Bizi Takip Edin

RUSYA

Ukrayna, Rusya’nın kimya tesisine ATACMS ve Storm Shadow füzeleriyle saldırdı

Yayınlanma

Ukrayna, Rostov oblastındaki Kamenskiy tesisine altı ATACMS ve dört Storm Shadow füzesiyle saldırdı. Rusya Savunma Bakanlığı, saldırının büyük ölçüde püskürtüldüğünü duyurdu.

Ukrayna ordusu, 18 Aralık’ta Rostov oblastında bulunan Kamensk,y Combine tesisine yönelik füze saldırısı düzenledi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırının “tesis sahasındaki teknik bir binayı” hedef aldığını belirtti.

Bakanlığa göre saldırıda altı ATACMS operasyonel-taktik füzesi ve dört Storm Shadow havadan fırlatılan seyir füzesi kullanıldı.

Bakanlık, Rusya’nın Buk-M3, S-400 ve Pantsir hava savunma sistemlerinin tüm ATACMS füzelerini ve Storm Shadow füzelerinden üçünü imha ettiğini ifade etti.

Ayrıca Bakanlık, Ukrayna’nın bu tür saldırılarının “Batılı destekçilerin” yardımıyla gerçekleştirildiğini ve yanıtsız kalmayacağını vurguladı.

Kamensk-Şahtinskiy şehrinde yer alan federal devlet kuruluşu Kamenskiy Combine, Güney Rusya’nın en büyük kimyasal üretim tesislerinden biri olarak biliniyor.

Tesisin resmi internet sitesinde hem sivil hem de savunma sanayiine yönelik ürünler ürettiği belirtiliyor.

Avrupa Birliği, Kamenskiy Combine’ı 15. yaptırım paketine dahil etmişti. AB Konseyi’ne göre şirket, silah üretimi için kimyasal bileşenler sağlıyor ve Rusya’nın savunma sanayii ile aktif iş birliği yapıyor.

Brüksel, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmasının ardından şirketin savunma siparişlerinin ciddi ölçüde arttığını da belirtmişti.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Başkanı Andrey Kovalenko da söz konusu saldırıyı doğruladı.

Kovalenko, Kamenskiy Combine’ın çok namlulu roketatarlar ve kıtalararası balistik füzeler de dahil olmak üzere roket motorları için katı yakıt bileşenleri ürettiğini ifade etti.

Ayrıca şirketin, patlayıcılar ve mühimmat bileşenleri ürettiği, kullanılmış füze sistemlerinin imhası ve etkisiz hale getirilmesiyle ilgilendiği bildirildi.

Diğer yandan Rostov Vali Vekili Yuri Slyusar, Rus hava savunma sistemlerinin bölgeye yönelik 10 füzeyle yapılan bir saldırıyı püskürttüğünü belirtti ancak Kamenskiy Combine’a verilen zararla ilgili herhangi bir bilgi paylaşmadı. Slyusar, aynı zamanda birkaç konut binasında hasar meydana geldiğini de bildirdi.

Ukrayna, ilk olarak 19 Kasım gecesi Batı’dan tedarik edilen füzelerle Rusya topraklarını hedef aldı ve 1046. lojistik merkezinin mühimmat deposunu vurdu.

Fakat Rusya Savunma Bakanlığı, tüm füzelerin düşürüldüğünü ve yıkımın önlendiğini bildirdi.

21 Kasım’da Ukrayna, Kursk oblastındaki Kuzey grubuna ait bir komuta merkezini Storm Shadow ve HIMARS füzeleriyle vurarak can kaybına ve yaralanmalara neden oldu.

Kursk’ta 23 Kasım’da Fatejskiy bölgesindeki bir S-400 tümeni, 25 Kasım’da ise Vostoçnıy havaalanı hedef alındı. 11 Aralık’ta Ukrayna, Taganrog’u ATACMS füzeleriyle vurdu.

Rusya ise buna karşılık olarak, 21 Kasım’da Dinyeper’deki Ukraynalı silah şirketi Yujmaş’ı Oreşnik orta menzilli balistik hipersonik füze kullanarak hedef aldı.

RUSYA

Chelsea taraftarları Roman Abramoviç’in geri dönmesini istiyor

Yayınlanma

Chelsea futbol kulübünün Todd Boehly’s Clearlake Capital konsorsiyumuna satılmasının ardından taraftarlar, takımın performansındaki düşüşten duydukları memnuniyetsizliği dile getiriyor. Premier Lig şampiyonluğu yarışından uzaklaşan ve Şampiyonlar Ligi’ne katılamayan takımın taraftarları, eski sahip Roman Abramoviç’in geri dönmesini talep ediyor. Kulübün mali durumu da tartışma yaratırken, yönetimin mali kurallara uymak için iç satışlar yaptığı belirtiliyor.

Chelsea futbol kulübünün Todd Boehly’s Clearlake Capital liderliğindeki konsorsiyuma satılmasının ardından İngiliz taraftarlar, takımın sonuçlarından duydukları memnuniyetsizliği dile getirmeye başladı.

