Bizi Takip Edin

RUSYA

Aksakov: Kripto borsalarının oluşturulması ve işleyişi için hala yasal bir mekanizma yok

Yayınlanma

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Finansal Piyasalar Komisyonu Başkanı Anatoliy Aksakov, Doğu Ekonomi Forumu öncesinde TASS’a verdiği mülakatta yaklaşan yasama planlarını ve uluslararası finansal araçları değerlendirdi.

Aksakov, komisyonun şu anda portföyünde 73 kanun tasarısı bulunduğunu açıkladı. Temel öncelikler arasında vatandaşların hak ve menfaatlerinin korunması, kredilendirmenin düzenlenmesi, ödeme hizmetleri piyasasının geliştirilmesi ve vatandaşlar için yeni uzun vadeli tasarruf araçlarının getirilmesi yer alıyor.

Konut Tasarruf Sözleşmesi yasası ile ilgili olarak Aksakov, yasanın sonbahar oturumunun sonuna kadar kabul edilmesini umduğunu ifade etti. İkinci okuma için önerilen değişiklikleri özetleyen Aksakov, bütçenin konut iyileştirmeleri için kullanılmaması halinde faiz ödemelerinde yapılacak ayarlamaları da içeriyor.

Bu yılın başlarında başlatılan Uzun Vadeli Tasarruf Programı konusunda Aksakov olumlu dinamiklere dikkat çekti ancak 250 milyar ruble hedefinden hala uzak olduğunu kabul etti. Aksakov, “Ağustos ortasına kadar 1 milyonun üzerinde sözleşme imzalandı. Devlet eş-finansmanı ve emeklilik tasarruflarının transferi başvuruları da dahil olmak üzere programa çekilen fonların hacmi 51 milyar rubleyi aştı,” diye konuştu.

Kripto para borsalarına da değinen Aksakov, “Şu anda kripto borsalarının oluşturulması ve işletilmesi için net ve birleşik bir yasal mekanizma yok,” dedi. En uygun yasal çerçevenin geliştirilmesi ve piyasa katılımcılarının çıkarlarının korunmasına ilişkin anlaşmazlıkların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Yeni mortgage programlarıyla ilgili olarak Aksakov, “Kitlesel bir fenomen olmayacak hedefli çözümlerden bahsediyordum,” diyerek daha önceki açıklamalarına açıklık getirdi. Bunların belirli bölgelerde ve iktisadi kalkınma için hayati önem taşıyan sektörlerde vasıflı işçileri çekmeye ve elde tutmaya odaklanacağını belirtti.

Rusya’da iki ayrı kripto para borsası kurulabilir

Enflasyon ve temel faiz oranı konusunda Aksakov, Merkez Bankası’nın ‘profesyonel yaklaşımını’ övdü. Aksakov, “Merkez Bankası faiz oranını yüzde 18’e yükseltti ve enflasyonist eğilimler yukarı doğru hareket etmeye devam ederse eylül ayında yüzde 20’ye yükseltebileceğini tahmin ediyorum,” ifadelerin kullandı.

Çin ile ödeme konularına da değinen Aksakov, ilgili bakanlıklar ve kurumlar arasında devam eden üst düzey diyaloğa dikkat çekti. Bu alandaki ilerlemenin kanıtı olarak ikili ticaret cirosunda devam eden büyümenin altını çizdi.

Son olarak, Çin ile sınır ötesi ödemeler için kripto para birimlerinin kullanımı konusunda Aksakov, Çin’in dijital yuan deneyimine dikkat çekerek, “Merkez Bankası’nın dijital para birimleri, bunun için gerekli teknolojik ve düzenleyici koşullar ortaya çıkar çıkmaz, kesinlikle ikili düzeyde ödeme araçlarından biri olarak değerlendirilecektir,” diye ekledi.

Rusya parlamentosu, sınır ötesi ödemelerde kripto para kullanımını onayladı

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, Avrupa bankalarından döviz transferlerini kısıtlamamalarını talep etti

Yayınlanma

Avrupa bankalarının Rusya’daki iştirakleri zor bir durumla karşı karşıya: Bir yandan Avrupalı düzenleyiciler Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmalarını isterken, diğer yandan Rusya Merkez Bankası müşterilerine karşı ayrımcılık yapmamalarını, döviz ve sınır ötesi transferleri reddetmemelerini talep ediyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yabancı bankaların ülkedeki iştiraklerinin müşterilerini bankacılık işlemlerinde, özellikle sınır ötesi ödemelerde ayrımcılığa tabi tutmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu bankalara talimat verdiklerini açıkladı.

Nabiullina, “Yakın zamanda Rusya’daki Avrupa bankalarının iştiraklerine, yabancı para birimlerinde transfer yapmayı reddetmemeleri veya Rus yasalarına aykırı gerekçelerle bu tür transferlere engel oluşturmamaları yönünde bir talimat gönderdik,” dedi.

Ayrıca Merkez Bankası, yabancı banka iştiraklerinin, Rus banka müşterilerinin kişisel veriler dahil bilgilerini “herhangi bir liste oluşturmak amacıyla” ana kuruluşlarına iletmelerini yasakladı.

