Amerika
Bloomberg: Biden’ın çip yasası başarısızlığa koşuyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen yaz uygulamaya koyduğu Çip ve Bilim Yasasına (ÇBY) yönelik tepkiler artıyor.
Yarı iletkenler sektörüne 52 milyar dolarlık sübvansiyon vereceğini ilan eden yasayı değerlendiren Bloomberg, ÇBY’nin hedeflerine ulaşmakta başarısız olduğunu savunuyor.
Yasayı ‘52 milyar dolarlık bir savurganlık’ olarak nitelendiren Bloomberg, “Aslında bu yasanın başarısızlığı, Amerika’nın bir şeyler inşa etmeye yönelik mevcut yaklaşımında yanlış olan her şeyin bir mikrokozmosu,” diyor.
ABD’nin küresel yarı iletken üretimindeki payının 1990’da %37’den yaklaşık %12’ye düştüğünü hatırlatan Bloomberg, çip yasasının her iki partinin onayı ile geçmesine rağmen, ABD’de çip üretmenin hâlâ Asya’da üretmekten %25 daha uzun sürdüğüne ve yaklaşık %50 daha pahalıya mal olduğuna dikkat çekiyor.
Bürokrasi engeli
Yazıda, daha hızlı ve ucuza çip üretmenin önünde üç engel olduğu ve bu engellerin hepsinin de hükümet kaynaklı olduğu ileri sürülüyor.
Bloomberg’e göre ilk engel bürokrasi. Verilere göre, 1990’dan 2020’ye kadar, ABD’de yeni çip fabrikaları inşa etmek için gereken süre %38 oranında artmış.
Temiz Hava Yasası, Ulusal Çevresel Siyaset Yasası gibi yasaların işleyiş sürelerinin uzunluğuna işaret eden yazıda, “Teknoloji bu bürokratik çay partileri için durmaz; bu tür gecikmeler sadece masrafları arttırır, özel yatırımları caydırır ve ABD’li üreticilerin denizaşırı rakipleriyle ciddi bir şekilde rekabet etmesini engeller,” deniyor.
Nitelikli işgücü ve göç engeli
Yazıda dikkat çekilen diğer engel, nitelikli işgücü sorunu. Atıf yapılan bir araştırmaya göre, sadece ABD’de devam eden fabrika projelerini tamamlamak için 300.000 kalifiye işçiye daha ihtiyaç duyuluyor.
Bloomberg’e göre ise, hem ABD’deki ileri teknoloji alanında derece almak için başvuran öğrenci sayısı, hem de verili göç sistemi ile bu ihtiyacın karşılanması imkânsız. Yine de, yarı iletkenler alanında çalışan mühendislik ve temel bilimler doktora öğrencilerinin çok büyük çoğunluğu hâlâ ABD dışında doğan kişiler.
‘İlerici’ siyaset engeli
Üçüncüsü ise siyasi engeller. Bloomberg, ÇBY’den önemli miktarda fon almayı uman şirketlerin sendikalar, ‘tercih edilen demografik gruplar’, ‘güçlendirilmiş toplum ortakları’ ve benzerlerine avantaj sağlamayı amaçlayan bir dizi yeni hükümet kuralına ve sivri önerilere uymak zorunda olduğunu hatırlatıyor.
Bu kuralların, halihazırda rekabetçilikte geri kalmış bir sektörde uygulanmasına yeni maliyetler getirdiği ve konuyla tamamen alakasız toplumsal hedefler belirlendiği savunuluyor.
Çözüm önerileri
Yazıda bu üç engelin kaldırılmasına yönelik öneriler de getiriliyor.
Bunlar arasında bürokratizmi ortadan kaldırmak için projeleri hızlandıracak şekilde yasaların değiştirilmesi, kalifiye işgücüne verilen vizelerin artırılması ve ÇBY’nin finansmanına eklenen maliyetli ve verimsiz koşulların kaldırılarak, ‘ilerici gündemi’ yürürlüğe koymak için uygun yerin şirketler değil ABD Kongresi olduğunun kabul edilmesi.
Amerika
Trump, Katar’dan aldığı lüks jet hediyesini savundu

ABD Başkanı Donald Trump, salı günü Orta Doğu gezisi sırasında, kendi partisinin üyelerinden gelen eleştirilerin artması üzerine, Katar hükümetinden gelen lüks jet hediyesini kabul etme konusunda açıklamalarda bulundu.
