Diplomasi
Çin Başbakanı Yeni Zelanda’da: Farklılıklar ‘uçurum’ haline gelmemeli

Çin Başbakanı Li Qiang ve Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon perşembe günü yaptıkları açıklamada, son yıllarda Wellington’un Pekin’e karşı daha temkinli bir tutum benimsemesiyle soğuyan iki ülke ilişkilerinde ticareti artırmak ve farklılıkları yönetmek istediklerini söylediler.
Li’nin üç günlük bir ziyaret için Yeni Zelanda’da bulunması, selefi Li Keqiang’ın 2017’deki ziyaretinden bu yana bir Çin başbakanının yaptığı ilk ziyaret.
İkili, Luxon’un daha sonra gazetecilere ortak çıkarlar ve farklılıklar arasında “50/50” bölündüğünü söylediği ikili görüşmelerin ardından Wellington’da ortak bir brifing düzenledi.
Ekonomik bağlar, özellikle de Yeni Zelanda’nın 2023 yılında 12.7 milyar dolar değerinde olan Çin’e ihracatı gündemdeydi. Li, Çin’in Yeni Zelanda’nın önümüzdeki on yıl içinde ihracat değerini iki katına çıkarma ve turizmi artırma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu ve Çin’in Yeni Zelandalılara tek taraflı vizesiz muamele uygulayacağını söyledi.
Çin ayrıca Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve İlerici Anlaşma’ya (CPTPP) katılma konusundaki destek isteğini de dile getirdi, ancak gazetecilere konuşan Luxon Yeni Zelanda’nın pozisyonu hakkında bilgi vermekten kaçındı.
Luxon, Çin’in Yeni Zelanda parlamentosuna yönelik siber saldırıları gibi endişe verici konuları gündeme getirdiğini söyledi. İkili ayrıca Pasifik, Güney Çin Denizi ve Tayvan Boğazı konularını da ele aldı ve Luxon bir krizden kaçınmak için “gerilimin düşürülmesini” görmek istediğini ifade etti.
Li ise “ortak anlayış ve hoşgörü” çağrısında bulundu.
“Her konuda her zaman aynı fikirde olmamamız doğaldır ancak bu tür farklılıklar aramızdaki değişim ve işbirliğini engelleyen bir uçurum haline gelmemelidir” dedi.
İlişkilerde ABD etkisi
Yeni Zelanda 2008 yılında Pekin ile serbest ticaret anlaşması imzalayan ilk OECD ülkesi oldu ve 10 yıl önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ziyaretiyle bağlarını derinleştirdi. İki ülke 2017 yılında Kuşak ve Yol Girişimi yatırımları konusunda görüşmelere başladı.
Ancak bölgede artan ABD-Çin rekabeti ikili ilişkilere olumsuz yansıdı.
Wellington Victoria Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü David Capie, “Yeni Zelanda ve Çin ilişkilerinin son beş yılda çok ama çok daha zorlu bir hal aldığına şüphe yok” dedi.
Nikkei Asia’ya konuşan Capie, Başbakan Christopher Luxon liderliğindeki Ulusal Parti koalisyonunun, Jacinda Ardern ve Chris Hipkins yönetimindeki İşçi Partili selefleriyle tutarlı bir yaklaşım benimsediğini, Avustralya ve ABD gibi geleneksel ortaklarla angajmanı artırırken mümkün olan yerlerde işbirliği yapmaya çalıştığını ancak anlaşmazlıkları geri püskürttüğünü söyledi.
Capie, hükümetin Asya’daki diplomatik “tam saha presinin” dikkate değer olduğunu söyledi. Koalisyon ortağı Önce Yeni Zelanda’nın lideri Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ikinci bir Güneydoğu Asya turuna çıkarken, Luxon da önümüzdeki hafta Tokyo’ya gidecek.
Capie, mevcut hükümetin AUKUS ve Quad gibi güvenlik düzenlemelerine daha açık destek verdiğini de belirtti.
Capie sözlerine şöyle devam etti: “İşçi Partisi “AUKUS’un stratejik nedenlerini” anlamaktan bahsederken, Ulusallar artık “AUKUS’un bölgesel barış ve istikrara olumlu bir katkı olduğunu düşündüklerini” söylüyorlar. “Yani bardağın dörtte üçü dolu.”
Aralık ayında Luxon, İngiltere, ABD ve Avustralya arasındaki güvenlik ortaklığının teknoloji paylaşımı bileşeni olan AUKUS’un II. ayağını keşfetmeye ilgi duyduğunu ifade etti. Bu durum, AUKUS’u ABD hegemonyasını sürdürmeyi amaçlayan nükleer temelli bir askeri ittifak olarak tanımlayan Çin’in tepkisini çekti.