Taraftarlar, kulübün İngiltere Premier Ligi’nde şampiyonluk mücadelesi vermekten uzaklaşması ve Şampiyonlar Ligi’ne katılamaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor.

Birçok taraftar, eski hissedar Roman Abramoviç’in geri dönmesini talep ederken, kulübün maçlarında Abramoviç’in adı tezahüratlarla anılmaya başlandı ve internette taraftarların açık mektupları yayımlandı.

1 Nisan’da Youtube’da Abramoviç’in Chelsea’ye geri döneceğine dair şaka amaçlı bir haber yayımlandı ve bu video çok sayıda olumlu yorum aldı. Videonun altındaki yorumlarda bir taraftar, “Chelsea Roman’ı, Roman da Chelsea’yi özlüyor. Sahibimizi geri getirmeliyiz. Roman’ı çok özlüyoruz,” diye yazdı.

Başka bir kulüp destekçisi ise, “Bazı taraftarlar o kadar bunalmış durumda ki, Roman’ın kulübü satarken imzaladığı sözleşmede boşluklar arıyorlar, o kadar çaresiz ve üzgünler,” ifadelerini kullandı.

Takımın zorlu mali durumu ise durumu daha da kötüleştiriyor.

Hafta başında yayımlanan verilere göre Chelsea, ligin mali sürdürülebilirlik ve kârlılık kuralları olarak bilinen finansal düzenlemelerini ihlal etmekten güçlükle kurtuldu.

The Times‘ın haberine göre, bu hedefe kadın futbol takımının kulübün ana şirketine satılmasıyla ulaşıldı ve sonuç olarak Chelsea 150 milyon sterlinden fazla kâr elde etti.

Fakat kadın kulübünün satış değerinin şişirilmiş göründüğü ve işlemin sahiplik grubu içindeki şirketler arasında yapıldığı belirtiliyor.

Chelsea, yaptığı açıklamada, bir önceki yıl 90,1 milyon sterlin olan zarara kıyasla, ilgili mali yılda vergi öncesi kârının 128,4 milyon sterlin olduğunu duyurdu.

Açıklamada, kulübün Premier Lig kurallarını ihlal etmeden mali durumunu nasıl iyileştirdiği belirtildi.

2022-2023 mali raporlarındaki bilgilere göre, kulübün durumu iki otelin satılmasıyla iyileştirildi. Bu işlem de Todd Boehly’s Clearlake Capital’ın kontrolündeki şirketler arasında gerçekleşti.

Otellerin 76,5 milyon sterline satılması, Chelsea’nin zararını 166,4 milyon sterlinden 89,9 milyon sterline düşürmesini sağladı.

Rus milyarder Roman Abramoviç, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından İngiliz hükümetinin baskısıyla Chelsea’yi 2022 yılında 2,5 milyar sterline satmıştı.

O dönemde zaten yaptırımlar altında olan Abramoviç’e, satıştan elde edilecek gelirin savaştan etkilenenlere destek olmak amacıyla kullanılması şartıyla kulübü satma lisansı verilmişti.

İsrail’den Abramoviç’e yaptırım muafiyeti

 

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kerç Boğazı’ndaki tanker kazaları: Şirketlerden 85 milyar ruble tazminat talep ediliyor

Yayınlanma

Rusya Federal Doğal Kaynakları Denetleme Kurumu (Rosprirodnadzor) Başkanı Svetlana Radionova, Kerç Boğazı’nda mazot taşıyan tankerlerin çarpışması sonucu oluşan çevre kirliliği nedeniyle gemi sahiplerinden toplam 84,94 milyar ruble tazminat talep edildiğini açıkladı.

Rusya Federal Doğal Kaynakları Denetleme Kurumu (Rosprirodnadzor) Başkanı Svetlana Radionova, Kerç Boğazı’nda mazot taşıyan tankerlerin çarpışması sonrası gemi sahiplerinden talep edilen toplam tazminat tutarının 84,94 milyar ruble olduğunu bildirdi.

Radionova, Volgoneft 212 tankerinin sahibi Kama Shipping şirketinden 49,5 milyar ruble talep edildiğini belirtti.

Radionova, ikinci tanker Volgoneft 239’un sahibi Volgatransneft’in ise Karadeniz’e verilen zarar nedeniyle 35,5 milyar ruble tazminat ödemesi gerektiğini ifade etti.

Rosprirodnadzor Başkanı, gemi sahiplerinin zararı gönüllü olarak tazmin etmek için bir ay süreleri olduğunu söyledi.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Radionova, “Bu sürenin sonunda dava dilekçeleri mahkemeye sunulacak,” diye ekledi.

Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 tankerlerinin karıştığı kaza, 15 Aralık 2024 tarihinde Kerç Boğazı civarında meydana geldi.

Her biri 4 bin ton mazot taşıyan gemiler, fırtına sırasında kaza yaptı ve bunun sonucunda petrol ürünleri denize döküldü.

Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt, hükümet komisyonu toplantısında yaptığı açıklamada, henüz tamamlanan soruşturma sırasında seyir sezonu kısıtlamalarına uyulmadığının ve personel eksikliğinin tespit edildiğini bildirdi.