Trump, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, Katar kraliyet ailesinden devredilen 400 milyon dolarlık Boeing 747’nin, Air Force One’ın geçici olarak yerine geçeceğini ve bunun ABD için değerli bir hediye olduğunu, başkanlık görevinden sonra kullanabilse bile kişisel olarak kendisine değil, ABD’ye ait olduğunu belirtti.
Trump, Truth Social’da paylaştığı bir gönderide, “Neden ordumuz ve dolayısıyla vergi mükelleflerimiz, iyi iş çıkardığımız için bizi ödüllendirmek isteyen bir ülkeden ÜCRETSİZ olarak alabilecekleri bir şeyi yüz milyonlarca dolara satın almak zorunda olsunlar?” diye yazdı.
Bu açıklaması, yeni yönetiminin ilk önemli yurt dışı gezisi kapsamında Suudi Arabistan hükümeti tarafından ağırlandığı bir günün ardından geldi.
Trump, son günlerde, bazı müttefikleri de dahil olmak üzere eleştirmenlerin, böylesine lüks bir hediyeyi kabul etmenin kötü bir izlenim yaratacağını ve yasallığının şüpheli olduğunu ve uçağın Beyaz Saray’ın hava konutu olarak hizmet verebilmesi için gerekli olan güvenli iletişim sistemlerinin kurulması ve gizli bilgilerin güncellenmesinin yüksek maliyetine dikkat çekmesine rağmen, uçağı savunmaya devam etti.
ABD, şu anda Air Force One olarak hizmet veren iki eski uçağın yerine yenilerini almak için Boeing’e milyarlarca dolar ödüyor, fakat bu proje yıllardır sürüncemede.
Senato Çoğunluk Lideri John Thune, Kentucky Senatörü Rand Paul ve MAGA yorumcusu Laura Loomer gibi önde gelen Cumhuriyetçiler, Katar’dan lüks uçağı kabul etme planlarını eleştirdi.
Paul, Fox News’e verdiği demeçte, “Bu jet muhtemelen halka yanlış bir mesaj veriyor ve ben [onun] görünüşünü veya görünüşünü beğenmiyorum, bu yüzden reddetmesini umuyorum,” dedi.
Trump ise, bu işlemi Amerikan tüketicisi için bir kazanç olarak göstermeye çalıştı.
Trump, “Bu büyük tasarruf, bunun yerine AMERİKA’YI YENİDEN BÜYÜK YAPMAK için harcanacak! Sadece bir APTAL, ülkemiz adına bu hediyeyi kabul etmez,” diye yazdı.
Trump pazartesi günü gazetecilere, uçağın “bir gün” hizmetten çıkarılacağını ve kütüphanesine taşınacağını söyledi, fakat görevden ayrıldıktan sonra uçağı kullanmayı planlamadığını belirtti. Trump, sosyal medya platformu Truth Social’da anlaşmanın bu yönünü önemsiz göstermeye çalıştı.
Başkan, “Boeing 747, BANA DEĞİL, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri/Savunma Bakanlığına veriliyor!” diye yazdı.
Amerika
Amerikan küçük işletmelerinin gelecek beklentileri ‘kasvetli’

Amerikan küçük işletmelerinin “iyimserliği” nisan ayında üst üste dördüncü ayda da geriledi ve işlerini genişletmek için yatırım planlayanların oranı 2020’den bu yana en düşük seviyeye indi.
Bu bulgular, Çin ile ticaret savaşının yumuşaması öncesine ait olmakla birlikte, devam eden güven kaybı, yüksek gümrük vergileri ve genel belirsizlikle bağlantılı iktisadi risklere ilişkin en son uyarı niteliğinde.
Bağımsız İşletmeler Ulusal Federasyonu (NFIB) küçük işletme iyimserlik endeksi geçen ay neredeyse 2 puan düşerek ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Aylık anketi gerçekleştiren küçük işletmelerin lobi grubu NFIB’nin iktisatçıları, “Çok az sayıda küçük işletme mal ve hizmet ihracatı yapıyor, fakat milyonlarca işletme faaliyetleri için ithal mal tedarik ediyor ve bu tedarik zincirleri şu anda risk altında,” diyorlar.