Yeni Zelanda Çağdaş Çin Araştırma Merkezi Direktörü Jason Young, Pekin’in geçmişte Avustralya’ya baskı yapmak için Yeni Zelanda ile özel bir ilişki kurmaya çalıştığını ve bu yaklaşımın büyük ölçüde “geri teptiğini” söyledi.
Young sözlerine şöyle devam etti: “Yeni Zelanda açısından mesele ilişkiyi yönetmek ve istikrarı korumak çünkü ticaretimizin dörtte biri Çin’e gidiyor.”
Li, Yeni Zelanda gezisinin ardından Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Avustralyalı ve Çinli iş dünyası liderleriyle görüşmek üzere Avustralya’ya gidecek.
Diplomasi
İsrail, İran ve Suriye konusunda Rusya ile gizli görüşmeler yürütmüş

İsrail’in, Tahran ile sağladığı ateşkes sırasında İran ve Suriye konusunda Rusya ile gizli müzakereler yürüttüğü iddia edildi.
İsrail devlet televizyonu KAN, Tel Aviv’in İran ve Suriye konusunda diplomatik bir çözüm bulmak için Moskova ile üst düzey temaslarını sürdürdüğünü bildirdi.
Rusya’nın İsrail ile İran arasında arabuluculuk yapma teklifinin ardından, İsrail yetkililerinin ateşkes ilanından yaklaşık bir hafta sonra Moskova ile görüşmelere başladığı bildirildi.
Raporda görüşmelerin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.
Bu arada İsrail’in İran konusunda ABD ile daha geniş bir anlaşma arayışında olduğu da belirtiliyor.
Rapora göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun önümüzdeki hafta Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmede bu konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.
İsrail’in, daha önce Lübnan ile varılan anlaşmaya benzer bir çerçeve belirlemeyi hedeflediği bildirildi.
İsrail, 13 Haziran’da İran’a hava saldırıları düzenlemiş, ancak 24 Haziran’da Trump’ın ateşkes açıklaması üzerine saldırıları durdurmuştu.
İran ile ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından İsrailli yetkililer, “normalleşme anlaşmaları” olarak da bilinen İbrahim Anlaşmaları’nın genişletilmesini görüşüyor ve bu çabaların bir parçası olarak Suriye ile müzakerelerin sürdüğü ortaya çıktı.
ABD’li ve İsrailli yetkililer Suriye ile yapılan “normalleşme” görüşmelerini doğruladı.
İsrail: Normalleşme süreci Golan işgali devam ederken yürütülmeli
Diplomasi
Trump ve Zelenskiy telefonda, ABD’nin silah teslimatını durdurmasını görüşecek

Planlamaya yakın kaynaklara göre, Donald Trump ve Volodimir Zelenskiy’nin cuma günü yapacakları telefon görüşmesinde, ABD’nin Kiev’e bazı önemli silah teslimatlarını ani durdurma kararını görüşmeleri bekleniyor. Financial Times’a göre, kaynaklar, Ukrayna cumhurbaşkanının gelecekteki olası silah satışlarını da gündeme getireceğini belirtti.
Ukrayna, Pentagon’un birkaç gelişmiş silah sisteminin teslimatını durdurma kararını beklenmedik bir şekilde öğrenmesinin ardından çarşamba günü üst düzey bir ABD diplomatını çağırdı. Zelenskiy, Trump’ın “çok güzel” olarak nitelendirdiği geçen haftaki NATO zirvesi sırasında yapılan bir toplantıda da dahil olmak üzere, ABD’den Patriot savunma füzeleri satın almak için lobi faaliyetleri yürütüyor.
Rusya, geçen hafta sonu savaşın en büyük hava saldırısını içeren yaz taarruzunu yoğunlaştırırken, Ukrayna Polonya’da tutulan silahların teslimatının durdurulmasından endişe duydu. Zelenskiy, Rus insansız hava araçları ve füzelere karşı savunma amacıyla 15 milyar dolar karşılığında 10 Patriot sistemi satın almak istediğini söyledi.
Trump, NATO zirvesi sırasında Kiev’e Patriot füze savunma sistemleri satmayı düşüneceğini belirtti, ancak stokların az olduğunu söyledi. Savunma Bakanlığı sözcüsü Sean Parnell çarşamba günü yaptığı açıklamada, teslimatların durdurulmasının “ABD’nin askeri yardımının savunma önceliklerimizle uyumlu olmasını sağlamak için” yapılan “kapasite gözden geçirme” sonrasında geldiğini söyledi.