Rusya Bilimler Akademisi: Karadeniz’deki akaryakıt sızıntısı ekolojik bir yıkım

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri ikinci ayda da yüzde 20’ye yakın düştü

Yayınlanma

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri, ABD yaptırımlarının sıkılaşması ve rublenin beklenenden güçlü seyretmesi nedeniyle mart ayında yıllık bazda yüzde 17 düşerek üst üste ikinci ayda da ciddi bir gerileme kaydetti. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, bu düşüş bütçede ‘kayda değer kayıplara’ yol açarken, uzmanlar yıllık açığın 2 trilyon rubleye ulaşabileceği ve açığı kapatmak için ek borçlanma veya Varlık Fonu’nun kullanılmasının gerekebileceği uyarısında bulunuyor.

ABD yaptırımlarının sıkılaşması nedeniyle Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatlar ve rublenin beklenenden güçlü seyretmesi, Rusya bütçesinin enerji gelirlerini olumsuz etkiledi.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre, mart ayında petrol ve doğalgazdan elde edilen vergi gelirleri yıllık bazda yüzde 17 azalarak 1,08 trilyon rubleye geriledi.

Bakanlık, Mart 2023’e kıyasla hazinenin yaklaşık 230 milyar ruble daha az gelir elde ettiğini belirtti.

Bu gelirler, hükümetin toplam gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Maliye Bakanlığı, enerji gelirlerinde yaklaşık yüzde 20’lik düşüşün üst üste ikinci ayda da yaşandığını belirtirken, ocak-mart döneminde kümülatif düşüş yüzde 10 oldu ve toplam gelir 2,64 trilyon ruble olarak gerçekleşti.

T-İnvestitsii Baş Ekonomisti Sofya Donets, durumu “hassas” olarak değerlendirdi.

Donets, “Bunlar kayda değer kayıplar. Bu açığın ya ek borçlanma ya da içinde az bir miktar kalan Ulusal Refah Fonu (URF) kullanılarak kapatılması gerekecek,” değerlendirmesini yaptı.

Donets’in tahminlerine göre, bütçe yıl sonuna kadar petrol ve gaz vergilerinde 2 trilyon rubleye kadar (planlanan 10,9 trilyon rublelik tutarın yaklaşık yüzde 18’i) gelir kaybı yaşayabilir.

Hükümet için petrol fiyatları ve ruble kuru önemli bir sorun teşkil ediyor: Ural petrolünün varil fiyatı, bütçede 70 dolar olarak öngörülmesine karşın 60 doların altında seyrediyor. Dolar kuru ise hükümetin planladığı 96,5 ruble yerine 84 rubleye düşmüş durumda.

Sonuç olarak, bütçe için kritik öneme sahip olan petrolün ruble bazındaki fiyatı, 2023 yazından bu yana en düşük seviyelere indi ve hükümetin tahminlerinin yaklaşık yüzde 30 altında kaldı.

Yatırım bankeri ve Yüksek Ekonomi Okulu (VŞE) Profesörü Yevgeniy Kogan ise, “Güçlü ruble Rus halkı için iyi haber olsa da bütçe için sancılı bir durum. Zira petrol ve gaz gelirleri döviz cinsinden elde ediliyor ve daha sonra rubleye çevriliyor. Ruble ne kadar değerli olursa, ihracatçılar günün sonunda o kadar az ruble alıyor,” diye hatırlattı.

Ocak-şubat döneminde yıllık hedefin üç katına ulaşan bütçe açığını kapatmak için hükümetin rubleyi devalüe etme yoluna gitmesi muhtemel görünüyor.

Donets, rublenin şu anda yüzde 20 aşırı değerli olduğunu ve yıl sonuna kadar kurun kademeli olarak dolar başına 100-105 ruble seviyesine geri döneceğine işaret etti.

Hükümetin azalan gelirleri telafi etmek için kullanabileceği rezervler de giderek azalıyor.

Yıllarca enerji ihracatından elde edilen yüksek gelirlerle oluşturulan Varlık Fonu, üç yıllık savaş döneminde likit varlıklarının üçte ikisini kaybetti.

Fonda kalan serbest kullanılabilir nakit miktarı 40 milyar doların biraz altına gerileyerek, fonun kurulduğu 2008 yılından bu yanaki en düşük seviyesine indi.

Finam ekonomisti Olga Belenkaya, Ural petrolünün varil fiyatı 50 doların üzerinde kalırsa, Varlık Fonu’ndaki mevcut rezervlerin yaklaşık bir yıl yetebileceğini tahmin ediyor.

Belenkaya, “Fiyatların ne kadar düşeceği ve bu düşük seviyelerde ne kadar süre kalacağı kritik önem taşıyor,” diye konuştu.

MMI analistleri ise petrol fiyatlarının 50 doların altına inmesi durumunda Maliye Bakanlığı’nın bütçede kesintiye gitmek, yani bazı harcama kalemlerini azaltmak zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştu.

Tüpraş, Rusya’dan petrol alımını durdurdu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English