Gümrük vergisi politikasının, özellikle göreceli fiyatları (maliyetleri) ani ve dramatik bir şekilde değiştirdiğine ve göreceli fiyatların tüm kararları etkilediğine dikkat çekiyorlar.
Endeks, küçük işletme sahiplerinin temel beklentilerindeki önemli bir bozulmaya da işaret ediyor. Firmaların yalnızca yaklaşık %18’i önümüzdeki altı ay içinde sermaye harcamaları (örneğin yeni ekipman veya binalar için harcamalar) planlıyor. Bu oran, Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Daha az sayıda işletme sahibi, gelecekte iş koşullarının iyileşeceğini öngörüyor ve bu oran ekim ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Küçük işletmeler işleri büyütemiyorlar
NFIB, şu anda işlerini büyütmek için uygun bir dönem olduğunu belirten işletme sahiplerinin sayısının “tarihi düşük” seviyede olduğunu bildirdi. İşlerini büyütmek için uygun bir dönem olmadığını belirtenlerin büyük çoğunluğu, bunun nedeni olarak “iktisadi koşulları” gösterdi.
Küçük işletmeler arasında iyimserlik seçimlerden sonra hızla artmış, fakat bu artış kısa sürede kaybolmuştu.
Nisan ayında yapılan son anket sonuçları, “Kurtuluş Günü” gümrük vergisi duyurusu ve Çin hariç tüm ülkelere uygulanan gümrük vergilerinin askıya alınmasını yansıtıyor.
Hazine Bakanlığı, geçen ay gümrük vergilerinden 8,7 milyar dolarlık gelir elde ettiğini ve bu rakamın rekor olduğunu açıkladı.
Amerikan küçük işletmelerini ve “reel sektörünü” anlatan “Main Street”in bildirdiği endişeler büyük ölçüde geleceğe ilişkin olumsuz beklentilere dayanıyor.
Bu durum, Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerinin önemli ölçüde azaltılmasına yönelik geçici anlaşmanın küçük işletmeler tarafından memnuniyetle karşılanacağının bir işareti.
Anket sorularında, işletmelerin mevcut durumuna dayanan olumlu noktalar da vardı. Birçok işletme sahibi geçen ay hâlâ işçi almayı planlıyordu.
Son çeyrekte nominal satışlarında artış olduğunu bildiren işletme sahiplerinin net payı arttı, fakat NFIB, satışlarında artış bildiren işletme sayısının “durgunluk bölgesinde” kaldığı konusunda uyarıda bulunuyor.
Batı kıyısındaki limanlar zorda
Öte yandan Başkan Donald Trump’ın, pazartesi günü Çin’den ithal edilen mallara uygulanan yüksek gümrük vergilerini geçici olarak geri çekmeyi kabul etmesi Batı kıyısı limanlarına kısa süreli bir nefes aldırdı, fakat sektör hala çalkantılı bir dönemden geçiyor.
POLITICO’nun aktardığına Long Beach Belediye Başkanı Rex Richardson pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, liman ve işçi liderlerinin Long Beach Limanının istihdam üzerindeki etkisini gösteren yeni bir araştırmayı duyururken, “Bu hâlâ bir kriz,” dedi.
Trump’ın Çin ile gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 30’a düşürme anlaşması, Long Beach ve Los Angeles’ın nakliye ve lojistik sektörlerinde artan tedirginliği hafifletmeye yetmedi.
Bu iki liman, Çin’den gelen ve şu ana kadar seferlerini iptal eden onlarca gemi hesaba katılmasa bile, ülkenin en yoğun limanları ve tarifeler Kaliforniya’daki işçilerin yük boşaltma ve nakliye işlerinde daha az vardiyaya kalmasına neden oldu.
Nakliye ve tarım sektörlerinden temsilciler, Kaliforniya Hazine Bakanı Fiona Ma’nın çağrısıyla pazartesi öğleden sonra Sacramento’da düzenlenen bir toplantıda işten çıkarmaları ve iptal edilen siparişleri ayrıntılı olarak anlattı.
