Bizi Takip Edin

AVRUPA

Almanya’da ihracat verileri beklenenden kötü geldi

Yayınlanma

Almanya’nın ihracatı Eylül ayında Ağustos ayına kıyasla %2,4 azalarak beklenenden daha büyük bir düşüş gösterdi.

ING’den Carsten Brzeski, Reuters anketine katılan ekonomistlerin %1,1’lik düşüş tahminini aşan bu düşüşün, Almanya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 düştüğüne dair bu haftaki ilk tahminin aşağı yönlü revize edilmesine neden olabileceğini söyledi.

Almanya’nın istatistik kurumu, düşüşün Ağustos ayına göre %7,6 düşen Çin’e yapılan ihracattan kaynaklandığını, ABD’ye yapılan sevkiyatların %4 ve diğer AB ülkelerine yapılan sevkiyatların %2,1 azaldığını söyledi. Almanya’nın ihracatı bir yıl öncesine kıyasla %7,5 düştü.

Brzeski, “Ticaret artık Alman ekonomisinin eskiden olduğu gibi büyümede güçlü ve dirençli itici gücü değil,” dedi. Ekonomist, 2022’nin başından bu yana net ihracatın altı çeyreğin dördünde ekonomiyi sürüklediğini söyledi.

Brzeski, tedarik zincirindeki sorunlar, daha parçalı bir küresel ekonomi ve Çin’in dinamik bir ihracat destinasyonu olmaktan çıkıp bir rakip haline gelmesinin Alman ihracat sektörü üzerinde baskı yaratan faktörler olduğunu söyledi.

Veriler, Eylül ayında ithalatın da beklenmedik bir şekilde %1,7 oranında düştüğünü gösterdi. İthalatın %0,5 oranında artacağı tahmin ediliyordu.

Dış ticaret dengesi Eylül ayında 16,5 milyar avro fazla verirken, bir önceki ay bu fazla 17,7 milyar avroydu.

Umutlu enflasyon verileri gölgelendi

Öte yandan bu hafta açıklanan enflasyon verileri, Alman ekonomisi için toparlanma bekleyenleri umutlandırmıştı.

Almanya’da enflasyon beklenenden daha hızlı düşerek Haziran 2021’den bu yana en düşük yıllık oran olan %3’e geriledi.

Federal İstatistik Kurumu’nun 2021 başından bu yana enerji fiyatlarındaki ilk düşüşü yansıttığını belirttiği Eylül ayı fiyat artışındaki yavaşlamaya rağmen Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte küçüldü.

Durgunlaşan ekonomi, geçen yıl hayat pahalılığında görülen en büyük artışlardan birinin ardından fiyat baskılarının hızla soğumasına yardımcı oluyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın son dönemde yaptığı bir dizi artışın ardından geçen hafta ana faiz oranını %4’te tutmaya karar verdi.

Avro Bölgesindeki enflasyon baskısının azalmasında turizm ve konaklama fiyatlarındaki gerilemenin etkisi olduğu belirtiliyor. Almanya’da ise Çin’e ihracatın azalmasının yanı sıra konut fiyatlarındaki düşüş ve yüksek borçlanma maliyetleri enflasyonu düşüren etkenler arasında.

AVRUPA

Avrupa ülkeleri: Rusya’nın dondurulan varlıkları savaş bitene kadar serbest bırakılmamalı

Yayınlanma

Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, İspanya, İngiltere dışişleri bakanları ve AB Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ortak bildiriyle Rusya’nın dondurulan varlıklarının Ukrayna’daki savaş sona erene ve verilen zarar tazmin edilene kadar serbest bırakılmaması gerektiğini savundu.

Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkile ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ortak bir bildiri yayımlayarak Rusya’nın dondurulan varlıklarının Ukrayna’daki savaş tamamen sona erene kadar serbest bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

İspanya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan savaşına son verene ve neden olduğu zararı tazmin edene kadar varlıklarının dondurulmuş olarak kalması gerektiğini bir kez daha teyit ediyoruz,” denildi.

Avrupalı diplomatlar ayrıca, “Ukrayna’ya adil ve kalıcı bir barışa ulaşması için en iyi koşulları sağlama” amacıyla, olası yeni yaptırımlar da dahil olmak üzere Moskova üzerindeki baskıyı sürdürme konusunda kararlı olduklarını kaybetti.

Bakanlar, “Ayrıca Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı çerçevesinde işlenen savaş suçları ve diğer ağır suçlar için tam hesap verebilirliği sağlama konusunda da kararlıyız,” diye ekledi.

