bu sadece bir söylem değil” dedi.

Ancak Mısır ve Ürdün yönetimleri, Trump’ın bu önerisine sert bir şekilde karşı çıkıyor. Her iki ülke de Filistinlilerin Gazze’de kalması gerektiğini belirterek, güvenlik nedeniyle ayrılanların geri dönüşüne izin verilmeyeceği endişesini dile getiriyor.

10 yıl sonra ilk

İsrail ordusunun işgal sırasında Gazze Şeridi’ni ikiye ayırdığı Netzarim Koridoru’na da giden Witkoff’a burada İsrail Stratejik İşler Bakanı Dermer eşlik etti. ABD’li temsilci, son 10 yılda Gazze’ye giden ilk üst düzey Amerikalı yetkili oldu. İsrail-Hamas ateşkesi kapsamında son günlerde kuzeye doğru ilerlemesine izin verilen Filistinli araçları gözlemlediği bildirildi.

Filistin Yönetimi yetkilisiyle görüştü

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Witkoff salı günü Suudi Arabistan’da, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın üst düzey danışmanı Hüseyin eş-Şeyh ile bir araya geldi.

Bu görüşme, Witkoff’un bir Filistin Yönetimi yetkilisiyle yaptığı ilk temas olması bakımından dikkat çekiyor. Bu durum, Trump yönetiminin İsrail-Suudi Arabistan normalleşme sürecinde Filistinlilerin durumunun da ele alınması gerektiğini kabul ettiğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor.

ORTADOĞU

Pezeşkiyan, Ekonomi Bakanı’na siper oldu

Yayınlanma

mesud pezeşkiyan

İran’da hakkında gensoru önergesi verilen Ekonomi Bakanı Abdunnasır Himmeti’ye destek için Ekonomi Bakanlığını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, tüm suçun Ekonomi Bakanı’nda olduğunu söylemenin haksızlık olduğunu belirterek, “Eğer birileri suçluysa o da biziz. Hadi, o halde gelip bizi alsınlar” dedi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Pezeşkiyan, ülkedeki ekonomik sorunlara karşı etkisiz kalmakla suçlanarak Meclis’te hakkında gensoru önergesi verilen Ekonomi Bakanı Himmeti’ye desteğini iletmek için bakanlığa sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Pezeşkiyan’ın, burada Himmeti ile bir araya gelerek ülke ekonomisinin yönetimine ilişkin bakanlığın eylem ve planlarını gözden geçirdiği belirtildi.

Ziyaret sonrasında bakanlıkta basına konuşan Pezeşkiyan, “Tüm mali, bankacılık ve döviz politikaları, hükümetin ekonomi heyeti, parlamento ekonomi komiteleri başkanları ve uzmanların da katılımıyla üç kuvvetin (yasama, yürütme ve yargı) başkanlarıyla yapılan toplantıda kararlaştırıldı. Eğer birileri suçluysa o da biziz. Hadi, o halde gelip bizi alsınlar” dedi. Pezeşkiyan, “Tüm suçun Ekonomi Bakanı’nda olduğunu söylemek haksızlık olur” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı dün de görevden alınacağı iddia edilen Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin’le birlikte kameralar karşısına çıkmış ve iddiaları yalanlamıştı.

İran’da son haftalarda döviz ve altın kurlarında tarihi rekorlar görüldü. Buna göre dolar ilk kez geçen hafta 90 bin tümen seviyesini aşmıştı.

İran Meclisi dün döviz kurlarındaki dalgalanmayı ele almak için Pezeşkiyan’ın da katıldığı kapalı oturum gerçekleştirmişti.

Ekonomik sorunların derinleşmesinden sorumlu tutulan Ekonomi Bakanı Abdunnasır Himmeti hakkında Meclis’te bir grup milletvekili gensoru teklifi sunmuştu. Himmeti, döviz ve altın kurlarının aşırı yükselmesine karşı kayıtsız kalmakla suçlanmıştı.

Himmeti hakkında verilen gensoru önergesinin Meclis gündemine alınması talebi bugün Meclis’te 91 milletvekilinin imzasıyla kabul edilmişti.

Bundan sonraki süreçte Himmeti’nin 10 gün içerisinde Mecliste hakkındaki suçlamalara karşı savunma yapması gerekiyor. Meclis Başkan Yardımcısı Ahmed Nadıri, Himmeti’nin azil süreciyle ilgili Meclis’te ilk oturumun 2 Mart’ta yapılacağını açıklamıştı.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

Rubio, BAE’den eli boş döndü

Yayınlanma

rubio-nahyan

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan, ülkeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya, Filistinlilerin topraklarından zorla yerinden edilmesine karşı olduklarını söyledi.

BAE resmi haber ajansı WAM’da yer alan haberde, Nahyan’ın, “BAE’nin, Filistin halkının topraklarından zorla çıkarılmasına yönelik her türlü girişimi kesin bir şekilde reddettiğini” vurguladığı belirtildi.

Rubio, Orta Doğu turunun son ayağı olan Abu Dabi’den önce İsrail ve Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti. Rubio’nun temaslarının ana gündemi, Gazze ateşkesi, İsrail-Suudi normalleşmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi ABD kontrolü altına alarak sakinlerini başka bölgelere yerleştirmeyi öngören planı oldu.