Supply Chain Federation’ın başkanı ve CEO’su Amanda Blackwood, “Açıkçası, Trump’ın ne yapmaya çalıştığını bilmiyorum. Eğer kargaşa ve baskı yaratmanın fırsatlar doğuracağına inanılıyorsa, bu umudunuzu takdir ediyorum. Ancak bu gerçekçi değil, değil mi? Piyasada kargaşa sadece kargaşaya yol açar,” dedi.
Batı kıyısına gelen ithalat hacimleri son birkaç ayda iniş çıkışlar yaşadı ve en son hafta sonu ve pazartesi günü ani bir artış gösterdi.
Long Beach Limanı CEO’su Mario Cordero, ABD ile Çin arasındaki son gümrük tarifesi değişikliğinin liman faaliyetlerine yansımalarının bir ila iki ay süreceğini söyledi.
2 Nisan’daki “kurtuluş günü” tarifelerinden sonra Batı kıyısı limanlarındaki konteyner hacmi 2 milyon metreküpten 1,5 milyon metreküpe kadar düşmüştü.
Amerika
Trump’ın ticaret savaşları bu ay içinde mecburen bitebilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşları, onlarca ticaret ortağının taviz vermesi gerekmeden bile bu ay mecburen sona erebilir.
Karar, ticaret ve gümrük hukuku ile ilgili davaları karara bağlayan, New York merkezli ve pek bilinmeyen federal mahkeme ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi’ne (CIT) ait.
Mahkeme, Trump’ın geçen ay 1977 tarihli Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası’nı kullanarak kapsamlı yeni gümrük vergileri getirmesini ve ardından yaklaşık 60 ticaret ortağına uygulanan en yüksek vergileri 90 gün süreyle askıya almasını sorgulayan bir davada sözlü savunmaları dinleyecek.
Mahkeme, davacıların acil ihtiyati tedbir talebini kabul ederse, Trump yönetiminin şu anda onlarca ülkeyle tamamlamak için aceleyle yürüttüğü ticaret müzakereleri altüst olabilir.
POLITICO’da yer alan habere göre gümrük vergilerine karşı çıkanlar, Trump’ın Anayasa’yı ihlal ettiğini ve Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nin ay sonuna kadar ön ihtiyati tedbir talebini kabul edeceğini umuyorlar.
New York merkezli şarap ve alkollü içecek şirketi VOS Selections ve Trump’ın gümrük vergilerini dava eden diğer küçük işletmeleri temsil eden muhafazakâr anayasa hakları grubu Liberty Justice Center’ın üst düzey danışmanı Jeffrey Schwab, davanın potansiyel olarak Yüce Mahkeme’ye kadar uzayabileceği için, gümrük vergilerinin kaldırılmaması halinde birçok işletmenin ayakta kalamayacağını söyledi.
Bir ihtiyati tedbir kararı, Trump’ın onlarca ülkeyle yeni ticaret anlaşmaları müzakere etmek için ülkeye özgü “karşılıklı” gümrük vergileri tehdidini kullanma çabalarını da tehlikeye atacak.
Trump, birçok ayrıntı henüz netleşmemiş olsa da, bu anlaşmalardan ilkini perşembe günü Birleşik Krallık ile açıkladı. Beyaz Saray ayrıca Çin ile gümrük vergilerini azaltmak için bir anlaşma müzakere etti ve uzun süredir devam eden ticaret anlaşmazlıklarını çözmek için ikili bir mekanizma kurdu.
Trump, Çin’e uygulanan önceki gümrük vergileri ve Kanada ve Meksika’ya uygulanan ve büyük ölçüde askıya alınan yüzde 25’lik gümrük vergilerini haklı çıkarmak için, göçmenler ve sınırları geçen fentanil nedeniyle ulusal acil durum ilan etmişti. Fakat VOS davası, Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı karşılıklı gümrük vergilerine itiraz ediyor.
İthalatın korunmasını destekleyen üreticileri temsil eden bir grup olan Coalition for a Prosperous America (Refah İçinde Bir Amerika Koalisyonu), Trump’ın ticaret gündemini uygulamak için olağanüstü hal yasasını kullanma kararını “küresel ticaret sisteminin cesur ve uzun zamandır beklenen bir resetlenmesi” olarak nitelendirerek övdü.
Fakat eski Cumhuriyetçi Senatör John Danforth gibi isimler, Trump’ın kurucuların Kongre’ye verdiği vergi ve ticaret yetkilerini gasp etmek için “zayıf bir bahane” kullandığını iddia ediyor.