Bunun yanı sıra bakanlar, “Avrupa Konseyi bünyesinde Ukrayna’ya karşı işlenen saldırı suçu için Özel Mahkeme kurulmasında kaydedilen ilerleme önemli bir adımdır,” diye belirtti.

Belgede, Ukrayna’nın ön koşulsuz tam ateşkesi kabul ederek barışa olan bağlılığını gösterdiği, Rusya’nın ise çatışmalara devam ettiği, Ukrayna şehirlerini bombaladığı ve altyapıya yönelik saldırılar düzenlediği iddia edildi.

Kaja Kallas da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya siyasi, mali, iktisadi, insani, askeri ve diplomatik destek verme konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü belirtti.

Kallas, “Barış adil ve kalıcı olmalıdır,” diye vurguladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinin ardından AB ve G7 ülkeleri, Rusya Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin yaklaşık yarısını —yaklaşık 300 milyar avroyu— dondurdu.

Bu miktarın 200 milyar avrodan fazlası, başta Belçika merkezli mevduat kuruluşu Euroclear olmak üzere AB ülkelerinde bulunuyor.

Geçen yılın yazında G7 ülkeleri, bu varlıkların Ukrayna’ya yardım için kullanılmasına yönelik bir mekanizma üzerinde anlaştı; bu mekanizma Kiev’e yaklaşık 50 milyar dolar tutarında kredi verilmesini öngörüyor.

Kredinin geri ödemelerinin, Rusya’nın dondurulan varlıklarının karından elde edilen gelirlerle yapılması planlanıyor.

28 Mart’ta Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı 17’nci yaptırım paketini hazırlamaya başladığı öğrenildi.

Brüksel, Moskova’nın Karadeniz’de ateşkes karşılığında yaptırımların kaldırılması yönündeki talebini de reddetmişti.

Macron: Rusya’nın dondurulan varlıkları Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılabilir

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Gutsul: Gözaltına alınmam Gagavuzya’yı yok etme kampanyasının parçası

Yayınlanma

Gagavuzya Başkanı Evgeniya Gutsul, Moldova makamlarınca 25 Mart’ta gözaltına alınmasının, bölgenin özerkliğini ortadan kaldırma kampanyasının bir parçası olduğunu savundu. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’e yazdığı mektupta Gutsul, Moldova’daki siyasi duruma dikkat çekerek yardım istedi ve tutulduğu hapishanedeki koşulların insanlık dışı olduğunu belirtti.

Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı özerk bölge olan Gagavuzya’nın Evgeniya Gutsul, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’e yazdığı mektupta, 25 Mart’ta Moldova makamlarınca gözaltına alınmasını, özerkliği ortadan kaldırmaya yönelik kampanyanın parçası olarak gördüğünü ifade etti.

Gutsul, mektubun metnini avukatları aracılığıyla Telegram kanalından yayımladı.

Vance’ten Moldova’daki siyasi duruma dikkatini çekmesini isteyen Gutsul, ülkede “temelinde dünyanın en kötü otoriter uygulamalarının yattığı acımasız bir siyasi mücadelenin” yaşandığını söyledi.

Gutsul, Amerikan kurumlarının Gagavuzya’da yaşanan ihlallere ilişkin siyasi bir değerlendirme yapmasının kendisi için önemli olduğunu vurguladı.

Gutsul, Gagavuzya’nın çatışma arayışında olmadığını yazdı.

Özerk yönetimin, Moldova sınırları içinde özel hukuki statü hakkını koruma niyetinde olduğunu belirtti. Gutsul, Vance’in ülkedeki duruma göstereceği dikkatin, Gagavuz halkının haklarının korunmasına yardımcı olabileceğine ve Karadeniz bölgesindeki gerilimin tırmanmasını önleyebileceğine inandığını ifade etti.

Mektubunda ayrıca şu anda Moldova’da bir hapishanede tutulduğunu da aktaran Gutsul’a göre, bu hapishane tüm uluslararası kuruluşlar tarafından insanlık dışı gözaltı koşullarına sahip bir yer olarak kabul ediliyor.

Gutsul, 25 Mart akşamı Kişinev Havalimanı’nda İstanbul’a uçmaya çalışırken 72 saatliğine gözaltına alınmıştı.

Moldova Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Merkezi, Gutsul’un 2023 seçimleriyle bağlantılı olarak seçim fonlarının yönetim usullerini ihlal etme, seçimlerdeki rakipleri yasa dışı finanse etme, belge ve beyannamelerde sahtecilik yapma iddialarını içeren soruşturma kapsamında gözaltına alındığını duyurmuştu.