Planlamaya yakın ve kamuoyuna açıklama yapma yetkisi olmadığı için ismini vermek istemeyen kaynaklar, toplantının zamanının değişebileceğini belirtti.
Beyaz Saray ve Ukrayna cumhurbaşkanlığı, planlanan görüşmeyle ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiha, Çarşamba günü ABD’nin geçici büyükelçisi John Ginkel’i dışişleri bakanlığına çağırarak ABD’nin askeri yardımının önemini vurguladı.
Pentagon, yetkililerin kritik seviyeye düştüğünü söylediği kendi stokları konusunda endişeli. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte çarşamba günü Fox News’e, Washington’un rezervlerini dikkatli bir şekilde yönetme ihtiyacını anladığını, ancak Ukrayna’nın “alabileceği tüm desteğe ihtiyaç duyduğunu” söyledi.
Washington’da bazı milletvekilleri ve eski diplomatlar, Pentagon’u Ukrayna’ya taahhüt edilen silahları durdurduğu için eleştirdi.
ABD ve Ukrayna’nın üst düzey yetkililerine göre, askıya alınan sevkiyatlar arasında Patriot önleme füzeleri, Stinger hava savunma sistemleri, güdümlü top mermileri ve F-16 ve Nasam’lar tarafından kullanılan mühimmat yer alıyor.
100’den fazla Hellfire füzesi, uzun menzilli hassas saldırılar için yaklaşık 250 GMLRS mermisi ve AT4 fırlatıcı gibi tanksavar sistemleri de askıya alındı. Bazı silahların teslimatı devam etti.
Diplomasi
Çin, Trump’ın Vietnam ile yaptığı ticaret anlaşmasına sert tepki gösterdi

Çin, ABD başkanının üçüncü ülkelerle yaptığı gümrük vergisi müzakerelerini, Çin’in ihracatını frenlemek için kullandığına dair endişeler nedeniyle, ABD-Vietnam ticaret anlaşmasına sert tepki gösterdi.
Vietnam ile yapılan anlaşma, Hanoi’nin ihracatına uygulanan gümrük vergilerini tehdit edilen yüzde 46’dan yüzde 20’ye düşürüyor, ancak malların “trans-nakliyesi”ne yüzde 40’lık bir vergi uygulamasını sürdürüyor. Bu verginin, Çin’in ABD’ye yeniden ihracatını hedef aldığı düşünülüyor.
Çarşamba günü açıklanan anlaşma, Başkan Donald Trump’ın 2 Nisan’da “kurtuluş günü” gümrük vergisi artışlarını açıklamasından bu yana Çin’i hedef aldığına dair ikinci anlaşma olarak görülüyor.
Mayıs ayında ABD ve İngiltere, çelik ve ilaçlar için sıkı güvenlik şartları içeren ve Çin’i İngiliz tedarik zincirlerinden çıkarmak amacıyla yapıldığına inanılan bir anlaşma imzaladı.
Çin’in önemli ticaret ortağı Vietnam ile yapılan anlaşma hakkında perşembe günü sorulan bir soruya, Pekin’de dışişleri bakanlığı, ticaret müzakerelerinin “üçüncü tarafların” çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.
Bakanlık, “İlgili müzakereler ve anlaşmalar, herhangi bir üçüncü tarafın çıkarlarını hedef almamalı veya zedelememelidir” dedi.
Trump’ın askıya aldığı “karşılıklı” gümrük vergilerinin yürürlüğe gireceği 9 Temmuz tarihinden önce, çok sayıda ülke ABD ile ticaret anlaşmaları imzalamak için yarışıyor.
Dünyanın ticarete en bağımlı ülkelerinden biri olan Vietnam, ABD’nin gümrük vergilerinden kaçınmak için hızlı hareket etmek için özellikle güçlü bir motivasyona sahipti. ABD, Vietnam’ın ihracatının yüzde 30’unu satın alıyor.
Ancak analistler, üzerinde anlaşmaya varılan nihai gümrük vergilerinin boyutu ve aktarma nakliyesine uygulanan ek verginin, Hanoi’nin anlaşmayı imzalamak için ödediği ağır bedeli yansıttığını söyledi.
Hong Kong Şehir Üniversitesi’nde uluslararası ekonomi hukuku uzmanı Julien Chaisse, “Yeni ABD-Vietnam anlaşması sadece ticaretle ilgili değil; açıkça Çin’i hedef alıyor… Mevcut ABD gümrük vergilerinden kaçınmak için genellikle Vietnam üzerinden taşınan Çin mallarının akışını engellemeyi amaçlıyor” dedi.