WAM’ın haberine göre, BAE Devlet Başkanı, Gazze’nin yeniden inşa edilmesinin, iki devletli çözüm temelinde kapsamlı ve kalıcı bir barışa giden bir yol haritasına bağlı olması gerektiğini belirtti.

Rubio’nun BAE ziyareti, yarın Riyad’da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır ve Ürdün’ün katılımıyla yapılacak zirve öncesinde gerçekleşti. Zirvede, Trump’ın Gazze planına karşı bir Arap planı oluşturulması bekleniyor. Bu beş ülkenin plana son halini verip mart başında Kahire’de düzenlenecek Arap Birliği’ne sunacağı tahmin ediliyor.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

20 milyar dolar Trump’ı Gazze planından vazgeçirecek mi?

Yayınlanma

Arap liderler, Trump’ın Filistinlileri kalıcı olarak yerinden etme planına karşı bölgesel bir çözüm sunmayı hedefliyor. Yetkililer, Arap ve Körfez ülkelerinin Gazze’nin yeniden inşası için verecekleri mali desteğin Trump’ı kendi planlarına ikna edebileceğini umuyor.

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki, 4 Mart’ta Kahire’de düzenlenecek acil Arap Birliği Zirvesi öncesi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yarın beş Arap ülkesinin katılımıyla bir toplantı düzenleneceğini duyurdu.

Toplantıya Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) katılacağını ifade eden Zeki, bu toplantının amacının Arap Zirvesi’ne sunulacak Mısır’ın fikirleri ve önerileri konusunda kendi aralarında koordinasyon sağlamak olduğunu söyledi.

Uluslararası basında yer alan iddialara göre Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi de yarın Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gidecek. İki Mısırlı güvenlik yetkilisinin Reuters’a söylediğine göre Sisi toplantıda Gazze’nin yeniden inşası için bölge ülkelerinin 20 milyar dolar kaynak aktarmasını öngören planı liderlerle paylaşacak.

Arap ülkeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi ABD kontrolünde yeniden yapılandırma ve Filistinlileri kalıcı olarak bölgeden çıkarmayı içeren planına karşı bir alternatif bir plan üzerine çalışıyor. 5 ülkenin lideri, Mısır’ın planını Arap Zirvesi’ne sunmadan önce kendi aralarında değerlendirecekler. Kaynaklara göre, bu görüşmelerin ardından planın nihai hali şekillenecek.

Hamas’sız Gazze planı

Arap devletleri, Trump’ın Filistinlileri Gazze’den çıkartarak çoğunlukla Ürdün ve Mısır’a yerleştirme ve Gazze’yi “Ortadoğu’nun Rivierası” haline getirme planını sert bir şekilde reddediyor. Kahire ve Amman yönetimleri, zorunlu göç öngören bu planın bölgede istikrarsızlığa yol açacağını ve potansiyel bir savaş suçu teşkil edebileceğini vurguladı.

Büyük ölçüde Mısır’ın öncülük ettiği Arap planı ise Hamas’ın yer almadığı bir ulusal Filistin komitesinin Gazze’yi yönetmesini öngörüyor. Aynı zamanda, Gazze’nin yeniden inşasında uluslararası toplumun katılımı sağlanacak ancak Filistinlilerin yurtdışına zorla yerleştirilmesi söz konusu olmayacak. Mısırlı yetkililere göre, bu komite Filistin Yönetimi’ne de bağlı olmayacak.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden akademisyen Abdulkhaleq Abdullah, Arap ve Körfez ülkelerinden sağlanacak 20 milyar dolarlık finansal desteğin, Trump’ın plana destek vermesi için güçlü bir teşvik olabileceğini ifade etti. Abdullah, “Trump, ticari düşünce yapısına sahip biri. Bu rakam onun için cazip olacaktır. Ayrıca bu durum, ABD ve İsrailli şirketler için de büyük fayda sağlayacaktır” dedi.

Filistin Yönetimi, salı günü yaptığı açıklamada, planın ilk aşamasının üç yıl süreceğini ve toplam maliyetinin yaklaşık 20 milyar dolar olacağını belirtti. Bu tahmin, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından aynı gün yayımlanan bir değerlendirmeyle de örtüşüyor. Rapora göre, Gazze ve Batı Şeria’nın yeniden inşası için önümüzdeki on yıl içinde 53,2 milyar dolara ihtiyaç duyulacak ve bunun ilk üç yıldaki maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olacak.

Yıkımın boyutu büyük

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre, Ekim 2023’te başlayan 16 aylık savaşta, Gazze’de yaklaşık 250 bin konut ya tamamen yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Yolların yüzde 90’ından fazlası ve sağlık tesislerinin yüzde 80’i zarar gördü. Altyapının uğradığı zarar yaklaşık 30 milyar dolar, konutlardaki hasar ise 16 milyar dolar olarak hesaplandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Arap planının şekillenmesini beklediklerini belirtti ancak Hamas’ın Gazze’de herhangi bir varlık göstermesini kabul etmeyeceklerini vurguladı. Saar, “Planı duyduğumuzda nasıl bir tutum alacağımızı netleştireceğiz” dedi.

Arap liderleriyle yaptığı son görüşmelerden bahseden ABD’li Senatör Richard Blumenthal ise, “Ürdün Kralı Abdullah da dahil Arap liderleriyle yaptığım görüşmeler, onların rollerini son derece gerçekçi bir şekilde değerlendirdiklerini gösterdi” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English