Gagavuzya Başkanı daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’a benzer çağrılarda bulunmuştu.

Gagavuzya lideri Gutsul hakkında 20 gün tutuklama kararı

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Gagavuzya lideri Gutsul hakkında 20 gün tutuklama kararı

Yayınlanma

Moldova yargısı, Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Evgeniya Gutsul’u 20 gün süreyle tutukladı. Gutsul, tutuklanmasının siyasi amaçlı olduğunu savunarak Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu’yu suçladı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım talep etti. Gutsul, 25 Mart’ta Kişinev Havalimanı’nda İstanbul’a gitmek üzereyken gözaltına alınmıştı.

Kişinev’deki mahkeme, Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Evgeniya Gutsul’u 20 gün süreyle tutukladı.

Savcılık, Gutsul için 30 gün tutukluluk talep etmişti, ancak mahkeme bu talebi kısmen kabul ederek siyasetçinin 20 gün tutuklu kalmasına karar verdi.

Mahkeme çıkışında konvoy eşliğinde ayrılırken Gutsul, “Gagavuzya bugün başsız bırakıldı,” dedi.

Savcı Adrian Scutaru, Gutsul’a yöneltilen suçlamaları “2023 yılında Gagavuzya’daki başkanlık seçimi kampanyasının yasa dışı finansmanı, evrakta sahtecilik, beyannamelerde sahtecilik, kampanya finansmanı raporlarında sahtecilik” olarak sıraladı.

Gutsul’un avukatları, tutukluluk kararına itiraz etmeyi planlıyor.

Evgeniya Gutsul, gözaltına alınmasının absürt olduğunu ve suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu savundu ve kendisine yönelik bu baskının Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu tarafından başlatıldığına işaret etti.

Gutsul, 25 Mart’ta Kişinev Havalimanı’nda İstanbul’a gitmek üzereyken gözaltına alındı.

Yetkililer, seçim fonlarının yönetimi düzeninin ihlali ve belgelerde sahtecilik suçlamalarıyla ilgili bir soruşturma kapsamında 72 saatliğine gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltına alınmasının hemen ardından Gutsul, avukatları aracılığıyla Gagavuzya halkına bir mesaj iletti.

Mesajında, “başkanlık görevinden ayrılması ve derhal ülkeyi terk etmesi karşılığında hakkındaki davanın düşürülmesinin teklif edildiğini” belirtti.

Gutsul’un avukatı Sergey Moraru, 2023 yılında da ceza davasının kapatılması karşılığında istifa etmesinin teklif edildiğini de sözlerine ekledi.

Gutsul, sadece özerk bölge halkına değil, aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da başvurdu.

Putin’den, “Moldova makamlarına baskı yapmak için tüm diplomatik, siyasi ve hukuki mekanizmaları kullanmasını” ve “bağımsız Moldova Cumhuriyeti içindeki Gagavuz Özerk Bölgesi’nin özel statüsüne kesin ve net bir destek vermesini” istedi.

Erdoğan’a hitaben ise Gutsul, Ankara’nın 30 yıl önce Gagavuzya’nın Moldova içinde özel statü kazanmasına yardımcı olduğunu hatırlattı ve özerk bölge halkının Türkiye Cumhurbaşkanı’nın müdahalesini beklediğini söyledi.

Gagavuzya, Moldova’nın güneyinde yaklaşık 135 bin kişinin yaşadığı özerk bir bölge.

Yerli halkın neredeyse tamamı Rusya’yı destekliyor ve ülkenin Avrupa Birliği’ne katılmasına karşı çıkıyor.

Geçen seneki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda, Gagavuzya’da özerk bölge doğumlu Aleksandr Stoianoglo birinci olurken, görevdeki Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu (sonunda ikinci dönem için yeniden seçildi) ancak beşinci sırada yer aldı.

Evgeniya Gutsul, Temmuz 2023’ten beri Gagavuzya’yı yönetiyor.

Özerk bölge başkanlığı seçimlerine, iş insanı İlan Şor tarafından kurulan Şor Partisi’nden katıldı.

Haziran 2023’te, seçimlerden bir ay sonra, Moldova Anayasa Mahkemesi Şor Partisi’nin faaliyetlerini yasa dışı ilan etti.

Gözaltına alınan Gagavuzya lideri Gutsul, Putin ve Erdoğan’dan yardım istedi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English