Financial Times’a konuşan Chaisse, “Bu, çok daha geniş bir eğilime uyuyor: ABD, ekonomik işbirliğini sıkılaştırmak ve aynı zamanda Pekin’in tedarik zinciri üzerindeki etkisini genişletmesini zorlaştırmak için Çin’e yakın ülkelerle ikili anlaşmalar yapıyor” ifadelerini kullandı.
Birçok Güneydoğu Asya ülkesi, ABD-Çin ticaret savaşı sırasında, ABD’nin gümrük vergilerinden kaçınmak isteyen Çinli şirketlere alternatif üretim ve ihracat merkezleri sunarak refah içinde yaşadı. Ancak bu “Çin artı bir” stratejisinden yararlanmak, ABD ile mal ticaretinde büyük ticaret fazlasına yol açtı.
Capital Economics’in Asya baş ekonomisti Mark Williams ve kıdemli Asya ekonomisti Gareth Leather bir notta, “Bu anlaşmadan ve daha önce İngiltere tarafından kabul edilen anlaşmadan diğer ülkeler için çıkarılacak en önemli ders, Çin ile bazı ticaret ilişkilerini kısıtlamalarının bekleneceği” dedi.
“Bu, özellikle önümüzdeki günlerde imzalanacak diğer anlaşmalarda da benzer koşullar yer alırsa, Pekin tarafından bir provokasyon olarak görülecektir” diye ekledi.
Çin Ticaret Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, kendi aleyhine bir ticaret anlaşması imzalayan ülkelere karşı kararlı olduğunu ve hak ve çıkarlarını koruyacağını belirtti.
Analistler, Vietnam anlaşmasının yanı sıra Pekin’in çıkarlarını tehlikeye attığını düşündüğü diğer anlaşmaların da ABD-Çin ticaret müzakerelerini baltalayabileceği uyarısında bulundu. Trump geçtiğimiz günlerde Pekin ile gümrük vergileri konusunda ateşkes imzalandığını iddia etse de, Çin’in nadir toprak elementleri ihracatına getirdiği kısıtlamalar ve ABD’nin yarı iletkenler gibi ileri teknolojilere uyguladığı ihracat kontrolleri konusunda endişeler devam ediyor.
Hanoi’deki Amerikan Ticaret Odası’nın yönetici direktörü Adam Sitkoff, Vietnam’ın son tarihten önce bir anlaşma imzalamış olmasının olumlu bir işaret olduğunu ve Trump’ın bu hafta yine daha yüksek gümrük vergileriyle tehdit ettiği Japonya gibi ülkelerin durumundan kaçındığını söyledi.
Ancak Sitkoff, ABD-Vietnam anlaşmasının ayrıntılarının belirsizliğini koruduğunu kaydetti.
“Gümrük vergilerinin gerçekte ne anlama geldiğine dair daha fazla ayrıntı görmeden anlaşmanın artılarını ve eksilerini değerlendirmek zor” dedi.
Hanoi için kilit nokta, yüzde 40’lık aktarma vergisinin nasıl uygulanacağı olacak. Aktarma işlemlerini takip etmek zor ve Trump yönetimi, Vietnam ve diğer Güneydoğu Asya ülkeleriyle ticaret görüşmelerinde bu konuyu öncelikli hale getirmiş olmasına rağmen, bu uygulamayı nasıl tanımladığını açıklamadı.
Sitkoff, %20’lik gümrük vergisinin nihai miktar olup olmadığı veya mevcut vergilere ek olarak uygulanıp uygulanmayacağı ve hangi ürünlerin %40’lık vergiye tabi olacağı konusunda belirsizlik olduğunu da ekledi.
Trump’ın gümrük vergilerini erteleme süresi 9 Temmuz’da doluyor, şimdi ne olacak?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Sınıfsız modern para teorisi muhasebedir
-
Görüş2 hafta önce
Büyülü Dağ’da yüzyıllık tartışma devam ediyor: Naphta mı Settembrini mi?
-
Görüş2 hafta önce
İsrail ve İran Çatışmasına Büyük Tarih Perspektifiyle Bakmak
-
Avrupa2 hafta önce
Kitlesel tahliye planları: Baltık Bölgesi’nde savaş ve ‘kendini gerçekleştiren kehanet’
-
Görüş2 hafta önce
Modi’nin Güney Kıbrıs ziyareti ve ‘romantizmden arındırılmış’ Türkiye-Hindistan portresi
-
Görüş2 hafta önce
‘Mükemmel fırtına’nın gözünde korkuyla dalgalanan piyasalar
-
Ortadoğu4 gün önce
Reuters: Suriye’de Şara’ya bağlı güçler 1.500 Alevi’yi katletti
-
Ortadoğu2 hafta önce
Tahran’ın menzilindeki ABD üsleri