Danforth bir röportajda, “Bu, ülkemizin kuruluşundan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük sorun. Bu, iktidarın tek elde toplanması ve James Madison’ın iktidarı hükümetin çeşitli kademelerine yayma fikriyle ilgili,” dedi.
Danforth, eski Cumhuriyetçi senatörler George Allen ve Chuck Hagel ile eski Adalet Bakanı Michael Mukasey’in de aralarında bulunduğu bir grup, Trump’ın kararını eleştiren ve CIT’den davalar sürerken yönetimin gümrük vergilerini tahsil etmesini engelleyecek bir ön tedbir kararı almasını talep eden bir mütalaa sundu.
Mütalaada, “Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, vergi koyma yetkisi –vergi toplama yetkisi gibi– münhasıran Kongre’ye aittir. Bu bir formalite değildir. Bu ülke, ‘Temsil olmadan vergilendirme olmaz’ sloganıyla doğmuştur, bu da vergi koyma, gelir toplama ve halkın ekonomik yükümlülüklerini belirleme yetkisinin halkın seçtiği temsilcilere ait olması gerektiği anlamına gelir,” deniyor.
Danforth, dava özetimizdeki argümanın meselenin tam özüne indiğini savundu. Eski senatör, “Bu, gümrük vergilerinin uygunluğu veya bazı yasal konularla ilgisi yok. Anayasal bir mesele. ‘Başkan, [Kongre’den] vergi koyma yetkisini elinden alabilir mi?’ sorusu, ama ben buna dış ticareti kontrol etme yetkisini de eklemek isterim,” dedi.
Salı günü CIT’de VOS davasının baş avukatı olan Schwab, mahkemenin ikna edici bulacağını düşündükleri bir dizi argüman sunduklarını söyledi.
Schwab, “[Temel olarak] IEEPA’nın başkana gümrük vergileri koyma veya gümrük vergileri uygulama yetkisi verdiğini düşünmüyoruz,” dedi.
Davacılar ayrıca, ABD’nin 50 yıldır ticaret açığı verdiği için “büyük ve kalıcı yıllık mal ticaret açığı”nın gümrük vergileri uygulamayı haklı kılan bir ulusal acil durum oluşturduğu yönündeki Trump’ın iddiasına da itiraz ediyor. Schwab, bu durumun, üyelerinin gerekli görmesi halinde Kongre’ye harekete geçmek için yeterli zaman verdiğini söyledi.
Davacılar ayrıca, daha teknik birkaç hukuki argüman da öne sürüyor. Bunlardan biri, “önemli sorular doktrini” olarak bilinen ve yürütme organının “ekonomik ve siyasi önemi” tanımlanmamış bir eşiği aştığı durumlarda Kongre’den açık bir yetki devri gerektiren doktrin. Davacılar, Trump’ın gümrük vergilerinin açıkça bu eşiği aştığını iddia ediyor.
Bununla biraz ilgili bir başka argüman ise, Kongre’nin yürütme organına herhangi bir kısıtlama getirmeden yetki devri yapamayacağını belirten “yetki devri doktrini.”
Schwab, “Burada, Trump yönetiminin esasen söylediği şey, herhangi bir denetim olmaksızın gümrük vergisi uygulama yetkisine sahip oldukları ve bunu istedikleri zaman, istedikleri oranda yapabilecekleri. Mahkeme [IEEPA’yı] bu şekilde yorumlarsa, bunun anayasaya aykırı olduğuna karar vereceğini düşünüyoruz,” dedi.
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan ve Pakistan savaşır mı?
-
Rusya1 hafta önce
Rusya’da havaalanlarında toplu uçuş ertelemeleri
-
Görüş1 hafta önce
Kim kazandı?
-
Dünya Basını1 hafta önce
Güçlü Amerikan Tanrıları, Trump ve Uzun Yirminci Yüzyılın Sonu
-
Asya1 hafta önce
Cammu ve Keşmir: Yarım asırlık çatışmanın tarihi
-
Görüş7 gün önce
Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı
-
Söyleşi1 hafta önce
Alexander Rahr: Bu hükümetin dört yıl dayanması beni şaşırtır
-
Amerika3 gün önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!