Bizi Takip Edin

Asya

Ekonomistler emlak sektöründeki sıkıntılar nedeniyle Çin büyüme tahminini %5’e düşürdü

Yayınlanma

Ekonomistler, konut piyasasındaki çalkantılar ve etkili teşvik önlemlerinin eksikliğini gerekçe göstererek Çin’in tüm yıl için ekonomik büyüme tahminlerini yıllık bazda %5’e düşürdü.

Nikkei ve Nikkei Quick News tarafından yapılan son ankete göre, 29 analistin 2023 yılı için ortalama gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini 0,5 puan düşerken, 26 ekonomist bir önceki çeyreğe göre görünümlerini aşağı yönlü revize etti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için tahmin aralığı %4,5 ile %5,6 arasında değişirken, 12 ekonomistin tahminleri Pekin’in resmi hedefi olan %5’in altında kaldı.

UBS’in baş Çin ekonomisti Wang Tao, “Emlak krizi derinleşti, dış talep daha da zayıfladı ve politika desteği beklenenden daha az oldu,” dedi. Daha önce %5,2 olan büyüme oranı tahminini %4,8’e düşürdü.

MUFG Bank’ın ekonomik araştırma direktörü Fan Xiaochen de bu görüşe katılıyor ve tahminini 0,9 puan düşürerek %4,8’e indiriyor. “Gayrimenkulle ilgili yatırım ve tüketimde bir düşüş var” dedi.

‘Sıfır Kovid’ politikası sonrası ekonomik faaliyetin yeniden başlamasıyla 2023’te hızlı büyüme beklentileri, zayıf tüketici duyarlılığı nedeniyle azalırken, ekonomistlerin beklediği büyümeyi canlandırmaya yönelik hükümet politikaları gerçekleşmedi.

Temmuz-Eylül çeyreğinde GSYH büyümesi için ortalama tahmin yıllık bazda %4,4 idi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış büyüme oranı bir önceki çeyrekteki %0,8’e kıyasla %1,3 ile hafif bir iyileşme gösterdi.

Hükümetin yılın son çeyreğinde konut sektöründeki gerilemeyi tersine çevirecek radikal politikalar uygulayacağına dair umutlar azalırken, büyük müteahhitlerin zor durumda olduğuna dair haberler piyasa gözlemcilerini daha da hayal kırıklığına uğrattı.

Mizuho Bank’ın kıdemli ekonomisti Hideki Ito, “Bu önlemler mali teşvik içermiyor ve büyüme oranları üzerinde sınırlı bir etkisi olacak” dedi.

JD.com’un baş ekonomisti Shen Jianguang, “Ekonomik teşvik önlemleri temassız ve etkisi açık değil” dedi ve hükümetin özel devlet tahvili ve tüketici kuponlarının ihracını artırarak daha proaktif politika sinyalleri göndermesi gerektiğini savundu.

Bazı ekonomistler Çin hükümetinin sektörü canlandırma konusundaki kararlılığı konusunda kötümser. Moody’s Analytics ekonomik araştırma direktörü Katrina Ell, “Politika yapıcılar, emlak piyasası balonunu daha da şişirmek ve yapısal dengesizliklere katkıda bulunmamak için cömert teşviklerden kasıtlı olarak kaçındı” dedi.

Eylül ayında imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) altı ay sonra ilk kez 50.2 ile 50 eşik değerini aşarak toparlanma işaretleri gösterdi. Ancak, inşaat gibi ilgili sektörler de dahil edildiğinde GSYH’nin yaklaşık %30’unu oluşturan gayrimenkul sektöründeki gerileme önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Atradius Baş Ekonomisti Bert Burger ise, “Gayrimenkul sektörü dışındaki faaliyetler, stok eritme baskılarının hafiflemesi, ekonomiyi besleyen politika teşvikleri ve özel tüketimdeki toparlanma sebebiyle toparlanıyor” dedi.

Kritik ekonomik zorluklar sorulduğunda, 29 ekonomistin 17’si “durgun konut piyasasını” en büyük risk olarak gösterirken, bunu yerel yönetim finansman araçları ve yatırım ürünleri arasındaki gölge bankacılık krizi izledi.

JPMorgan’ın baş Çin ekonomisti Haibin Zhu, emlak geliştiricilerinin içinde bulunduğu çıkmazın arazi alımlarında ve yeni konut inşaatlarında daha fazla düşüşe yol açacağını söyledi. Zhu, “Yakın vadeli konut sektörü görünümüne ilişkin temel varsayımımız zayıf formlu bir stabilizasyondan çift dipli bir görünüme kaymıştır” dedi.