Savaşın başlamasından sonra Raiffeisenbank, Rusya ile Avrupa arasındaki ana bağlantı noktası haline geldi. Banka, 2023 yılında sınır ötesi ödemeler pazarındaki payının yüzde 40 ila 50 civarında olduğunu tahmin ediyordu. Ancak eylül ayından itibaren, birkaç büyük şirket dışında tüm müşteriler için yabancı para cinsinden dışarıya yapılan transferleri durdurdu. Banka bu kararı, ana grubu Raiffeisen Bank International’ın (RBI) Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatı doğrultusunda aldığını açıkladı.

Nabiullina, bu açıklamayı yeterli bulmadı. Rusya Merkez Bankası’nın yabancı bankaların Rus iştirakleri üzerindeki baskının farkında olduğunu kabul eden Nabiullina, fakat bu Avrupa bankalarının Rus iştirakleri Rusya yasalarına göre kurulduğu ve ülkenin hukuk sisteminde faaliyet gösterdiği için, yaptırımlara değil bu yasalara uyması gerektiğini vurguladı.

Unicredit gibi, Raiffeisenbank da satışı için devlet başkanının onayı gereken bankalar listesine dahil edildi. Bununla beraber, Raiffeisenbank’ın durumunu daha da zorlaştıran bir gelişme olarak, mahkeme kısa süre önce bankanın hisselerine tedbir kararı koydu.

Rusya’daki son büyük Amerikan bankası faaliyetlerini sonlandırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milletvekili Kolesnik: İnsanlara nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmamız lazım

Yayınlanma

Birleşik Rusya Partisi’nden Devlet Duması milletvekili Andrey Kolesnik, Rusya Federasyonu topraklarında bir nükleer bomba patlatılmasını önerdi. Kolesnik, pek çok yabancı siyasetçinin nükleer silahların oluşturduğu tehdidi unuttuğunu belirterek, Rusya’nın dünyaya bu tehlikeyi hatırlatması gerektiğini savundu.

Lenta.ru‘ya konuşan Kolesnik, “Rehavete kapılmamalıyız. Bir test sahasında nükleer patlama gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şu anda nükleer testleri yasakladık ama belki de insanlar bunun gerçekten nereye gittiğini görmeli. Moratoryum kaldırılırsa, belki insanlık iki kez düşünür,” dedi. Ayrıca, Ukrayna’nın ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia etti.

Kolesnik, dünyanın Çernobil ve Hiroşima’da yaşanan trajedileri ve nükleer silahların yıkıcı etkisini unuttuğuna işaret etti.

Ağustos ortalarında RIA Novosti, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın Kurçatov ve Energodar’daki nükleer santrallere saldırı hazırlığında olduğunu bildirmişti. Bu iddia kısa sürede diğer bilgi kaynakları ve bazı Rus yetkililerce doğrulandı. Fakat Ukrayna, Rusya’yı yanlış bilgi yaymakla suçladı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na bağlılığını hatırlattı.

Rusya’da nükleer silahların caydırıcı olarak kullanılması fikri daha önce de dile getirilmişti. Ocak 2023’te Askeri Bilimler Akademisi’nden kıdemli bir araştırmacı olan Vladimir Prohvatilov, nükleer denemelerin yeniden başlamasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Eylül ayında, Rusya Devlet Başkanlığı danışmanlarından Sergey Karaganov, Ukrayna birliklerinin Kursk oblastını işgalini tartışırken, nükleer saldırı başlatılmasını ve Berlin’e saldırı düzenlenmesini önermişti. Karaganov, Rusya’nın topraklarının ele geçirilmesine nükleer silahlarla karşılık verme hakkını savunmuştu.

Ryabkov: Rusya, nükleer doktrinini Batı’nın eylemlerini inceledikten sonra değiştirecek

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın yedi bölgesine geniş çaplı İHA saldırısı

Yayınlanma

15 Eylül gecesi, Ukrayna’ya ait yaklaşık 30 insansız hava aracı (İHA) Rusya’nın yedi farklı bölgesine saldırı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu saldırıların başarıyla püskürtüldüğünü ve tüm İHA’ların imha edildiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, İHA’ların düşürüldüğü bölgeleri şöyle sıraladı: Bryansk’ta 15, Kursk’ta 5, Smolensk’te 4, Orel’de 2, Belgorod, Kaluga ve Rostov oblastlarında ise birer adet. Saldırılarda uçak tipi İHA’ların kullanıldığı da belirtildi.

Bölge yetkilileri, saldırıların can kaybına yol açmadığını ve düşen enkazın önemli bir hasara neden olmadığını bildirdi.

Bu açıklamalar Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz başta olmak üzere Smolensk, Rostov ve Kaluga oblsatlarının yöneticileri tarafından da doğrulandı.

Bu saldırıdan birkaç gün önce, 10 Eylül gecesi, Ukrayna İHA’ları Moskova’yı hedef aldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kent civarındaki en az 14 İHA’nın hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Fakat Moskova Valisi Andrey Vorobyov, Ramenskoye’de bir İHA’nın bir apartmana isabet ettiğini, çıkan yangında 46 yaşında bir kadının hayatını kaybettiğini ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.

Aynı gece, Rusya’nın sekiz farklı bölgesine daha İHA saldırıları düzenlendi. Savunma Bakanlığı, toplamda 144 İHA’nın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bu saldırılarda en çok hedef alınan bölge 72 İHA ile Bryansk olurken, onu sırasıyla Kursk, Tula, Belgorod, Kaluga, Voronej, Lipetsk ve Orel oblastları takip etti.

Ukrayna 144 İHA ile Rusya’ya saldırdı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English