Bizi Takip Edin

AMERİKA

Eski CIA şefi Panetta: Çağrı cihazı saldırısı “terörün bir biçimi”

Yayınlanma

Eski CIA şefi Leon Panetta, İsrail’in Lübnan’da düzenlediği çağrı cihazı saldırısının “terörün bir biçimi” olduğunu söyledi.

CBS’e konuşan Panetta, operasyon nedeniyle İsrail’in kınanması gerektiğini düşünüp düşünmediği sorulduğunda ise, “dünya uluslarının ciddi bir tartışma yapmasının çok önemli olacağını” söyledi.

Panetta, “Sözlerimi bir kenara not edin, bu geleceğin savaş alanıdır,” diye ekledi.

İsrail’in yaptığı saldırı ile ilgili, “Bu doğrudan tedarik zincirine giriyor, doğrudan tedarik zincirine. Ve terör tedarik zincirine girdiğinde, insanların ‘Sırada ne var?’ sorusunu sormasına neden oluyor,” diyen Panetta, bu “taktiğin” bazı “sonuçları” olacağının da altını çizdi.

Eski CIA şefi, “Bugünlerde çok yaygın olan teknolojiye bir patlayıcı yerleştirebilme yeteneği. Ve bunu bir terör savaşına dönüştürmek. Gerçekten, bir terör savaşına. Bu yeni bir şey,” dedi.

Geçen hafta Lübnan’da çağrı cihazları ve telsizler toplu olarak patlatıldı. Saldırı yaygın olarak İsrail’in istihbarat örgütü Mossad’a atfedildi ve onlarca kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açtı.

AMERİKA

TikTok, ABD yaptırımları nedeniyle Sputnik ve RT’nin hesaplarını sildi

Yayınlanma

ABD, Rus medya kuruluşlarına ve çalışanlarına yönelik yeni yaptırımlar uyguladı. Bu kapsamda TikTok, çeşitli Sputnik ve RT hesaplarını sildi. Rusya, bu duruma karşılık vereceğini belirtti.

Sosyal medya platformu TikTok, ABD’nin Rus medyasına yönelik yeni yaptırımları doğrultusunda, Sputnik haber ajansının yurt dışındaki servislerinin hesaplarını ve RT International hesabını sildi. Sputnik Belarus, Sputnik Sırbistan, Sputnik Afrika ve Sputnik Ermenistan gibi hesaplara erişilmeye çalışıldığında “Bu hesap bulunamadı” uyarısıyla karşılaşılıyor.

4 Eylül’de ABD Hazine Bakanlığı, Rossiya Segodnya ve RT medya grubunun genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan ile kanalın bazı üst düzey yöneticilerine yaptırım uyguladığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı ise medya grubu ve iştiraklerinin statüsünü sıkılaştırarak bunları yabancı misyon olarak tanımladı. Bu karar uyarınca, söz konusu kuruluşların ABD’deki personel ve varlıklarını bakanlığa bildirmeleri gerekecek.

Ayrıca, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, RT’yi diğer ülkelerin iç işlerine karışmak amacıyla gizli operasyonlar yürütmek ve askeri tedarik sağlamakla suçladı. Dışişleri Bakanlığı Küresel Etkileşim Merkezi Koordinatörü James Rubin’e göre, RT’ye yönelik bu yeni yaptırımlar mümkün olan en sert önlemler niteliğinde.

ABD yönetimi, Washington’un ‘Kremlin destekli’ olarak gördüğü medya kuruluşları adına hareket ettiğini düşündüğü kişilere vize verilmesini kısıtlayan yeni bir politika da açıkladı.

Ancak Dışişleri Bakanlığı, bu kısıtlamaların tam olarak kimleri kapsadığını belirtmedi. Bakanlığa göre bu önlemler, bireysel Rus gazetecileri değil, ‘yasa dışı faaliyetlerde bulunan’ kısıtlanmış kuruluşların çalışanlarını hedef alıyor.

Bu arada ABD yetkilileri, RT çalışanları Konstantin Kalaşnikov ve Yelena Afanasyeva’yı kara para aklama komplosu kurmak ve Yabancı Acenta Kayıt Yasası’nı (FARA) ihlal etmekle suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın bu duruma karşılık vereceği sözünü verdi. Yaptırımları değerlendiren Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD’nin eylemlerini ‘en saf haliyle totalitarizm’ olarak nitelendirdi.

Meta, RT ve diğer Rus devlet medya ağlarını yasakladı

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD, Rusya’ya ulaşabilecek kapasitede nükleer füze denemesi gerçekleştirdi

Yayınlanma

Offutt Hava Kuvvetleri Üssü, ABD’nin Minuteman III kıtalararası balistik füzesinin elektronik fırlatma denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

17 Eylül’de yapılan ve füzenin gerçekten fırlatılmadığı bu test, ‘müttefiklere ve düşmanlara bir mesaj’ olarak nitelendirildi. Bu tür denemeler, füze sisteminin operasyonel kullanıma hazır olduğunu doğrulamak amacıyla yılda iki kez yapılıyor.