Öte yandan, Pictet Wealth Asya makroekonomik araştırma başkanı Dong Chen, sistemik finansal risklerle ilgili son piyasa endişelerinin abartıldığına inanıyor: “Yetkililerin durumun farkında olduğuna ve özel sektörün bazı bölümlerinde ve bazı yerel yönetimlerde akut likidite stresini hafifletmek için harekete geçtiğine inanıyoruz.”

Asya

Hindistan ve Pakistan ateşkes ilan etti

Yayınlanma

Hindistan ve Pakistan ateşkes ilan etti.

ABD, cumartesi günü iki Güney Asya ülkesi Hindistan ve Pakistan’ın şiddetli çatışmaları sona erdirmek için ateşkes üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda anlaşmanın kendisinin eseri olduğunu iddia etti.

Trump, sosyal medya platformu Truth Social’da “ABD’nin arabuluculuğunda geçen uzun bir gecenin ardından, Hindistan ve Pakistan’ın TAM VE DERHAL ATEŞKES üzerinde anlaştığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum” diye yazdı. “Her iki ülkeye de sağduyu ve büyük zekâlarını kullandıkları için tebrikler. Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz!” ifadelerini kullandı.

Pakistan, Trump’ın açıklamasını doğrulayan ilk ülke oldu. Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar, sosyal medya hesabında iki ülkenin “derhal yürürlüğe girecek bir ateşkes üzerinde anlaştığını” yazdı.

“Pakistan, egemenliği ve toprak bütünlüğünden ödün vermeden her zaman bölgede barış ve güvenlik için çaba göstermiştir!” diye yazdı.

Hindistan da, son günlerde iki ülkenin birbirine füze attığı hava savaşını durdurmayı kabul ettiğini açıkladı.

Başkent Yeni Delhi’de gazetecilere dağıtılan bir mesajda, bir hükümet yetkilisi “Hindistan ve Pakistan arasındaki ateşkes ve askeri eylemlerin durdurulması iki ülke arasında kararlaştırıldı” dedi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar da X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Hindistan ve Pakistan’ın çatışmaların ve askeri operasyonların durdurulması konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi.

Keşmir bölgesinde egemenlik iddia eden iki komşu ülke arasındaki çatışma, 22 Nisan‘da Hindistan’ın kontrolündeki Keşmir’in turistik bölgesi Pahalgam’da silahlı kişilerce 25 Hint ve bir Nepal vatandaşının öldürülmesiyle tırmanmıştı. Hindistan Başbakanı Modi, saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutarken, Pakistan iddiaları reddetmişti.

Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı

Okumaya Devam Et

Asya

Vietnam, altyapı ve teknoloji için 20 milyar dolarlık kredi paketi planlıyor

Yayınlanma

Vietnam, ekonomik büyümeyi canlandırmak amacıyla altyapı ve teknoloji projelerini finanse etmek için 21 bankanın katılımıyla 500 trilyon dong (yaklaşık 20 milyar dolar) tutarında bir kredi paketi planlıyor. Bu finansman hamlesi, ülke için tarihsel olarak alışılmadık bir adım olarak değerlendiriliyor.

Güneydoğu Asya ülkesi, en büyük ihracat pazarı olan ABD’nin başlattığı ticaret savaşının olası zararlarına rağmen, 2024’te %7,1’den bu yıl %8 civarında ekonomik büyüme hedefliyor. Bu, iki yılın en yüksek rakamı.

Ülkenin en büyük dört ticari bankası olan Vietcombank, VietinBank, BIDV ve Agribank, altyapı ve teknoloji projelerinin genişletilmesi için her biri 60 trilyon dong değerinde kredi sağlamayı taahhüt etti. Diğer 12 banka her biri 20 trilyon dong, beş banka ise her biri 4 trilyon dong taahhüt etti.

Vietnam Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dao Minh Tu, kredilerin faiz oranının ortalama piyasa faiz oranından (nisan ortası itibarıyla yaklaşık %6) en az %1 daha düşük olacağını ve tercihli faiz oranının en az 2 yıl süreyle geçerli olacağını söyledi.

Tu salı günü yaptığı açıklamada, “Mayıs ayında, Merkez Bankası ve ticari bankalar hazırlıklarını hızlandırmaya devam edecek ve hükümetin talimatına göre kredi paketini kısa sürede uygulamaya koyacak” dedi.

