Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD, tüm Patriot siparişlerini askıya alıyor

Yayınlanma

Financial Times (FT) gazetesinin çeşitli kaynaklardan aktardığına göre, ABD hükümeti Patriot hava savunma sistemleri ve önleme füzelerine yönelik tüm açık siparişleri askıya alacak.

Gazetenin muhatapları söz konusu kararın Ukrayna’ya hava savunma teçhizatı sağlamak amacıyla alındığını belirtti.

Karar, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen hafta G7 zirvesinde yaptığı açıklamanın ardından alındı.

Biden, ABD’nin hava savunma sistemlerini teslim etmesini bekleyen ülkelerin daha uzun süre beklemek zorunda kalacaklarını, zira Washington’un tüm kaynaklarını Ukrayna’ya yardım etmeye ayırdığını söylemişti.

Gazeteye göre bu ülkeler arasında Almanya, Polonya, Romanya ve İspanya bulunuyor.

Aynı zirvede ABD Başkanı, Washington yönetiminin Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek ve Patriot sistemlerini Ukrayna’ya transfer etmek için beş ülkeden taahhüt aldığını bildirdi

Biden, ayrıca zirvede Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile on yıllık bir güvenlik anlaşması imzaladı.

Ukrayna hava savunmasının güçlendirilmesi konusu, nisan ayında Ukrayna-NATO Konseyi toplantısında ele alındı.

Mayıs ayında Almanya, 12 ülkenin Ukrayna’nın hava savunmasının güçlendirilmesine katılmaya hazır olduğunu duyurdu. Ukrayna, 8 Haziran’da Batılı ülkelerle ilave hava savunma teçhizatı tedariki konusunda anlaştı.

ABD ve Ukrayna, 10 yıllık güvenlik anlaşması imzaladı

DİPLOMASİ

Sırbistan ile Kosova arasındaki müzakereler çöktü

Yayınlanma

Avrupa Birliği’nin Sırbistan ve Kosova arasında tıkanan müzakerelere yeni bir soluk getirme girişimi, Sırbistan Cumhurbaşkanı ve Kosova Başbakanının planlandığı gibi bir araya gelememesiyle suya düştü.

İki liderin en son bir araya gelmelerinden yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşmesi beklenen görüşme, defalarca başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelerin ardından gerçekleşti.

Hem Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic hem de Kosova Başbakanı Albin Kurti AB temsilcileriyle ayrı ayrı görüştüler, fakat AB baş diplomatı Josep Borrell’e göre anlaşmanın uygulanmasında hiçbir ilerleme sağlanamadı ve üçlü bir toplantı olmadı.

Sırbistan ve Kosova arasında, ilişkilerin normalleşmesinin önünü açacak önemli bir anlaşmaya varılmasını amaçlayan görüşmeler geçen yıl çökmüştü.

Mart 2023’te Kuzey Makedonya’da yapılan bir zirve sırasında Vucic, sağ elinde “muhtemelen yıllarca” sürecek bir ağrıyı gerekçe göstererek AB ve ABD destekli Ohri anlaşmasını imzalamayı reddetmişti.

Diplomatlar anlaşmanın uygulanması için çağrıda bulunmaya devam etti fakat imzalanmayan anlaşma her iki tarafça da uygulanmadı.

Borrell, AB’nin “Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için tüm çabalarını ve kapasitesini ortaya koymaya devam edeceğini” söyledi.

Borrell, bu çabaların iki müzakereciyi Brüksel’de ağırlayacağı önümüzdeki hafta da devam edeceğini söyledi.

Vucic görüşmelerin gerçekleşmemesinden Kurti’yi sorumlu tutarak Kosovalı mevkidaşının “görüşmeye cesaret edemediğini” söyledi.

Kurti ise Vucic ile görüşmenin gerçekleşmesi için, geçen yıl eylül ayında Kosova polis devriyesini pusuya düşüren bir komando timini yönettiğini itiraf eden Kosova’nın önde gelen Sırp partisinin eski başkan yardımcısı Milan Radoicic’in teslim edilmesi de dahil olmak üzere şartlar öne sürdüğünü söyleyerek karşılık verdi.

Geçen yılki görüşmeler çökerken, Kosova’nın kuzeyinde Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelerde huzursuzluk patlak vermişti.

Priştine yönetiminin şubat ayında avroyu kendi topraklarında tanınan tek yasal para birimi haline getirmesi ve Sırp dinarının kullanımını fiilen yasaklamasının ardından gerilim tırmanmaya devam etti.

Bu durum Sırbistan’ın Kosovalı Sırplar için paralel bir sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sistemini finanse etmeye devam etme kabiliyeti üzerinde baskı yarattı.