Minuteman III, katı yakıtlı bir kıtalararası balistik füze olup 1970 yılından bu yana Amerikan ordusunun hizmetinde. Menzili yaklaşık 9 bin 500 kilometre.

Füzenin son gerçek fırlatma denemesi haziran ayında gerçekleştirilmiş, Eylül 2023’te bir deneme daha yapılmıştı. Minuteman III’ün 2030’ların ortalarında yerini tamamen Sentinel füzelerine bırakması öngörülüyor.

Rusya şu anda 5 bin 580 nükleer savaş başlığına sahip ve bunların 1710’u konuşlandırılmış durumda. ABD’nin ise toplam 5 bin 44 nükleer savaş başlığı bulunuyor ve bunların 1770’i konuşlandırılmış durumda.

Daha önce Novaya Zemlya test alanının başkanı Andrey Sinitsin, Rusya’nın nükleer testlere her an yeniden başlamaya hazır olduğunu bildirmişti. Sinitsin, “Test alanımız tamamen hazır: Bir laboratuvarımız ve test üssümüz mevcut, personelimiz eğitimli ve emir gelir gelmez hemen teste başlayabiliriz,” ifadelerini kullanmıştı.

Sinitsin ayrıca, olası insansız hava aracı saldırılarını engellemek için test alanında düzenli tatbikatlar yapıldığını ve tesisin elektronik harp donanımıyla korunduğunu dile getirerek “Sabotaj ve keşif gruplarının sızması da dahil olmak üzere her türlü tehdidi bertaraf etmeye hazırız,” diye eklemişti.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Hedefte ‘gölge filo’ var: ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine yeni yaptırımlar getirecek

Yayınlanma

ABD Başkanı’nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Daleep Singh, Washington yönetiminin yakın gelecekte Rus petrolüne yönelik kısıtlamaları sıkılaştırmayı planladığını ve bunun da petrolün taşındığı “gölge filo” ile küresel pazardaki arz miktarına darbe vuracağını savundu.

Singh, bunun Rusya’nın “savaş makinesini” finanse etmesini zorlaştıracağını iddia etti. Carnegie Endowment düşünce kuruluşunda konuşan Singh, “Önümüzdeki altı ay ile üç yıl arasında, Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmak istiyorsak, bu hidrokarbonlarını hedef almak için yaptırımlar ve diğer araçlar yoluyla yapılmalıdır,” dedi.

Ancak Singh, Rusya’nın askeri kapasitesini zayıflatmak için başka bir önemli alanın daha olduğunu vurguladı ve “Rusya’nın savaş makinesini durdurmak, doğrudan savaş alanına malzeme gönderen veya bu malzemelerin sevkiyatını sağlayan üçüncü ülkelerin çıkarlarını değiştirmeye bağlı,” diye ekledi.

Singh, Rusya’nın askeri teçhizat için bileşen tedarik etmesine yardımcı olan ülkeler arasında Çin, Hindistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğerlerini sıraladı. Ayrıca, Çin’in ABD yaptırımlarını “en ısrarlı şekilde ihlal eden” ülke olduğunu ifade etti.

G7 ülkeleri, Rus petrolüne varil başına 60 dolar, petrol ürünlerine ise varil başına 100 dolar tavan fiyat uyguladı. Bu kısıtlama, G7 ülkelerinden şirketlerin tavan fiyatın üzerinde satılan ürünler için nakliye hizmeti sunamayacağı anlamına geliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Moskova’nın başkalarının refahı için kendi cebinden ödeme yapmayacağını ve fiyatları sınırlayan ülkelere enerji kaynakları sağlamayacağını belirterek yanıt verdi. Putin, sözleşmelerde “doğrudan ya da dolaylı olarak tavan fiyat mekanizmasının kullanılması” halinde Rus petrol ve petrol ürünlerinin yabancı kişi ve şirketlere tedarikini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Tavan fiyat uygulamasına ek olarak, Batı ülkeleri Rusya’nın “gölge filosuna” dönük de yaptırımlar uyguladı. Bu kapsamda 50’den fazla tanker bulunuyor. Bloomberg’e göre, bu yılın temmuz ayı başından itibaren, Rus petrolünü taşıyan düzinelerce tanker, Baltık ve Karadeniz’den Güney Kore ve Süveyş Kanalı’na kadar dünyanın dört bir yanında boşta kaldı.

İngiltere ve AB’de Rusya’nın ‘gölge filosuna’ karşı hamle

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English