Ancak, kredi paketinin uygulanabilirliği hala şüpheli. Tu, bankaların tercihli kredilere uygun projeler için net kriterlere ihtiyaç duyduğunu, ancak bunun bilim ve teknoloji gibi yeni alanlarda zor olduğunu söyledi. Öte yandan, altyapı projeleri uzun vadeli kredilere ihtiyaç duyarken, Vietnam bankalarının sahip olduğu sermaye büyük ölçüde kısa vadeli olduğundan, likidite riski endişeleri artıyor.

Vietnam’ın büyüme modeli, büyük ölçüde ihracata ve imalata dayanmaktadır. Her ikisi de, kuzey komşusu Çin’in dışında bir bölgesel imalat merkezi haline gelen ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımlardan yararlanmaktadır.

Ancak nisan ayında ABD Başkanı Trump, Vietnam’dan gelen mallara %46’lık bir gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Bu, dünyadaki en yüksek gümrük vergilerinden biri. Trump yönetimi, Vietnam’ın ABD’ye ihraç edilen Çin mallarının aktarma noktası olduğunu iddia etti.

ABD ile ticaret anlaşması müzakereleri sürerken, Vietnam hükümeti altyapı ve teknoloji yatırımları da dahil olmak üzere iç büyüme motorlarını desteklemeye çalışıyor.

Pazartesi günü Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh, hükümetin bu yıl daha fazla kamu yatırımı yapacağını söyledi. Ayrıca, yaklaşık 235 milyar dolarlık projenin yasal sorunlar nedeniyle askıya alındığını ve bu sorunların çözülmesi halinde büyümeye katkı sağlayacağını belirtti.

Son aylarda Vietnam, köprüler, demiryolları, havaalanları, otoyollar ve limanlar dahil olmak üzere bir dizi altyapı projesini onaylayarak, büyüme hedefine ulaşmak ve daha fazla yabancı yatırım çekmek için altyapıyı iyileştirmek suretiyle bir taşla iki kuş vurdu.

Vietnam’ın en büyük holdinglerinden biri olan Vingroup, altyapıyı bir sonraki ana faaliyet alanı olarak belirledi ve yüksek hızlı demiryolları ve muhtemelen limanlar inşa etmeyi hedefliyor.

Ülke, yapay zeka ve yarı iletkenlere odaklanarak, teknoloji ve bilimi sonraki büyümenin ana itici güçlerinden biri olarak belirledi. Hükümet, devlet bütçesinin en az %3’ünü bilim ve teknolojiye ayırmayı hedefliyor.

Japonya ve Vietnam serbest ticareti destekleme sözü verdi

Okumaya Devam Et

Asya

Çin, gümrük vergilerine rağmen nisan ayında ihracatında %8 artış kaydetti

Yayınlanma

Çin’in ihracat büyümesi nisan ayında direnç gösterdi ve ABD ile ticaret savaşının etkilerinin hissedilmeye başlayacağına dair beklentileri boşa çıkardı. Çin gümrük idaresinin cuma günü açıkladığı istatistiklere göre, ihracat bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 8,1 arttı.

Bu artış, mart ayında kaydedilen %12,4’lük artışın altında kaldı. Ancak gümrük idaresinin cuma günü açıkladığı verilere göre, bu artış Reuters’ın ekonomistlerle yaptığı ankette öngörülen %1,9’luk artışın çok üzerinde gerçekleşti.

İthalat ise geçen ay %0,2 daralarak üst üste üçüncü ay düşüş kaydetti.

Geçen ay ABD’ye yapılan ihracat %21 düşerken, ABD’den yapılan ithalat %13,8 azaldı.

Çin’in en büyük ticaret ortakları olan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ve Avrupa Birliği’ne yaptığı ihracat ise sırasıyla %20,8 ve %8,3 arttı.

Rakamlar, Washington ve Pekin’in ticaret savaşına girmesinin ardından açıklandı.

ABD Başkanı Donald Trump geçen ay Çin’den ithal edilen çoğu ürüne %145’e varan gümrük vergisi artışını uyguladı ve ülkeden gelen küçük değerdeki paketlere bile yeni vergiler getireceğini söyledi. Pekin ise %125’lik gümrük vergisiyle karşılık verdi.

İki ülke cumartesi günü Cenevre’de ticaret görüşmelerine başlayacak. ABD’yi Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer temsil ederken, Çin’in heyetine en üst düzey ekonomi yetkilisi olan Başbakan Yardımcısı He Lifeng başkanlık edecek.

Bu, Çin Başkan Yardımcısı Han Zheng’in Trump’ın göreve başlama törenine katıldığı ocak ayından bu yana iki tarafın ilk üst düzey görüşmesi olacak. Bessent, ticaret savaşının “sürdürülebilir olmadığını” söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English