Kurti bu hamleyi, Sırbistan’dan Kosova’ya akan büyük miktardaki paranın önünü kesmek ve organize suç gruplarını dize getirmek için bir araç olarak savundu.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ermenistan: Türkiye ile diplomatik ilişkiler kurmaya ve sınırları açmaya hazırız

Yayınlanma

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ülkesinin Türkiye ile diplomatik ilişki kurma zamanının geldiğine inandığını söyledi.

TASS haber ajansının aktardığına göre Mirzoyan, düzenlediği basın toplantısında “Ermenistan, Türkiye ile ilişkilerini tamamen düzeltmeye, diplomatik ilişkiler kurmaya ve sınırları açmaya hazırdır,” dedi.

Mirzoyan, ayrıca Ermenistan ve Türkiye’nin üçüncü ülke vatandaşları ve diplomatik pasaport sahibi kişiler için sınırların açılmasına ilişkin anlaşmaları olduğunu belirtti.

Bakan, “Türk muhataplarımızla diyalogumuz sırasında, sınırların açılması ve tam normalleşme yönünde atılabilecek adımların ana hatlarının belirlenmesi ve üçüncü ülke vatandaşlarının yanı sıra diplomatik pasaport sahibi Ermenistan vatandaşlarına da sınırların açılması konusunda somut anlaşmalara vardık,” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Mirzoyan, “Bu konudaki kararlılığımızı sürekli teyit ediyoruz ve düzenlemeleri hayata geçirmenin zamanının çoktan geldiğine yürekten inanıyorum,” diye ekledi.

18 Haziran’da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptıkları telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin tam ve koşulsuz olarak normalleştirilmesi yönündeki siyasi iradeye dikkat çekmişti.

Ayrıca liderler, Erivan ile Ankara arasındaki görüşmelerin devam etmesinin önemine işaret etmişti.

Fyodor Lukyanov ile mülakat: Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi ve hatta belki de daha fazlası mümkün

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD, Japonya ve Güney Kore ticaret bakanları stratejik işbirliği sözü verdi

Yayınlanma

ABD, Japonya ve Güney Kore Ticaret Bakanları çarşamba günü yapay zeka güvenliği, ihracat kontrolleri, temiz enerji ve yarı iletken tedarik zincirleri gibi stratejik konularda işbirliği yapma sözü verdi.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo Washington’daki toplantının başında yaptığı açıklamada “Birlikte çalışma çabalarımızı iki katına çıkarıyoruz” dedi.

Raimondo, “Üçümüz de imalat, hizmetler, teknoloji ve inovasyon alanlarında önde gelen ekonomileriz ve sadece ülkelerimizin değil, dünyanın güvenliği ve emniyeti için de birlikte çalışmalıyız” dedi.

Üçlü toplantının açılışında Raimondo’ya Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Ken Saito ile Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanı Ahn Duk-geun eşlik etti. Toplantılar, Ağustos ayında Camp David’de yapılan zirvede ülke liderleri tarafından kararlaştırılmıştı.

Bakanlar toplantı sonrasında yaptıkları açıklamada “ortak çabalarımızı halklarımızın ve Hint-Pasifik bölgesinin güvenlik ve refahını artırmak üzere tasarlanmış bir dizi stratejik alana odaklayacağız. Yapay zeka güvenliği, kritik mineraller, siber güvenlik ve teknik standart belirleme konularının yanı sıra yarı iletkenler ve piller de dahil olmak üzere kilit sektörlerdeki tedarik zincirlerinin dayanıklılığını güçlendirmek için işbirliğine öncelik vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

Saito, üç ülkenin “Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore gibi benzer düşünen ülkelerle birlikte çalışarak ve fiyat dışındaki faktörlerin adil bir şekilde değerlendirildiği bir pazar tasarlayarak stratejik malzemeler için güçlü ve güvenilir bir tedarik zinciri gerçekleştirme konusunda anlaştıklarını” söyledi.

Geçtiğimiz ay Başkan Joe Biden, Washington’un Çin’in kritik mineral tedarik zincirlerindeki hakimiyetini azaltma sözü vermesi üzerine Çin’den gelen kritik minerallere yönelik gümrük vergilerini keskin bir şekilde artırma sözü verdi.

Mart ayında bir Ticaret Bakanlığı yetkilisi, ABD’nin müttefiklerinden, Çin’in çip üretim kabiliyetlerini engellemeye yönelik çabalarının önemli bir parçası olarak, yerli şirketlerden Çinli müşteriler için belirli çip üretim araçlarına hizmet vermelerini durdurmalarını istediğini söyledi.

Ahn, “Güney Kore-ABD-Japonya sanayi bakanları toplantısının, üç ülke arasındaki endüstriyel işbirliğinin derinleştirilmesi ve geliştirilmesi ve küresel risklere ortaklaşa yanıt verilmesi için kurumsal bir temel oluşturmasını bekliyoruz” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English